Δεν θα χαριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Προειδοποίηση ΥΠΟΙΚ: Οι εισπράξεις του φορέα από τους δανειολήπτες θα οδηγήσουν στην αποπληρωμή της επιβάρυνσης που το κράτος έχει σήμερα αναλάβει

 


 


Η κυβέρνηση συνδέει πλέον ανοιχτά την ανάκτηση των χρημάτων που έχει τοποθετήσει στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα -δανείστηκε 2,35 δισ. ευρώ από τη ΣΚΤ και κατέθεσε 2,5 δισ. ευρώ με εξασφάλιση το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των μη τραπεζικών εργασιών- με την είσπραξη των κόκκινων δανείων του Συνεργατισμού.


«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι κατανοητό ότι κανένα δάνειο δεν θα χαριστεί. Γιατί ακριβώς οι εισπράξεις του φορέα (σ.σ. εξωτραπεζικής διαχείρισης δανείων) από τους δανειολήπτες και όχι οι επιβαρύνσεις προς τους φορολογουμένους, θα είναι αυτές που θα οδηγήσουν στην αποπληρωμή της επιβάρυνσης που το κράτος έχει σήμερα αναλάβει», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών,Χάρης Γεωργιάδης, από το βήμα του 8ου Nicosia Economic Congress.


Αντιστρέφοντας μια διάχυτη προσδοκία ότι η μεταφορά των «κόκκινων δανείων» θα οδηγήσει σε «κούρεμα» δανείων, ο υπουργός περιέγραψε τη συνέπεια των δανειοληπτών ως όρο για να μην επιβαρυνθεί το σύνολο των φορολογούμενων. Θεωρητικά, αν υποθέσουμε ότι ο φορέας εισπράξει τα μισά από τα ΜΕΔ του Συνεργατισμού (ποσοστό ανάκτησης στο 50% που αντιστοιχεί περίπου στις προβλέψεις για τη μη είσπραξη δανείων), το κράτος θα έχει όφελος πέραν των 3 δισ. ευρώ.


Η διαχείριση


Ο Χάρης Γεωργιάδης επανέλαβε ότι το κράτος θα πρέπει να μείνει μακριά από τη διαχείριση του φορέα, αλλά χαρακτήρισε επιθυμητή την είσοδο επενδυτών ώστε ο φορέας να αναλάβει ευρύτερο ρόλο, αποκτώντας ΜΕΔ από άλλες τράπεζες που το επιθυμούν. Στήριξη σε δανειολήπτες θα υπάρξει, αλλά σύμφωνα με τον υπουργό θα είναι στοχευμένη, σε περιπτώσεις συνεργάσιμων δανειοληπτών που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.


«Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε πρόσφατα να λάβει μια καθοριστική απόφαση η οποία διασφαλίζει την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα που είχε κλονιστεί. Με τον τρόπο όμως που έχει σχεδιαστεί η κίνηση της κυβέρνησης, θεωρώ πως διανοίγουμε τον δρόμο για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το πλαίσιο των κινήσεων περιλαμβάνει τη σύσταση εξωτραπεζικού Φορέα Διαχείρισης Δανείων, ανάλογα με την οριστικοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον Συνεργατισμό, στη βάση όρων που θα τεθούν από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πρέπει να θεωρείται δεδομένη η απόσταση του κράτους από τη διαχείριση του Φορέα και πρέπει να θεωρείται επιθυμητή η μελλοντική συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Στον φορέα θα μπορούν να μεταφερθούν και άλλα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, από άλλες τράπεζες που το επιθυμούν», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.


Υπό αναθεώρηση νομοθεσίες


O υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε επιβεβλημένη και την περαιτέρω ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για τη ρύθμιση και ανάκτηση κόκκινων δανείων, ενώ θα τρέξει και η μεταρρύθμιση της λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας.


«Η κυβέρνηση ήδη εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, την ετοιμασία δηλαδή προτάσεων για τη βελτίωση του πλαισίου αφερεγγυότητας και εκποιήσεων, μαζί με τηνθέσπιση των τιτλοποιήσεων και μαζί με τη μεταρρύθμιση στην Κεντρική Τράπεζα. Στόχος η πλήρης εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, προς όφελος της οικονομίας και της αναπτυξιακής προοπτικής», σημείωσε κ. Γεωργιάδης. Τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα είναι ακόμη στο στάδιο της εκπόνησης σε υπηρεσιακό επίπεδο, ενώ σχετική προεργασία έχει γίνει και από την Κεντρική Τράπεζα.


Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση στις δομές διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Γεωργιάδης τη χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική και άσκησε έντονη κριτική για τον τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος μέχρι και το 2013.


Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι στην καρδιά των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα υπήρξε η ανεξέλεγκτη διόγκωση του ιδιωτικού δανεισμού. Το σύνολο του δανεισμού προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Κύπρου, από 21,1 δισ. ευρώ το 2003 έφτασε στα 72,5 δισ. το 2012.


«Επρόκειτο για μια μη βιώσιμη πιστωτική επέκταση, η οποία κακώς αφέθηκε να λάβει αυτές τις διαστάσεις και η οποία τελικά επιβάρυνε την οικονομία οδηγώντας στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων», σχολίασε.


Μάλιστα ανέφερε ότι μέχρι το 2014 κανείς δεν μετρούσε καν πόσα ήταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ εάν ένα δάνειο είχε ενυπόθηκη εξασφάλιση, θεωρείτο εξυπηρετούμενο έστω και εάν δεν είχε καταβληθεί ούτε μια δόση.


«Έκτοτε η πρόοδος που έχει γίνει είναι σημαντική. 'Αλλαξαν πολλά σε σχέση με την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών. Οι διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης δανείων είναι πλέον πολύ πιο αυστηρές και έτσι ακριβώς πρέπει να είναι. Ως αποτέλεσμα, σήμερα ο ιδιωτικός δανεισμός από τα 72 δισ. έχει μειωθεί στα 50 δισ., είναι δηλαδή σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό του 2008. Η δε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων προσεγγίζει το 40% του ΑΕΠ και είναι η μεγαλύτερη στην ευρωζώνη», ανέφερε μεταξύ άλλων.


 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play