Την περασμένη Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2025, ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Λουκάς Φουρλάς, παρουσίασε το έργο του στην Ευρωβουλή για τον έναν χρόνο της δεύτερής του θητείας. Σε εκείνη την εκδήλωση, στη Λεμεσό, που ήταν μαζεμένοι πολλοί πρωτοκλασάτοι και δευτεροκλασάτοι συναγερμικοί -και η πρόεδρος της Βουλής και του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, και βουλευτές και αξιωματούχοι του κόμματος, και φίλοι και υποστηρικτές του ευρωβουλευτή και της παράταξης- ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επίτιμος πρόεδρος του Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, άδραξε την ευκαιρία και έστειλε μηνύματα-προειδοποιήσεις προς διάφορες κατευθύνσεις, κυρίως όμως σε στελέχη που εργάζονται για τις προεδρικές εκλογές του 2028 αντί για τις βουλευτικές του 2026 και που δουλεύουν για τον εαυτό τους και όχι για το κόμμα.
«Έχουμε παρεκκλίνει»
Στην παρέμβαση της Δευτέρας ο Νίκος Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, είπε: «Περνούμε κρίσιμες ώρες ως παράταξη και οφείλουμε όλοι να αναλογιστούμε ότι αυτό το κόμμα δεν δημιουργήθηκε για να ικανοποιεί τις φιλοδοξίες του καθενός από εμάς αλλά για να υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας -την ευημερία της, την απελευθέρωση και τη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης λύσης», «καλώ όλους να αναλογιστούμε τις ιδρυτικές μας αρχές και αξίες, εκείνες που μέχρι σήμερα προσπαθούμε να υπηρετήσουμε». Φέρνοντας ως παράδειγμα τον Λουκά Φουρλά, είπε, ακόμη, ότι «ο κόσμος έμαθε να εκτιμά όχι τους λαϊκιστές αλλά τους σοβαρούς πολιτικούς, εκείνους που αναμένουμε να τιμήσουν, για το καλό της πατρίδας μας και του κόμματός μας, την εντολή που ο λαός τούς έδωσε». Τόνισε δε ότι οι παρεμβάσεις του θα συνεχιστούν, «γιατί νιώθω πλέον την ανάγκη να πω πως, δυστυχώς, έχουμε κάπου παρεκκλίνει της ορθής πορείας. Αρκούμαστε στον λαϊκισμό, τον μηδενισμό, την υπόσκαψη, και έχουμε την εντύπωση ότι έτσι θα επιβιώσουμε». Δυο μέρες μετά, και συγκεκριμένα την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025, ο κ. Αναστασιάδης προέβη σε σχετικές διευκρινίσεις αναφορικά με τις εν λόγω δηλώσεις του, μετά και τις διάφορες ερμηνείες που τους αποδόθηκαν: «Η παρέμβασή μου ήταν η έκφραση των ανησυχιών και της αγωνίας μου για την κρατούσα κατάσταση στον ΔΗΣΥ και δεν είχε σκοπό τη στοχοποίηση είτε της ηγεσίας είτε συγκεκριμένων στελεχών, εξάλλου η ευθύνη βαραίνει όλους. Παρά ταύτα, εάν κάποιοι συνεχίσουν να καλλιεργούν την εσωστρέφεια αντί της ενότητας, αν δεν συνειδητοποιήσουν πως αυτό που προέχει είναι η νικηφόρα πορεία του κόμματος κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2026 και όχι οι προσωπικές τους επιλογές, δεν θα διστάσω να είμαι αυστηρότερος την επόμενη φορά».
Πολιτική πίεση
Παρόντες στην εκδήλωση λένε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης εισέπραξε εκείνη τη νύχτα αυτό που εισπράττει το τελευταίο διάστημα, όλο και πιο έντονα: πολιτική πίεση και παράπονα για το κόμμα, την ηγεσία, για νυν και παλαιότερα στελέχη. Πίεση και για το ότι πλησιάζει η ώρα της αλήθειας (και του Πορίσματος) για τον ίδιο σε σχέση με τις καταγγελίες Δρουσιώτη στην Αρχή Κατά της Διαφθοράς –κύκλοι εσωκομματικών άσπονδων «φίλων» του διαδίδουν ότι Σεπτέμβριο θα είναι… φυλακή, κάτι που του προκαλεί τεράστια ενόχληση. Αλλά και για το κόμμα το οποίο δεν φαίνεται να πηγαίνει καλά -αρνητική εξέλιξη που του τη χρεώνουν και για τα… έργα και ημέραι της διακυβέρνησής του, και γιατί στήριξε τον «αποστάτη» Νίκο Χριστοδουλίδη στις προεδρικές του ’23 και όχι τον υποψήφιο τού κόμματός του, Αβέρωφ Νεοφύτου, με αποτέλεσμα να γίνει σμπαράλια ο Συναγερμός και από τότε να μην μπορεί να συνέλθει.
Προς ΕΛΑΜ-Οδυσσέα
Ο Νίκος Αναστασιάδης βλέπει αιμορραγία του ΔΗΣΥ προς το ΕΛΑΜ και καθοδήγηση από τον γνωστό άγνωστο και τους ανθρώπους του προς το «Άλμα» του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Σημειώνεται πως η δημοσκόπηση της IMR/Reporter, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, δείχνει τον Συναγερμό να έχει διαρροή 15% προς το ΕΛΑΜ και 12% προς Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Επιπρόσθετα, τον επίτιμο πρόεδρο του ΔΗΣΥ τον απασχολούν φαινόμενα της κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία παρουσιάζεται διχασμένη, δεν συνεργάζεται σε μεγάλα ζητήματα, ο καθένας έχει τη δική του πρόταση νόμου και τις δικές του συμμαχίες με βουλευτές άλλων κομμάτων, κάποιοι βουλευτές στηρίζουν με κλειστά μάτια κυβερνητικά νομοσχέδια και κάποιοι άλλοι τα καθυστερούν, τα αποδομούν, ακόμη κι αν είναι θετικά ή έχουν θετικά στοιχεία.
Προτεραιότητα οι βουλευτικές
Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εκνευρισμένος με τον τέως πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και τον δήμαρχο Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, γιατί, αντί να έχουν προτεραιότητα να πάει καλά το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του 2026, έχουν ξεκινήσει την προεκλογική τους εκστρατεία για τις προεδρικές του 2028. Ο Νίκος Αναστασιάδης εντοπίζει αδυναμίες και στη νυν ηγεσία του ΔΗΣΥ, με την οποία έχει σχετικά καλές σχέσεις και επαφές. Λέει τη γνώμη του, συμβουλεύει και ενίοτε βάζει και τις φωνές –κυρίως γιατί δεν υπερασπίζεται το έργο της κυβέρνησής του (και του Συναγερμού), γιατί δεν υπάρχουν ξεκάθαρες και συγκροτημένες θέσεις για τα σημαντικά θέματα, γιατί δεν φέρνει κοντά παλαιότερα στελέχη, δεν είναι επαρκώς αποτελεσματική, συλλογική και ενωτική.
Κι ούτε ένα τηλεφώνημα
Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, δείχνει να θέλει να κρατάει σε απόσταση παλαιά στελέχη του Συναγερμού αλλά και πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί ή και συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη σε όλα τα χρόνια της ενεργής του πολιτικής ζωής και τα δέκα χρόνια διακυβέρνησής του. Έχουν να το λένε παλαιότερα συναγερμικά στελέχη, που έχουν αποστασιοποιηθεί, ότι η κ. Δημητρίου είναι πάντα φιλική μαζί τους και τους λέει ότι πρέπει να συναντηθούν και να τα πουν και ότι θα τους τηλεφωνήσει αλλά ποτέ δεν γίνεται αυτό το τηλεφώνημα… Με αποτέλεσμα συναγερμικοί που θα ήθελαν να δουλέψουν για την παράταξη, ενδεχομένως και να βρίσκονται στα ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές, να είναι δυσαρεστημένοι και να έχουν «κρυώσει» με το κόμμα.
Αγνωμοσύνη από Χριστοδουλίδη
Αν και κρατά αποστάσεις από την καθημερινή άσκηση πολιτικής, ο κ. Αναστασιάδης θέτει εαυτόν ως «πατέρα» του κόμματος (πατριάρχης είναι ο Κληρίδης) που ακόμα έχει κύρος και επιρροή και μπορεί να καθοδηγεί και να συμβουλεύει. Θα ήθελε να δει τον Συναγερμό να συνεργάζεται με τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να συμμετέχει στην κυβέρνηση –με αυτόν τον τρόπο ο Συναγερμός μπορεί να κυβερνά άλλα 15 χρόνια (ακόμα μια θητεία Χριστοδουλίδη και μετά παίρνει σειρά η Αννίτα Δημητρίου ή όποιος άλλος συναγερμικός έχει εκλεξιμότητα). Αλλά επιρρίπτει ευθύνες και στον Νίκο Χριστοδουλίδη για το αρνητικό κλίμα με τον Δημοκρατικό Συναγερμό –όχι με όλα τα ηγετικά στελέχη του ΔΗΣΥ, κάποια είναι υπέρμαχα της συμμετοχής του Συναγερμού στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη (Ευθύμιος Δίπλαρος, Νίκος Τορναρίτης, Ιωνάς Νικολάου). Εξοργίζει τον Νίκο Αναστασιάδη η αμετροέπεια, η έπαρση, η ασέβεια και η αγνωμοσύνη που επιδεικνύει προς το πρόσωπό του αλλά και προς το κόμμα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος καρπώνεται όλα τα θετικά της προηγούμενης κυβέρνησης (έργα, προτάσεις νόμου, εξωτερική πολιτική κ.λπ.) και της φορτώνει όλα τα αρνητικά (ενεργειακά προβλήματα, στεγαστικό, Κυπριακό κ.λπ.). Ενδεικτικό είναι ότι η νυν κυβέρνηση κατέβασε το πρόγραμμα (διαδικτυακή πύλη) Εξάντας, το οποίο παρουσίασε με μεγάλο καμάρι ο Νίκος Αναστασιάδης το 2019. Στην ιστοσελίδα exandas.presidency,gov.cy μπορούσαν οι πολίτες να δουν την πορεία υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και έργων κοινής ωφελείας αλλά και πολιτικών, μεταρρυθμίσεων και εθνικών στρατηγικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη.
Δεν επιστρέφει
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Αναστασιάδη, για το θέμα των δηλώσεών του, αρκέστηκε να πει: «Έχω επαφή με έναν σωρό κόσμο, ο οποίος μου μιλά πλέον ελεύθερα. Εκφράζουν διάφορα παράπονα. Έπρεπε να κτυπήσω μία καμπάνα, ίσως συγκινηθούν κάποιοι και συνειδητοποιήσουν ότι το πρώτιστο που πρέπει να γνοιάζονται είναι οι εκλογές το 2026. Ο στόχος μου δεν ήταν να προκαλέσω εσωστρέφεια ή να στραφώ εναντίον οποιουδήποτε, ιδιαίτερα της ηγεσίας. Το κόμμα χρειάζεται ανασυγκρότηση και θα πρέπει να αξιοποιηθούν παλαιότερα μαζί με τα νεότερα στελέχη. Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι συσπείρωση, ανασυγκρότηση, δουλειά, με στόχο τις εκλογές του ’26». Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής του στο κόμμα. «Άμα ήθελα, θα μπορούσα να επαναδιεκδικήσω την Προεδρία το ’23», συμπλήρωσε.
Μήνυμα ελήφθη
Στις δημόσιες δηλώσεις Αναστασιάδη, ο οποίος εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες, έμμεσες αλλά και άμεσες επικρίσεις προς όλους για την κατάσταση στο εσωτερικό του ΔΗΣΥ («εξάλλου η ευθύνη βαραίνει όλους»), απάντησε η Αννίτα Δημητρίου στην εκδήλωση της Πέμπτης προς τιμήν των παλαιών βουλευτών του Δημοκρατικού Συναγερμού (απουσίαζε στο εξωτερικό ο Νίκος Αναστασιάδης). Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ έδειξε ότι έλαβε το μήνυμα του επίτιμου προέδρου της παράταξης. Κάλεσε όλους τους συναγερμικούς σε συμπόρευση, ενόψει της κρίσιμης μάχης των βουλευτικών εκλογών της επόμενης χρονιάς. Προειδοποίησε για κινδύνους από δυνάμεις του λαϊκισμού, όπως είναι το ΕΛΑΜ και ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Στα 49χρονα του Συναγερμού, η Αννίτα Δημητρίου μίλησε με λόγια του Γλαύκου Κληρίδη, στο πνεύμα Αναστασιάδη (εκδήλωση Φουρλά): «Η παράταξη δημιουργήθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα και όχι τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες και με την αρχή ότι το συμφέρον του κόμματος δεν είναι άλλο από το συμφέρον της Κύπρου».