Φόρμα αναζήτησης

Λουκάς Φουρλάς: Γι’ αυτά να με ψηφίσετε

Λίγες μόλις ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, ο αριστίνδην υποψήφιος του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλάς, μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις και τις προσδοκίες του σε περίπτωση εκλογής του. Ξεκαθαρίζει πως δεν επιθυμεί να γίνει ακόμα ένας επαγγελματίας πολιτικός, δηλώνει πολιτικοποιημένος αλλά όχι κομματικοποιημένος, και ξεκαθαρίζει πως το όραμά του είναι να βοηθήσει στο να βελτιωθεί η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής των πολιτών.

Είσαστε μια επιλογή του Αβέρωφ Νεοφύτου και του ΔΗΣΥ. Οι θέσεις και απόψεις τους σας εκφράζουν απόλυτα;

Ποτέ δεν προσωποποιώ θέσεις και απόψεις. Ασπάζομαι και δέχομαι τις αρχές και τις αξίες του ΔΗΣΥ. Η επιλογή μου να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ δείχνει ότι σέβομαι το κόμμα ως το κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα στην Κύπρο, ένα κόμμα που έβαλε τις πλάτες του για να είναι η Κύπρος κράτος μέλος της ΕΕ. Με την πολιτική που ασκεί, έχει κάθε δικαίωμα να δηλώνει πως η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, ο χώρος που μπορούμε να δράσουμε, η στέγη κάτω από την οποία μπορούμε να νιώσουμε ασφάλεια και που μας παρέχει λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας. Δεν είμαι ούτε ουρανοκατέβατος, ούτε αλεξιπτωτιστής. Υπήρξα αντιπρόεδρος της Πρωτοπορίας στη Θεσσαλονίκη, όταν με χρειάστηκε ο ΔΗΣΥ το 2008 και με κάλεσε ο Ιωάννης Κασουλίδης να είμαι στο επιτελείο του ενόψει προεδρικών εκλογών, έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία του. Το ότι δεν έχω κομματική ταυτότητα, δεν σημαίνει ότι δεν είμαι ένα πολιτικοποιημένο άτομο.

Μάχη εκ των έσω

Το σπίτι του ΔΗΣΥ στο Ευρωκοινοβούλιο είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Βρίσκεται ζητήματα στα οποία διαφωνείτε με το ΕΛΚ;

Είμαι ένας άνθρωπος που θεωρεί πως τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα έρχονται μέσα από τη σύνθεση και τη συναίνεση. Όταν βρίσκεσαι και λειτουργείς σε έναν χώρο τόσο μεγάλο όσο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι φυσικό να υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις και έντονες θέσεις από κάποιους. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να δίνεις κάθε φορά τη μάχη για αυτά που εσύ θεωρείς και πιστεύεις ως ορθά. Είναι πολύ καλύτερα να δίνεις τη μάχη εκ των έσω παρά να είσαι έξω και να πετάς πέτρες. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έδωσε πολλά μέχρι τώρα μέσα από τις πολιτικές του. Αν υπάρχουν διαφωνίες, αυτό που έχεις να κάνεις είναι απλά να παλέψεις με επιχειρήματα να προωθήσεις τις δικές σου θέσεις.

Θεωρείτε πως στο ζήτημα Όρμπαν και Ουγγαρίας καλά λειτούργησε το ΕΛΚ;

Στο συγκεκριμένο ζήτημα το ΕΛΚ έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Όρμπαν και το κόμμα του. Πλέον είναι στο χέρι του να αποφασίσει αν ο ίδιος και το κόμμα του θα έχουν ευρωπαϊκή πλεύση και να κάνουν βήματα με πολιτικές αποφάσεις που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο, έτσι ώστε να αποφύγει πιο έντονες αποφάσεις από μέρους του ΕΛΚ. Σε κάθε περίπτωση, εγώ θεωρώ πως πρέπει να είσαι εκεί αν διαφωνείς, ακόμα και αν χάνεις πόντους, να δώσεις τις μάχες σου. Είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ΔΗΣΥ εκεί συμμετέχει και δίνει καθημερινά μάχες, οι οποίες εκ του αποτελέσματος αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό.

Έχουν θέση και οι Τ/Κ

Θεωρείτε ως θέση ότι ένας Τ/Κ έχει χώρο σε ένα ψηφοδέλτιο κόμματος στις ευρωεκλογές; Θα μπορούσαμε να δούμε Τ/Κ σε ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ για παράδειγμα;

Κατηγορηματικά ναι είναι η απάντησή μου στο κατά πόσον οι Τ/Κ έχουν θέση σε ψηφοδέλτια για τις ευρωεκλογές. Προσωπικά θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν με αφορά καθόλου αν κάποιος είναι Τουρκοκύπριος, Μαρωνίτης, Λατίνος, Ελληνοκύπριος κ.λπ. Αυτό που με αφορά, και αποτελεί βασική προϋπόθεση, είναι να σέβεται τον χώρο με τον οποίο θα κατέλθει στις εκλογές, όπως επίσης και τη χώρα την οποία θα εκπροσωπεί. Αν δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία και την κυπριακή σημαία, τότε δεν με ενδιαφέρει οτιδήποτε άλλο. Αυτό που έχει σημασία είναι να το κάνει έχοντας κατά νου ότι θα εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό που τον εξέλεξε. Άλλωστε, το Ευρωκοινοβούλιο είναι χώρος πολιτικών διεκδικήσεων.

Στο Ευρωκοινοβούλιο θα κληθείτε να συνυπάρξετε με ανθρώπους που είναι χρόνια στην πολιτική. Σας φοβίζει αυτό; Πώς θα αντεπεξέλθετε στην εμπειρία αυτή;

Δεν με φοβίζει καθόλου, είμαι άνθρωπος της συναίνεσης και της σύνθεσης, δεν είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι τα γνωρίζουν όλα εκ των προτέρων. Αν με πείσει κάποιος με επιχειρήματα ότι έχω λάθος, θα το δεχτώ, αν και έχω τεκμηριωμένη άποψη στα πράγματα. Το ότι δεν είμαι πολιτικός, δεν μου αφαιρεί καθόλου από το δικαίωμα να διεκδικώ για την πατρίδα μου πράγματα. Άλλωστε, οι 6 Κύπριοι ευρωβουλευτές έχουν την ευχέρεια να συνεργάζονται σε πολλά θέματα για να φέρουν ένα καλό αποτέλεσμα. Ο καθένας στον δικό του πολιτικό χώρο, αλλά πάνω από όλα η πατρίδα. Δεν σκοπεύω να αλλάξω ως άνθρωπος, αλλά σκοπεύω να προσφέρω.

Η ενίσχυση της Αριστεράς είναι τελικά επικίνδυνη, όπως άφησε να εννοηθεί με τοποθετήσεις του o Αβέρωφ Νεοφύτου;

Αυτό που θεωρώ πως είπε ο κ. Νεοφύτου, είναι ότι θα πρέπει σε αυτές τις εκλογές να ενισχυθούν οι δυνάμεις που πιστεύουν στην ΕΕ και ασπάζονται το ευρωπαϊκό όραμα. Να μην στηριχθούν οι δυνάμεις οι οποίες δηλώνουν ότι έχουν ως στόχο είτε να κριτικάρουν είτε ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις να διαλύσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με αποτέλεσμα στο τέλος να μην συνεισφέρουν εποικοδομητικά σε αυτό που λέμε πιο δυνατή Ευρώπη, που είναι αυτό που θέλουμε. Αυτό που ουσιαστικά ενοχλεί και προκαλεί ζημιά είναι ο ευρωσκεπτικισμός και η άνοδος των ακραίων κινημάτων.

Πρακτικές λύσεις

Τι θέλετε να προβάλετε μέσα από την υποψηφιότητά σας;

Η υποψηφιότητά μου έχει ως βασικό στόχο να δώσει λύσεις, εισηγήσεις, εναλλακτικές επιλογές, οι οποίες να βελτιώνουν την καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη. Το ευρωπαϊκό πεδίο μας δίνει τα εφόδια να κάνουμε όσα θέλουμε για να βελτιώσουμε τη διαβίωση των πολιτών. Η φιλοδοξία μου, δεν είναι να γίνω ένας ακόμα επαγγελματίας πολιτικός. Θέλω απλά να κάνω αυτό που κάνω εδώ και χρόνια μέσα από ένα θεσμικό βήμα.

Δύο πράγματα που θα κάνει ο Λουκάς Φουρλάς αν εκλεγεί;

Συγκεκριμένοι στόχοι δείχνουν την πορεία σε όποιον θέλει πεδίο δράσης για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και της ποιότητας ζωής. Πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας για νέους στην ΕΕ σε βάθος πενταετίας, έξυπνα σπίτια για ηλικιωμένους για να μην μπαίνουν σε οίκους ευγηρίας και να μπορούν να λάβουν φροντίδα στο σπίτι και καταπολέμηση του καρκίνου με δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθώ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.