Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της Νομικής Υπηρεσίας και τον διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η ίδρυση ανεξάρτητου Γραφείου Γενικού Δημόσιου Κατήγορου. Οι νέοι αξιωματούχοι (Γενικός και Βοηθός Γενικός Δημόσιος Κατήγορος) θα έχουν οκταετή, μη ανανεώσιμη θητεία και θα διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως και ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας. Η μεταρρύθμιση δεν επηρεάζει τις αρμοδιότητες των υφιστάμενων αξιωματούχων και θα τεθεί σε ισχύ τέλη τού 2027.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο, Καθηγητή και Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, έπρεπε να προηγηθεί καλύτερη δημόσια διαβούλευση πριν την ετοιμασία του εν λόγω νομοσχεδίου - αλλά και γενικά για όλα τα νομοσχέδια. Μιλώντας στον Πολίτη 107.6 & 97.6, ο κ. Αιμιλιανίδης εξήγησε ότι δεν θα αλλάξει ο τρόπος διορισμού του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, καθώς αυτός καθορίζεται από θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος, τα οποία δεν επιδέχονται τροποποίηση. Πρόσθεσε ότι ο διαχωρισμός των δύο εξουσιών είναι ένα βήμα από τεχνικής άποψης, αλλά δεν έχει να κάνει με την πολιτική συζήτηση που διεξάγεται στο δημόσιο διάλογο το τελευταίο διάστημα.
Ακούστε την παρέμβαση τού Αχιλλέα Αιμιλιανίδη στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται καθημερινά από τον Πολίτη 107.6 & 97.6:
Από την πλευρά του, ο Ηλίας Στεφάνου, δικηγόρος και πρόεδρος της Επιτροπής Ποινικού Δικαίου, Ποινικής Δικονομίας και του Δικαίου της Απόδειξης τού Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, χαρακτήρισε τις εξαγγελίες ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η πρακτική εφαρμογή τους απαιτεί προσοχή και πολιτική ωριμότητα». Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο διορισμού του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού του, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι το Σύνταγμα προβλέπει μεν αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά αυτό δεν αποκλείει διαδικασίες διαβούλευσης. «Η ύπαρξη μιας γνωμοδοτικής επιτροπής ή η διαβούλευση με πολιτικά κόμματα και τη Βουλή θα μπορούσε να προσδώσει θεσμικό κύρος και αντικειμενικότητα» σημείωσε. Επισήμανε δε πως το ζήτημα δεν είναι μόνον η ανεξαρτησία, αλλά και το «ανέλεγκτο» των αποφάσεων της Νομικής Υπηρεσίας. Πρότεινε όπως σοβαρές αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα για υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος που αφορούν αναστολή δίωξης ή μη προώθηση, να αιτιολογούνται με τρόπο παρόμοιο με τις δικαστικές αποφάσεις. Επιπλέον, εισηγήθηκε όπως παρέχεται δικαίωμα πρόσβασης στους καταγγέλλοντες, ώστε να γνωρίζουν γιατί δεν προχωρεί η υπόθεσή τους. «Η σιωπή γεννά υποψίες. Η ενημέρωση αποκαθιστά την εμπιστοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακούστε την παρέμβαση τού Ηλία Στεφάνου στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται καθημερινά από τον Πολίτη 107.6 & 97.6: