Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν αποκάλυψαν όχι μόνο τη γεωπολιτική αφωνία της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά και την επιχειρησιακή της ανεπάρκεια για τη διεξαγωγή σύνθετων στρατιωτικών επιχειρήσεων για την προστασία των πολιτών και των συμφερόντων της Ένωσης. Το τελευταίο είναι ίσως το πιο οδυνηρό.
Η εκτίμηση είναι ότι με βάση την εμπειρία του Αφγανιστάν η ΕΕ θα προσπαθήσει να χτίσει νέες επιχειρησιακές δομές και να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών. Στο Αφγανιστάν αποδείχτηκε ότι πράγματι χωρίς την υποστήριξη και την παρουσία των ΗΠΑ λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν από μόνα τους τα ευρωπαϊκά έθνη για να υπερασπιστούν την ασφάλειά τους. Αν και επιμέρους χώρες έχουν ισχυρή στρατιωτική υποδομή (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία) αυτό που λείπει είναι η ικανότητα κοινής δράσης. Κάπως έτσι ευρω-αντλαντικές δομές είναι αναγκαίες ειδικά μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Πολλά πράγματα στην Ευρώπη γίνονται εκ των υστέρων (έπρεπε να ζήσουμε την ευρωκρίση του 2011-12 για να στηθεί μια κοινή τραπεζική εποπτεία), αλλά έχει αποδειχθεί ότι όταν υπάρχει η βούληση να γίνει κάτι τα πράγματα τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, όπως έγινε με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης.
Σε όλα αυτά, όμως, ποια είναι η θέση και η στάση της Κύπρου. Σε έναν κόσμο όπου παρατηρείται μια μετατόπιση του ενδιαφέροντος προς την Ανατολή, η Κύπρος έχει ιδιαίτερη αξία ως το ανατολικότερο άκρο της Ενωσης. Και αυτή την αξία πρέπει να την αναδείξουμε.
Η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι μια φωνή που δεν μπορεί να αγνοηθεί, ειδικά αν αυτή η φωνή έχει να παρουσιάσει προτάσεις που μπορούν να προσφέρουν λύσεις. Οι τριμερείς συνεργασίες, για παράδειγμα, με τη διεύρυνσή τους, μπορούν να αποτελέσουν έναν μηχανισμό διαχείρισης της κατάστασης.
Σε αυτό το πλαίσιο η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να υποδεχθεί μόνο 3 Αφγανούς, από τους χιλιάδες που απεγκλωβίστηκαν από τη χώρα, δείχνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση και να δείξουμε ότι η Κύπρος είναι ένας υπολογίσιμος εταίρος.
Ναι, το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι υπαρκτό, η πίεση είναι μεγάλη, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα όσα συμβαίνουν. Ούτε εμείς, ούτε και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η θέση των ΥΠΕΞ της ΕΕ ότι πρέπει να υποστηριχθούν οι γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν ώστε οι αφγανοί πρόσφυγες να παραμείνουν στην περιοχή αντί να κατακλύσουν την Ευρώπη είναι προϊόν ενός ακόμη ευρωπαϊκού συμβιβασμού. Αλλά αποτελεί ευχή. Ο άνθρωπος από τη φύση του αναζητεί το καλύτερο και η Ευρώπη είναι το καλύτερο μέρος του πλανήτη για να ζει κανείς σήμερα.
Η υπόθεση του Αφγανιστάν δεν έκλεισε με την ολοκλήρωση της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων. Θα λέγαμε ότι τώρα αρχίζει το πρόβλημα και είναι ένα πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας.
Μας αφορούν ή όχι όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν;

Η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να υποδεχθεί μόνο 3 Αφγανούς, από τους χιλιάδες που απεγκλωβίστηκαν από τη χώρα, δείχνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση και να δείξουμε ότι η Κύπρος είναι ένας υπολογίσιμος εταίρος
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.