Βασιζόμαστε στο Ηνωμένο Βασίλειο για ουσιώδεις συζητήσεις είπε ο Πρόεδρος, στήριξη στη διαδικασία του ΓΓ ΟΗΕ από Λάμι

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον κ. Λάμι, ο οποίος νωρίτερα είχε και συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Βασιζόμαστε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως εγγυήτρια δύναμη, ώστε να υπάρξουν ουσιώδεις συζητήσεις και αποτέλεσμα, προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λάμι τον όποιο δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο κ. Λάμι ανέφερε ότι, ως εγγυήτρια δύναμη στηρίζουν τον ΓΓ των ΗΕ στη διαδικασία αυτή, «ευελπιστώντας ότι θα φτάσουμε σε μια λύση, και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί σας και να το πέτυχουμε αυτό».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον κ. Λάμι, ο οποίος νωρίτερα είχε και συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Καλωσορίζοντας τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, στην παρουσία, ανάμεσα σε άλλους, του κ. Κόμπου και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η επίσκεψη του κ. Λάμι, «είναι πολύ σημαντική και καίρια, έχοντας υπόψη τη νέα σελίδα στις διμερείς μας σχέσεις» Σημείωσε ότι «υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση από την πλευρά μας να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη διμερή μας συνεργασία σε όλα τα επίπεδα».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, «έχοντας υπόψη τις εξελίξεις στην περιοχή μας και την επικείμενη διάσκεψη για την Κύπρο, στη Νέα Υόρκη, βασιζόμαστε σε εσάς ως συντάκτες Ψηφισμάτων (pen holder), ως εγγυήτρια δύναμη, ώστε να έχουμε ουσιώδεις συζητήσεις που θα έχουν στόχο να υπάρξει αποτέλεσμα, προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση πάντοτε των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

Αναφερόμενος στην επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, και σημειώνοντας πως «δεν ήμασταν πολύ ευτυχείς για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (Brexit), αλλά σεβόμαστε πλήρως τη βούληση του βρετανικού λαού», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, και όχι μόνο, θα κάνουμε το παν, ώστε να έρθουμε πιο κοντά».

«Πρέπει να εργαστούμε μαζί, οι προκλήσεις είναι κοινές, έτσι πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε επίπεδο ΕΕ-ΗΒ και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε για τη φιλοξενία, σημειώνοντας ότι είναι ευτυχής που βρίσκεται και πάλι στην Κύπρο, «και που ως Υπουργός Εξωτερικών βρίσκομαι εδώ σε μία περίοδο κατά την οποία έχουμε τις πιο ισχυρές διμερείς και στρατηγικές σχέσεις, και συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω σε αυτές».

Σημειώνοντας ότι η επίσκεψή του στη Λευκωσία πραγματοποιείται σε μία περίοδο «πολύ μεγάλης γεωπολιτικής πρόκλησης, περιφερειακής αστάθειας», είπε ότι εκτιμούν ιδιαίτερα τη στενή συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση. «Γνωρίζω ότι ο Πρωθυπουργός εκτιμά τη συνεργασία μαζί σας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», είπε ακόμη.

Ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προσβλέπει στην Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ. Από πολλές απόψεις, είναι μία ευτυχής συγκυρία ότι οι πιο στενοί φίλοι μπορούν να συνεργαστούν. Και φυσικά, έχουμε επαναρυθμίσει τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το χαιρετίζουμε αυτό». Αλλά καθώς προχωράμε σε αυτή τη νέα εποχή, συνέχισε, «είναι υπέροχο που υπό την Προεδρία σας θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε και να προωθήσουμε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα σε μια περίοδο πολέμου στην ήπειρο εδώ, στην Ευρώπη».

«Και, φυσικά, ως εγγυήτρια δύναμη, στηρίζουμε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη διαδικασία, ευελπιστώντας σε μια λύση, και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί σας και να το πέτυχουμε αυτό», είπε.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Λάμι, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ανέφερε ότι είναι «μια ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη στην Κύπρο και έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά συναντήσεων που είχαμε το τελευταίο διάστημα». Υπενθύμισε ότι είχαν περάσει 53 χρόνια από επίσκεψη Βρετανού Πρωθυπουργού την Κύπρο, σημειώνοντας ότι έχουν βρεθεί οι δύο ηγέτες (Χριστοδουλίδης και Κιρ Στάρμερ) τουλάχιστον τρεις φορές τους τελευταίους μήνες.

Σε σχέση με το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί η πολυμερής διάσκεψη στη Νέα Υόρκη, «όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι παρόν», ανέφερε πως συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τη μεθοδολογία, την πορεία της προσπάθειας και πού μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να συνδράμει, «ξεκινώντας πάντοτε από τη βασική θέση αρχής που είναι η επιμονή και η προσήλωση στο πλαίσιο που θέτουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ήταν στην Άγκυρα ο κ. Λάμι προηγουμένως, ο κ. Κόμπος ανέφερε ότι είχε τις προηγούμενες μέρες επισκεφθεί την Άγκυρα, «ενημερωθήκαμε σε ό,τι μας αφορά στα του Κυπριακού, στο τί λέχθηκε». Αναφερόμενος στην επίσκεψη της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο Λονδίνο, ο κ. Κόμπος είπε «είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις ως προς το πώς βλέπουν την πορεία των πράγματων οι συνομιλητές τους, αλλά φυσικά και για τις δικές τους θέσεις και απόψεις επί του ζητήματος».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν μπορεί να γίνει πιο συγκεκριμένος σχετικά με την αναφορά του σε θέματα μεθοδολογίας, ο κ. Κόμπος είπε πως «αναφερόμαστε στον τρόπο με τον οποίο στη Νέα Υόρκη μπορεί να προκύψει κάποιο αποτέλεσμα που να διατηρεί τη διαδικασία σε εξέλιξη, πώς μπορεί να βελτιώσουμε την πορεία της διαδικασίας που είχαμε το τελευταίο διάστημα και οπωσδήποτε να υπάρχουν πράγματα που μπορεί να γίνουν - εάν κάποιος έχει ως στόχο την εντατικοποίηση του διαλόγου με την επάνοδο στην ουσιαστική διαπραγμάτευση - ζητήματα που αφορούν και άπτονται της μεθοδολογίας ή της έντασης των συζητήσεων οπωσδήποτε μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση».

«Είναι μέρος της προσέγγισής μας, αυτό επιδιώκουμε και η συνδρομή οποιουδήποτε από τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη θεωρούμε ότι θα είναι ιδιαίτερα ευεργετική και εποικοδομητική», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με τις σημερινές επαφές της κ. Ολγκίν στο Παρίσι είπε ότι αναμένει να ενημερωθεί εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με τον κ. Κόμπο, καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης και των συναντήσεων με τον κ. Λάμι, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις. «Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχει μία ιστορία στις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει μία σταθερή σχέση στο παρόν σε μία αισιοδοξία για τη μελλοντική πορεία των διμερών σχέσεων», πρόσθεσε.

Άνέφερε ότι συζητήθηκαν και ζητήματα που αφορούν τη συνδεσιμότητα, τον τουρισμό, σημειώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «είναι ένας εκ των σημαντικότερων εμπορικών εταίρων της Κυπριακής Δημοκρατίας», αλλά και θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση, στην άμυνα, στη συνεργασία στα αμυντικά θέματα, και η σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένου Βασιλείου, δεδομένης και της ανάληψης της Προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ιανουάριο του 2026. «Όλα αυτά θεωρούμε ότι δημιουργούν μια ιδιαίτερα θετική προοπτική», σημείωσε.

Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, «με όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας Γάζα, Συρία, Ιράν και ούτω καθεξής», είπε, αναφέροντας ότι, «σε πολύ μεγάλο βαθμό οι απόψεις των δύο πλευρών συγκλίνουν».

Ο κ. Κόμπος ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκαν επίσης τρόποι με τους οποίους μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία, όπως είχε ξεκινήσει με την έναρξη του ανθρωπιστικού διαδρόμου και υπενθύμισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «ήταν η πρώτη χώρα η οποία συνέβαλε στην προσπάθεια που είχαμε τότε ξεκινήσει και συζητήσαμε την προοπτική συνέχισης στη νέα φάση που μπαίνουμε ελπίζουμε το επόμενο διάστημα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει προοπτική για κάτι περαιτέρω από τον στρατηγικό διάλογο με το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Υπουργός είπε ότι είχε γίνει ενδιάμεση αξιολόγηση τον Μάιο.

«Τα αποτελέσματα σε σχέση με το τι δρομολογήθηκε όταν είχαμε τον διάλογο είναι αρκετά θετικά. Γίνεται ένας σχεδιασμός για περαιτέρω υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ώστε όταν θα έχουμε ξανά τη δυνατότητα συζήτησης στα πλαίσια πάντα του διαλόγου να μπορεί να γίνει μία καταγραφή της προόδου και των αποτελεσμάτων και να μπουν νέοι στόχοι ως προς τους οποίους πρέπει να δουλέψουμε εντατικά», είπε.

Θεωρώ, συνέχισε, «ότι είναι ένα καλό παράδειγμα πώς ένας διάλογος στρατηγικού χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας με χώρες που έχουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα, πώς μπορεί ωριμάζοντας να δώσει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να υπάρξουν και απτά αποτελέσματα, κάτι το οποίο νομίζω είναι προς όφελος όλων των πλευρών».

KYΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play