Τον ερχόμενο Μάιο εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα κληθούν να επιλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μια συγκυρία που το οικοδόμημα της ενωμένης Ευρώπης βάλλεται, υπονομεύεται και αμφισβητείται. Στην πραγματικότητα ο ευρωαρνητισμός και ο ευρωσκεπτικισμός πριονίζουν το κλαδί στο οποίο καθόμαστε, θέλοντας να οδηγήσουν τους λαούς της Ένωσης σε νέους εθνικούς ανταγωνισμούς, σε απομονωτισμό και αστάθεια.
Ουδείς μπορεί να αρνηθεί τα προβλήματα και τα ελλείμματα της ΕΕ, αλλά και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι αποτελεί τον πλέον δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο παγκοσμίως, με δικαιώματα και προνόμια που διευρύνουν τις προοπτικές για ακόμα μεγαλύτερες κατακτήσεις προς όφελος των κρατών και των πολιτών τους.
Ιδιαιτέρως στην Κύπρο, η οποία λόγω της πολιτικής κατάστασης και λόγω της γεωγραφικής θέσης θα έπρεπε να θεωρεί ευλογία τη συμμετοχή στην ΕΕ, ακούγονται φωνές οι οποίες τείνουν να υποβαθμίσουν έως και να μηδενίσουν το θετικό πρόσημο της ένταξης και της παρουσίας μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Μπορεί ο λαϊκισμός να ευνοεί την παρουσίαση της ΕΕ ως ενός οργανισμού στον οποίο μπορεί να φορτώσει ο καθένας όσα αμαρτήματα επιθυμεί, αλλά δεν μπορεί να απαντήσει στις πραγματικότητες.
Ποια θα ήταν η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκτός ΕΕ;
Ουδείς θα μπορούσε να υποστηρίξει με σοβαρά επιχειρήματα ότι θα ήταν καλύτερη από τη σημερινή.
Αυτά τα μη σοβαρά επιχειρήματα χρησιμοποιούνται από τους λαϊκιστές που προσπαθούν, μέσα από την καλλιέργεια κλίματος ευρωφοβίας, να πείσουν (ευτυχώς ανεπιτυχώς) ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μεγαλουργούσε σχοινοβατώντας μεταξύ Δύσης και Ανατολής.
Αυτό το αφήγημα δεν είναι σημερινό ούτε πρωτότυπο. Το καλλιεργούν με επιμέλεια δυνάμεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, πότε προβάλλοντας το «εθνικό μεγαλείο» και πότε το «ταξικό καθήκον».
Οι εκλογές του Μαΐου αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να απαντήσουν διά της ψήφου τους. Και η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η κατάφαση σε μια καλύτερη Ευρώπη και όχι σε μια διχασμένη ήπειρο η οποία σε έναν αιώνα βίωσε τον όλεθρο δύο παγκοσμίων πολέμων.
Περισσότερη Ευρώπη λιγότερος λαϊκισμός

Ουδείς μπορεί να αρνηθεί τα προβλήματα και τα ελλείμματα της ΕΕ, αλλά και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι αποτελεί τον πλέον δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο παγκοσμίως
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.