Μας κατατρέχουν τα φαντάσματα

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Να συζητήσουμε επί τη βάσει ρεαλιστικών επιχειρημάτων και όχι με κενού περιεχομένου συνθήματα, για το μέλλον αυτού του τόπου.

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που στη Βουλή των Αντιπροσώπων εκτυλίσσονταν συχνά-πυκνά σκηνές ανάλογες με τις χθεσινές. Η πραγματικότητα είναι ότι μόνο οι παλαιότεροι μπορούν να θυμούνται τις συνεδριάσεις στη Βουλή κατά την έκρυθμη περίοδο προ της καταστροφής του 1974.


Μακαριακοί, Γριβικοί, κομουνιστές, ενωτικοί, προδότες και αγωνιστές και άλλα πολλά. Το ζητούμενο, παρά το ότι οι γενιές άλλαξαν και μέχρι σήμερα μετρούμε τις πληγές που άφησαν πίσω τους το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή, ήταν να μάθουμε από τα τραγικά και ολέθρια λάθη του παρελθόντος. Όμως αποδεικνύεται δυστυχώς ότι μας κυνηγούν τα φαντάσματα και μας καθοδηγεί το μίσος και ο φανατισμός. Πώς μπορεί διαφορετικά να ερμηνευθεί η φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε χθες, όπως για παράδειγμα το πλέον τραγικό περί νομοθεσίας του Ακιντζί, για μια πρόταση νόμου που κατατέθηκε με βάση τις ισχύουσες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του νομοθετικού σώματος;


Ωστόσο δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Θέλουμε μόνο να πούμε και να καταγράψουμε ότι ο φανατισμός δεν έχει ωφελήσει ούτε τον δικό μας τόπο. Φανατισμός στις πρώτες διακοινοτικές ταραχές, φανατισμός στην εποχή των διαφορών μεταξύ Μακαρίου και Γρίβα, φανατισμός στο πραξικόπημα και στο μεταπραξικόπημα. Με ευκολία χαρακτηρισμοί για προδότες και μειοδότες. Όπως ακριβώς και χθες στην ολομέλεια της Βουλής, των αιρετών που μας εκπροσωπούν και νομοθετούν επ’ ονόματί μας.
Αυτό το οποίο οφείλουμε, έστω και τώρα, στη μοιρασμένη μας πατρίδα και στις γενιές που έρχονται, είναι να αφήσουμε κατά μέρος τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία. Να συζητήσουμε επί τη βάσει ρεαλιστικών επιχειρημάτων και όχι με κενού περιεχομένου συνθήματα, για το μέλλον αυτού του τόπου. Για το πώς μπορούμε επιτέλους να επανενώσουμε το νησί μας, να κυκλοφορούμε ελεύθεροι σε όλη την κυπριακή επικράτεια, να μαθαίνουμε από τα λάθη και τα μίση του παρελθόντος.


Αυτό είναι το ζητούμενο. Δύσκολα μπορεί να τα καταφέρουμε. Εάν όμως το επιτύχουμε, στη Βουλή και στα έδρανά της δεν θα χωρούν πλέον ακραία στοιχεία!

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play