Η Κύπρος χάνει την αντιπροεδρία του ΕΣΠΔ, λόγω μη ανανέωσης της θητείας Λοϊζίδου

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Header Image

Η μη ανανέωση της θητείας της κ. Νικολαΐδου έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων στην Κύπρο.

Τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας πλήττει η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη να μην ανανεώσει τη θητεία της Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαΐδου ως επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αφού η Κύπρος χάνει την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων στις Βρυξέλλες, αλλά και τη μεγάλη προοπτική να εξασφάλιζε και την προεδρία του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού θεσμού.

ΕΣΠΔ

Το Ευρωπαϊκό Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων (ΕΣΠΔ) είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός της ΕΕ από το 2018, ο οποίος διασφαλίζει ότι οι γενικοί κανονισμοί και οι οδηγίες για την προστασία των δεδομένων εφαρμόζονται με συνέπεια στα κράτη μέλη. Συμβουλεύει επίσης την Κομισιόν σε θέματα προστασίας δεδομένων και ενθαρρύνει τις εθνικές Αρχές προστασίας των δεδομένων να συνεργάζονται μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν πληροφορίες και βέλτιστες πρακτικές.

Η κ. Νικολαΐδου κατέχει σήμερα τη θέση της αντιπροέδρου του ΕΣΠΔ και είχε πολύ μεγάλες προοπτικές να εκλεγεί πρόεδρος το 2028. Εκλέχθηκε αντιπρόεδρος τον Μάιο του 2023, προσφέροντας σε ένα μικρό κράτος μέλος όπως η Κύπρος την ευκαιρία να υπηρετήσει σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα από εκλέξιμες θέσεις. Υπό την ιδιότητα αυτή προέδρευσε της ολομέλειας του σώματος και σε πολλά διεθνή φόρα, αποκτώντας σημαντική τεχνογνωσία την οποία μετέφερε στην Κύπρο.

Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου

Υπό την ιδιότητα της αντιπροέδρου ανέλαβε και την πρωτοβουλία για πραγματοποίηση στην Κύπρο Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου (high level meeting) των Επιτρόπων Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα των υπόλοιπων κρατών μελών. Μάλιστα προηγήθηκε διαδικασία διαβουλεύσεων με την προεδρία του ΕΣΠΔ και κλείδωσε ακόμη και η ημερομηνία διεξαγωγής της. Ήταν προγραμματισμένη για τις 21 Ιανουαρίου και οι προσκλήσεις προς τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού θα αποστέλλονταν μετά την ανανέωση της θητείας της κ. Νικολαΐδου.

Ωστόσο, η μη ανανέωση της θητείας της κ. Νικολαΐδου έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου στην Κύπρο. Ο λόγος είναι ότι θα προκηρυχθεί νέα εκλογική διαδικασία για την εκλογή αντιπροέδρου του ΕΣΠΔ, διότι τη θέση κατέλαβε η νυν επίτροπος ως πρόσωπο. Η αντιπροεδρία δεν ανήκει στην Κύπρο και άρα δεν καταλαμβάνεται η θέση από τη νέα Κύπρια επίτροπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν συνεδριάζουν εκτός Βρυξελλών. Συνεδριάζουν εκτός μόνο όταν κάποια χώρα έχει την προεδρία της ΕΕ ή σε Συναντήσεις Υψηλού Επιπέδου. Αυτό δείχνει και πόσο σημαντική ήταν για το κύρος της Κύπρου στο εξωτερικό η φιλοξενία μιας θεσμικής διαδικασίας αυτού του επιπέδου.

Ζώνη Σένγκεν

Σημαντική ήταν και η συμβολή της κ. Νικολαΐδου ως προς τη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν. Μια διαδικασία που άρχισε επειδή το γραφείο της επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κατάφερε να περάσει επιτυχώς την αξιολόγηση της Κομισιόν το 2019. Εάν το γραφείο της επιτρόπου ως Εποπτική Αρχή αποτύγχανε στην αξιολόγηση της Κομισιόν, τότε δεν θα μπορούσε η Κύπρος να διεκδικεί σήμερα ένταξη στη ζώνη Σένγκεν.

2028

Όλες αυτές οι σημαντικές παράμετροι δεν λήφθηκαν υπόψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο όταν αποφάσισαν τον διορισμό της επαρχιακού γραμματέας της ΓΟΔΗΣΥ Μαρία Μανώλη Χριστοφίδου στη θέση της επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την επόμενη εξαετή θητεία (2025-2031).

Αντί λοιπόν της ανανέωσης της θητείας της κ. Νικολαΐδου, η οποία είχε δικαίωμα για ακόμη μια εξαετή θητεία και σοβαρές προοπτικές για την προεδρία του ΕΣΠΔ, ο Πρόεδρος επέλεξε να εφαρμόσει μια αμφιλεγόμενη στρατηγική διεμβολισμού του ΔΗΣΥ ώστε να διευρύνει την όποια επιρροή ασκεί σήμερα στον συναγερμικό κόσμο, με στόχο την επανεκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 2028. Αθέτησε δε μια βασική προεκλογική του δέσμευση, που έλεγε ότι «διασφαλίζουμε την επαρκή και καταρτισμένη εκπροσώπηση της Κυπριακής ∆ημοκρατίας σε όλα τα θεσμικά όργανα στις Βρυξέλλες».

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play