Και κάπως έτσι, μέρα παρά μέρα, τα μικρά, ενδιάμεσα (υποτίθεται), κόμματα καταθέτουν ακόμα μια ανακοίνωση στο corpus της κυπριακής πολιτικής λογοτεχνίας, αυτήν τη φορά για τον εμφύλιο στη Λιβύη. Τώρα που παίζει στα κανάλια και στην ειδησεογραφία, απέκτησαν άποψη και αβασάνιστα και ποδοσφαιρικά αποφάσισαν πως πρέπει να πάρουμε θέση. Εννοείται υπέρ του καλού Λίβυου που είναι εναντίον του κακού Λίβυου, που στηρίζει ο κακός Τούρκος.
Κάποτε η αφορμή είναι οι ειδήσεις για τα τουρκικά όπλα στη Λιβύη και κάποτε οι ειδήσεις για την άφιξη Χαφτάρ στην Αθήνα. Το αποτέλεσμα είναι πως οι ενδιάμεσοι έγιναν όχι μόνο ειδικοί στο τι χρειάζεται για την ειρήνευση στη χώρα του καλού φίλου του γιατρού, αλλά ξέρουν και τι είναι καλύτερο για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Και φυσικά ξέρουν τι είναι καλό για την εξωτερική πολιτική όλης της ΕΕ.
Ό,τι και να λέμε, ένα και μόνο ουσιαστικό γεγονός διέπει την εξωτερική μας πολιτική. Η Κύπρος δεν έχει ρόλο στο μεγάλο παιχνίδι της περιοχής αν δεν λύσει το Κυπριακό. Μέχρι τότε θα παίζουμε στις παρυφές της διεθνούς πολιτικής και θα στήνουμε ό,τι συμμαχίες μπορούμε - και μπορούμε να κάνουμε αρκετά. Όταν όμως η κακιά Τουρκία μάς χαλά τα σχέδια ή όταν τα συμφέροντα γίνονται πολύ μεγάλα για να εμπλακούμε σε αυτά, θα μυξοκλαίμε για το διεθνές δίκαιο, την εσωτερική κατανάλωση και χωρίς αντίκρισμα. Και ο πολιτικός μας θίασος θα ζητά συντονισμό με την Ελλάδα, χωρίς φυσικά να ρωτά την Ελλάδα, ενώ το καθεστώς Ερντογάν θα συνεχίσει να αλωνίζει ανενόχλητο εις βάρος μας.
Όταν η Τουρκία εισέβαλε στη βορειοανατολική Συρία, οι ίδιες πολιτικές ιδιοφυΐες ανακάλυψαν το προοδευτικό πολιτικό πείραμα της Ροζάβα, ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή οι Κούρδοι γι’ αυτούς ήταν μόνο ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Πλέον το θέμα των Κούρδων το θυμούνται μόνο οι ιδεολόγοι και τα κόμματά μας τους έχουν αφήσει να αγωνίζονται μόνοι τους.
Μόλις, δηλαδή, αλλάξει το κύριο θέμα της επικαιρότητας, θα αλλάξουν και αυτοί τροπάρι. Ίσως αν επιδεινωθεί και πάλι η κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν να μάθουμε τι απέγινε εκείνη η πρόταση που μας μετάφερε κάποτε ο Δημήτρης Συλλούρης, για συνομιλίες σχετικά με το Κυπριακό στην Τεχεράνη.
Αδέσποτοι και επιφανειακοί

Κάποτε η αφορμή είναι οι ειδήσεις για τα τουρκικά όπλα στη Λιβύη και κάποτε οι ειδήσεις για την άφιξη Χαφτάρ στην Αθήνα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.