Φόρμα αναζήτησης

Η λαθροθηρία και το αλόγιστο κυνήγι (Web TV)

Ο μεγαλύτερος εχθρός της πανίδας και κυρίως της πτηνοπανίδας του τόπου μας αποτελεί η λαθροθηρία και το αλόγιστο κυνήγι. Στην Κύπρο το κυνήγι έχει μια προϊστορία 12 χιλιάδων χρόνων, αφού οι πρώτοι νεολιθικοί κάτοικοι της Κύπρου ήταν κυνηγοί τροφοσυλλέκτες, δηλαδή ζούσαν αποκλειστικά από το κυνήγι και ό,τι άλλο έβρισκαν στη φύση, κάτι που ήταν απαραίτητο για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Το ανεξέλεγκτο και αλόγιστο κυνήγι, των προϊστορικών ανθρώπων, ευθύνεται πολύ πιθανόν για τον αφανισμό για πάντα μερικών ζώων (ιπποπόταμων και ελεφάντων) οι οποίοι ζούσαν στο νησί μας για περισσότερο από 250.000 χρόνια. Ο άνθρωπος φέρει μέσα στο DNA του το ένστικτο του κυνηγού μέχρι και σήμερα, αλλά η διαφορά είναι ότι τότε οι προϊστορικοί άνθρωποι το έκαναν για να ζήσουν, ενώ σήμερα το κάνουν για διασκέδαση και εμπορία με σκοπό το εύκολο κέρδος. Η λαθροθηρία αποτελεί σοβαρή απειλή για τα πουλιά και την υπόλοιπη άγρια ζωή. Ιδιαίτερα αρνητικές είναι ορισμένες μέθοδοι λαθροθηρίας, όπως η χρήση μιμητικών συσκευών, η χρήση προβολέων, παγίδων, σιγαστήρων, και η χρήση διχτυών και ξοβεργών.

Δεν είναι μόνο τα αμπελοπούλια που πέφτουν θύματα της παράνομης παγίδευσης με τη χρήση ξοβεργών και διχτυών. 153 είδη της κυπριακής πτηνοπανίδας πέφτουν θύματα της βάναυσης αυτής μεθόδου, τα μισά εκ των οποίων θεωρούνται απειλούμενα και ορισμένα είναι εξαιρετικά σπάνια είδη. Ακόμα και μεγαλόσωμα αρπαχτικά πουλιά στην προσπάθειά τους να πιάσουν τα μικροπούλια που είναι πιασμένα στα ξόβεργα και τα δίχτυα πιάνονται και αυτά. Εγκληματικός και αηδιαστικός είναι από αρκετούς λαθροθήρες ο τρόπος θανάτωσης των πουλιών που αφαιρούνται από τα ξόβεργα και είναι ακόμα ζωντανά, γιατί τα δαγκώνουν στον λαιμό με αποτέλεσμα αυτός  να σπάζει.

Η λαθροθηρία του λαγού γίνεται κυρίως τη νύχτα µε τη χρήση όπλου και προβολέα, καθώς και µε τη χρήση συρµάτων και παγίδων τα οποία τοποθετούν στα μονοπάτια των λαγών. Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε τον αριθμό των λαγών που θανατώνονται κάθε χρόνο από την παράνομη παγίδευση, αυτός είναι όμως σίγουρα πολύ μεγάλος. Με τη χρήση όπλου και προβολέα τη νύχτα γίνεται κυρίως και η λαθροθηρία των αγρινών.

Απίστευτη ζημιά στην πανίδα του τόπου μας γίνεται από τους ασυνείδητους κυνηγούς οι οποίοι δυστυχώς είναι πάρα πολλοί που κατά τη διάρκεια του κυνηγιού πυροβολούν και σκοτώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Το κωμικοτραγικό είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούν τους εαυτούς τους περιβαλλοντιστές.

 

 

Τα τσιχλοειδή και τα τρυγόνια χρόνο με τον χρόνο όλο και λιγοστεύουν στον τόπο μας αλλά και παγκοσμίως, και η μείωση αυτή δεν δικαιολογείται, διότι τα πουλιά αυτά αναπαράγονται δύο, ακόμα και τρεις φορές τον χρόνο. Ένας από τους κυριότερους λόγους της δραματικής μείωσης των πουλιών αυτών είναι το ανελέητο κυνήγι που δέχονται τα είδη αυτά, καθώς δεν υπάρχει quota, δηλαδή δεν υπάρχει περιορισμός στον κάθε κυνηγό πόσα πουλιά να θηρεύσει, επίσης η παράνομη θήρευση με ξόβεργα, δίχτυα, μιμητικές συσκευές και παγίδες όπου αποδεκατίζονται τα πουλιά αυτά κατά χιλιάδες.

Μετά από αυτή τη δραματική μείωση των πουλιών θα έπρεπε να μπει quota στο κυνήγι τους ή ακόμα να απαγορευτεί αυτό για μερικά χρόνια, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στα πουλιά αυτά να αναπαραχθούν. Επιτέλους οι αρμόδιοι που δίνουν μέχρι τώρα τις ευλογίες τους σε αυτή τη νόμιμη ανελέητη σφαγή αυτών των πουλιών (για τους γνωστούς λόγους), να βάλουν ένα τέλος και να προστατεύσουν τη φύση και τα πουλιά αυτά. Έχουν υποχρέωση και καθήκον να το κάνουν.

Φωτογραφία με 600 νεκρά πουλιά (τζίκλες) αναρτήθηκε στο fb το 2015 και είναι αποτέλεσμα νόμιμου κυνηγιού από τρία άτομα μέσα σε μια μέρα στην Κύπρο. Μπορείτε να φανταστείτε το μέγεθος της εγκληματικής οικολογικής καταστροφής που δέχονται τα πουλιά αυτά, τα υπόλοιπα λόγια είναι περιττά. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό το έγκλημα σε μια ευρωπαϊκή και πολιτισμένη χώρα με τις ευλογίες του κράτους;

 

Pallid Harrier – Στεπόκιρκος (παγκοσμίως κινδυνέυoν είδος) πιασμένο σε ξόβεργο.

 

Παράδειγμα, η πουρτάλλα ή αλλιώς ερημοπεριστερόκοτα, που παλαιότερες αναφορές για αυτή είναι από την περιοχή Μεσαορίας, κυρίως στην περιοχή Τύμπου και Ποταμιάς, όπου το πουλί αυτό υπήρχε σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Σύμφωνα πάντα με παλιές αναφορές οι κυνηγοί έστηναν καρτέρι τους καλοκαιρινούς μήνες σε σημεία όπου τα πουλιά συνήθιζαν να πίνουν νερό και τα κυνηγούσαν ανελέητα, με αποτέλεσμα τον διά παντός αφανισμό του τοπικού πληθυσμού από την Κύπρο. Ακόμα και τώρα τα λιγοστά πουλιά που επισκέπτονται τον τόπο μας σκοτώνονται από ασυνείδητους κυνηγούς. Ακόμα ένα παράδειγμα αλόγιστου κυνηγίου με τραγικά και ανεπανόρθωτα αποτελέσματα.

Τα δίχτυα λαθροθηρών που στήνονται σε περιβόλια για παράνομη παγίδευση πτηνών αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τον νυχτοπάππαρο, καθώς το ζώο αυτό πιάνεται τη νύχτα μέσα στα δίχτυα. Κάποιος κάποτε βρήκε σε ένα περιβόλι ένα τέτοιο δίχτυ με 16 νυχτοπάππαρους πιασμένους πάνω, σε άθλια κατάσταση και μου το έφερε. Με πολλή δυσκολία και πολλή κόπο κατάφερα να τους βγάλω από το δίχτυ.

 

Ισπανικοί σπουργίτες πιασμένοι σε ξόβεργα.

 

Στο παρελθόν τα ζώα αυτά θεωρούνταν επιβλαβή για τη γεωργία διότι τρέφονται με φρούτα και πίστευαν ότι κατέστρεφαν τις σοδειές και έτσι καταπολεμήθηκαν άγρια. Ήταν επικηρυγμένο είδος ακόμα και από το κράτος, που αγόραζε τα νεκρά ζώα. Δηλητηρίαζαν τα ζώα μέσα στις σπηλιές, τα ανάγκαζαν να βγουν έξω από αυτές και τα πυροβολούσαν σκοτώνοντάς τα κατά εκατοντάδες και αυτό δυστυχώς συμβαίνει και μέχρι σήμερα από μερικούς ασυνείδητους κυνηγούς που το κάνουν για διασκέδαση.

 

Ισπανικοί σπουργίτες πιασμένοι σε ξόβεργα.

 

 

Στα όρια αφανισμού

Σήμερα ο κυπριακός πληθυσμός του νυχτοπάππαρου βρίσκεται στα όρια αφανισμού, καθώς υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει μόνο χίλιοι και συνεχώς ο αριθμός αυτός μειώνεται.

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, τόσο η περιστασιακή λαθροθηρία όσο και η λαθροθηρία που γίνεται σε επαγγελματική βάση, έχουν μειωθεί σημαντικά, δυστυχώς όμως, έστω και σε μειωμένο βαθμό, η λαθροθηρία συνεχίζει να υπάρχει ως φαινόμενο και να προκαλεί αρκετή ζημιά στην πανίδα του τόπου µας. Η μείωση αυτή δεν οφείλεται στο ότι οι λαθροθήρες απέκτησαν περιβαλλοντική συνείδηση και λυπούνται τα πουλιά, αλλά στα πολύ μεγάλα πρόστιμα των χιλιάδων ευρώ που ευτυχώς τους επιβάλλονται τα τελευταία χρόνια.

Η χρήση των πιο πάνω μεθόδων, ειδικότερα της παράνομης παγίδευσης των άγριων πτηνών, έχει στρέψει την παγκόσμια κοινή γνώμη κατά της Κύπρου, ενώ οι επιπτώσεις για τον τουρισμό είναι μεγάλες. Οι καταγγελίες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολλές και αμαυρώνουν την εικόνα της Κύπρου.

Ελπίζω και εύχομαι ότι στις μελλοντικές γενιές δεν θα υπάρχουν λαθροκυνηγοί και κυνηγοί. Μπορεί κάποιος να φανταστεί έναν κόσμο χωρίς πουλιά;

 

Σπίνος πιασμένος σε δίχτυ.

 

Σουσουράδα πιασμένη σε ξόβεργο.

 

Ισπανικοί σπουργίτες πιασμένοι σε ξόβεργα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.