POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Πρόεδρος Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου Πάφου: Πέραν των 80,000 οι διαβητικοί στην ΚύπροΜε αφορμή την παγκόσμια μέρα διαβήτη, το Σάββατο 14 Νοεμβρίου μίλησε στον «Πολίτη», ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου Πάφου Ματθαίος Ιεροκηπιώτης.

Κύριε Ιεροκηπιώτη μιλήστε μας πρώτα από όλα για το πόσοι συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται από τον Διαβήτη;

Στην Κύπρο οι Διαβητικοί ξεπερνούν τις 80,000 ή αν θέλετε ένα ποσοστό 10,3% του πληθυσμού πάσχουν από Διαβήτη ενώ σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF), το 2019 υπήρξαν παγκοσμίως 450 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη και το 2045 αναμένεται να φθάσουν τα 629 εκατομμύρια άτομα…!  Στην Ευρώπη το 2019 υπήρχαν 60 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη  και αναμένεται το 2045 ο αριθμός τους να ανέλθει σε 67 εκατομμύρια…!

Με απλά λόγια τι ονομάζουμε διαβήτη;

Ο Διαβήτης είναι μια χρόνια μεγάλης διάρκειας κατάσταση, η οποία εμφανίζεται όταν για άγνωστους λόγους ο οργανισμός δεν μπορεί να παράξει αρκετή ποσότητας ινσουλίνης ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη η οποία παράγεται αποκλειστικά από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης, από το αίμα στα κύτταρα του σώματος, όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια. Όταν όμως η ινσουλίνη απουσιάζει η γλυκόζη παραμένει στο αίμα και ανεβαίνει αισθητά το ζάχαρο με αποτέλεσμα μα έχουμε πολύ ψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα το άτομο να διαγνωσθεί με διαβήτη .

Πόσα είδη διαβήτη υπάρχουν;

Υπάρχουν δυο είδη διαβήτη, ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 1.Στον διαβήτη τύπου 1 τα ανεβασμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα οφείλονται στην έλλειψη παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας, που για άγνωστους λόγους έχει καταστραφεί . Στον διαβήτη τύπου 2 υπάρχει μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.  Τώρα πιο αναλυτικά  στο διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος συνήθως μετά από κάποιο σοκ, όπως δυστύχημα, θάνατο προσφιλούς προσώπου, άγχος, επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας με αποτέλεσμα το σώμα να μην μπορεί να παράξει την ινσουλίνη που απαιτείται. Η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας όμως συνήθως “προτιμά” τα μικρά παιδιά που είναι πιο ευάλωτα. Σε αυτή την περίπτωση το άτομο χρειάζεται καθημερινά ινσουλίνη κυρίως μέσω ενέσεων γιατί χωρίς την ινσουλίνη ένα άτομο με διαβήτη τύπου 1 , δεν θα επιβιώσει…!Παράλληλα με την καθημερινή θεραπεία με ινσουλίνη και την παρακολούθηση της γλυκόζης στο αίμα απαιτείται υγιεινή διατροφή και άσκηση, που με αυτά τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, μπορούν να έχουν μια απολύτως φυσιολογική και υγιεινή ζωή. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο συχνότερος τύπος διαβήτη και εμφανίζεται τις περισσότερες περιπτώσεις στους ενήλικες αλλά στις μέρες μας εμφανίζεται δυστυχώς και σε μεγαλύτερη συχνότητα σε εφήβους , αλλά και μικρά παιδιά. Στο διαβήτη τύπου 2 το σώμα μπορεί να παράξει ινσουλίνη όμως γίνεται ανθεκτικό σε αυτή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει καλά η ινσουλίνη. Με τον καιρό τα επίπεδα της ινσουλίνης μπορεί να πέσουν τόσο πολύ ώστε να μην είναι πλέον αποτελεσματικά. Τόσο η αντίσταση στην ινσουλίνη όσο και τα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης οδηγούν σε πολύ ψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Σε αντίθεση με τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, αρκετά άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μην χρειάζονται καθημερινή θεραπεία με ινσουλίνη για να επιβιώσουν.

Φέτος η Παγκόσμια μέρα Διαβήτη είναι αφιερωμένη στους Νοσηλευτές

Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, με την πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) και τελεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη, διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Φέτος που είναι αφιερωμένη η Παγκόσμια μέρα Διαβήτη;

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι αφιερωμένη στους Νοσηλευτές και σκοπός της είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τον κρίσιμο ρόλο που έχουν οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες στην υποστήριξη ανθρώπων με Διαβήτη. Πιστεύω ότι οι Νοσηλευτές μας αξίζουν κάθε επαίνου αφού όλοι είδαμε πόσα έχουν προσφέρει στους συνανθρώπους μας στο μεγάλο πρόβλημα που περνούμε με τον κορονοιό, δουλεύοντας με αυταπάρνηση και θέτοντας και τους εαυτούς τους σε τόσο μεγάλο κίνδυνο. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το νοσηλευτικό προσωπικό αντιπροσωπεύει το 59% των επαγγελματιών υγείας ενώ το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό νοσηλευτικής ανέρχεται σε 27,9εκ, από τα οποία 19,3εκ είναι επαγγελματίες νοσηλευτές και νοσηλεύτριες.Το 2018, η παγκόσμια έλλεψη νοσηλευτικού προσωπικού ανερχόταν σε 5,9εκ ενώ το 89% αυτής της έλλειψης παρουσιάζεται σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού που εκπαιδεύεται και εργοδοτείται πρέπει να αυξηθεί κατά 8% σε ετήσια βάση για να ξεπεραστούν, μέχρι το 2030, οι ανησυχητικές ελλείψεις που παρουσιάζονται στον κλάδο.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η συνολική επένδυση που απαιτείται για να επιτευχθούν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θέσει μέχρι το 2030, ανέρχεται σε $3,9 τρις, το 40% εκ των οποίων θα πρέπει να δοθεί για την αμοιβή του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στον τομέα της Υγείας. Η επένδυση στο εργατικό δυναμικό επηρεάζει επίσης θετικά και άλλους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα την εξάλειψη της φτώχιας, τη διασφάλιση ίσης και ποιοτικής εκπαίδευσης, την επίτευξη ισότητας των φύλων μέσω της απασχόλησης και της ενδυνάμωσης των γυναικών καθώς και την προώθηση αξιοπρεπούς εργασίας, της βιώσιμης και περιεκτικής ανάπτυξης.

Ο Διαβητικός Σύνδεσμος Πάφου, απαιτεί ξανά την εισαγωγή στην Κύπρο εξειδικευμένου συστήματος παρακολούθησης της γλυκόζης

«Το Υπουργείο Υγείας έχει πλέον δυο επιλογές»

Το θέμα της εισαγωγής και στην Κύπρο, σε πρώτο στάδιο για τα μικρά παιδιά με διαβήτη, του συστήματος παρακολούθησης της γλυκόζης,  το οποίο στην Ελλάδα παραχωρείται δωρεάν  ζητά ξανά  ο Διαβητικός Σύνδεσμος Πάφου, αφού όπως υποστηρίζει, η Κυβέρνηση έχει πλέον μπροστά της δυο επιλογές. Μπορεί η εποχή να είναι δύσκολη λόγω της πανδημίας με τον κορωνοϊό, όμως υπάρχουν και  άλλα σοβαρά  θέματα υγείας τα οποία μπορούν εύκολα να δρομολογηθούν και  να δοθούν άμεσες λύσεις. Ο Πρόεδρος του Διαβητικού Συνδέσμου Πάφου Ματθαίος Ιεροκηπιώτης τονίζει χαρακτηριστικά: «Μετά τις επαφές που έχουν γίνει με τον Υπουργό Υγείας, είμαστε σε θέση να πούμε ότι στην Κύπρο έχει ξεκινήσει να κυκλοφορεί πέραν του Free style Libre, που παραχωρείται δωρεάν στη Ελλάδα και ένα δεύτερο μηχανάκι από την Εταιρεία MENARINI, επομένως μπορεί τώρα το Υπουργείο Υγείας (να έχει δυο επιλογές) και να επιλέξει ένα από τα δυο, για να ξεκινήσει άμεσα να τα παραχωρήσει δωρεάν, τουλάχιστο για τα μικρά παιδιά. Τα εν λόγω συστήματα, επιτρέπουν την καταμέτρηση των ποσοστών γλυκόζης στο αίμα χωρίς τρυπήματα στα χέρια. Μέσω των συσκευών  αυτών που αποτελούν ένα πρωτοποριακό  σύστημα παρακολούθησης με τεχνολογία flash, αισθητήρας που θα περνά ασύρματα από το χέρι του παιδιού θα σαρώνει και θα αναγράφει σε μερικά δευτερόλεπτα τα ποσοστά του ζακχάρου όπως και την γραφική παράσταση της τιμής για ολόκληρο το εικοσιτετράωρο. Ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής του Παγκύπριου  Διαβητικού Συνδέσμου Πάφου Ματθαίος Ιεροκηπιώτης  ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο εργαλείο για τα μικρά παιδιά, αλλά περισσότερο για τους γονείς τους. Με μια πολύ μικρή συσκευή δεν θα χρειάζονται να γίνονται τα συνεχόμενα τρυπήματα στα χέρια και επιπλέον οι γονείς θα αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια για τα παιδιά τους , αφού θα αποφεύγεται ο μεγάλος κίνδυνος των υπογλυκαιμιών».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.