POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

K. Μαυρίδης: «Οι ευρωσκεπτικιστές θέλουν να διαλύσουν την ΕΕ»Με την εμπειρία της πρώτης θητείας εντός Ευρωκοινοβουλίου στις αποσκευές του, ο Κώστας Μαυρίδης επαναδιεκδικεί την ψήφο των πολιτών με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ. Όπως παραδέχεται στη συνέντευξή του στον «Πολίτη», πλέον έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία έτσι ώστε να είναι πολύ πιο συγκεκριμένος στις επιδιώξεις και στη δράση του. Λίγες μόλις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, μοιράζεται μαζί μας τους στόχους, τις απόψεις και τις επιδιώξεις του.

Γιατί δεύτερη θητεία; Νιώθετε ότι έχετε αφήσει πράγματα στη μέση που θέλετε να ολοκληρώσετε;

Όταν ανέλαβα την πρώτη μου θητεία πριν από 5 χρόνια, είχα στο μυαλό δύο βασικά θέματα. Το ένα ήταν ο αγώνας κατά της κατοχής και το δεύτερο ήταν ότι βρισκόμασταν στο μέσο μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Σήμερα μπορεί να έχει βελτιωθεί σε κάποιον βαθμό η κατάσταση, ωστόσο συνεχίζει να υπάρχει μια συγκεκαλυμμένη κοινωνική δυσπραγία. Η ανεργία εξακολουθεί να είναι τεράστιο ζήτημα όπως και η μείωση στους όρους εργοδότησης. Οι εργασιακές συνθήκες δεν επιτρέπουν στους εργαζομένους να απαιτούν πράγματα. Στη νέα μου θητεία θα βρίσκονται ακόμα περισσότερο στο επίκεντρο της δράσης μου τα θέματα αυτά. Τώρα όμως, με την εμπειρία των πέντε χρόνων, μπορώ να είμαι πολύ πιο συγκεκριμένος. Θα δώσω ιδιαίτερη έμφαση στην πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, η οποία ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί και δεν ξέρει κανείς τελικά αν θα εφαρμοστεί και πότε.

Θεωρείτε πως η πολιτική ομάδα στην οποία συμμετέχετε έχει ευθύνη για όλα όσα αφορούν την Κύπρο;

Η πολιτική ομάδα των S&D δεν είχε πολύ φιλικές θέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τις θέσεις του ΔΗΚΟ κυρίως λόγω της απόρριψης του Σχεδίου Ανάν. Εργάστηκα ιδιαίτερα σκληρά σε αυτό το σημείο για να καταφέρω εντός της ομάδας να αλλάξουν κάποια πράγματα. Η διαφορά φάνηκε στις ανακοινώσεις στο Κραν Μοντανά όπου πετύχαμε επίσημη ανακοίνωση αλλά και πρόσφατα με την τοποθέτηση μετά την τουρκική επιδρομή στην κυπριακή ΑΟΖ. Στην Κύπρο μπορεί να θεωρούνται αυτονόητα αυτά τα πράγματα, ωστόσο χρειάστηκε σκληρή συλλογική δουλειά στο παρασκήνιο για να γίνει εφικτή αυτή η αλλαγή. Στα ζητήματα της οικονομίας θα έλεγα πως η πολιτική μας ομάδα είναι αρκετά φιλική προς τον ευρωπαϊκό νότο. Υπάρχουν φυσικά περιθώρια βελτίωσης. Για παράδειγμα, οι Γερμανοί συνάδελφοί μας στην ομάδα αδυνατούν ακόμα και σήμερα να συμμερίζονται το πόσο επείγον είναι να υπάρξει ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με εγγύηση των καταθέσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να έχουμε όλοι κοινή προστασία. Τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα απ’ ό,τι φαίνονται. Δημιουργούνται θέματα σημαντικά και θεσμικά, αθέμιτος ανταγωνισμός. Τα κεφάλαια από τον ευρωπαϊκό νότο, ψάχνοντας ασφάλεια, καταλήγουν στη Γερμανία, η οποία μας τα επιστρέφει σε μορφή δανειοδότησης με επιτόκιο 4%, ενώ αυτή τα παίρνει με 0%. Αυτήν τη φορά μέσα από τη συμμετοχή μας στους S&D θα μας δοθεί η ευκαιρία να διεκδικήσουμε καλύτερες θέσεις εντός της ομάδας.

Στο Ευρωκοινοβούλιο πολλές φορές μιλάμε για συνδιαμόρφωση αποφάσεων. Έχετε χτίσει τις απαραίτητες συμμαχίες που να επιτρέπουν να κάνετε ελιγμούς στη δράση σας;

Στον απολογισμό της δράσης μου για την πενταετία μιλούν τρεις αντιπρόεδροι του Ευρωκοινοβουλίου, ο ένας από την πολιτική μου ομάδα και οι δύο από άλλες πολιτικές ομάδες. Δεν λένε ότι συμφωνούν με όλες μου τις θέσεις, αλλά επισημαίνουν πως επιχειρούσα με ευρωπαϊκή επιχειρηματολογία να πείσω για τις θέσεις αυτές. Οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν κατανόηση για τη δράση των ευρωβουλευτών. Να καταλάβουν πως ο ευρωβουλευτής δεν είναι εκεί για να εντυπωσιάσει την κοινή γνώμη στην Κύπρο. Στόχος είναι να επιχειρεί να συνδιαμορφώσει ευρωπαϊκές πολιτικές. Πρέπει να απαντά στο ερώτημα γιατί να κάτσει ο συνάδελφος από κάποια άλλη χώρα να με ακούσει και να τον ενδιαφέρει. Έχουμε δρόμο μπροστά μας ακόμα και πολλά να κάνουμε. Δύο φορές ήμουν εισηγητής σε ψηφίσματα και δεν επέτρεψα να γίνει συνδιαμόρφωση της απόφασης γιατί για μένα υπήρχε θέμα αρχής. Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο.

Απόλυτα θεμιτή η υποψηφιότητα Νιαζί

Ένας Τ/Κ έχει χώρο και ρόλο στο Ευρωκοινοβούλιο; Κατά τη δική σας άποψη είναι θεμιτό ένα κόμμα να έχει Τ/Κ υποψήφιο;

Απόλυτα θεμιτό, από τη στιγμή που είναι Ευρωπαίοι πολίτες μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί να είναι ένας Ε/Κ, ένας μαρωνίτης κ.λπ.; Όλοι έχουν δικαίωμα και ρόλο. Όποιος επιχειρήσει να θέσει ένα τέτοιο ζήτημα μπαίνει σε επικίνδυνα νερά. Είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για μένα αυτό που έχει σημασία είναι οι πολιτικές θέσεις. Ήμουν ένας από αυτούς που είχαν πρωτοστατήσει για να τιμηθεί με το βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη ο Σενέρ Λεβέντ. Ο καθένας κρίνεται από τις θέσεις του. Υπάρχουν φυσικά για όλους υποχρεώσεις όπως και δικαιώματα που προκύπτουν μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μέσα από τη δράση σας στο Ευρωκοινοβούλιο, θα ήθελα την εκτίμησή σας για το κατά πόσο ο κίνδυνος της ανόδου των εθνικιστικών κινημάτων θα μπορούσε να συνταυτιστεί με τον «κίνδυνο» ενδυνάμωσης της Αριστεράς, όπως υποστήριξε σε δηλώσεις του ο Αβέρωφ Νεοφύτου;

Δεν το υιοθετώ όπως το έθεσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Προσωπικά η εκτίμησή μου είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις των ευρωσκεπτικιστών στην ουσία είναι αντιευρωπαίοι, οι οποίοι θέλουν να διαλύσουν το εγχείρημα ειρηνικής συμβίωσης λαών με κοινό πολιτισμό. Έχουμε έντονες διαφορές αλλά αυτό δεν αναιρεί το μέγιστο, που είναι η ειρηνική συμβίωση. Αν δει κανείς τις παρεμβάσεις μου θα μπορούσε να παρεξηγήσει και να πει πως είμαι αντιευρωπαίος, καθώς μιλάω επικριτικά για πολλά πράγματα. Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά είναι ότι εγώ νοιάζομαι για το κοινό μας σπίτι, θέλω να το βελτιώσω αυτό το κοινό μας σπίτι, όχι να το διαλύσω. Οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν πως αυτές οι ομάδες είναι πολιτικά ανύπαρκτες στην Ευρώπη. Μπορεί να βγάζουν δελτία Τύπου με συνθήματα και να κερδίζουν εντυπώσεις, όμως δεν έχουν καμία ισχύ. Οι πολίτες να επικεντρωθούν στα ευρωπαϊκά επιχειρήματα και όχι σε συνθήματα. Οι Κύπριοι πολίτες θα πρέπει να κατανοήσουν πως η αποχή δεν τιμωρεί κανένα σύστημα και κανένα κατεστημένο. Πρέπει να πάνε στην κάλπη και πρέπει να επιλέξουν.

Ο Πρόεδρος πρέπει να πείσει για Τουρκία

Οι ισορροπίες στο Ευρωκοινοβούλιο θα διαδραματίσουν ρόλο για την αντιμετώπιση της Τουρκίας;

Θα κάνω μία εκτίμηση. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λειτουργούσαμε περισσότερο ως η καθαρή συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών σε σχέση με άλλους θεσμούς της ΕΕ. Νιώθω πως το Ευρωκοινοβούλιο έχει πλέον ωριμάσει και έχει καλύψει μεγάλο στάδιο σε επίπεδο διπλωματίας και στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πρωτοβουλία των κινήσεων πλέον ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πείσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου θα ληφθούν και επίσημα οι αποφάσεις. Θα πρέπει να ακολουθήσουν το εργαλείο της επιβολής κυρώσεων καθώς σε αντίθετη περίπτωση χάνει και η Κύπρος, αλλά χάνει και η ΕΕ την αξιοπιστία της. Είναι η πιο ευνοϊκή συγκυρία.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.