Φόρμα αναζήτησης

Ο Ένζο μιλά για την απέλαση στη Βραζιλία στο politis.com.cy– VIDEOΆρχισε σήμερα (20/10/20) η διαδικασία εξέτασης της προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, αναφορικά με τα διατάγματα κράτησης και απέλασης στη Βραζιλία της Νάντα Τοντιάν (Ένζο) που κατέθεσε στις 29 Σεπτεμβρίου η δικηγόρος της Νικολέτα Χαραλαμπίδου.

Το politis.com.cy επικοινώνησε με τη Νάντα Τοντιάν που βρίσκεται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, η οποία περίγραψε τις εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης και την απάνθρωπη μεταχείριση που έτυχε στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Πάφου.

Μάλιστα, όπως υποστήριξε, αναγκάστηκε να πιει νερό από την τουαλέτα του χώρου κράτησης, αφού οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να της προσφέρουν λίγο νερό. Ούτε το τηλεφώνημα που δικαιούτο της επέτρεψαν να κάνει και έτσι δεν κατάφερε να ενημερώσει τον σύζυγο της για την απόφαση απέλασης της στη Βραζιλία.

Αν και στα επίσημα έγγραφα είναι καταχωρημένη ως άντρας με το όνομα Ένζο, η Νάντα Τοντιάν που είναι τρανσέξουαλ αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα.

Χωρίς λεφτά στο Σάο Πάολο

«Δεν έχω λεφτά και αυτή τη στιγμή μένω σε ένα δωμάτιο που μου παραχώρησε μια φίλη» δήλωσε στο politis.com.cy από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας η Νάντα Τοντιάν.

«Όταν έφτασα στο Σάο Πάολο», πρόσθεσε, «αναγκάστηκα να μείνω έξω στους δρόμους μέχρι που συνάντησα μια φίλη η οποία με φιλοξένησε στο σπίτι της και μου παραχώρησε δωμάτιο».

«Εδώ», συνέχισε, «είναι όλα κλειστά λόγω του κορωνοϊού και δεν μπορώ να βρω δουλειά. Ούτε κρατική βοήθεια δικαιούμαι επειδή πρόσφατα ήρθα στη Βραζιλία».

Ερωτηθείσα αν θέλει να επιστρέψει στην Κύπρο η Νάντα απάντησε αμέσως ναι. «Θέλω να επιστρέψω», είπε, «αλλά η δικηγόρος μου είπε ότι πρέπει να περιμένω να τελειώσει η δίκη».

«Δεν με άφησαν να τηλεφωνήσω στο σύζυγο μου»

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία απέλασης η Νάντα δήλωσε στο politis.com.cy ότι κατά τις 7 Σεπτεμβρίου το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης πήγε και την πήρε από τις Κεντρικές Φυλακές δίχως να την ενημερώσει για τον σκοπό της μεταφοράς της και τον τόπο προορισμού.

«Τους ρώτησα», όπως είπε, «τι θα γίνει και μου απάντησαν ότι πρέπει να με μεταφέρουν σε κάποιο άλλο χώρο. Όταν τους ρώτησα που θα με πάνε δεν μου απάντησαν. Τελικά με πήραν σε κάποιο χώρο και μου είπαν ότι θα με στείλουν πίσω στη Βραζιλία».

«Τους ζήτησα», συμπλήρωσε, «να με αφήσουν να κάνω ένα τηλεφώνημα στο σύζυγο μου για να τον ενημερώσω και ένας αστυνομικός που το όνομα του είναι Γιώργος μου είπε όχι. Τους παρακάλεσα να μου επιτρέψουν να τηλεφωνήσω τουλάχιστον στη πρεσβεία της Βραζιλίας για να τους ενημερώσω ότι επιστρέφω πίσω και δεν μου επέτρεψαν ούτε αυτό το τηλεφώνημα. Ζήτησα ξανά να μου επιτρέψουν να κάνω ένα τηλεφώνημα και άρχισαν να φωνάζουν και τους είπα ότι έχω το δικαίωμα να ενημερώσω τους δικούς μου και πως δεν έχει σημασία αν έκανα λάθη στο παρελθόν τα οποία έχω πληρώσει».

«Όταν έφτασα στο Κατάρ», ανέφερε, «μου έδωσαν κινητό τηλέφωνο για να κάνω ένα τηλεφώνημα και πήρα τον Κώστα Γαβριηλίδη και του είπα ότι θέλω να μιλήσω με το σύζυγο μου. Τον ενημέρωσα ότι βρίσκομαι στο Κατάρ και πως έχουν σκοπό να με στείλουν πίσω στη Βραζιλία. Του είπα επίσης να πει στον σύζυγο μου ότι μόλις φτάσω στη Βραζιλία θα βρω τρόπο να επικοινωνήσω μαζί του».

Κεντρικές Φυλακές: Ο Κεβόρκ και ο Ένζο ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου

Δεν αποδέχονται τα τρανς άτομα

Σε ό,τι αφορά την αποδοχή των τρανς ατόμων η Νάντα δήλωσε ότι στην Βραζιλία δεν υπάρχει κάποιο θέμα ενώ στην Κύπρο υπάρχει πρόβλημα και έφερε ως παράδειγμα την άσχημη συμπεριφορά κάποιου αστυνομικού στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Πάφου ο οποίος άρχισε να φωνάζει μόλις την είδε και να λέει κακά πράγματα.

«Του ζήτησα», ανέφερε, «να με σεβαστεί διότι βρισκόμουν σε πολύ κακή κατάσταση και του είπα ότι δεν μπορεί να μου συμπεριφέρεται κατά αυτό τον τρόπο επειδή είμαι τρανσέξουαλ».

«Έπινα νερό από την τουαλέτα»

Η Νάντα ισχυρίστηκε ότι ούτε ένα ποτήρι νερό δεν της είχαν προσφέρει κατά τις πρώτες πέντε ημέρες που βρισκόταν στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Πάφου.

«Για πέντε ημέρες έπινα νερό από την τουαλέτα. Ούτε σαμπουάν για να κάνω μπάνιο δεν μου έδωσαν. Ευτυχώς μετά από πέντε μέρες γνώρισα δύο αστυνομικούς οι οποίοι με βοήθησαν, δίνοντας μου νερό και διάφορα πράγματα προσωπικής φροντίδας».

Η Νάντα Τοντιάν που είναι τρανσέξουαλ αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα.

Το μήνυμα της Νάντα προς τους Κύπριους

Την Νάντα ρωτήσαμε αν θέλει να στείλει κάποιο μήνυμα στους Κύπριους. «Δεν έχει σημασία», δήλωσε, «αν κάποιος είναι μαύρος, ομοφυλόφιλος ή τρανσέξουαλ. Είμαστε όλοι ίσοι και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει τους άλλους. Μόνο ο Θεός μπορεί να κρίνει τους ανθρώπους».

«Στη φυλακή», κατέληξε, «γνώρισα ανθρώπους που είναι ομοφυλόφιλοι οι οποίοι φοβούνται να εκδηλωθούν και τους είχα πει να μη φοβούνται να εκφραστούν αλλά να παλέψουν για τα δικαιώματα τους, διότι έχουν το δικαίωμα να ζήσουν όπως αυτοί θέλουν και κανένας δεν μπορεί να τους σταματήσει. Εδώ στη Βραζιλία μπορούμε να ζήσουμε όπως θέλουμε, κανένας δεν μας κρίνει».

Πάντως η Νάντα δεν ξέχασε τους ανθρώπους που της πρόσφεραν βοήθεια κατά την παραμονή της στην Κύπρο.

«Με βοήθησαν», όπως είπε, «η Άννα Αριστοτέλους (διοικήτρια των Κεντρικών Φυλακών) και η Αθηνά Δημητρίου (συνεργάτιδα της κ. Αριστοτέλους). Δεν γνώριζα ούτε αγγλικά ούτε ελληνικά και με ρώτησε (εννοεί την Άννα Αριστοτέλους) αν θέλω να πάω σε σχολείο να μάθω αγγλικά ή ελληνικά και δέχθηκα».

Η Νάντα αναφέρθηκε και στη βοήθεια που δέχθηκε από την κοινότητα των ΛΟΑΤΙ και συγκεκριμένα τον Κώστα Γαβριηλίδη.

Ξεκινά η δίκη

Το politis.com.cy επικοινώνησε και με τη δικηγόρο της Νάντα Τοντιάν, κ. Νικολέττα Χαραλαμπίδου, η οποία ανέφερε ότι: «Εναντίον του διατάγματος απέλασης και κράτησης που εκδόθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών η Ναντα και ο Κεβόρκ άσκησαν το δικαίωμα τους για καταχώρηση προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο, μετά την απέλαση της Νάντα η οποία πραγματοποιήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς και πριν καν εκπνεύσει ο χρόνος για καταχώρηση της προσφυγής τους.

«Η διαδικασία», συνέχισε, «ξεκινά σήμερα (20/10/2020) και κύρια επιχειρήματα ως προς την παρανομία των διαταγμάτων είναι ότι αυτά εκδόθηκαν στη βάση λανθασμένου νομικού πλαισίου αφού η Νάντα είναι μέλος της οικογένειας Κύπριου πολίτη, ήταν μέτρο δυσανάλογο του επιδιωκόμενου σκοπού και κατά παράβαση του δικαιώματος και των δύο στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή και χωρίς να ληφθούν καθόλου υπόψη οι ιδιαίτερες περιστάσεις της υπόθεσης όπως είχαν υποχρέωση να πράξουν, κάτι που συνιστά και έμμεση διάκριση λόγω ταυτότητας φύλου».

«Περαιτέρω», κατέληξε η κ. Χαραλαμπίδου, «υπάρχει σωρεία διαδικαστικών παραβιάσεων και των ελάχιστων εγγυήσεων που διέπουν τις διαδικασίες κράτησης και απέλασης μεταναστών, περιλαμβανομένης της κράτησης της Νάντα σε χώρους άλλους από τους καθορισμένους στο νόμο ενώ  επιφυλάσσουν το δικαίωμά τους για καταχώρηση και αγωγής για παραβιάσεις ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων των συνθηκών κράτησης και απέλασης της Νάντα οι οποίες ήταν απάνθρωπες, εξευτελιστικές και ταπεινωτικές».

Η δικηγόρος της Νάντα Τοντιάν, κ. Νικολέττα Χαραλαμπίδου.

Απέλασαν σήμερα τον Ένζο

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.