POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Έξι πανέμορφες πεταλούδες στην Κύπρο (Web TV)Ένα πολύ μεγάλο μέρος της εκπληκτικής βιοποικιλότητας του τόπου μας αποτελούν τα έντομα με τον εκπληκτικό αριθμό τους να ξεπερνά τα 7.000 διαφορετικά είδη, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται, αφού συνεχώς καταγράφονται νέα είδη για την Κύπρο.

Ένα ξεχωριστό είδος από αυτά τα έντομα κατέχουν οι πεταλούδες με την απίστευτη ομορφιά τους. Σε ολόκληρο τον πλανήτη υπάρχουν πέραν των 100.000 διαφορετικά είδη πεταλούδων. Στην Κύπρο μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 54 διαφορετικά είδη. Πέντε από αυτά είναι σπάνια μεταναστευτικά είδη και τρία αποτελούν ενδημικά είδη για την Κύπρο, δηλαδή τα συναντάμε μόνο στην Κύπρο.

Οι πεταλούδες ανήκουν στην τάξη των λεπιδόπτερων, στα αρθρόποδα και στην τάξη των εντόμων και είναι όλες φυτοφάγες.

Είναι εκπληκτικός ο κύκλος ζωής των πεταλούδων αφού μόλις βγουν από τα αβγά που γεννούν είναι σε μορφή κάμπιας και τρέφονται με το φυτό-ξενιστή τους. Αφού ολοκληρώσουν τη ζωή τους ως κάμπιες κλείνονται σε κουκούλι και μετατρέπονται σε χρυσαλλίδες, όπου μετά από ένα χρονικό διάστημα βγαίνουν από το κουκούλι ως τέλεια έντομα, τις πεταλούδες, με τη μορφή που ξέρουμε. Όλες οι πεταλούδες δραστηριοποιούνται από την ανατολή του ήλιου μέχρι και τη δύση όπου και επιλέγουν το κατάλληλο μέρος για να περάσουν τη νύχτα τους.

 

 

Οι πεταλούδες αναλόγως του είδους γεννούν τα αβγά τους σε συγκεκριμένα φυτά ή σε μια οικογένεια φυτών με τα οποία τρέφονται οι κάμπιες τους. Τα φυτά αυτά ονομάζονται φυτά-ξενιστές.

Από αυτά τα 54 είδη που έχουν καταγραφεί στην Κύπρο έχω παρουσιάσει σε προηγούμενό μου άρθρο έξι από αυτά τα είδη και τώρα έχω επιλέξει ακόμα έξι από αυτά για να σας παρουσιάσω σήμερα και σε επόμενα άρθρα μου τα υπόλοιπα.

 

Τα έξι αυτά είδη είναι:

  • Κοινή μπλε πεταλούδα – Common blue (Polyommatus icarus)
  • Common Clouded Yellow’s – Colias croceus
  • Leopard Butterfly – Cigaritis acamas
  • Lesser Fiery Copper (Lycaena thersamon)
  • Κόκκινος ναύαρχος – Red Admiral (Vanessa atalanta)
  • Μαχάων – Swallowtail (Papilio machaon).

 

Η κοινή μπλε πεταλούδα – Common blue είναι μικρή κοινή και ανήκει στην οικογένεια Λυκαινίδες (Lycaenidae) όπου τη συναντάμε σε πεδινές και ορεινές περιοχές της Κύπρου. Εκτός από την Κύπρο τη συναντάμε στην Ευρώπη, τη Νότιο Αφρική και στις Κανάριους νήσους. Έχει ως ξενιστή τα είδη φυτών της οικογένειας Leguminosae. Το όνομά της το πηρέ από το χρώμα των φτερών της. Το αρσενικό έχει χρώμα φανταχτερό μπλε όταν έχει ανοιχτά τα φτερά, ενώ το θηλυκό έχει χρώμα καφέ.

Η Common Clouded Yellow’s – Colias croceus είναι μια κοινή κίτρινη μεσαίου μεγέθους πεταλούδα της οικογένειας Πιερίδες (Pieridae) Τη συναντάμε σε πεδινές και ορεινές περιοχές της Κύπρου. Εκτός από την Κύπρο τη συναντάμε στην Ευρώπη, τη Νότιο Αφρική, Τουρκία και στη Μέση ανατολή. Έχει ως ξενιστή αρκετά είδη φυτών.

Η Leopard Butterfly – Cigaritis acamas είναι σχετικά σπάνια μικρή πεταλούδα και ανήκει στην οικογένεια Λυκαινίδες (Lycaenidae). Τη συναντάμε σε μερικές περιοχές της Κύπρου. Οι κάμπιες της συμβιώνουν και αναπτύσσονται μέσα σε μυρμηγκοφωλιές του γένους Crematogaster. Εκτός από την Κύπρο τη συναντάμε στη Νότιο Αφρική, Σομαλία, Σουδάν, Ινδία και Αραβικά Εμιράτα.

Η Lesser Fiery Copper (Lycaena thersamon) είναι μικρή κοινή πεταλούδα με χρώμα πορτοκαλί προς κόκκινο και ανήκει στην οικογένεια Λυκαινίδες (Lycaenidae). Τη συναντάμε σε πεδινές και ορεινές περιοχές της Κύπρου. Οι κάμπιες της τρέφονται με το φυτό πολυγόνατο (Polygonum aviculare) και με άλλα είδη της οικογένειας Polygonaceae.

 

 

Ο κόκκινος ναύαρχος – Red Admiral (Vanessa atalanta) είναι μια μεσαίου μεγέθους πεταλούδα και ανήκει στην οικογένεια Νυμφαλίδες (Nymphalidae). Πρόκειται για αποδημητικό είδος με μαύρα φτερά,  πορτοκαλιές γραμμές και άσπρα στίγματα. Εκτός από την Κύπρο τη συναντάμε στη Νότιο Αφρική, στην Αμερική, στην Ευρώπη και την Ασία. Στην Κύπρο οι κάμπιες της τρέφονται με το φυτό τσουκνίδα (Urtica dioica) αλλά και με φυτά της οικογένειας Compositae και Cannabaceae.

Η μαχάων – Swallowtail (Papilio machaon) είναι κοινή κιτρινόμαυρη πεταλούδα, είναι από τα μεγαλύτερα είδη που συναντάμε στην Κύπρο και ανήκει στην οικογένεια Παπιλιονίδες (Papilionidae) Οι κάμπιες της τρέφονται με τα φυτά της οικογένειας Umbelliferae, Στην Κύπρο συνήθως συναντάμε τις κάμπιες της στα φυτά αναθρίκα, μαϊντανό και μάραθο.

Οι πεταλούδες αποτελούν ένα εξαιρετικό θέμα για φωτογράφιση, πράγμα όμως που απαιτεί αρκετή υπομονή, καθώς είναι αεικίνητες και δύσκολα μένουν σε έναν τόπο για να σου δώσουν την ευκαιρία να βγάλεις μια καλή φωτογραφία. Προσωπικά έχω περάσει ατέλειωτες ώρες στην ύπαιθρο φωτογραφίζοντας τις πεταλούδες με στόχο να βρω όσα περισσότερα είδη μπορώ από τα 54 καταγεγραμμένα, κάτι που μου πρόσφερε μεγάλη ικανοποίηση και ευχαρίστηση.

 

 

Οι αλόγιστοι ψεκασμοί

Οι κυριότεροι φυσικοί εχθροί των πεταλούδων είναι οι ακραίες καιρικές συνθήκες, τα εντομοφάγα πουλιά, οι σαύρες, οι παρασιτικές σφήκες, οι αράχνες και τα έντομα που καραδοκούν πάνω σε λουλούδια για να τις αρπάξουν όταν πάνε να τραφούν. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι και ο πιο καταστροφικός από όλους τους άλλους φυσικούς εχθρούς των πεταλούδων. Οι αλόγιστοι ψεκασμοί αποδεκατίζουν χιλιάδες κάμπιες και πεταλούδες, η καταστροφή των βιοτόπων, οι μονοκαλλιέργειες, οι πυρκαγιές και πάρα πολλές άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες συμβάλλουν στον αποδεκατισμό τους. Χιλιάδες μανιώδεις συλλέκτες πεταλούδων υπάρχουν ανά τον κόσμο που τις μαζεύουν, και μάλιστα σπάνια είδη τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση για σκοπούς συλλογής και εμπορίας, κάτι που σε πολλές χώρες απαγορεύεται αυστηρά από τη νομοθεσία.

Όσοι θέλουν να μελετήσουν τις πεταλούδες του τόπου μας συστήνω ανεπιφύλακτα το εξαιρετικό βιβλίο «Οι πεταλούδες της Κύπρου» του φίλου φυσιοδίφη και μελετητή της βιοποικιλότητας της Κύπρου, Χριστόδουλου Μακρή.

 

Common blue (Polyommatus icarus)

 

Common Clouded Yellow’s – Colias croceus

 

Leopard Butterfly – Cigaritis acamas

 

Lesser Fiery Copper (Lycaena thersamon)

 

Red Admiral (Vanessa atalanta)

 

Swallowtail (Papilio machaon)

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.