POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Λευτέρης Χριστοφόρου: Δεν μπορώ να διανοηθώ την Κύπρο εκτός ΕΕ (webtv)Την πεποίθηση ότι η ΕΕ μόνο οφέλη και καλά προσέφερε στους λαούς εξέφρασε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για επανεκλογή στις ευρωεκλογές Λευτέρης Χριστοφόρου.

Στη συνέντευξή του στον «Π» ο κ. Χριστοφόρου μετέφερε τη δέσμευση του υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ για πιο ενεργή εμπλοκή στο Κυπριακό, ενώ σημείωσε τον καταλυτικό ρόλο της ΕΕ στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Θετικές δράσεις ΕΕ

Τι κάνει ένας ευρωβουλευτής; Ποια είναι η δουλειά του; Και δώστε μας και μερικά παραδείγματα των θετικών σας δράσεων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Κύπρος δεν έχει τεράστια ομάδα ευρωβουλευτών. Έχουμε μόνο έξι . Εγώ μάλιστα έχω μείνει μόνος μου σε αυτή τη θητεία να εκπροσωπώ τον ΔΗΣΥ αλλά και την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο κατόρθωσα να υιοθετηθούν οι θέσεις μας όχι μόνο στο εθνικό θέμα, αλλά και σε σειρά άλλων ζητημάτων. Συμμετείχα επίσης ίσως στην πιο σημαντική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), την Επιτροπή Προϋπολογισμού. Ένας προϋπολογισμός της τάξης των 150 με 160 δισεκατομμυρίων. Η συμμετοχή μου εκεί στόχο είχε και πέτυχε με μάχες τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της Κύπρου. Εκεί μου δόθηκε η δυνατότητα να δημιουργήσω συνθήκες στήριξης από τους συναδέλφους ευρωβουλευτές και να κατορθώνω να εξασφαλίζω κάθε χρόνο δύο επιπρόσθετα εκατομμύρια για τους αγνοούμενους, να διαμορφώσω το Ταμείο Αλληλεγγύης για να ανταποκρίνεται και στις ανάγκες της Κύπρου, με αποτέλεσμα να μπορούν και οι αγρότες και άλλες ομάδες να παίρνουν χρήματα από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Συνδιαμόρφωσα με τους συναδέλφους μου το σχέδιο Γιούνκερ , το ευρωπαϊκό σχέδιο στρατηγικών επενδύσεων, από τη νέα μορφή του οποίου μπορεί και η Κύπρος να αντλεί σημαντικά κονδύλια, έδωσα μάχη ιδιαίτερα με τη στήριξη του Μάνφρεντ Βέμπερ για περικοπή κονδυλίων από την Τουρκία για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΚ και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Περικόψαμε κονδύλια ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για τα τελευταία δύο χρόνια. Στήριξα με σθένος τις πρωτοβουλίες για ενίσχυση του Erasmus+ για τους νέους μας. Με τη σύμφωνο γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προχώρησα αποφασιστικά το θέμα της ευρωπαϊκής φοιτητικής κάρτας και έδωσα αγώνα και πιστεύω ότι θα υλοποιηθεί την επόμενη πενταετία, για να γίνει η Κύπρος το πρότυπο στον τομέα της τεχνολογίας και του διαδικτύου και να δοθεί η δυνατότητα στήριξης για δωρεάν Wi-Fi σε ολόκληρη την Κύπρο.

O προϋπολογισμός

Μέσα από όλα αυτά που μας περιγράψατε εμφανίζονται πολλές θετικές δράσεις της ΕΕ οι οποίες έχουν αντίκτυπο και στην Κύπρο. Παρ’ όλα αυτά, αυξάνεται ο ευρωσκεπτικισμός.

Παρά τα λάθη και τις παραλείψεις της ΕΕ, πιστεύω βαθιά ότι η ΕΕ μόνο οφέλη και καλά προσέφερε στους λαούς. Δεν μπορώ να διανοηθώ την Κύπρο έστω και μία μέρα εκτός της ΕΕ. Όχι μόνο για το εθνικό θέμα, στο οποίο η ΕΕ με τους ρυθμούς και τη νέα πορεία που παίρνει, με ισχυρή άμυνα και ασφάλεια και ευρωστρατό, θα καλύψει την Κύπρο πλέον και εμπράκτως όσον αφορά την κυριαρχία της, τη διασφάλιση των ενεργειακών πόρων, αλλά και τη διασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών μας. Άρα η Κύπρος μόνο οφέλη έχει από την ΕΕ. Δυστυχώς πολλά από τα καλά της ΕΕ που αφορούν την καθημερινότητα δεν αναδεικνύονται. Πολλοί μιλούν επικριτικά για την ΕΕ, όμως ξέρετε ότι το 80% του ευρωπροϋπολογισμού είναι κοινωνικός προϋπολογισμός; Το 40% πάει στους αγρότες και στην ύπαιθρο.

Μήπως όμως είναι οι πολιτικές που είναι σκληρές σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση; Και ιδιαίτερα όταν υπάρχει κρίση; Γιατί μια τέτοια βιώσαμε στην Κύπρο.

Εδώ υπάρχει μια διαφορά. Και καμιά φορά τα συνθήματα κυριαρχούν της λογικής. Δικαίως υπάρχουν παράπονα για την οικονομική πολιτική. Η Ευρώπη λέει ότι για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε χρειάζεται δημοσιονομική πειθαρχία και νοικοκυρεμένη πολιτική. Και είδαμε αριστερές πολιτικές να οδηγούν τις χώρες τους στην πτώχευση και στη χρεωκοπία και οι σκληρές, όπως τις χαρακτηρίζουν, πολιτικές της ΕΕ να κατορθώνουν να βγάζουν χώρες από την ύφεση. Θα μπορούσαν να ήταν καλύτερες οι πολιτικές; Βεβαίως. Όπως και θα μπορούσε να ήταν καλύτερη η Ευρώπη. Γι’ αυτό η ειδοποιός διαφορά μας με τους όποιους άλλους οι οποίοι μπορεί να είναι ευρωσκεπτικιστές είναι ότι ως ΔΗΣΥ είμαστε ένα κόμμα που αγωνίστηκε για την ένταξη στην ΕΕ.

Καταλύτης η ΕΕ

Ο μέγιστος στόχος τον οποίο προβάλλαμε προ της ένταξής μας στην ΕΕ ήταν το εθνικό μας πρόβλημα. Θεωρούσαμε ότι με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθεί το θέμα της λύσης του Κυπριακού και της άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία. Μετά από τόσα χρόνια θεωρείτε ότι τελικά η ΕΕ μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση;

Το όραμά μας για την ΕΕ ως ΔΗΣΥ δεν περιοριζόταν ποτέ μόνο στο Κυπριακό. Είχαμε ως στόχο η ΕΕ να αποτελέσει τον καταλύτη για επίλυση του Κυπριακού. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αν η Τουρκία δεν θέλει αυτός ο καταλύτης μηδενίζεται. Φανταστήκατε όμως αν η Κύπρος δεν ήταν στην ΕΕ πού θα βρισκόταν η Τουρκία μέσα στην ΕΕ; Ποια πίεση θα της ασκείτο γι’ αυτά που θέλει να κάνει και δεν κάνει; Εμείς θεωρούμε τώρα δεδομένο ότι η Τουρκία δεν θα μας δημιουργήσει πρόβλημα για τα ενεργειακά μας, δεν θα κάνει θερμό επεισόδιο. Όλα αυτά δεν είναι δεδομένα. Αν η Κύπρος ήταν εκτός ΕΕ, η Τουρκία όχι μόνο δεν θα μας άφηνε να κατεβάσουμε τρυπάνι, αλλά ίσως να προέβαινε και σε άλλες προκλήσεις στην Κύπρο. Άρα η ΕΕ μας ισχυροποιεί εθνικά και συνετίζει στον βαθμό που μπορεί την Τουρκία. Λάβετε δε υπόψη ότι το 80% των εμπορικοοικονομικών σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ την κρατούν όμηρο οικονομικά της ΕΕ και εγώ επειδή έχω μια μακρά σχέση και φιλία με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος είναι πιθανόν να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γνωρίζω ότι είναι αποφασισμένος να θέσει ξεκάθαρα το θέμα στην Τουρκία. Πρώτον, θα απαιτήσει να εμπλακεί η ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, δεύτερον, όπως μου είπε, θα επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις στην Τουρκία μέσα από τις περικοπές του προϋπολογισμού και δεν πρόκειται να προχωρήσει ούτε για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, ούτε για απελευθέρωση της βίζας, ούτε για άλλες διευκολύνσεις.

Η συμμετοχή του ΔΗΣΥ στο ΕΛΚ συμβάλλει στην προάσπιση των συμφερόντων της Κύπρου

Πίεση η τελωνειακή ένωση για Τουρκία

Ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ στις ευρωεκλογές Λευτέρης Χριστοφόρου αναφέρει πως η συμμετοχή του κόμματός του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η παρουσία του ιδίου, όπως υποστήριξε, κατά την τρέχουσα θητεία στο ΕΛΚ συνέβαλε καθοριστικά όχι μόνο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αλλά και σε σειρά άλλων ζητημάτων, όπως η οικονομική ενίσχυση των αγροτών, αλλά και η συμπερίληψη της Κύπρου στο ευρωπαϊκό σχέδιο στρατηγικών επενδύσεων, το οποίο υπό τη νέα του μορφή δίνει δυνατότητα στη χώρα μας να αντλεί σημαντικά κονδύλια.
Αναφέρθηκε στη στενή σχέση που διατηρεί με τον υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος, όπως είπε, έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι θα της επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις, συνδέοντας την όποια ευρωπαϊκή της πορεία ή σχέση με την ΕΕ και με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Είναι προς το συμφέρον μας όμως μια πιο σκληρή στάση της ΕΕ προς την Τουρκία; Δεν θέλουμε μια Τουρκία σε συμπόρευση με την ΕΕ, παρά μια Τουρκία απέναντι από την ΕΕ;
Σίγουρα. Αυτή είναι η θέση μας. Όμως θεωρώ ότι ακόμα και η ίδια η Τουρκία καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται ποτέ να ενταχθεί στην ΕΕ, άρα υπάρχει μια πιο ισχυρή πίεση προς την Τουρκία, που είναι η τελωνειακή ένωση. Αν εκεί ο φίλος Μάνφρεντ όντως ασκήσει όπως είπε πίεση και υποχρεωθεί η Τουρκία να συμβάλει προς επίλυση του Κυπριακού, θα είναι ένας σημαντικός μοχλός. Πάντως ο κ. Βέμπερ δεσμεύτηκε ότι θα εμπλακεί ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Πιο ενεργά από τον κ. Γιούνκερ; Δηλαδή πώς;
Και προσωπικά μου είπε ότι η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ, δεν μπορούμε να βλέπουμε τα γεγονότα να διαδραματίζονται εκ του μακρόθεν, η Τουρκία είναι αδιάλλακτη, είναι επιθετική, είναι επεκτατική, κακώς ανοίγονταν κεφάλαια έως τώρα στην Τουρκία ενώ είχε αυτή τη στάση απέναντι στην Κύπρο, και η ΕΕ έχει λόγο, έχει ρόλο και θα είναι στις συνομιλίες, όπως μου το παρουσίασε σχεδόν ισότιμα με τον ΟΗΕ. Θα μπει αποφασιστικά. Θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο η ΕΕ θα γίνει καταλύτης για επίλυση του Κυπριακού και είναι μια ελπίδα που εξαρτάται απόλυτα πρωτίστως από την Τουρκία και το πόσα είναι διατεθειμένη να θυσιάσει.

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.