Tο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της περασμένης Κυριακής για το σχέδιο «Ενοίκιο αντί δόσης» προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στους δανειολήπτες. Τουλάχιστον αυτή την εικόνα αποκόμισα μιλώντας με αρκετούς που επικοινώνησαν με την εφημερίδα μας.
Οι περισσότεροι, ειδικά οι μεγαλύτερης ηλικίας, εξέφρασαν μια διάχυτη αγωνία για το ότι το σχέδιο, όπως το μεταφέραμε μέσα από το ρεπορτάζ μας, θα οδηγήσει τελικά στην απώλεια της οικογενειακής τους στέγης.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο προβλέπει ότι δάνεια με εξασφάλιση πρώτη κατοικία ή πρώτη επαγγελματική στέγη, αγοραίας αξίας μέχρι €350.000 που ήταν μη εξυπηρετούμενα κατά την 31/12/2019, θα αποκτηθούν από την ΚΕΔΙΠΕΣ, η οποία θα υπογράφει με τον δανειολήπτη Σύμβαση Ενοικίασης του Ακινήτου με ετήσιο ενοίκιο μεταξύ του 2% και 3% της αγοραίας αξίας του ακινήτου. Δηλαδή, για ακίνητο αξίας 200.000, το ενοίκιο θα είναι μάξιμουμ 500 ευρώ. Ο δανειολήπτης θα έχει τη δυνατότητα επαναγοράς του ακινήτου εντός 5 ετών, στην αξία απόκτησης του από την ΚΕΔΙΠΕΣ, μείον οποιαδήποτε ενοίκια έχουν καταβληθεί.
Η ΚΕΔΙΠΕΣ θα αποκτά τα ακίνητα στο 50% με 60% της αγοραίας αξίας τους, με το υπόλοιπο ποσό του δανείου, που είναι συνδεδεμένο με το ακίνητο, να διαγράφεται. Δικαίωμα επαναγοράς με βάση τους ίδιους όρους έχουν οι Α’ βαθμού συγγένειας των ιδιοκτητών (τέκνα, πατέρας / μητέρα). Μετά τη λήξη της χρονικής περιόδου των 5 ετών, η ΚΕΔΙΠΕΣ θα μπορεί να πωλήσει το ακίνητο. Μετά τα πρώτα 5 χρόνια, ο δανειολήπτης θα έχει το πρώτο δικαίωμα για αγορά του ακινήτου στην τιμή προσφοράς που έχει η ΚΕΔΙΠΕΣ από ιδιώτη. Στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες και διαμένοντες στο ακίνητο κατά την 31/12/2021 είναι πέραν των 65 ετών, θα διαμένουν στην κατοικία εφόρου ζωής, νοουμένου ότι καταβάλλεται το σχετικό ενοίκιο.
Οι δανειολήπτες, ειδικά όσοι έχουν υποβάλει και αίτηση υπαγωγής στο σχέδιο «Εστία» και δεν έχουν εγκριθεί ως μη βιώσιμοι (δηλαδή δεν έχουν το εισόδημα για να πληρώνουν τη δόση του αναδιαρθρωμένου δανείου) φοβούνται ότι στην πενταετία δεν θα έχουν τη δυνατότητα επαναγοράς, με αποτέλεσμα το ακίνητο χαθεί.
«Δεν θέλουμε να πληρώνουμε ενοίκιο, αλλά να μας δοθεί η δυνατότητα να αποπληρώσουμε το δάνειο και όταν πεθάνουμε το ακίνητο να περάσει στα παιδιά μας, τα οποία θα αναλάβουν και το χρέος», μας ανέφερε αναγνώστης, απειχώντας τις απόψεις δανειοληπτών που βγαίνουν μη βιώσιμοι λόγω ηλικίας. Η αξιολόγηση τούς βγάζει εκτός του σχεδίου «Εστία», καθώς καλούνται να αποπληρώσουν την οφειλή τους σε λίγα χρόνια. Αν το αναδιαρθρωμένο δάνειο είχε μια «κανονική διάρκεια», 20 -25 χρόνων, η δόση θα ήταν προσιτή.
Έχει δίκιο; Χωρίς να υποβαθμίζουμε το συναίσθημα και το πώς βιώνει ο καθένας την πιθανότητα να χάσει το σπίτι του, στη σκέψη μας πρέπει να βάλουμε τον «ηθικό κίνδυνο» που ανακύπτει και τι μήνυμα στέλνεται στην κοινωνία. Να σκεφτούμε και τον συνεπή δανειολήπτη. Το θέμα, πάντως, πρέπει να κλείσει και η κυβέρνηση να ανακοινώσει και επίσημα το νέο σχέδιο.
Δάνεια και ηθικός κίνδυνος

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.