Φόρμα αναζήτησης

Τα πανέμορφα φλαμίνγκο της Κύπρου (Web TV)

Σε ολόκληρο τον πλανήτη υπάρχουν έξι διαφορετικά είδη φλαμίνγκο τα οποία ανήκουν όλα στο γένος Φοινικόπτερος (Phoenicopterus) και στην οικογένεια Φοινικοπτερίδες (Phoenicopteridae). Τα φλαμίνγκο τρέφονται κυρίως με μικρά θαλάσσια ασπόνδυλα όπως γαρίδες, άλγες, μαλάκια και υδρόβια φυτά. Το κοκκινωπό χρώμα που έχουν τα φτερά τους οφείλεται στις χρωστικές των τροφών που καταναλώνουν, οι οποίες περιέχουν καροτενοειδείς χρωστικές ουσίες. Στην Κύπρο συναντάμε το είδος, μεγάλο φλαμίνγκο, (Φοινικόπτερος ο ρόδινος) Greater Flamingo (Phoenicopterus roseus) που αποτελεί και το μεγαλύτερο από όλα τα είδη φλαμίνγκο τα οποία υπάρχουν στον πλανήτη. Το συναντάμε επίσης σε υγρότοπους των παράκτιων χωρών της Μεσογείου, στην Αφρική, στην ινδική υποήπειρο και τη Μέση Ανατολή. Γίνεται σεξουαλικά ώριμο σε ηλικία 2-3 ετών. Είναι μονογαμικό είδος που φωλιάζει σε αποικίες. Το θηλυκό γεννά 1-2 αβγά τα οποία επωάζει για 28-29 ημέρες. Τα μικρά φεύγουν από τη φωλιά 70-75 ημέρες μετά από την εκκόλαψή τους. Δεν αναπαράγονται στον τόπο μας αν και πριν μερικά χρόνια προσπάθησαν να φωλιάσουν στην αλυκή Ακρωτηρίου, χωρίς όμως επιτυχία. Το μεγάλο φλαμίνγκο μπορεί να ζήσει έως και 33 χρόνια στη φύση, ενώ 40 σε αιχμαλωσία.

 

 

 

 

Το μαύρο φλαμίνγκο

Έκπληξη αποτέλεσε το μαύρο φλαμίνγκο που βλέπουμε στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια και ίσως να είναι το μοναδικό σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όπως εκτιμάται, το χρώμα του οφείλεται σε μια σπάνια περίπτωση μελανισμού, μια πάθηση που οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή της χρωστικής μελανίνης.

Έκπληξη επίσης αποτέλεσε και το Lesser flamingo που βρέθηκε για πρώτη φορά, από παρατηρητές πτηνών στις 20 Μαΐου του 2015, στο φράγμα Κουκλιών Αμμοχώστου στα κατεχόμενα μαζί με ένα κοπάδι συνηθισμένων φλαμίνγκο και αποτελεί την πρώτη αναφορά για την Κύπρο. Πρόκειται για το μικρότερο από όλα τα είδη φλαμίνγκο που υπάρχουν της οικογένειας Phoenicopteridae και το συναντάμε σε δύο πληθυσμούς, ένα στην Αφρική και ένα στην Ινδία. Δεν πρόκειται για μεταναστευτικό είδος και προφανώς ακολούθησε τα άλλα φλαμίνγκο και έφτασε μέχρι εδώ. Τρέφεται με σπιρουλίνα που είναι ένα μικροφύκι του γλυκού νερού και μικροσκοπικές γαρίδες. Δυστυχώς για τους φωτογράφους το πουλί ήταν συνεχώς στο κέντρο του φράγματος και καθώς το φράγμα είναι πολύ μεγάλο καθιστούσε τη φωτογράφισή του πολύ δύσκολη. Έμεινε εκεί περίπου για μία βδομάδα και έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.

 

 

Παγκοσμίως γνωστές

Η αλυκή Λεμεσού και η αλυκή Λάρνακας είναι παγκοσμίως γνωστές για τα χιλιάδες φλαμίνγκο, Greater Flamingo (Phoenicopterus roseus) που την επισκέπτονται κατά τους χειμερινούς μήνες προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. Στην Κύπρο καταφθάνουν σε μεγάλα κοπάδια τον χειμώνα λόγω του ότι στις βόρειες χώρες που ήταν προηγουμένως επικρατεί βαρυχειμωνιά. Τα φλαμίνγκο χρησιμοποιούν κατά χιλιάδες τις δύο  αλυκές μας ως σταθμό για ξεκούραση και τροφή και μετά συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την Αφρική. Μερικές χιλιάδες όμως μένουν και ξεχειμωνιάζουν εδώ αν βρουν ιδανικές συνθήκες νερού και τροφής, όπως την αλυκή Ακρωτηρίου που σε ορισμένα σημεία υπάρχει ολόχρονα νερό με αποτέλεσμα να υπάρχουν φλαμίνγκο αλλά και πολλά άλλα είδη πουλιών ακόμα και το καλοκαίρι.

Χιλιάδες άλλα πουλιά επίσης βρίσκουν καταφύγιο στις αλυκές όπως, πάπιες, χήνες, γλάροι, γλαρόνια, καλαμοκάνες, πελλοκατερίνες, αρπαχτικά και πολλά άλλα παρυδάτια πουλιά που προστατεύονται από διεθνείς νομοθεσίες. Μερικές χρονιές οι αλυκές φιλοξενούν μέχρι και 20.000 φλαμίνγκο. Κύρια τροφή των φλαμίνγκο άλλα και των άλλων υδρόβιων πουλιών αποτελούν τα δύο  είδη γαρίδας που ζουν και αναπαράγονται στις αλυκές, την Αρτέμια (Artemia salina) και την Brachianella spinosa. Η Αρτέμια αναπαράγεται στη μεγάλη αλυκή Λάρνακας που έχει και τη μεγαλύτερη αλμυρότητα, ενώ η Brachianella spinosa αναπαράγεται στις άλλες λίμνες με  λιγότερη αλμυρότητα και στην αλυκή του Ακρωτηρίου.

 

 

 

Στη λίμνη της Ορόκλινης

Πολλές είναι οι φορές που τα φλαμίνγκο τα οποία  φτάνουν μαζί, αλλά και πολλά άλλα υδρόβια αποδημητικά πουλιά βρίσκουν τις αλυκές χωρίς νερό και έτσι συνεχίζουν τον δρόμο τους για την Αφρική, με αποτέλεσμα να έχουμε μερικές πολύ φτωχές χρονιές με φλαμίνγκο ιδίως στην αλυκή Λάρνακας. Αρκετά πουλιά όμως βρίσκουν καταφύγιο στις δύο μεγάλες λίμνες επεξεργασίας λυμάτων στη Λάρνακα που αποδεικνύονται σωτήριες για τα πουλιά και βρίσκονται πίσω από το αεροδρόμιο, οι οποίες φιλοξενούν εκτός από τα φλαμίνγκο και χιλιάδες άλλα αποδημητικά πουλιά, όπου μερικά από αυτά να είναι πολύ σπάνια για την Κύπρο. Το Τμήμα Δασών έχει φτιάξει εκεί παρατηρητήριο πτηνών όπου το επισκέπτονται πολλοί ξένοι, άλλα και ντόπιοι παρατηρητές και φωτογράφοι άγριων πτηνών. Τα φλαμίνγκο πολλές φορές βρίσκουν καταφύγιο και στη λίμνη της Ορόκλινης, στις μεγάλες λίμνες επεξεργασίας λυμάτων στη Μια Μηλιά, στο φράγμα Κουκλιών Αμμοχώστου και στη λίμνη του Αγίου Λουκά στην Αμμόχωστο.

 

 

 

 

Μεγάλη ενόχληση

Μεγάλο πρόβλημα είναι και η ενόχληση που δέχονται τα πουλιά στην αλυκή Λάρνακας, καθώς ο κόσμος πηγαίνει κατά χιλιάδες να δει τα φλαμίνγκο και πολλοί χωρίς να το θέλουν λόγω άγνοιας, προσπαθούν να βγάλουν μια καλή, κοντινή φωτογραφία, μπαίνοντας ακόμα και μέσα στο νερό ή πετούν τα γνωστά τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα με κάμερα (drones), με αποτέλεσμα να πανικοβάλλουν τα πουλιά. Τα φλαμίνγκο επειδή τρέφονται συνήθως στις όχθες της αλυκής διότι οι πολλές γαρίδες βρίσκονται εκεί, παρενοχλώντας τα πουλιά τα αναγκάζουν να πάνε στο κέντρο της λίμνης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τραφούν. Πολλοί παίρνουν βόλτα τους σκύλους τους και τους αφήνουν να μπαίνουν μέσα στο νερό τρομάζοντας τα πουλιά. Σε αντίθεση με την αλυκή Λάρνακας ευτυχώς στην αλυκή Ακρωτηρίου δεν υπάρχει πρόσβαση για να πάει κάποιος κοντά, καθώς δεν υπάρχουν δρόμοι περιμετρικά της λίμνης και με τα πόδια είναι αδύνατο να πλησιάσεις λόγω λάσπης. Έτσι τα πουλιά δεν δέχονται ενοχλήσεις όπως αυτά στην αλυκή Λάρνακας.

 

 

 

 

 

Παρατηρητήρια πτηνών

Εκατοντάδες είναι οι ξένοι και ντόπιοι παρατηρητές πτηνών που επισκέπτονται τις δύο αλυκές μας και θα έπρεπε να γίνουν μερικά παρατηρητήρια πτηνών για να τους εξυπηρετούμε. Υπάρχει ένα παρατηρητήριο πτηνών στην αλυκή Λάρνακας αλλά όχι στο σωστό μέρος. Αυτού του είδους τουρισμός έχει αρχίσει να αυξάνεται στην Κύπρο και δεν πρέπει να τον αγνοούμε.

Οι δύο αλυκές μας αποτελούν δύο από τις φυσικές κληρονομιές μας και είμαστε υπόχρεοι να τις προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της άγριας ζωής στον πλανήτη μας.

Μετά τις τελευταίες βροχές οι αλυκές έχουν αρκετό νερό και τα πρώτα φλαμίνγκο έφτασαν και αναμένονται και άλλα μέχρι τέλος Ιανουαρίου. Μπορούμε να τα δούμε χωρίς να κατεβαίνουμε από το αυτοκίνητο, μιας και ο δρόμος είναι δίπλα από την αλυκή Λάρνακας. Ας τα απολαύσουμε και φέτος δείχνοντας περισσότερο σεβασμό προς αυτά τα υπέροχα αυτά πουλιά.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.