Φόρμα αναζήτησης

Πέντε πανέμορφα αποδημητικά πουλιά της Κύπρου (web tv)

Κάθε είδος πουλιού έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά διαθέτοντας απίστευτη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων στο φτέρωμα, καθώς και τη δική του ξεχωριστή ικανότητα, πολλά διακρίνονται για τις αλιευτικές τους ικανότητες, άλλα για το πολύ γρήγορο πέταγμά τους και τις κυνηγετικές τους ικανότητες, άλλα ότι μπορούν να συλλαμβάνουν έντομα στον αέρα, να μεταναστεύουν ταξιδεύοντας απίστευτα μεγάλες  αποστάσεις και άλλα διακρίνονται για το υπέροχό τους κελάηδημα.

Αυτή η απίστευτη ποικιλία χρωμάτων που διαθέτουν έχει ως αποτέλεσμα την προσέλκυση χιλιάδων παρατηρητών και φωτογράφων άγριων πουλιών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην Κύπρο επίσης υπάρχουν πολλοί φωτογράφοι άγριων πουλιών και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς. Πολλοί ξένοι παρατηρητές και φωτογράφοι πτηνών επίσης επισκέπτονται την Κύπρο κάθε χρόνο για να δουν τη μεγάλη ποικιλία πουλιών που συναντάμε στον τόπο μας κυρίως τις εποχές της αποδημίας τους η οποία είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο.

 

Ανάμεσα στους μανιώδεις φωτογράφους και κινηματογραφιστές πουλιών είμαι και εγώ, περνώντας ατελείωτες ώρες στη φύση, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή. Πολύ παλιά δυστυχώς υπήρξα κυνηγός, σκοτώνοντας αυτά τα υπέροχα πλάσματα, και τώρα αντιλαμβάνομαι πόσο μεγάλο λάθος έκανα σκοτώνοντας την ίδια τη φύση. Πιστεύω ότι έχω επανορθώσει αυτό το λάθος καθώς με το πέρασμα του χρόνου έχω μεταπείσει αρκετούς κυνηγούς να σταματήσουν αυτό το δήθεν άθλημα και να γίνουν φωτογράφοι και παρατηρητές πτηνών, σώζοντας έτσι εκατοντάδες πουλιά. Επίσης με την ακούραστή μου περιβαλλοντική δράση πιστεύω ότι έχω βάλει και εγώ το δικό μου λιθαράκι στη μάθηση και ευαισθητοποίηση του κόσμου όσον αφορά τη θαυμαστή και σπάνια βιοποικιλότητα του τόπου μας.

Πιστέψτε με η απόλαυση είναι πολύ μεγάλη, να επιστρέφεις στο σπίτι από μια εξόρμηση φέρνοντας μαζί σου υπέροχες φωτογραφίες και βίντεο πουλιών, αντί για σκοτωμένα άψυχα πουλιά. Ελπίζω και εύχομαι αυτό το παράδειγμα να το ακολουθήσουν και άλλοι κυνηγοί.

 

 

Από όλα τα πουλιά που έχω συναντήσει στις εξορμήσεις μου αρκετά κατέχουν ξεχωριστή θέση για μένα λόγω της απίστευτής τους ομορφιάς. Πέντε από αυτά είναι αποδημητικά είδη, και είναι:

1) Hoopoe – Upupa epops (Linnaeus, 1758) τσαλαπετεινός, πουπούξιος, έποψ ο γνήσιος

2) Bearded Reedling – Panurus biarmicus (Linnaeus, 1758) μουστακαλής, καλαμογιαννίτσαρος, πάνουρος της μπιάρμια

3) Cream – coloured courser – Cursorius cursor (Latham, 1787) αμμοδρόμος

4) Rosy starling – Pastor roseus (Linnaeus, 1758) αγιοπούλι, ακριδοπούλλι

5) European Starling – Sturnus vulgaris (Linnaeus,1758) ψαρόνι, μαυροπούλι, λαζούρι

 

Ο πουπούξιος ή τσαλαπετεινός ανήκει στην οικογένεια Εποπίδες (Upupidae) και αποτελεί κοινό είδος για τον τόπο μας το οποίο έρχεται την άνοιξη για να φωλιάσει. Τρέφεται με κάμπιες και μεγαλόσωμα έντομα και είναι πολύ ωφέλιμο πουλί, καθώς ένα μεγάλο μέρος της διατροφής του αποτελείται από το έντομο κολοκυθάς που προκαλεί μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες. Τρέφεται επίσης και με την κάμπια του πεύκου, τη γνωστή πιτυοκάμπη (κάμπια νυχτοπεταλούδας) που είναι ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς της πεύκης, αφού τρώει τους νεαρούς βλαστούς προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στα πεύκα. Ο πουπούξιος φωλιάζει σε τρύπες σε όχθες, τρύπες σε ερείπια, κουφάλες δέντρων ακόμα και σε τρύπες στο έδαφος. Για την κατασκευή της φωλιάς χρησιμοποιεί ελάχιστα υλικά ή καθόλου. Γεννά από 5-8 λευκά αβγά που εκκολάπτονται μετά από περίπου 16 μέρες. Την επώαση των αβγών αναλαμβάνει το θηλυκό, ενώ την ευθύνη του μεγαλώματος των μικρών αναλαμβάνουν και οι δύο γονείς. Το είδος αυτό αν δεν ενοχληθεί γεννά κάθε χρόνο στην ίδια φωλιά συνήθως δύο φορές σε μια αναπαραγωγική περίοδο. Το είδος αυτό αν και αυστηρά προστατευόμενο πολύ συχνά πέφτει θύμα ασυνείδητων κυνηγών.

Ο μουστακαλής ανήκει στην οικογένεια Τιμαλιίδες (Timaliidae) και αποτελεί σπάνιο είδος για τον τόπο μας με πολύ λίγες αναφορές. Ζει, τρέφεται και αναπαράγεται αποκλειστικά σε καλαμιώνες και άλλη πυκνή βλάστηση σε όχθες συστημάτων γλυκού ή υφάλμυρου νερού κυρίως σε λίμνες και έλη. Στο είδος εμφανίζεται φυλετικός διμορφισμός, το αρσενικό δηλαδή είναι πολύ διαφορετικό από το θηλυκό, όσον αφορά τους χρωματισμούς του πτερώματος με το αρσενικό να υπερτερεί σε ομορφιά από το θηλυκό. Πρόκειται για αεικίνητο πουλί που κινείται συνεχώς σε καλάμια και πυκνή υδρόβια βλάστηση αναζητώντας την τροφή του που αποτελείται κυρίως από έντομα. Δεν αναπαράγεται στον τόπο μας.

 

 

Ο αμμοδρόμος ανήκει στην οικογένεια Glareolidae και είναι και αυτός σπάνιο είδος για τον τόπο μας με μόνο μερικές αναφορές τον χρόνο. Τον αμμοδρόμο τον συναντάμε σε ημιέρημες περιοχές στις Κανάριες Νήσους, στη Νότιο Αφρική και την Ασία. Είναι μερικώς αποδημητικό πουλί και αναπαράγεται στις ερήμους της Ινδίας και του Πακιστάν. Χρησιμοποιεί την Κύπρο ως ενδιάμεσο μεταναστευτικό σταθμό και συνήθως αναφέρεται στην περιοχή Ακρωτηρίου σε ερημικές περιοχές και αμμοθίνες. Τρέφεται με έντομα που τα βρίσκει στο έδαφος. Δεν αναπαράγεται στον τόπο μας.

 

 

Το ακριδοπούλλι ή αγριοπούλι ανήκει στην οικογένεια Στουρνίδες (Sturnidae) και είναι και αυτό σπάνιο είδος για τον τόπο μας με μόνο μερικές αναφορές τον χρόνο. Χρησιμοποιεί την Κύπρο ως ενδιάμεσο μεταναστευτικό σταθμό και συνήθως τρέφεται με μούρα πάνω σε μουριές (βαβατσινιές). Τρέφεται με φρούτα και έντομα όπως ακρίδες και σκαθάρια. Δεν αναπαράγεται στον τόπο μας.

 

 

Το λαζούρι ή ψαρόνι ανήκει και αυτό στην οικογένεια Στουρνίδες (Sturnidae) και αποτελεί πολύ κοινό είδος για τον τόπο μας. Τρέφεται με έντομα, σκουλήκια, ελιές και φρούτα. Μετακινείται συνήθως σε μεγάλα κοπάδια αναζητώντας τροφή και νερό. Στην Κύπρο το συναντάμε κοντά σε φάρμες να τρέφεται με έντομα και σκουλήκια που βρίσκει σε κοπριές ζώων. Τον χειμώνα κουρνιάζει κατά χιλιάδες στα δέντρα των πάρκων που βρίσκονται κοντά στην πλατεία Ελευθερίας. Εντυπωσιακό είναι το πέταγμα αυτών των πουλιών καθώς πετούν σε σμήνη κατά χιλιάδες κάνοντας μανούβρες στον ουρανό, δημιουργώντας απίστευτα σχήματα και σχέδια και μοιάζουν σαν ένα τεράστιο μαύρο σύννεφο που απλώνεται και διπλώνεται. Δεν αναπαράγεται στον τόπο μας. Τα πουλιά αυτά έχουν την ικανότητα να μιμούνται εξαιρετικά τα κελαηδήματα άλλων πουλιών. Καθώς τα πουλιά έχουν το συνήθειο να μετακινούνται σε κοπάδια και πολλές φορές σε χαμηλό ύψος, αποδεκατίζονται από κυνηγούς που με μόνο μια ντουφεκιά σκοτώνουν δεκάδες από αυτά.

 

 

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.