Την περασμένη Κυριακή, με αφορμή τη νέα γραπτή δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 με εδαφικές αναπροσαρμογές, η οποία ακολούθησε σειρά άλλων προτάσεων που αναιρούσαν το δεδηλωμένο στόχο, έγραφα ότι υπό την προεδρία του το Κυπριακό τείνει να καταστεί μια γελοιότητα. Τα επίπεδα της γελοιότητας αυτής ήρθε να καταδείξει η διαχείριση που έγινε την περασμένη βδομάδα. Διότι, αν η πρόταση ήταν γελοία, το τι ακολούθησε ήταν σχεδόν εξωπραγματικό.
Τη γραπτή προεδρική δήλωση, ακολούθησε την επόμενη μέρα τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο ΡΙΚ με την οποία χαρακτήρισε τη δήλωση ως μια «πολύ σαφή και ξεκάθαρη πρόταση προς τον ηγέτη των Τ/κ». Από τη στιγμή που ο Ερσίν Τατάρ επικαλείται δικαιώματα που απορρέουν από τις συμφωνίες εγκαθίδρυσης της Κ.Δ., ο πρόεδρος τον καλεί να αποδεχθεί αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης με την επάνοδο των Τ/κ σε όλες τις εξουσίες και την επανέναρξη διαλόγου για το εδαφικό, εξήγησε. Και δύο μέρες αργότερα, είχαμε μια εντελώς αντίθετη ανάγνωση από τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μιλώντας στον «Πολίτη», χαρακτήρισε την γραπτή δήλωση Αναστασιάδη σχήμα λόγου (και όχι πρόταση), υποστηρίζοντας πως αυτή αποτελούσε απλά «απάντηση» στις αιτιάσεις Τατάρ, «θέλοντας με τον τρόπο αυτό να επισημάνει πως δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτική αναφορά στην Κ.Δ». Και σημείωσε πως από πλευράς κυβέρνησης δεν υπάρχει ούτε και υπήρξε ποτέ πρόθεση για αλλαγή της βάσης λύσης. Για πέντε μέρες στελέχη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος, εν είδει πλανόδιου θιάσου, περιφέρονταν στα κανάλια και έδιναν ο καθένας τη δική του ερμηνεία για το αν ήταν πρόταση ή μη πρόταση. Ο υπεύθυνος στο ΥΠΕΞ για θέματα σχετικά με τη διαφώτιση στο Κυπριακό, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε ως ρητορικό το κάλεσμα του προέδρου στον Τατάρ και υποστήριξε πως η απάντηση ήταν τόσο εμφανής που δεν χρίζει συζήτησης. Ενώ ο βουλευτής και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος, αφού από το ΡΙΚ εξέφρασε την πλήρη συμφωνία του ΔΗΣΥ με τις προτάσεις Αναστασιάδη, από το Σίγμα υποδείκνυε ότι αυτές έγιναν σε μία προσπάθεια του προέδρου να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Θέλουμε επιστροφή στο 60’- εξήγησε- αλλά χωρίς εγγυήσεις, τουρκικά στρατεύματα και τ/κ βέτο. Στην προσπάθειά μας για διάρρηξη του αδιεξόδου προσβλέπαμε σε κάτι δηλ. πολύ καλύτερο από το σύνταγμα του ‘60.
Η σύγχυση έφερε δύο συσκέψεις με τη διαπραγματευτική ομάδα και το Εθνικό Συμβούλιο ώστε να αντιληφθεί η δική μας πλευρά τι εμείς προτείνουμε. Ούτε όμως αυτές ήταν αρκετές. Αντ’ αυτού, βγήκαν από το Εθνικό χωρίς κανένας να είναι βέβαιος αν τελικά η γραπτή δήλωση ήταν πρόταση και μάλιστα σαφής (όπως υποστήριξε ο Πελεκάνος), σχήμα λόγου (όπως είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης), ρητορικό κάλεσμα (όπως ήταν ξεκάθαρο για τον Βίκτωρα) ή απάντηση- πρόταση- πρόκληση εφόσον και ο Τατάρ επιμένει στις δικές του θέσεις όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος. Ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όμως ήταν. Ο οποίος έσπευσε να καθησυχάσει όσους ανησυχούν, δηλώνοντας πως η πρόταση- απάντηση εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο πρόεδρος με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου και να επιβεβαιώσει πως αυτή είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Η.Ε., τα οποία όπως είπε αναφέρονται ξεκάθαρα σε ΔΔΟ.
«Τι εννοεί ο πρόεδρος δεν είμαι βέβαιος αλλά δεν έχει και σημασία», είπε ο Κολοκασίδης στο Sigma την επομένη του Εθνικού. Εκφράζοντας με μια φράση αυτούσια την εικόνα της διαχείρισης του Κυπριακού από τον Νίκο Αναστασιάδη. Διότι όποια ερμηνεία και να δώσει κάποιος, η ουσία δεν αλλάζει. Και η ουσία είναι ότι δύο συσκέψεις και 4 επεξηγηματικές δηλώσεις μετά από μια γραπτή «πρόταση» κανείς δεν γνωρίζει ούτε τι εννοεί η κυβέρνηση ούτε πως τα εννοεί. Ούτε καν αυτοί που την απαρτίζουν. Κυρίως, όμως, πως μια βδομάδα μετά, αδυνατεί να αντιληφθεί πόσο επικίνδυνη και γελοία είναι η συγκεκριμένη «πρόταση». Ότι δεν μπορεί, ενώ ζητούμε υποτίθεται επανέναρξη των συνομιλιών στη συμφωνημένη βάση λύσης, ο ίδιος ο πρόεδρος να επιμένει σε επαναφορά στο Σύνταγμα του’60. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να διαβεβαιώνει πως αυτή (το ενιαίο κράτος δηλ.) είναι σύμφωνη με την προσπάθεια για λύση στη βάση ΔΔΟ. Κανείς δεν μας παίρνει στα σοβαρά.
Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση από μόνη της κατάφερε με την πρόταση της να οδηγήσει την πλευρά μας σε πολύ δύσκολη θέση. Επιβεβαιώνοντας την απίστευτη ελαφρότητα και προχειρότητα με την οποία διαχειρίζεται και το Εθνικό. Αυτή την προσήλωσή της, τη σχεδόν εμμονική- στον παραλογισμό. Αποτέλεσμα μιας πρωτόγνωρης ανικανότητας. Κυρίως όμως μιας έπαρσης, απότοκο της παντελούς έλλειψης ελέγχου. Της οποιασδήποτε λογοδοσίας. Αφού έχει καταφέρει να περιορίσει στο ελάχιστο την αντιπολίτευση, να καπελώσει σε τεράστιο βαθμό τα ΜΜΕ, και με τη μεγαλύτερη ευκολία έχει πετύχει να καθορίζει την ατζέντα και να καθοδηγεί την κοινή γνώμη (όπως φάνηκε και στο θέμα των διαβατηρίων). Χωρίς σοβαρές «παρεμβολές» οδηγεί τη χώρα στον γκρεμό με τη στήριξη όλων. Δίχως καμιά επίπτωση. Με αποτέλεσμα ο πρόεδρος και όσοι τον συμβουλεύουν (εάν είναι υπαρκτά πρόσωπα) να έχουν καταστήσει τη χώρα ένα απέραντο τσίρκο. Δεν είναι ότι τελειώνει ο χρόνος. Είναι ότι τελειώνει η λογική.
antopoly@cytanet.com.cy
Σαν πλανόδιο τσίρκο

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση από μόνη της κατάφερε με την πρόταση της να οδηγήσει την πλευρά μας σε πολύ δύσκολη θέση.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.