Σίγουρα δεν είναι οι καλοπληρωμένοι υπάλληλοι του ΟΑΥ, ούτε οι ιδιώτες γιατροί που ασχολούνται με το 20% του πληθυσμού που μπορεί να αγοράσει τις υπηρεσίες τους. Το ΓεΣΥ είμαστε όλοι εμείς οι Κύπριοι φορολογούμενοι οι οποίοι διεκδικούμε ποιοτική παροχή υγείας και στον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας.
Κάπου μέσα από άγονες συζητήσεις χάσαμε, νομίζω, τον προσανατολισμό μας. Όπως γίνεται πάντα στην Κύπρο. Οι καθηγητές συζητούν με τους τεχνοκράτες του Υπουργείου Παιδείας λες και οι μαθητές δεν υπάρχουν. Το Υπουργείο Οικονομικών ή Εργασίας συζητά με κάποιες συντεχνίες χωρίς να ρωτούν τους εργαζομένους. Έτσι και στο ΓεΣΥ. Συζητούν κάποιοι του ΟΑΥ, που μας προέκυψαν από το πουθενά, με τους γιατρούς που ζουν στην κοσμάρα τους, κυρίως για μισθούς.
ΟΑΥ
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δεν είναι κάτι περισσότερο από ό,τι είναι άλλες ασφαλιστικές. Όπως η Universal Life ή η Cypria Life κ.λπ. Ποιος θα διανοείτο ότι σήμερα 4-5 οικονομολόγοι θα καβγκαλάτιζαν με τους γιατρούς και θα εξαγγέλλαν μάλιστα και ντιρεκτίβες;
- Όποιος γιατρός ζητά παραπάνω αναλύσεις από το κότα που καθορίζει ο ΟΑΥ, θα πληρώνει πρόστιμο ή θα έχει επιπτώσεις. Με λίγα λόγια, αν χρειάζονται αναλύσεις θα μπορούσε ο γιατρός να μην τις ζητήσει από φόβο; Θα έχει και φορεία ο ΟΑΥ να μας μαζεύει από τους δρόμους;
- Θέλουμε 140 παιδιάτρους, αλλά δεν βρίσκουμε. Βρίσκουμε όμως παθολόγους, τους οποίους μάλιστα θα επιμορφώσουμε με ταχύρρυθμα μαθήματα. Επειδή λοιπόν βρίσκουμε παθολόγους και όχι παιδίατρους, τα παιδιά από 12 χρονών θα πηγαίνουν στους παθολόγους! Θα μας πει όμως κάποιος αν αυτό είναι σωστό;
- Θέλουμε να ελέγχουμε τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς. Κι αν αποτύχετε θα παραμείνουμε όμηροί σας;
Οι γιατροί
Οι γιατροί τους τελευταίους μήνες μάς έχουν πρήξει με τις επιστημοσύνες τους. Εγώ σπούδαζα 12 ή 15 χρόνια. Εγώ έχω επενδύσει εκατομμύρια σε μηχανήματα. Δεν μπορούμε με 150.000 ευρώ τον χρόνο να ζήσουμε!
- Και καλά, ο μέσος Κύπριος που ζει με 25.000 ευρώ τον χρόνο, πώς ζει; Οι γιατροί ζουν σε άλλη συνομοταξία; Στα ιατρικά μονοκοτυλήδονα που τρώνε με 15 μασέλες;
- Όλοι έχουν σπουδές 12 και 15 χρόνων. Στην πραγματικότητα σπουδάζουν όλοι 6 χρόνια μάξιμουμ. Μετά κάνουν ειδικότητες και πληρώνονται και πολύ καλά. Σε αντίθεση με το 50% των νέων που σπουδάζουν και έχουν μεταπτυχιακό ή PHD, δηλαδή 6-8 χρόνια σπουδών, που είναι άνεργοι ή γκαρσόνια.
- Έχουμε επενδύσει εκατομμύρια. Και ποιος σας είπε να επενδύσετε εκατομμύρια; Αν δεν κερδίζατε, δεν θα επενδύατε. Ζείτε παρασιτικά αφού παίρνετε από την πίσω πόρτα των ανίκανων νοσοκομείων μας χιλιάδες ασθενείς που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν σε τιμές που αποφασίζετε. Γι' αυτό δεν θέλετε σχέδιο υγείας.
Εν κατακλείδι
Οφείλουμε να επιστρέψουμε ξανά στη φιλοσοφία του ΓεΣΥ. Το ΓεΣΥ είμαστε εμείς. Κι αν κάποιοι δεν θέλουν ΓεΣΥ, ενισχύστε πραγματικά τα νοσοκομεία και βάλτε τα να εργάζονται σοβαρά 24 ώρες το 24ωρο. Έτσι όπως πάμε θα καταστρέψουμε κι αυτό το προβληματικό σύστημα που έχουμε.