Ως κοινωνία ετοιμαζόμαστε πάλι να ξεφαντώσουμε σε ένα ακόμα τριήμερο. Το πρώτο αυτού του μήνα. Ακολουθούν άλλα δύο. Πάρα πολλές εκπομπές πανηγυρίζουν γι’ αυτό αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτό επισημαίνεται ως κάτι το θριαμβευτικό.
Ενώ τριγύρω μας τα πάντα βουίζουν ως αδιέξοδα ή ως σκάνδαλα, η κοινωνική αντίδραση που φαινομενικά οργίζεται δεν βρίσκει τρόπο να εκφραστεί και μοιραία διοχετεύεται στην εκτόνωση των τριημέρων και όχι μόνο.
Τα δεδομένα όμως είναι δραματικά αν δώσουμε την πρέπουσα σημασία στην πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η νεολαία της Κύπρου.
Αγχωμένοι, θλιμμένοι και απογοητευμένοι εμφανίζονται οι νέοι της Κύπρου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία έρευνας που εμπερικλείει στα προγράμματα που προσφέρει ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ).
Το κυριότερο αίτημα για το οποίο νέοι και οικογένειες απευθύνθηκαν σε ένα από τα προγράμματά αυτά, όπως περιγράφει στην έρευνά του ο ΟΝΕΚ, είναι ο έλεγχος των αρνητικών συναισθημάτων, τα ζητήματα σχέσεων και άλλα. Τα προγράμματα αφορούν την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των νέων, με στόχο την προσωπική, κοινωνική και ψυχολογική ενδυνάμωσή τους, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και να αντλούν ικανοποίηση από την καθημερινότητά τους.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2018, σε επικοινωνία που είχαν οι νέοι με τη «Γραμμή 1410» και με την Υπηρεσία Συμβουλευτικής Μέσω Διαδικτύου, ανταποκρίθηκε σε 1752 κλήσεις!
Αυτό είναι στην ουσία το πραγματικά εθνικό πρόβλημα της Κύπρου στο οποίο αποκαλύπτεται πως οι νέοι μας σηκώνουν ένα βαρύ φορτίο ενώ η κοινωνία και η πολιτεία στρέφουν αλλού την προσοχή και το ενδιαφέρον. Ξεχωρίσαμε μερικά από τα κεφαλαιώδη ζητήματα στα οποία οι νέοι μας αναζητούν στήριξη και βοήθεια. Μόνο και σαν τίτλους να τα διαβάσουμε θα πρέπει να μας αφυπνίσουν. Το αρνητικό συναίσθημα, το άγχος, η θλίψη, ο θυμός, και η απογοήτευση. Τα προβλήματα σχέσεων, με τους νέους όλο και πιο συχνά να προβληματίζονται για τις σχέσεις με τους γύρω τους, οι οποίες κρίνονται ως μη ικανοποιητικές ή και προβληματικές. Τα ζητήματα ψυχικής υγείας και ψυχοπαθολογίας. Τα θέματα προσωπικής ανάπτυξης όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση και οι δεξιότητες επικοινωνίας. Τρομακτικό πράγματι μια νεολαία να βυθίζεται στη χαμηλή αυτοεκτίμηση και οι κοινωνικοί και πολιτικοί οργανισμοί μας να ξεφαντώνουν στον αυτισμό τους ακατάσχετα.
Τριήμερα χαμηλής αυτοεκτίμησης

Τρομακτικό μια νεολαία να βυθίζεται στη χαμηλή αυτοεκτίμηση και οι κοινωνικοί και πολιτικοί οργανισμοί μας να ξεφαντώνουν στον αυτισμό τους ακατάσχετα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.