* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο «ΓΗΠΕΔΟ»
της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (έκδοση Σάββατο 25/5)
Το διατράνωσε με ανάγλυφο τρόπο ο ποδοσφαιρικός Πυθαγόρας Γιόχαν Κρόιφ, το συζητάμε επανειλημμένα και εμείς οι ρομαντικοί της στρογγυλής θεάς χωρίς φόβο και πάθος ότι ένα τσουβάλι χρήματα δεν μπορεί να φέρει από μόνο του την ευτυχία στο ποδόσφαιρο. Είναι όντως έτσι; Ή απλώς θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται περί ανυπόστατων και ατεκμηρίωτων ισχυρισμών. Εικάζω πως η πραγματικότητα ενδεχομένως να βρίσκεται κάπου στη μέση. Στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα τίποτα πλέον δεν αποτελεί προϊόν τύχης και αυτό φαίνεται και στην τελευταία έκθεση του παγκοσμίου φήμης ηλεκτρονικού περιοδικού «Βusiness Insider». Οι εννέα από τους είκοσι πλουσιότερους συλλόγους από πλευράς εσόδων που συνθέτουν τη συγκεκριμένη κατάταξη ανήκουν στην αγγλική Premier League.
Επομένως, η πρόκριση των τεσσάρων βρετανικών ομάδων στους τελικούς των δύο κορυφαίων ευρωπαϊκών διοργανώσεων δεν μπορεί να προκαλεί έκπληξη. Οι πιθανότητες πάντοτε ήταν εκεί. Πολλαπλασιάστηκαν όμως όταν ένας ισχυρός και καθοριστικός παράγοντας έκανε την εμφάνισή του. Το χρήμα. Αξίζει να επισημάνουμε πως την περσινή ποδοσφαιρική περίοδο μόνο τρεις ομάδες καρπώθηκαν λιγότερα από 100 εκατομμύρια από την κορυφαία αγγλική λίγκα. Πρόκειται για τις Σουόνσι, Στόουκ και Γουέστ Μπρομ, οι οποίες πήραν 98,5, 98,8, 94,6 εκατομμύρια λίρες αντίστοιχα. Τα ποσά έχουν εκτοξευθεί και φαντάζουν απλησίαστα για άλλα πρωταθλήματα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο νικητής της Τσάμπιονσιπ έχει συνολική αμοιβή που ξεπερνάει τα 200 εκατομμύρια λίρες, αντιλαμβάνεται κανείς την ανισορροπία που υπάρχει σε πόρους μεταξύ της Πρέμιερ Λιγκ και των υπόλοιπων κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Η Λα Λίγκα, για παράδειγμα, παραδίδει μαθήματα για τις συμφωνίες που κλείνει με εμπορικά κέντρα άλλων ηπείρων για να εξάγει το προϊόν της, όμως επιβραβεύει μόνο τις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα με ποσά που είναι συγκρίσιμα με αυτά της Πρέμιερ Λιγκ. Η Ατλέτικο Μαδρίτης με τα λεφτά που λαμβάνει από τη Λα Λίγκα αν βρισκόταν στην Πρέμιερ Λιγκ της σεζόν 2017-18 θα κατατασσόταν στη 19η θέση σε σχέση με την είσπραξη πληρωμών από την ομοσπονδία. Συνεπώς, η επένδυση στην ποδοσφαιρική βιομηχανία μπορεί να ενέχει κινδύνους και ρίσκο, ωστόσο η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς. Πάντα θα υπάρχουν όμορφα ποδοσφαιρικά παραμύθια να εξυμνούν την πολυπλοκότητα και το στοιχείο του αναπάντεχου (π.χ. Άγιαξ), όμως ο κανόνας θα είναι κανόνας και εμείς γοητευμένοι με τους παραβάτες του.