POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Η μοναδική χλωρίδα της Κύπρου (web tv)Η Κύπρος αποτελεί το τρίτο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου και, παρά το μικρό της σχετικά μέγεθος, φιλοξενεί μία πολύ πλούσια χλωρίδα και γενικά βιοποικιλότητα με ένα πολύ υψηλό ποσοστό ενδημισμού, και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η Κύπρος γεωγραφικά βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και σε μικρή σχετικά απόσταση από πολλές ηπειρωτικές χώρες.

 

 

Κατά τη δημιουργία της Κύπρου, η εμφάνιση της πρώτης ξηράς ήταν η οροσειρά του Τροόδους και κατόπιν του Πενταδάκτυλου. Αμέσως μετά άρχισε και η εποίκηση με είδη χλωρίδας – σπόροι που ταξίδεψαν από τις κοντινές χώρες μέσω αέρα και θάλασσας και έφτασαν στο νησί. Αποδημητικά πουλιά έφεραν σπόρους διαφόρων ειδών φυτών μέσα στα στομάχια τους από καρπούς που έφαγαν σε άλλες χώρες. Το υψηλό ποσοστό ενδημικών ειδών οφείλεται στο νησιώτικο περιβάλλον της Κύπρου, που έχει ως αποτέλεσμα την απομόνωση των ειδών και με την πάροδο χιλιάδων χρόνων εξελίσσονται σε ενδημικά είδη. Ενδημικό είδος της Κύπρου σημαίνει ότι το είδος αυτό ζει στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο. Επίσης, πάρα πολλά είδη είναι ενδημικά υποείδη για την Κύπρο. Η εκπληκτική χλωρίδα της Κύπρου αποτελείται συνολικά από πέραν των 1.920 διαφορετικών ειδών φυτών και περιλαμβάνει όλα τα ιθαγενή και επιγενή φυτά της Κύπρου (χωρίς όμως να περιλαμβάνονται τα φυτά κήπων και τα καλλιεργούμενα φυτά), εκ των οποίων τα 143 αποτελούν ενδημικά είδη για την Κύπρο, με μερικά από αυτά να είναι πολύ σπάνια. Πολλά από αυτά τα είδη φυτών είναι προστατευόμενα και αναφέρονται στο «κόκκινο βιβλίο» της χλωρίδας της Κύπρου καθώς κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

 

Στο Δίκτυο Natura

Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, στην Κύπρο έχουν κηρυχθεί μέχρι σήμερα 11 Εθνικά Δασικά Πάρκα συνολικής έκτασης 23.289,22 εκταρίων. Επίσης, το 80% της έκτασης των κρατικών δασών εντάχθηκε στο Δίκτυο Natura 2000. Να αναφέρω ότι ευτυχώς το Τμήμα Δασών της Κύπρου είναι, πιστεύω, το πιο παραγωγικό και δημιουργικό τμήμα από όλα τα τμήματα που έχουμε στην Κύπρο με ικανότατους λειτουργούς, οι οποίοι είναι άξιοι πολλών συγχαρητήριων. Τα κυριότερα δασικά είδη που συναντάμε στην Κύπρο είναι δάση τραχείας πεύκης (Pinus brutia) από υψόμετρο 0μ. μέχρι 1.600μ., δάση μαύρης πεύκης (Pinus nigra) σε υψόμετρα από 1.000μ. μέχρι 1.952μ. και μόνο στην οροσειρά του Τροόδους, δάση του ενδημικού μας κέδρου (Cedrus brevifolia) που συναντάμε στο Δάσος Πάφου και συγκεκριμένα στην Κοιλάδα Κέδρων, δάση κυπαρισσιού (Cupressus sempervirens) που συναντάμε κυρίως στον Πενταδάκτυλο, δάση με τέσσερα είδη αοράτου (Juniperus spp.) από την παραλία μέχρι την ψηλότερη κορυφή του Τροόδους, δάση της ενδημικής μας λατζιάς (Quercus alnifolia), παραποτάμια δάση με πλατάνια και σκλήθρους, αγριελιές, σπαλαθκιές, αγριοχαρουπιές, τρεμιθιές και η σχοινιές συνθέτουν την τυπική μεσογειακή βλάστηση της Κύπρου μας. Η χλωρίδα του Γεωπάρκου του Τροόδους αποτελεί την πιο πλούσια στο νησί και η οροσειρά του Τροόδους θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς ορεινούς βιότοπους για τη χλωρίδα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Γεωπάρκου του Τροόδους, στην έκταση του Γεωπάρκου έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 92 διαφορετικά ενδημικά φυτά της Κύπρου από ένα σύνολο 143 ενδημικών του νησιού, δηλαδή ένα ποσοστό 64%, ενώ το ποσοστό της έκτασης της περιοχής στο σύνολο του νησιού είναι μόνο 12%. Από αυτά τα ενδημικά, τα 37 φυτά απαντούν μόνο στο Γεωπάρκο και πουθενά αλλού στην Κύπρο ή στον πλανήτη. Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι στην περιοχή έχουν καταγραφεί 87 απειλούμενα είδη από τα 238 απειλούμενα που αναφέρονται στο «κόκκινο βιβλίο» της χλωρίδας της Κύπρου. Το ποσοστό των απειλουμένων ειδών είναι χαμηλό σε σχέση με τον συνολικό αριθμό ειδών και τούτο είναι αποτέλεσμα των προστατευτικών μέτρων που λαμβάνονται, αλλά και των σχετικά ήπιων ανθρωπογενών επιδράσεων στην ευρύτερη περιοχή.

 

48 είδη ορχιδέων

Ξεχωριστά είδη της κυπριακής χλωρίδας, για μένα, αποτελούν τα 48 διαφορετικά είδη ορχιδέων που έχουμε, με μερικές από αυτές να αποτελούν ενδημικά είδη της Κύπρου και τις οποίες συναντάμε σε ολόκληρη την Κύπρο. Τα τρία είδη πανέμορφων τουλιπών, η ενδημική πανέμορφη Tulipa cypria που συναντάμε τον μήνα Μάρτιο στον Ακάμα, στην κατεχόμενη Μύρτου, στον Κορμακίτη, στο Μάμμαρι και στον Άγιο Συμεών Καρπασίας, την Tulipa agenensis που συναντούμε στο Πολέμι, στον Ακάμα και στην Κυπερούντα, που αποτελεί νέα περιοχή για το είδος αυτό, και πρόσφατα έχει ανακαλυφθεί και αναφερθεί από εμένα και τη γυναίκα μου Φανή, και την ενδημική Tulipa akamasica στον Ακάμα που πρόσφατα έχει ανακαλυφθεί. Και τα τρία αυτά είδη είναι στο «κόκκινο βιβλίο» της χλωρίδας του τόπου μας. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το γεγονός ότι σε ένα μικρό νησί όπως την Κύπρο εξακολουθούν να ανακαλύπτονται συνεχώς νέα είδη φυτών, τόσο για την τόπο όσο και για την επιστήμη. Συνήθως οι ανακαλύψεις αυτές γίνονται από ιδιώτες παθιασμένους φυσιοδίφες. Μαγευτικά είναι τα χειμωνιάτικα και ανοιξιάτικα τοπία της Κύπρου με τα ανθισμένα αγριολούλουδα, όπως τις λαψάνες, τους πετεινούς, τα κυκλάμινα, τους λαζάρους και τις ανεμώνες να απλώνονται σαν χαλί χρωματίζοντας με διάφορα υπέροχα χρώματα την κυπριακή γη.

 

 

 

Εχθροί της χλωρίδας ενός τόπου και γενικά του πλανήτη

Οι πυρκαγιές, η ανεξέλεγκτη και εντατική υπερβόσκηση χιλιάδων αιγοπροβάτων στους φυσικούς οικοτόπους, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος στις περισσότερες περιοχές της Κύπρου, και ειδικά στον Ακάμα, όπως και η ρύπανση του περιβάλλοντος, η καταστροφή των δασών, η ερημοποίηση των εδαφών που ήδη έχει αρχίσει στην Κύπρο λόγω ανομβρίας (δυστυχώς πολλά δασικά είδη άρχισαν να ξηραίνονται), η μόλυνση των υδάτων, η οικιστική ανάπτυξη και γενικά οι αλόγιστες ανθρώπινες ενέργειες, καθώς και η άγνοια των ανθρώπων για το πόσο σημαντική είναι η βιοποικιλότητα του πλανήτη και για τη δική μας επιβίωση. Μεγάλος εχθρός, επίσης, της χλωρίδας του τόπου μας αποτελούν τα εισβλητικά ξενικά είδη φυτών (όπως η ακακία και το Oxalis) που καταφέρνουν με διάφορους τρόπους να εγκατασταθούν εδώ και εκτοπίζουν και εξαφανίζουν τοπικά είδη. Ακόμη, μεγάλη μάστιγα είναι η εμπορία αρκετών σπάνιων και ενδημικών φυτών από επιτήδειους ντόπιους και ξένους που τα ξεριζώνουν για σκοπούς εμπορίας – δεν είναι λίγες οι φορές που επισκέφθηκα περιοχές με σπάνια φυτά και έχω δει τις τρύπες στη γη που αφήνει το ξερίζωμα των φυτών. Τέλος, να σημειώσω ότι πολλά ενδημικά και σπάνια φυτά τα συναντάμε στην Κύπρο να φύονται μόνο σε μερικά τετραγωνικά μέτρα και χρειάζονται άμεση προστασία για να συνεχίσουν να υπάρχουν.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.