Φόρμα αναζήτησης

Κυπριακό σέρφινγκ: Οδοιπορικό του Π στην κατ’ εξοχήν παραλία των σέρφερ, το «Sandy Beach»«Το σέρφινγκ είναι πολύ μεγάλη ιστορία. Αρχίζει από τη φυσική κατάσταση και φτάνει μέχρι το διάβασμα των κυμάτων. Δεν είναι όλα τα ίδια και μου πήρε πολύ καιρό για να το καταλάβω», αναφέρει στον «Π» ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ένας έμπειρος σέρφερ της Κύπρου και ναυαγοσώστης. Από τον πύργο του παρακολουθούμε στη θάλασσα δεκάδες σέρφερ να περιμένουν επάνω στη σανίδα μέχρι να έρθει το κατάλληλο κύμα, και εν αναμονή του σουέλ, δηλαδή του όγκου κύματος που σκάει στις ξέρες, να προσπαθούν να συγκεντρωθούν ώστε να διαβάσουν το κύμα και να γίνουν ένα με αυτό. Συγχρόνως περνάνε από δίπλα μας άτομα όλων των ηλικιών, από οκτάχρονα παιδιά μέχρι ενήλικες, κρατώντας υπό μάλης μία σανίδα και τρέχοντας προς την παραλία. Επίσης, από τα τραπεζάκια του διπλανού αναψυκτηρίου και τα πηγαδάκια φτάνουν συζητήσεις για το άθλημα και τη συμπεριφορά του νερού.

Όχι, δεν βρισκόμαστε σε κάποια παραλία της Καλιφόρνιας ή της Αυστραλίας, αλλά στην παραλία «Κοτσιά», και τελευταίως γνωστή ως «Sandy Beach», την οποία μοιράζονται οι κοινότητες Λέμπας και Χλώρακας στην Πάφο. Στην ξανθή άμμο από τη διάβρωση του ψαμμίτη εκβάλλει ο χείμαρρος «Κοτσιάς» και κοντά στις ακτές, που λόγω της απουσίας κόλπων δέχονται ισχυρά θαλάσσια ρεύματα, έχει σχηματιστεί ένα ανάγλυφο με ξέρες, ιδανικές πλάκες, για να χτυπά ασταμάτητα το σουέλ και να δημιουργείται κύμα ιδανικό για σέρφινγκ.

 

Η παραλία «Κοτσιά», τελευταίως γνωστή ως «Sandy Beach», την οποία μοιράζονται οι κοινότητες Λέμπας και Χλώρακας στην Πάφο.

 

 

Παραλία των σέρφερ

Από τον Χριστόδουλο Χριστοδούλου πληροφορούμαστε ότι ειδικά την τελευταία διετία, που η απήχηση του σέρφινγκ εκτοξεύτηκε σε όλη την Κύπρο – με εκατόν περίπου άτομα να είναι μόνο οι ντόπιοι που το ακολουθούν- η συγκεκριμένη παραλία έχει συνδεθεί τόσο πολύ με το συγκεκριμένο άθλημα, ώστε να υιοθετεί σιγά-σιγά τη γνωστή στο εξωτερικό κουλτούρα του «beach life – ζωή στη θάλασσα», που βλέπει κανείς σε προορισμούς του αθλήματος στο εξωτερικό. Κι αυτό το καλοκαίρι συγκεντρώνονται καθημερινά δεκάδες σέρφερ από όλη την Κύπρο, αλλά και ξένοι επισκέπτες για να αναμετρηθούν με το κύμα από το πρωί μέχρι το βράδυ και να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, σε ένα κλίμα ευφορίας και διασκέδασης. Το σέρφινγκ για αυτούς είναι τρόπος ζωής.

 

Παρακολουθήστε βίντεο του Γιώργου Αυγουστή με σέρφερ στα κύματα του «Sandy Beach» :

 

Ο πρώτος «πυρήνας»

Για τους πρώτους Κύπριους σέρφερ της παραλίας «Sandy Beach» – ήταν μια παρέα τότε τριών εφήβων από τις κοινότητες της περιοχής, ανάμεσά τους και ο 25χρονος σήμερα Χριστόδουλος Χριστοδούλου από την Κισσόνεργα – όλα άρχισαν πριν από ένδεκα χρόνια. Όπως μας εξηγεί, έβλεπαν ξένους σέρφερ που ήρθαν από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Βρετανία, να καβαλικεύουν τα κύματα της παραλίας κι εκείνοι προσπαθούσαν να τους μιμηθούν με φουσκωτά κρεβατάκια της θάλασσας. «Τους τραβήξαμε την προσοχή», θυμάται σήμερα γελώντας, «με αποτέλεσμα κάποιοι Βρετανοί να μας πλησιάσουν. Γνωριστήκαμε και στο τέλος, προτού φύγουν, μας έκαναν δώρο μία σανίδα. Αλλά δεν μας εξήγησαν πώς θα σταθούμε. Μας είπαν απλά ‘μάθετε’. Επίσης μας τόνισαν το γνωστό για κάθε σέρφερ, ‘να μάθετε να διαβάζετε τα κύματα’. Τότε γελούσαμε, δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε τι σημαίνει αυτό, έπρεπε να περάσουν χρόνια». Σιγά-σιγά η πρώτη παρέα Κύπριων σέρφερ του «Sandy Beach», που ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού και από τα γύρω χωριά, μεγάλωσε, και σύμφωνα με τον Χριστόδουλο έφτασε σήμερα να αριθμεί εκατόν περίπου άτομα, στην πλειοψηφία τους από την υπόλοιπη Κύπρο. Όμως, η μεγάλη ώθηση του αθλήματος στην παραλία έγινε τα τελευταία δύο χρόνια, τονίζει.

 

«Το ρίσκο εξαργυρώνεται με ένα όμορφο αίσθημα αδρεναλίνης, που, αναλόγως του επιπέδου κάποιου, μπορεί να κρατήσει από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι ένα – δύο λεπτά (για τα κύματα στην Κύπρο)», λέει στον «Π» ο έμπειρος σέρφερ και ναυαγοσώστης Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

 

Απαγορευμένο άθλημα

Μέχρι σήμερα οι σέρφερ απολαμβάνουν ολόχρονα το άθλημα στο νησί, όχι μόνο στην παραλία «Sandy Beach», αλλά σε ολόκληρη την Κύπρο, όπου υπάρχουν και «κρυφές τοποθεσίες», γνωστές στους λίγους και έμπειρους. Όμως, την ίδια ώρα που το άθλημα γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, συνοδεύεται από προβλήματα. Όπως μας πληροφορούν οι σέρφερ του «Sandy Beach», κυρίως αυτά έχουν να κάνουν με τη μη αναγνώριση του σέρφινγκ ως επίσημου αθλήματος. Ενώ στις περισσότερες χώρες του κόσμου χαίρει αναγνώρισης από τους επίσημους κρατικούς και τοπικούς θεσμούς, με αποκορύφωμα τη συμπερίληψή του για πρώτη φορά στα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2021, στην Κύπρο επίσημα παραμένει απαγορευμένο και δέχεται συχνά πόλεμο. Οι ναυαγοσώστες της παραλίας, όπως ο Χριστόδουλος, είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τους σέρφερ ότι το άθλημα απαγορεύεται. Μάλιστα υπάρχουν τοποθετημένες και σχετικές πινακίδες. Τίθεται θέμα ασφάλειας, γιατί πρόκειται για παραλία λουόμενων. Για αυτό τον σκοπό δίνουν οδηγίες στους σέρφερ να αθλούνται στις άκρες τα παραλίας, έξω από τις σημαδούρες, ενώ οι λουόμενοι να είναι στη μέση. Οι αρμόδιες αρχές όμως βλέπουν με επιφύλαξη την παρουσία των σέρφερ, δείχνοντας σε κάποιο βαθμό ανοχή.

 

 

 

Ζητούν συνεννόηση

Δεν υπάρχει Ομοσπονδία Σέρφινγκ εγγεγραμμένη στον ΚΟΑ ώστε να βοηθήσει σημαντικά στη ρύθμιση αυτών των θεμάτων. Για την ώρα υπάρχει ένας Παγκύπριος Όμιλος, ο οποίος πρόσφατα έχει επισκεφθεί την έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου, για να της εξηγήσει τι είναι το σέρφινγκ και να γνωστοποιήσει τις απόψεις των μελών του για την ανάγκη συνύπαρξης σέρφερ και λουόμενων στο «Sundy Beach», όπως γίνεται και στο εξωτερικό με την ευθύνη επιτήρησης των ναυαγοσωστών. Το ζητούμενο, λένε οι σέρφερ, είναι να υπάρξει συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ αυτών και των αρχών, ώστε να διευθετηθούν ζητήματα τριβής μεταξύ τους. Για τη συγκεκριμένη παραλία αναφέρουν ότι είναι κρίμα να τη χάσουν, από τη στιγμή που τους προσφέρει κύματα ολόχρονα. Ένα άλλο θέμα που τους απασχολεί -ειδικά τους έμπειρους – αφορά την αύξηση το αριθμό των ατόμων που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το σέρφινγκ περιστασιακά, κάτι που τελευταία ευνοείται από την εμπορευματοποίηση του σπορ από ορισμένους επαγγελματίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κατακλύζονται επικίνδυνα οι λιγοστές παραλίες σέρφινγκ με άτομα που στην πλειοψηφία τους δεν αγαπούν το άθλημα, αλλά αναζητούν στις πλείστες των περιπτώσεων τη λήψη φωτογραφιών, στερώντας την απόλαυση του αθλήματος από τους «σοβαρούς» σέρφερ.

 

 

 

Επικίνδυνο άθλημα, αλλά…

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα επικίνδυνο άθλημα. Από σχισίματα στο σώμα, λόγω των πτερυγίων της σανίδας και της μύτης, μέχρι διάσειση στο κεφάλι για κάποιους στο παρελθόν, είναι τα παραδείγματα που αναφέρουν οι σέρφερ. Ένα μεγάλο κύμα μπορεί να σε σπρώξει και να σε πιέσει στον πυθμένα. Την ίδια ώρα τονίζουν ότι το ρίσκο εξαργυρώνεται με ένα όμορφο αίσθημα αδρεναλίνης, που, αναλόγως του επιπέδου κάποιου, μπορεί να κρατήσει από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι ένα – δύο λεπτά (για τα κύματα στην Κύπρο). Ο εθισμός ορισμένων στο σπορ είναι πολύ μεγάλος, σε σημείο που έχουν καταγράψει τις ημερομηνίες που σταθερά κάθε χρόνο εκδηλώνονται καταιγίδες και τότε τρέχουν στη θάλασσα. Ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναφέρει ενδεικτικά τις τελευταίες μέρες Σεπτεμβρίου, τα τέλη Δεκεμβρίου και το διήμερο 25 – 26 Φεβρουαρίου. Όπως λέει, συνηθίζει να περνά τα Χριστούγεννα με τους φίλους του μέσα στη θάλασσα, είτε μετά το εορταστικό τραπέζι, είτε χωρίς να παρευρεθεί σε αυτό, προκαλώντας πάντα τα παράπονα των δικών του.

 

Είδαμε σέρφερ όλων των ηλικιών, από οκτάχρονα παιδιά μέχρι ενήλικες, κρατώντας υπό μάλης μία σανίδα.

 

 

Μελετώντας τα κύματα: Η κατεύθυνση, η απόσταση, το σπάσιμο

Το σέρφινγκ, διευκρινίζει ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, δεν διδάσκεται. «Πρέπει να το μάθεις μόνος σου. Επίσης πρέπει ‘να το έχεις’. Μπορεί να ασχολείσαι δέκα χρόνια και ‘να μην σου βγει’. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να το παρατήσεις, αλλά θα είσαι μέχρι ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Αρχίζει από τη φυσική κατάσταση και φτάνει μέχρι το διάβασμα των κυμάτων. Δεν είναι όλα τα ίδια και μου πήρε πολύ καιρό για να το καταλάβω. Παρατηρείς την απόσταση που θα διανύσουν και την κατεύθυνσή τους. Το ένα είναι δεξί, το άλλο αριστερό. Το άλλο απότομο. Αναλόγως επιλέγεις ποιο σου κάνει. Κυρίως θέλεις ένα κύμα όμορφο, να σπάζει ωραία. Και τα πιο ωραία κύματα τα πιάνεις στα ρηχά, όχι στα βαθιά. Είναι πάνω στις ξέρες. Αν είναι μεγάλο κύμα, του χειμώνα, γύρω στα τέσσερα – πέντε μέτρα ύψος για τα δεδομένα της Κύπρου (στο εξωτερικό μέχρι και τριάντα), θα πας σίγουρα γύρω στα 200 μέτρα μέσα για να το πιάσεις».

 

Ο Χριστόδουλος (φωτό) μετά από 11 χρόνια έχει καταγράψει τις ημερομηνίες που σταθερά κάθε χρόνο εκδηλώνονται καταιγίδες, και τότε τρέχει με τους φίλους του στη θάλασσα.

 

«Να πολεμήσεις να το πιάσεις»

Όπως τονίζει, είναι άθλημα που απαιτεί πολλή θέληση για να το μάθεις. «Κυρίως επειδή μπαίνεις μέσα στο νερό και στην αρχή δεν ξέρεις τι να κάνεις. Πώς θα πιάσεις ένα κύμα; Ποια στάση θα πάρει το σώμα σου; Το κεφάλι του ανθρώπου, μου έμαθε κάποτε ένας Αυστραλός, ζυγίζει περίπου έξι κιλά. Οπότε αν, για παράδειγμα, κολυμπάς και το κεφάλι είναι πίσω, θα δυσκολευτείς πάρα πολύ να πιάσεις ένα κύμα, πρέπει να είναι μπροστά. Θέλει να μελετήσεις πολλούς παράγοντες. Να πολεμήσεις να πιάσεις το κύμα. Είναι κάποτε και η ψυχολογική προετοιμασία, γιατί ένα μεγάλο κύμα μπορεί να σε πατήσει με μεγάλη πίεση μέσα στο νερό, και τότε θα πρέπει να διαχειριστείς τον πανικό».

 

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.