* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο «ΓΗΠΕΔΟ»
της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (έκδοση Κυριακής 26/5)
Serie A. Ένα από τα πιο συναρπαστικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα στον πλανήτη γη. Όσοι δεν έχουν μπει στη διαδικασία να ανακαλύψουν την πεμπτουσία του, τοποθετώντας του απλά την κλισέ ταμπέλα (αμυντικοκεντρικό) που χαρακτηρίζει την Ιταλική ποδοσφαιρική φιλοσοφία και κουλτούρα, τότε σίγουρα ζουν σε ένα ποδοσφαιρικό σκοταδισμό.
Θα σας εξιστορήσω ένα στερεοτυπικό σκηνικό, που προσομοιάζει γάντι στην μαγεία που κρύβει η κορυφαία ιταλική λίγκα... Είσαι εργένης και έχεις προγραμματίσεις να βγεις το βράδυ έξω, να απολαύσεις ένα ωραίο ποτήρι κρασί και να κάνεις νέες γνωριμίες. Επιλέγεις ένα μπαρ με τζαζ μουσική για την έξοδό σου, όπου εκεί συναντάς πλήθος από όμορφες κυρίες που χορεύουν στον ρυθμό του «Hit the road Jack». Στο βάθος, στην άκρη του μπαρ αχνοφαίνεται ένα μοναχικό κορίτσι που απολαμβάνει ένα απεριτίφ κοκτέιλ. Είναι αμίλητη και στην όψη φαντάζει απρόσιτη. Όταν όμως «σπάσεις τον πάγο» και ανοίξεις συζήτηση μαζί της, συνειδητοποιείς πόσο λάθος είχες... Αυτή είναι η Serie A!
Την τελευταία εξαετία, η Ιταλία όπως και όλες σχεδόν οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, ταλαιπωρούνται από οικονομική κρίση. Δεν ήταν καθόλου εύκολο για την ομοσπονδία να διαχειριστεί αυτή τη ξαφνική δυσχέρεια, φτάνοντας στο σημείο η λίγκα να απειλείται να πέσει στην 6η θέση στην κατάταξη της UEFA, γεγονός που θα αποτελούσε ντροπή για τους ανθρώπους που συνθέτουν το οικοδόμημα και το brand name γενικά του πρωταθλήματος.
Συνεπώς, αντιλαμβανόμενοι όλες τις νέες προκλήσεις και τα οικονομικά διακυβεύματα στη «βιομηχανία» του ποδοσφαίρου, οι Ιταλοί αποφάσισαν να χαράξουν τη δική τους πορεία και να επαναλανσάρουν δυναμικά το προϊόν τους.
Πρώτο τους βήμα ήταν να αναδιαρθρώσουν και να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Αρχικά, η λίγκα παραχώρησε τα δικαιώματα στην Mediapro έναντι 1,05 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τις σεζόν 2018-2021. Μετά από στοχευμένες νομικούς χειρισμούς που έλαβαν χώρα, το ιταλικό δικαστήριο ανακάλεσε τη σύμβαση, καθώς η προσφορά δεν διατυπώθηκε σωστά και παραβίαζε τις αντιμονοπωλιακές αρχές.
Επόμενο βήμα ήταν να διαχωρίσουν τα δικαιώματα σε εγχώρια και διεθνή. Η προκήρυξη διαγωνισμού έφερε αρκούντως επιθυμητά αποτελέσματα καθώς έκλεισαν μία πάρα πολύ επικερδής συμφωνία με τις Sky και Perform, με την οποία έβαζαν στα ταμεία τους 973 εκατομμύρια ευρώ, υπογράφοντας έτσι το 3ο καλύτερο εγχώριο deal στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα φρόντισαν να πουλήσουν τα διεθνή δικαιώματα στις IMG και RAI για 371 εκατομμύρια ευρώ, εξασφαλίζοντας συνολικά επιπλέον 294 εκατομμύρια.
H αδυναμία της Γιουβέντους να κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο, χάνοντας στους τελικούς (15 και 17) σε συνδυασμό με την λειψανδρία ονομάτων που θα έφερναν επενδύσεις στο πρωτάθλημα έκαναν δύσκολη τη τόνωση της αγοράς. Παράλληλα, η Serie A απέτυχε στο να αυτοσυντηρηθεί όσον αφορά την ανάδειξη ποδοσφαιριστών που θα είχαν γκελ στον κόσμο (όπως πχ Τότι, Μαλντίνι, Ιντζάκι, Βιέρι, Αντριάνο, Μπατιστούτα). Μοναδική διέξοδος αποτελούσε η αγορά Μέσι ή Ρονάλντο. H άρνηση του Φλορεντίνο Πέρεθ να βάλει βαθύτερα το χέρι στη τσέπη ήταν η ευκαιρία που έψαχνε η Γιουβέντους και η Serie A για να επανατοποθετήσει το προϊόν της. Η μεταγραφή Ρονάλντο έφερε ντόμινο εξελίξεων σε ολόκληρη τη χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η τιμή αγοράς μετοχών της «Βέκια Σινιόρα» εκτοξεύθηκε από 1.32 σε 1.47. – 1.51!
Τελευταία κίνηση, η οποία αδιαμφισβήτητα είναι και ματ στην παγκόσμια ποδοσφαιρική σκακιέρα. Η τακτική των ιταλικών συλλόγων να αποφεύγουν να πουλάνε τους καλούς τους ποδοσφαιριστές του εκτός συνόρων. (πχ τώρα οι Κιέζα, Ζανιόλο και Ζαπάτα)Συνολικά φέτος από τις 874 μεταγραφές που πραγματοποιήθηκαν το 65% ήταν μετακινήσεις εντός Serie A. Από τα 967 εκατομμύρια που δαπανήθηκαν τα 623 διαμοιράστηκαν εντός χώρας.
O πίνακας με τα ποσά που ξόδευσε εντός Ιταλίας ο κάθε σύλλογος
Αταλάντα 31 εκ.
Μπολόνια 19.3 εκ.
Κάλιαρι 20.5 εκ.
Κιέβο 3 εκ.
Έμπολι 14.8 εκ.
Φιορεντίνα 24.693 εκ.
Φροζινόνε 7.2 εκ.
Τζένοα 41.05 εκ.
Ίντερ 50.1 εκ.
Γιουβέντους 64.1εκ.
Λάτσιο 17.05εκ.
Μίλαν 118 εκ.
Νάπολι 24.5εκ.
Πάρμα 14εκ.
Ρόμα 47εκ.
Σαμπντόρια 23 εκ.
Σασουόλο 33.9
ΣΠΑΛ 22.1 εκ.
Τορίνο 26.15 εκ.
Ουντινέζε 20.7 εκ.
*Τα αποκλειστικά τηλεοπτικά δικαιώματα όλων των αγώνων της για τις σεζόν 2019-22 διαθέτει η Cytavision.