Κοίταζα αυτή τη βδομάδα τα μέλη του 1ου Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και συνειδητοποίησα ότι για ακόμη μια φορά για να καταφέρουμε με επαγγελματισμό τα αυτονόητα σε αυτό τον τόπο πρέπει στις θέσεις κλειδιά να υπάρχουν ξένοι! Για όσους δεν είχατε την ευκαιρία να ενημερωθείτε ο David Nicholson, ο διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, τα προηγούμενα 8 χρόνια, είναι ο επικεφαλής του πρώτου δικού μας ΔΣ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Σπουδαία προσωπικότητα με τεράστια εμπειρία στην οργάνωση και εφαρμογή εθνικού συστήματος υγείας. Μάλιστα την τελευταία δεκαετία κατάφερε τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών Υγείας δίνοντας έμφαση στην ενδυνάμωση και εκπαίδευση ολόκληρου του προσωπικού υγείας της Αγγλίας. Για να είμαι εντελώς ειλικρινής η ανησυχία μου σε ό,τι αφορούσε το ΓεΣΥ μειώθηκε αισθητά σε αντίθεση φαντάζομαι με την ανησυχία των συντεχνιών αφού το καλώδιο των απειλών κόπηκε για τα καλά, μιας και υπολογίζω ότι ο ξένος ούτε καταλαβαίνει από απειλές αλλά ούτε από δωροδοκίες, τραπεζώματα, φρου-φρου και αρώματα.
Όσες φορές είχαμε ξένους και όχι κουμπάρους των κουμπάρων καταφέραμε σε αυτό τον τόπο να βελτιωθούμε αισθητά στον τομέα στον οποίο διορίστηκαν (βλέπε Τζον Πάτρικ Χούρικαν, Τράπεζα Κύπρου). Αισθάνομαι επίσης, ότι χωρίς την τρόικα και τη στενή εποπτεία της τότε, δεν θα βγάζαμε το κεφάλι μας πάνω από το νερό. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η παρουσία της στο νησί μας, ήταν πολύ μικρής διάρκειας και δυστυχώς από τη μέρα που βγήκαμε από το μνημόνιο επανέφεραν οι συνήθεις ύποπτοι τα παλιά κόλπα για να δημιουργήσουμε από την αρχή μια πλαστή οικονομία και φούσκα που θα σκάσει πάλι πολύ σύντομα μέσα στα μούτρα μας.
Εύχομαι ότι το ΓεΣΥ θα πάει καλά, θα πολεμηθεί όσο τίποτε άλλο, γιατί όντως δεν είναι κάτι που συμφέρει τους γιατρούς στην Κύπρο. Τέτοια συστήματα υγείας σε πολλές χώρες λειτούργησαν ως ζημιά των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και των γιατρών. Εκεί που ο γιατρός χρεώνει μια επίσκεψη 50 με 60 ευρώ (και δηλώνει στον Φόρο 20 ευρώ), με το ΓεΣΥ θα παίρνει 20-30 ευρώ (και τόσα θα δηλώνονται φυσικά και στον Φόρο). Επομένως, για να βγάλει τα 60 ευρώ που έβγαζε σε 20 λεπτά, θα χρειάζεται 60 λεπτά. Δεν συμφέρει. Από την άλλη όμως, η μη ένταξη ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και των γιατρών στο ΓεΣΥ προϋποθέτει ότι τόσο τα ιδιωτικά κέντρα αλλά και οι γιατροί θεωρούν τους εαυτούς τους τόσο σπουδαίους που θα προσελκύουν ασθενείς έτσι και αλλιώς εκτός ΓεΣΥ. Όμως, οι ασθενείς τη στιγμή που μπορούν να εξυπηρετηθούν δωρεάν λογικό είναι, στο τέλος της ημέρας, να μην αναζητούν θεραπεία εκτός ΓεΣΥ. Βασικά, με την εφαρμογή του ΓεΣΥ ο Κύπριος ασθενής παίρνει τη θέση που δικαιούται, δηλαδή να είναι στο επίκεντρο. Εξάλλου νομίζω θα μειωθούν οι ψευδείς δηλώσεις εσόδων από τους γιατρούς στον Φόρο Εισοδήματος, που θα είναι μια ακόμη θετική εξέλιξη για την οικονομία του τόπου.
Αυτό που με λυπεί σε όλη αυτή τη θετική εξέλιξη είναι ότι έχουμε τόσο διεφθαρμένο σύστημα που μόνοι μας δεν μπορούμε να βελτιώσουμε το κράτος μας. Έχουμε λαμπρά μυαλά και ικανότατους ανθρώπους τους οποίους στραγγαλίζουμε άμα δεν προσαρμοστούν στους κανόνες των λίγων. Στήνουμε δήθεν συνεντεύξεις για να φαινόμαστε αξιοκρατικοί και επιλέγουμε τελικά αυτούς που «έπεσαν» τηλεφωνήματα από τα κόμματα. Τα επιτελεία καθημερινά πραγματοποιούν χάρες με αντάλλαγμα ψήφους. Το επιτελείο του Νικόλα πρώτα και ύστερα αυτό του Αναστασιάδη έχουν ξεφύγει για τα καλά σε αυτό το πάρε δώσε.
Ένας ξένος βρε παιδιά μας χρειάζεται, ένας ξένος να μας σώσει και να μας βάλει στη θέση μας!