Ενημερώνοντας τους ευρωβουλευτές

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Μια αντιπροσωπεία από την Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συναντήθηκε μαζί μας και με τη δικοινοτική οργάνωση συγγενών αγνοουμένων

Sevgul Uludag


caramel_cy@yahoo.com


Τηλ: 99 966518


Στη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Κύπρο, μια αντιπροσωπεία από την Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) συναντήθηκε μαζί μας και με τη δικοινοτική οργάνωση συγγενών αγνοουμένων «Μαζί Μπορούμε!» στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στη Λευκωσία στις 4 Απριλίου 2018 για μια ώρα… Κάποιοι Ελληνοκύπριοι ευρωβουλευτές συνόδευαν επίσης την αντιπροσωπεία.


Στη διάρκεια της συνάντησής μας με τα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής LIBE, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Ισπανός ευρωβουλευτής και εισηγητής για τους αγνοούμενους Juan Fernando Lopez Aguilar, υποβάλαμε τις θέσεις και εισηγήσεις μας για την έκθεση που θα συντάξουν και τους ενημερώσαμε σχετικά με το θέμα των αγνοουμένων. Επίσης παρουσιάσαμε στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας κύριο Aguilar ένα γραπτό έγγραφο που περιγράφει τις δραστηριότητες της οργάνωσης «Μαζί Μπορούμε!» τα τελευταία δώδεκα χρόνια, μαζί με εισηγήσεις όπως επίσης και απόψεις και απαντήσαμε σε διάφορες ερωτήσεις που έθεσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας.


Τι τους είπαμε;


Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη αυτών που είπα στην Επιτροπή LIBE:


*** Ως ερευνητική δημοσιογράφος ερευνώ το θέμα των αγνοουμένων για τα τελευταία 18 χρόνια τώρα και τα άρθρα μου δημοσιεύονται καθημερινά στην εφημερίδα «Yeniduzen» και εβδομαδιαία στην εφημερίδα «Πολίτης», στα τουρκικά και ελληνικά αντίστοιχα. Τα άρθρα μου επίσης αναρτώνται στα αγγλικά στην ιστοσελίδα hamamboculeri.org όπου βρίσκεται το blog μου.


 


*** Βοηθήσαμε και ηγηθήκαμε προσπαθειών για την ίδρυση της οργάνωσης «Μαζί Μπορούμε!», φέρνοντας μαζί τους συγγενείς των αγνοουμένων και από τις δύο κοινότητες. Οι συγγενείς των αγνοουμένων και θυμάτων πολέμου έχουν επιλέξει να εργαστούν μαζί ξεπερνώντας τον δικό τους πόνο, παρά τον μεγάλο πόνο που υπέστησαν και το γεγονός ότι έχασαν τους αγαπημένους τους στη διάρκεια του πολέμου και των συγκρούσεων.


 


*** Διεξάγουμε δραστηριότητες σε τρία διαφορετικά επίπεδα:



  • Μαζεύουμε πληροφορίες σχετικά με πιθανούς τόπους ταφής αγνοουμένων όπως επίσης και τον τρόπο που εξαφανίστηκαν. Στη συνέχεια ενημερώνουμε εθελοντικά με τις πληροφορίες αυτές τους λειτουργούς της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ). Δείχνουμε στη ΔΕΑ διάφορους πιθανούς τόπους ταφής και διασφαλίζουμε ότι τα οστά κάποιων αγνοουμένων ανευρίσκονται. Έχουμε μια λεπτομερή παρουσίαση με μερικές φωτογραφίες και ονόματα, αλλά δεν μπορούμε να τη μοιραστούμε μαζί σας σήμερα εφόσον ο χρόνος σας είναι περιορισμένος.

  • Συναντιόμαστε με μαθητές και νεαρά άτομα, τους παρουσιάζουμε τις ιστορίες των συγγενών των αγνοουμένων ατόμων και από τις δύο κοινότητες και προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι όχι μόνο η μία πλευρά αλλά και οι δύο πλευρές υπέφεραν. Αυτή είναι μια συνεχής δραστηριότητα και περιλαμβάνει σχολεία, πανεπιστήμια και χωριά.

  • Έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας με θέμα «Μνήμη» μέσα στο Κυπριακό Φόρουμ Διαλόγου (Cyprus Dialogue Forum) και εργαζόμαστε για την τεκμηρίωση των προσπαθειών μας.


 


*** Όλες οι δραστηριότητές μας είναι εθελοντικές, δεν ανήκουμε σε κανένα πρόγραμμα, ούτε λαμβάνουμε οποιαδήποτε χρηματοδότηση. Θεωρούμε ότι η δουλειά που κάνουμε είναι ανθρωπιστικό καθήκον και το κάνουμε εθελοντικά.


*** Υπάρχουν κύκλοι που προσπαθούν να κάνουν το έργο μας αόρατο. Όταν διαβάζουμε σε δελτίο τύπου ότι ξεχωριστές συναντήσεις έχουν οργανωθεί με τους συγγενείς των Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων αγνοουμένων για τους σκοπούς της επίσκεψής σας (δηλαδή ότι θα συναντούσατε Τουρκοκύπριους συγγενείς αγνοουμένων ξεχωριστά και Ελληνοκύπριους συγγενείς αγνοουμένων ξεχωριστά), παρεμβήκαμε και ζητήσαμε να έχουμε συνάντηση μαζί σας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει απονέμει το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη σε τρία από τα ηγετικά μέλη μας σε διαφορετικές ημερομηνίες και παρ' όλ' αυτά μας αγνοούν για πολιτικούς λόγους. Δεν θέλουν να δείτε ότι οι συγγενείς των αγνοουμένων από τις δύο κοινότητες εργάζονται μαζί. Καταφέραμε να σας δούμε ως αποτέλεσμα της παρέμβασής μας. Ωστόσο πολλές επαφές πραγματοποιούνται χωρίς να το γνωρίζουμε και αποκλειόμαστε από αυτές για πολιτικούς λόγους. Θα περιμέναμε τουλάχιστον ότι το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λευκωσία θα σας γνωστοποιούσε την ύπαρξη μιας δικοινοτικής οργάνωσης και θα πρότεινε να μας συναντήσετε. Ακριβώς όπως παρεμβήκαμε και προτείναμε να μας συναντήσετε και αποδεχτήκατε, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λευκωσία θα μπορούσε να έπαιρνε την πρωτοβουλία και να έκανε το ίδιο...


*** Δεν είναι αλήθεια ότι «Δεν υπάρχουν διαθέσιμες καινούργιες πληροφορίες για τους αγνοουμένους». Αυτό είναι ένα ψέμα. Διότι στην Κύπρο, υπάρχουν άφθονες πληροφορίες. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να εντατικοποιηθούν οι έρευνες και να αρθούν τα υφιστάμενα εμπόδια. Επιτρέψετέ μου να σας δώσω ένα παράδειγμα: Ο ΟΗΕ είναι υποκριτές σε αυτό το θέμα. Παρόλο που ο ΟΗΕ είναι επίσημα μέλος της ΔΕΑ από το 1981 μέσω του τρίτου μέλους της επιτροπής, ο ΟΗΕ ποτέ δεν μοιράστηκε με τη ΔΕΑ κανένα από τα αρχεία του για τους αγνοουμένους. Το γραφείο της ΔΕΑ είναι στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας και κάποια από τα αρχεία του ΟΗΕ είναι στον κάτω όροφο του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας, αλλά ο ΟΗΕ ποτέ δεν τα έδωσε στη ΔΕΑ. Τελικά τα μέλη της ΔΕΑ κυρία Gulden Plumer Kuchuk, κύριος Νέστωρας Νέστωρος και κύριος Paul Henri Arni πήγαν στη Νέα Υόρκη και υπέβαλαν επίσημο αίτημα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ αναφορικά με τα αρχεία για τους αγνοουμένους και μόνο τότε δόθηκαν κάποια από τα αρχεία. Επιπλέον, ξέρουμε πολύ καλά ότι τα αρχεία της ελληνοκυπριακής Αστυνομίας περιέχουν κάποιες πληροφορίες για Τουρκοκύπριους αγνοούμενους και τα αρχεία της τουρκοκυπριακής αστυνομίας περιέχουν κάποιες πληροφορίες για Ελληνοκύπριους αγνοούμενους. Επίσης, η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων, όπως επίσης και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν άφθονες πληροφορίες και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει μοιραστεί με τη ΔΕΑ αυτά που έχει μέχρι πρόσφατα.


Ο κύριος Νέστωρας Νέστωρος μου έχει πει προσωπικά ότι έχει μεταφέρει τα άρθρα μου, 28 τόμους, σε ψηφιακή μορφή και ότι τα εξετάζουν προσεκτικά. Επίσης το γραφείο του Τουρκοκύπριου μέλους εκτελεί παρόμοιο έργο και τους βοηθούμε στο θέμα αυτό. Το σημαντικό είναι ότι η ΔΕΑ πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τις εν λόγω πληροφορίες.


Χριστίνα Παύλου Πατσιά…


Η Χριστίνα Παύλου Σολωμή Πατσιά από την οργάνωση «Μαζί Μπορούμε!» έκανε τις ακόλουθες εισηγήσεις για να περιληφθούν στην έκθεση που θα συντάξουν οι αρμόδιοι ευρωβουλευτές:


*** Τα γραφεία του Τουρκοκύπριου και Ελληνοκύπριου μέλους της ΔΕΑ πρέπει να συγχωνευθούν σε ένα γραφείο. Ο πόνος των συγγενών των αγνοουμένων είναι ο ίδιος. Το γραφείο αυτό μπορεί να λειτουργεί ως ένα γραφείο για να μπορεί να προσδιορίσει τι είχε γίνει στους αγνοούμενους.


 


*** Ενώ τα ε/κ μέσα μαζικής ενημέρωσης καλύπτουν τις κηδείες των ΕΚ αγνοουμένων και ποτέ δεν καλύπτουν τις κηδείες των ΤΚ αγνοουμένων, τα ΤΚ μέσα ποτέ δεν καλύπτουν τις κηδείες των ΕΚ «αγνοουμένων» και έχουν αναφορές μόνο σε αυτές των ΤΚ αγνοουμένων. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο που εμποδίζει τους ανθρώπους να μάθουν την αλήθεια. Το έχω πει αυτό στον κύριο Νέστωρος. Η ΔΕΑ πρέπει να εκδίδει κοινή δήλωση όπου να ανακοινώνονται οι κηδείες των Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων αγνοούμενων και από τις δύο κοινότητες και να το στέλνει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στις δύο κοινότητες.


 


Χρίστος Ευθυμίου


Ο ηγέτης της δικοινοτικής οργάνωσης «Μαζί Μπορούμε!», της οργάνωσης που δημιουργήθηκε από τους συγγενείς αγνοουμένων και θυμάτων πολέμου, μίλησε για τις προσπάθειες της οργάνωσης και εξέφρασε τις απόψεις του για το πώς μπορεί να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο θέμα των αγνοουμένων. Ο Ευθυμίου είπε ότι είχαν ξεκινήσει να διοργανώνουν συναντήσεις στις οποίες συγγενείς αγνοουμένων συναντήθηκαν με τη ΔΕΑ και εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν να διεξάγουν τέτοιες συναντήσεις.


Δηλώνοντας ότι κατά καιρούς υπάρχουν καθυστερήσεις στην ανεύρεση των οστών των αγνοουμένων, ρώτησε τους ευρωβουλευτές αν γνώριζαν τον λόγο για αυτό. Παρουσίασε επίσης στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα έγγραφο που περιέγραφε τις κοινές απόψεις και εισηγήσεις της οργάνωσης «Μαζί Μπορούμε!».


Με αυτό τον τρόπο έχουμε ενημερώσει τους ευρωβουλευτές της Επιτροπής LIBE, παρά τις δυνάμεις που προσπαθούν να καταστήσουν τις προσπάθειές μας «αόρατες»…


 


 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play