POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Νιαζί: Όσοι δεν θέλουν το στάτους κβο, δεν ενοχλούνται από την υποψηφιότητά μουΕίστε ο υποψήφιος που συζητήθηκε περισσότερο από όλους στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σε ευρωεκλογές υπάρχουν Τ/κ υποψήφιοι. Γιατί θεωρείτε ότι προκάλεσε τόση συζήτηση η υποψηφιότητά σας;

Κάνουμε κάτι πρωτοποριακό. Δεν συμβαίνει κάθε φορά να έχουμε εκλογές και να υπάρχει ένας Τ/κ σε μια λίστα ενός ε/κ κόμματος. Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά. Ήξερα από την αρχή ότι αυτή η σύμπραξη που κάνω με το ΑΚΕΛ είναι κάτι εντελώς καινούριο και ανέμενα ποικίλες αντιδράσεις. Αρκετοί έχουν ανησυχήσει για διάφορους λόγους, αρκετοί έκριναν ότι έπρεπε να μιλήσουν και πάλι για διάφορους λόγους. Κάποιοι στα κατεχόμενα ανησύχησαν ότι θα έρθουν μαζικά Τ/κ να ψηφίσουν, πράγμα που δεν ήθελαν. Η Δεξιά στα κατεχόμενα πολέμησε πάρα πολύ αυτή την υποψηφιότητα, πολέμησαν αγωνιστές της TMT με φυλλάδια, ανακοινώσεις κλπ. Από την άλλη στην ε/κ κοινότητα είδαμε δύο τάσεις, η μία ήταν αντίδραση λόγω άγνοιας και από την άλλη έκφραση ανησυχίας ότι η υποψηφιότητά μου επηρεάζει τα πολιτικά δρώμενα μεταξύ των κομμάτων.

Ώριμοι οι πολίτες

Πού ήταν πιο δύσκολος ο προεκλογικός αγώνας; Στα κατεχόμενα ή στις ελεύθερες περιοχές; Πού αντιμετωπίσατε τις περισσότερες αντιδράσεις;

Αυτή την περίοδο περιόδευσα από την Καρπασία μέχρι την Πάφο, από την Κερύνεια στη Λεμεσό. Το ευχάριστο ήταν πως οι απλοί άνθρωποι που συνάντησα και στις δύο κοινότητες ήταν ώριμοι, σοφοί, φιλειρηνιστές, λες και από καιρό περίμεναν κάτι τέτοιο. Αντιδράσεις υπήρχαν περισσότερο από πάνω, παρά από κάτω και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Και όταν λέω από πάνω, εννοώ από την ελίτ η οποία πάντα λογαριάζει χίλια πράγματα για προεκλογικούς λόγους  και όχι κατ’ ανάγκη λόγω πολιτικής διαφωνίας. Αυτό που κρατώ είναι ότι συνάντησα πάρα πολλούς ανθρώπους και το σημαντικό είναι ότι περνώντας από τη μια πλευρά στην άλλη, δεν ξεχώριζα τους ανθρώπους. Τόσο έμοιαζαν οι άνθρωποι και τόσο κοινή ήταν η έγνοια. Βασική έγνοια για παράδειγμα ότι αυτή η ντε φάκτο κατάσταση μπορεί σε κάποια στιγμή να γίνει μόνιμη. Ψυχολογικά περισσότερο, στενοχωρήθηκα λίγο γιατί στη χώρα μου η ελίτ είναι πολύ μακριά ακόμα από μια αντίληψη υψηλού επιπέδου πολιτικής κουλτούρας.

Και στις δύο πλευρές;

Ναι. Οι ανακοινώσεις για παράδειγμά μοιάζουν τόσο πολύ. Αν διαβάσει κανείς την ανακοίνωση των αγωνιστών της ΤΜΤ, και τις δηλώσεις της Ελένης Σταύρου για παράδειγμα θα δει ακριβώς τα ίδια λόγια, απλώς στη μια περίπτωση αναφέρεται σε Τούρκο και στην άλλη σε Έλληνα. Η διαπίστωση μου είναι πως όσοι θέλουν αλλαγή του στάτους κβο, δεν ενοχλούνται από αυτή την υποψηφιότητα, αντιθέτως χαίρονται. Αυτοί οι οποίοι ήταν δύσκολο να την δεχτούν, είναι εκείνοι που είναι προσκολλημένοι στο στάτους κβο.

 

Τι είναι η Ευρωβουλή;

Αφέθηκαν αιχμές για Τ/κ υποψήφιους -και σαφώς είστε στο στόχαστρο- για το ποια θα είναι η πολιτική σας εάν εκλεγείτε; Αν θα εξυπηρετείτε τα συμφέροντα της ΚΔ ή των κατεχομένων; Τι απαντάτε;

Είναι ακόμα ένα παράδειγμα του πόσο μακριά είμαστε από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Ξεχάσαμε δηλαδή ότι μιλάμε για την Ευρωβουλή. Στην Ευρωβουλή εκπροσωπούνται οι πολίτες της Ευρώπης, όχι τα κράτη. Τα κράτη και τα μέλη της ΕΕ εκπροσωπούνται στην Κομισιόν. Στην Ευρωβουλή πηγαίνουν άνθρωποι που τους ψηφίζουν οι πολίτες για να λογοδοτήσουν και να εκπροσωπήσουν τους πολίτες όλης της Ευρώπης. Εκεί υπάρχει κάτι πέραν της εθνότητας. Κανείς πάει εκεί εκπροσωπώντας μια κοσμοαντίληψη και δυστυχώς αυτό εδώ δεν είναι καν γνωστό. Στο ερώτημα ποιους θα εκπροσωπήσω, η απάντηση είναι ότι θα εκπροσωπήσω τους ψηφοφόρους μου οι οποίοι συμφωνούν με την ίδια κοσμοαντίληψη με τη δική μου. Αυτή είναι η Ευρωβουλή. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα ο Ρος Ντέιλι, ο μεγάλος Ιρλανδός μουσικός είναι υποψήφιος στην Ελλάδα, ο Βαρουφάκης, είναι υποψήφιος στη Γερμανία. Σε αυτές τις εκλογές μπορούν να με ψηφίσουν όλοι οι Ευρωπαίοι που ζουν στη χώρα μας. Μιλάμε λοιπόν για την ευρωπαϊκή διάσταση του πολίτη που είναι κάτι παραπάνω από την εθνότητα.

 

Η επίμαχη ταμπέλα

Υπάρχει κάτι μεμπτό στα συνθήματα, τις προεκλογικές αφίσες ή τα σποτ στα κατεχόμενα; Είναι μια ταμπέλα που συζητείται έντονα, που λέει ότι θα είστε η φωνή των Τ/κ. Υπάρχει αυτή η ταμπέλα;

Είναι μια πολύ ωραία ταμπέλα που λέει «Η φωνή σας στην Ευρώπη». Η φωνή των πολιτών δηλαδή στην Ευρώπη. Ξέρετε, είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε ότι «σκοτώθηκε» το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ερσίν Τατάρ να τρομοκρατήσει τους Τ/κ να μην ψηφίσουν σε αυτές τις ευρωεκλογές και εμείς δώσαμε μια μάχη να βγάλουμε τους Τ/κ από τη Μεσαορία για να πάνε να ψηφίσουν, να δείξουν την ευρωπαϊκή τους υπόσταση και αντί να χαίρονται κάποιοι Ε/κ γιατί αυτό εκ των πραγμάτων είναι ένα θετικό βήμα, να ψηφίσουν δηλαδή μαζί Ε/κ και Τ/κ στις ευρωεκλογές, ανησύχησαν, ψάχνοντας να βρουν επιχειρήματα που δεν υπάρχουν βεβαίως. Δεν άκουσα μια ξεκάθαρη άποψη για το τι ακριβώς δεν τους αρέσει σε αυτή την εκστρατεία. Δεν τους αρέσει ας πούμε το εγχείρημα με την τουρκική γλώσσα το οποίο επιχείρησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και εγώ λέω ότι θα προσπαθήσω περισσότερο; Δεν υπάρχουν επιχειρήματα. Όλα αυτά τα βλέπω λίγο ότι γίνονται εκ του πονηρού. Δεν υπήρχε ποτέ θέμα να ενισχυθεί η τ/κ οντότητα. Υπήρχε να ενισχυθούν οι Τ/κ πολίτες της ΕΕ και αυτό έχει μια τεράστια διαφορά.

 

Αυξημένη συμμετοχή Τ/κ

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφέρεται ένας απροσμέτρητος παράγοντας ο οποίος δεν μετρήθηκε από τις έρευνες και είναι οι Τ/κ που θα προσέλθουν στις κάλπες. Εσείς μάλλον περισσότερο από όλους έχετε αυτή την εικόνα. Θα μας την δώσετε; Πόσους περιμένετε κ. Κιζίλγιουρεκ;

Να σας τη δώσω την εικόνα με όλη την ειλικρίνεια. Είδα πόσοι Τ/κ ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. Την τελευταία φορά ψήφισαν περίπου 1700. Όταν ξεκίνησα τον αγώνα μου είπα θα είμαστε ευχαριστημένοι αν μαζέψουμε περίπου 3000 ανθρώπους. Τώρα όμως, προς το τέλος της εκστρατείας βλέπω ότι αυτός ο αριθμός θα είναι αυξημένος, γιατί κάναμε μια εκστρατεία μέσα από την οποία επικαλεστήκαμε την ευρωπαϊκή υπόσταση του Τ/κ πολίτη η οποία είχε ξεχαστεί. Κάποιοι την έχαψαν αυτή την υπόσταση μετά ιδιαίτερα από το 2004. Έχω δει λοιπόν αυξημένο ενδιαφέρον γιατί δουλέψαμε και πάρα πολύ σκληρά. Γυρίσαμε όλη την Κύπρο. Θα είναι λοιπόν αυξημένη η συμμετοχή. Ίσως και τριπλάσια από την προηγούμενη φορά.

 

Το σύνθημα σας είναι η «ολική Κύπρος». Τι σημαίνει;

Ολική Κύπρος είναι η πυξίδα μου εδώ και 30 χρόνια. Πρώτη φορά μίλησα για την ολική Κύπρο το 1988 και κυκλοφόρησε και το σχετικό βιβλίο μετά, στο οποίο περιγράφω ότι το καλό για μένα δεν είναι ούτε ελληνικό, ούτε τουρκικό. Το καλό πρέπει να είναι κοινό. Αυτή είναι η βάση της μελλοντικής ειρήνης στην Κύπρο γιατί πάνω από όλα αγωνίζομαι για τη μόνιμη ειρήνη στη χώρα μου. Άρα η ολική Κύπρος είναι το δημόσιο κοινό καλό των πολιτών και των δύο κοινοτήτων. Αυτή είναι η αντίληψη που με καθοδήγησε για όλα όσα έχω κάνει μέχρι σήμερα στη ζωή μου.

 

Συμφιλίωση μέσω ΕΕ

Η Ευρωβουλή είναι πιστεύετε ο χώρος που προσφέρεται για να αναπτυχθεί αυτή η αντίληψη;

Έχω ξεκάθαρη εικόνα του τι θέλω από την Ευρωβουλή. Ξέρω τι είναι η Ευρωβουλή. Είμαι ήδη μέλος της κουλτούρας της Ευρωβουλής εδώ και χρόνια. Άρα δεν θα πάω στην Ευρωβουλή για να λύσω το Κυπριακό. Θα ήταν γελοίο. Αυτό που μπορώ όμως να πω είναι ότι η Ευρωβουλή έχει συσσωρεύσει μια τέτοια εμπειρία στον τομέα της συμφιλίωσης των λαών γιατί έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για τη συμφιλίωση των Γάλλων, των Γερμανών και άλλων λαών. Έχουν φοβερά προγράμματα σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών που μπορούν να φέρουν πιο κοντά τους ανθρώπους. Αυτή την υπόσταση της Ευρωβουλής θέλω να εισάξω στην Κύπρο. Να βοηθήσω τις δύο κοινότητες να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους και να έρθουν μαζί πιο κοντά στην Ευρώπη.

 

Το ερώτημα έχει βεβαίως και άλλη διάσταση. Έχετε βλέψεις για περεταίρω εμπλοκή στην πολιτική σκηνή;

Είναι η πρώτη μου εμπειρία. Δεν μπορώ να πω μεγάλα λόγια. Ήταν ένα εντελώς άγνωστο στοιχείο για μένα. Έχω δει πόσο απαιτητικό και πόσο δύσκολο είναι, όμως από την άλλη, δεν νομίζω να έχω κάνει κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που έκανα μέχρι σήμερα. Μέχρι σήμερα, επίσης προσπαθούσα να φέρω τις δύο κοινότητες κοντά ως ακαδημαϊκός και ακτιβιστής της ειρήνης, ως στοχαστής. Απλώς τώρα έχω και πολιτικές ευκαιρίες στα χέρια μου. Άρα, θα δω πώς μπορώ να υπηρετήσω και όσο μπορώ να υπηρετήσω, θα δω.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.