Βασική μας θέση στο Κυπριακό είναι ότι επιδιώκουμε μια λύση ΔΔΟ, η οποία θα επανενώνει τη χώρα μας μετά τα τρομακτικά λάθη των τοπικών ηγεσιών αλλά και των εγγυητριών δυνάμεων το 1963 και 1974.
Βασική μας θέση επίσης είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το νόμιμο κράτος, το οποίο εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Ε/Κ, των Τ/Κ, των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων. Γι' αυτό και στην ΕΕ το 2004 δεν εντάχθηκε ένα κομμάτι της Κύπρου, αλλά ολόκληρη η Κύπρος. Αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη δέσμευση για επίτευξη λύσης. Οπότε ούτε για αστείο δεν μπορούμε να δεχτούμε τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Ο οποίος Πρόεδρος, σχολιάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ έκανε την εξής επισήμανση, την οποία μεταφέρουμε αυτούσια από το ΚΥΠΕ: «Εάν, συνέχισε, επιλέγουν (οι Τούρκοι) να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/Κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, «τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη τής εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Η δήλωση αυτή είναι, κατά την άποψή μας, άκρως προβληματική και παραπέμπει σε θιασώτες της όποιας λύσης στο Κυπριακό και δη της ντε φάκτο διχοτόμησης διά της αναγνώρισης τ/κ κράτους εκ μέρους μας. Τι στην ουσία καταδεικνύει αυτή η τοποθέτηση, έστω κι αν ο κ. Πρόεδρος δεν την υιοθέτησε, αλλά κάλεσε την Τουρκία αν θέλει να είναι συνεπής να την ακολουθήσει;
- Αποδέχεται ότι ντε φάκτο οι Τ/Κ αποτελούν μια ανεξάρτητη οντότητα, οπότε, διαθέτουν και ΑΟΖ κατ’ αναλογία του εδάφους που παρανόμως κατέχει η Τουρκία; Περίπου το μήνυμα που στέλνει εδώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Τουρκία είναι ότι δεν θα ενοχλείτο αν η Τουρκία τρυπούσε στον κόλπο της Μόρφου ή στην Καρπασία.
- Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εκτείνονται μόνο στο έδαφος το οποίο ελέγχουν σήμερα οι Ε/Κ; Οπότε, ενόσω δεν μας ενοχλείτε στη νότια ΑΟΖ της Κύπρου, εμείς δεν έχουμε σοβαρό πρόβλημα;
Η δήλωση αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας μας θυμίζει μια παρόμοια δήλωση του Τάσσου Παπαδόπουλου τον Δεκέμβριο του 2004, όταν πρότεινε το δόγμα της ομαλοποίησης των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία. Ήταν τότε μια δήλωση ηττοπαθής, του στυλ «μην μας ενοχλείτε για να μην σας ενοχλούμε», όταν αναγκάστηκε να ψηφίσει «ναι» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, υπό παγκόσμια κατακραυγή μετά το αδιέξοδο «βροντερό όχι» του Απριλίου.
Στην ίδια γραμμή σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά την κατάρρευση κάθε ελπίδας για επίτευξη διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κραν Μοντανά, στέλνει το ίδιο μήνυμα: «Κάντε ό,τι θέλετε στον Βορρά. Όμως, μην ενοχλείτε το ελληνοκυπριακό κρατίδιο του Νότου».
Εν ολίγοις, αυτό που εμπεδώνεται μετά το 2004 από τους οπαδούς της όποιας λύσης, αρχικά ως κουβέντα του καφενέ και στη συνέχεια ως πολιτική των ηγετών μας, είναι ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στον κατεχόμενο Βορρά, φθάνει να μην ενοχλεί τη «νόμιμη ε/κ Δημοκρατία του Νότου».