Φόρμα αναζήτησης

Ο ψαραετός της Κύπρου (web tv)Από τον μαγικό κόσμο των πουλιών στον πλανήτη συναντάμε περισσότερα από πεντακόσια πενήντα διαφορετικά είδη αρπαχτικά  πουλιά, σε ολόκληρο τον πλανήτη, ακόμα και σε αρκτικές περιοχές και ερήμους. Τα αρπαχτικά πουλιά (Bird of prey – Raptor) είναι καθαρά σαρκοβόρα πουλιά τα οποία κυνηγούν και πιάνουν τα θηράματά τους εν πτήσει ή στο έδαφος. Τρέφονται με θηλαστικά ζώα (κυρίως τρωκτικά), με άλλα είδη πουλιών, με ερπετά, αμφίβια, ψάρια και μεγάλα έντομα. Συνήθως προτιμούν φρέσκα θηράματα που κυνηγούν και σκοτώνουν τα ίδια, αλλά μερικές φορές όταν υπάρχει έλλειψη τροφής τρέφονται και με ψοφίμια. Πρόκειται για τα πιο δυνατά και ευέλικτα πουλιά στον μαγικό κόσμο των πουλιών. Τα περισσότερα αρπαχτικά πουλιά είναι συνήθως σιωπηλά πουλιά σε σύγκριση με άλλα είδη πουλιών και βγάζουν μόνο μερικές κραυγές κυρίως για να σημάνουν συναγερμό όταν έχουν αβγά και νεοσσούς ή όταν ενοχληθούν. Συνήθως τα αρπαχτικά είναι μοναχικά πουλιά για αποφυγή ανταγωνιστών στα θηράματά τους, εκτός από μερικά είδη που κυνηγούν ομαδικά. Κοπάδια από αρπαχτικά πουλιά μπορούμε να δούμε μόνο κατά τις περιόδους της αποδημίας τους. Συνήθως τα αρπαχτικά πουλιά όταν πετούν καταδιώκονται από κορακοειδή, τις περισσότερες φορές από κοράζινους.

 

Οι μεγαλοπρεπείς αετοί είναι τα μεγαλύτερα και δυνατότερα από τα όλα τα αρπαχτικά πουλιά και τους συναντάμε σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη. Εάν εξαιρέσουμε μερικά είδη κόνδορες και γύπες, μερικά είδη αετών αποτελούν τα μεγαλύτερα από όλα τα αρπαχτικά πουλιά. Ανήκουν στα αρπαχτικά ημερόβια πουλιά και οι περισσότεροι αετοί ανήκουν στην οικογένεια Αετίδες (Accipitridae) και ανά τον πλανήτη συναντώνται περίπου 74 διαφορετικά είδη. Διαθέτουν καταπληκτική όραση, γαμψό ράμφος και μεγάλα νύχια που κόβουν τη σάρκα σαν ξυράφι. Χρησιμοποιούν θερμά ανοδικά ρεύματα για να ανεβαίνουν και να αιωρούνται ψηλά εποπτεύοντας την περιοχή για θηράματα. Αναλόγως του είδους του αετού, το είδος του θηράματος ποικίλει, τρέφονται με θηλαστικά, πουλιά, ερπετά, ψάρια και κάποτε με ψοφίμια. Μερικά είδη αετών είναι τόσο δυνατά που μπορούν να σκοτώσουν αλεπούδες ακόμα και οπληφόρα ζώα με βάρος μέχρι και 30 κιλά. Φτιάχνουν τη φωλιά τους σε ψηλά δέντρα και απόκρημνους γκρεμούς.

 

Γενικά τα αρπαχτικά πουλιά θεωρούνται πουλιά με οικολογική αξία καθώς δρουν ως καθαριστές της φύσης και ως επί το πλείστον πιάνουν θηράματα τα οποία είναι άρρωστα, γερασμένα ή τραυματισμένα λόγω του ότι είναι εύκολο να τα πιάσουν και έτσι αποτρέπουν τη μετάδοση ασθενειών, ενώ πολλά άλλα είδη τρέφονται με μεγαλόσωμα έντομα και τρωκτικά που είναι πολύ βλαβερά για τη γεωργία, όπως οι ακρίδες.

Στην Κύπρο συναντάμε συνήθως πέντε είδη αετών, τα τέσσερα είδη είναι αποδημητικά και τα συναντάμε κατά τις περιόδους αποδημίας των πουλιών (άνοιξη και φθινόπωρο). Μένουν στην Κύπρο μερικές μέρες και μετά συνεχίζουν το ταξίδι τους. Ένας από τους αποδημητικούς αετούς που επισκέπτονται τον τόπο μας είναι ο Osprey – Pandion haliaetus (Linnaeus, 1758) ψαραετός – πανδίων ο αλιαετός.

 

Ο ψαραετός ανήκει στην οικογένεια Πανδιονίδες (Pandionidae), είναι αποδημητικό πουλί και είναι ένα κοσμοπολίτικο είδος αετού, το βρίσκουμε στη βόρεια και νότια Αμερική, στην Καραϊβική, στην Αφρική, στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Ωκεανία. Στη νότια Αμερική και τη νοτιοανατολική Ασία δεν αναπαράγεται αλλά είναι μόνο χειμερινός επισκέπτης. Οι πληθυσμοί της βόρειας Αμερικής μεταναστεύουν στη νότια Αμερική και την Καραϊβική, εκείνοι της Ευρώπης στην Αφρική και εκείνοι της Ασίας βορείως των Ιμαλαΐων στη νότια Ασία. Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο αρπακτικό πουλί με τα θηλυκά να είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά. Το μέγεθος των θηλυκών είναι 60-66 εκατοστά και με βάρος 1.600-2.000 γραμμάρια. Τα αρσενικά είναι 50-55 εκατοστά και βάρος 1.200-1.600 γραμμάρια. Το άνοιγμα των φτερών κυμαίνεται από 145 μέχρι 170 εκατοστά.

 

 

Η τροφή και το θήραμα

Τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με ψάρια τόσο του γλυκού όσο και του αλμυρού νερού. Πετά κάνοντας κύκλους πάνω από το νερό και μόλις εντοπίσει τη λεία του κάνει μια εντυπωσιακή πτώση μέσα στο νερό πιάνοντας το θήραμά του. Κυνηγάει συνήθως ψάρια μικρού και μεσαίου μεγέθους ενώ υπάρχει ποικιλία ειδών και εξαρτώνται από την περιοχή κυνηγιού και την αφθονία του κάθε είδους. Σύμφωνα με έρευνες ο ψαραετός δεν επηρεάζει αρνητικά τους πληθυσμούς των θηραμάτων του αφού πιάνει κυρίως άρρωστα και γέρικα θηράματα. Με τον εντοπισμό του θηράματος κάνει μερικούς γύρους στον αέρα χτυπώντας τις φτερούγες και μετά κάνει ελεύθερη πτώση, λίγο πριν ακουμπήσει το νερό επιμηκύνει τα πόδια του προς τα εμπρός ώστε να είναι αυτά τα πρώτα που θα μπουν μέσα και λυγίζει τις φτερούγες του προς τα πίσω. Μόλις τα δάχτυλα ακουμπήσουν το ψάρι και το συλλάβουν ξαναπαίρνει ύψος με δυνατά χτυπήματα των φτερούγων. Κατά την πτήση κρατάει το ψάρι και με τα δύο πόδια τα οποία βάζει το ένα μπροστά από το άλλο. Η κατανάλωση γίνεται με τον ψαραετό να κάθεται σε κάποιο στήριγμα και ξεκινάει πάντα από το κεφάλι. Όταν κυνηγάει και για την υπόλοιπη οικογένεια καταναλώνει ένα μέρος του θηράματος πριν μεταφέρει το υπόλοιπο στη φωλιά. Η επιτυχία του στο κυνήγι κυμαίνεται στο 50% αλλά επηρεάζεται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής.

 

Έχω δει αρκετές φορές αυτή τη βύθιση και πραγματικά είναι ένα απίστευτο θέαμα. Φτιάχνει τη φωλιά του σε απρόσιτα μέρη όπως απότομους βράχους, μικρά νησάκια σε λίμνες και σε πασσάλους που εξέχουν από το νερό. Γεννά δύο μέχρι τέσσερα αβγά. Δεν αναπαράγεται στον τόπο μας. Αγαπημένος του υγροβιότοπος στην Κύπρο αποτελεί το φράγμα της Άχνας κατά τις περιόδους αποδημίας. Να αναφέρω ότι στο φράγμα της Άχνας το κυνήγι απαγορεύεται αλλά παρ’ όλα αυτά βρέθηκε ένας ψαραετός νεκρός από σκάγια λαθροκυνηγού.

Εχθρός των πουλιών αυτών είναι όπως πάντα ο άνθρωπος με την καταστροφή των βιοτόπων τους, την αρπαγή αβγών από συλλέκτες, την αρπαγή νεοσσών από τις φωλιές και οι θανατώσεις τους από ανεγκέφαλους κυνηγούς. Στην Κύπρο είναι πολύ συχνό το φαινόμενο οι κυνηγοί να πυροβολούν αυτά τα υπέροχα πουλιά, καθώς συχνά ανευρίσκονται σκοτωμένα ή τραυματισμένα πουλιά από σκάγια.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.