Επιτέλους ακούστηκε μια θετική φωνή σε σχέση με την πρόταση του Αναστασιάδη για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960. Όχι από τον βορρά. Ήρθε από τον νότο. Ο τέως υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι «η επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 είναι γέφυρα για τη λύση».
Ναι, είναι γέφυρα για τη λύση. Συμφωνώ. Απέρριψαν αυτή την πρόταση χωρίς να σκεφτούν καθόλου οι συντεχνίες, οι οργανώσεις και τα κόμματα που ξέρουμε ως δυνάμεις υπέρ της λύσης και της ειρήνης στον βορρά. Δεν μπορώ να πω απολύτως τίποτα για τους εθνικιστικούς δεξιούς κύκλους. Επειδή άλλωστε εκείνοι είναι κλειστοί σε κάθε άλλου είδους πρόταση εκτός από τα δύο κράτη, δηλαδή τη διχοτόμηση, είναι πολύ φυσιολογικό να την απορρίπτουν. Όμως, τι συμβαίνει με τους άλλους; Αν ήταν πράγματι ειρηνόφιλοι και ήθελαν πράγματι λύση, έπρεπε να αρπάξουν σφικτά αυτή την πρόταση. Τι λέει ο Κασουλίδης:
«Αν οι Τουρκοκύπριοι δεχτούν να επιστρέψουν σε αυτό, μπορεί να επιτευχθεί μια στρατηγική συμφωνία σε θέματα όπως η ασφάλεια, το περιουσιακό και η εκπροσώπηση στην ΕΕ, που δεν προβλέπονται στο Σύνταγμα του 1960. Θα εφαρμοστεί ως μια μεταβατική περίοδος και μετά θα διαπραγματευτούμε την τροποποίηση του Συντάγματος ως μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία».
Σύμφωνα με τον Κασουλίδη, η λύση που θα προκύψει στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης, θα οδηγηθεί σε δημοψήφισμα και στις δύο πλευρές. Και το Σύνταγμα του 1960 θα γίνει η γέφυρα που θα οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα.
Γιατί υπέβαλε αυτή την πρόταση ο Αναστασιάδης; Για να εγκαταλείψει η τουρκική πλευρά τη θέση δύο κρατών που υποστηρίζει επίμονα τώρα. Καλά, ούτε οι Τούρκοι αριστεροί, ούτε οι Έλληνες αριστεροί το κατάλαβαν αυτό; Γιατί αντιτάχθηκαν αμέσως χωρίς να σκεφτούν καθόλου και έδωσαν την ευκαιρία στην Τουρκία, που ζητά δύο κράτη, να προωθήσει περαιτέρω το αίτημα αυτό; Οι ομοσπονδιακοί μήπως δεν κατάλαβαν ότι αυτή η πρόταση είναι μια έμμεση πρόταση για ομοσπονδία; Δεν γινόταν να πουν στον Αναστασιάδη «εντάξει, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε»; Τι θα έχαναν απ' αυτό;
Κατά τη γνώμη μου, ο Αναστασιάδης δεν έκανε αυτή την πρόταση μόνο για να παραγκωνιστεί η θέση των δύο κρατών. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Ουσιαστικά εγκυμονεί ένα επικίνδυνο μέλλον στο Κυπριακό, που φαίνεται σαν να έχει παγώσει. Η Τουρκία προωθεί τις κινήσεις της στο νησί. Σταμάτησε προς το παρόν κάνοντας μερικά βήματα στο Βαρώσι, όμως μπορεί να προχωρήσει παρακάτω μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα. Δεν έπαθε καμία βλάβη λόγω αυτών των βημάτων που έκανε. Η Ευρώπη αρκέστηκε με δηλώσεις καταδίκης. Η δε νέα διοίκηση των ΗΠΑ, που δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο εκτός από το να ασχολείται με τη Ρωσία και την Κίνα, δεν έχει διάθεση να πει κάτι για τα βήματα που κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν. Ούτε την Ευρώπη ούτε την Αμερική νοιάζει η μετατροπή του βορρά σε επαρχία. Καλά, τι θα γίνει μόλις αρχίσει η εξόρυξη αερίου από τη θάλασσα; Η τωρινή στασιμότητα θα αντικατασταθεί από κινητικότητα, έτσι δεν είναι; Μία επικίνδυνη κινητικότητα. Η Τουρκία ακόμα διαθέτει τη στρατιωτική υπεροχή στο νησί. Και επικεφαλής της Τουρκίας υπάρχει ένας δικτάτορας απρόβλεπτος, που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα κάνει.
Δεν μπορώ να ξέρω πόσο ενδιαφέρον θα επιδείξει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την πρόταση του Αναστασιάδη. Άραγε θα σφυγμομετρήσει τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς πάνω σε αυτό το θέμα; Αν το κάνει, είναι βέβαιο ότι ο Τατάρ θα την απορρίψει αμέσως. Άλλωστε πήγε στη Νέα Υόρκη βάζοντας στην τσέπη τα αποτελέσματα μιας χωρίς αξία δημοσκόπησης την οποία έκανε εδώ. Τι συμβαίνει, λέει; Πέραν του πενήντα τοις εκατό των Τουρκοκυπρίων θέλουν δύο κράτη, λέει. Εκείνοι που θέλουν επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 είναι μόνο το τέσσερα τοις εκατό, λέει. Σε αυτή τη δημοσκόπηση είναι λιγότεροι από τους οπαδούς των δύο κρατών ακόμα και εκείνοι που θέλουν ομοσπονδία, λέει!
Δεν αναφέρομαι στον Ερντογάν, στον Τατάρ και στην ομάδα τους. Εσείς αγαπητά αδέλφια οπαδοί της λύσης και της ειρήνης. Δεν έπρεπε να δώσετε τίποτα στον Τατάρ που θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ως υλικό στη Νέα Υόρκη. Αλλά δώσατε. Και πάλι όμως δεν είναι αργά. Μπορείτε να διορθώσετε αυτό το λάθος βήμα που κάνατε. Μην ανησυχείτε. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν σας τρώει. Είναι χορτάτη! Άλλωστε, έφαγε ό,τι ήταν να φάει!
Η Κυπριακή Δημοκρατία γέφυρα για ομοσπονδία

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι «η επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 είναι γέφυρα για τη λύση».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.