POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Δ. Παπαδάκης: Έγνοια μου η ΕΕ να προσεγγίσει τις αξίες τηςΑξιόπιστος είναι ο ευρωβουλευτής που δεν είναι μονοθεματικός, αλλά συμμετέχει σφαιρικά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Με αυτό τον τρόπο, αναφέρει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, γίνεται και πιο πειστικός σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Ο κ. Παπαδάκης αναφέρει ότι η οικονομική κρίση δημιούργησε αισθήματα απογοήτευσης στους πολίτες και πως η ΕΕ θα πρέπει να προσεγγίσει τις αρχές και τις αξίες της, έτσι ώστε να επαναφέρει την ευρωπαϊκή περηφάνια.

Υπάρχει μια εντύπωση αποτυπωμένη στο μυαλό κάποιων ανθρώπων ότι αυτό που συμβαίνει στις ευρωεκλογές είναι ότι στέλνουμε έξι πολιτικούς στις Βρυξέλλες, μακριά, λίγο-πολύ στην εξορία.

Ακριβώς το αντίθετο. Είναι μια δουλειά υψηλής πολιτικής. Να πω ότι το 82% των νομοθεσιών που βγαίνουν από την Κυπριακή Βουλή είναι οδηγίες οι οποίες έρχονται από το ΕΚ. Ασχολούμαστε με ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία του καταναλωτή, νεανικά προγράμματα, εκπαιδευτικά προγράμματα. Όλα αυτά αποφασίζονται στο ΕΚ και βεβαίως από όλα αυτά έχει δει τεράστιο όφελος η κυπριακή κοινωνία.

Είναι όμως αυτή η εντύπωση αποτέλεσμα της απομάκρυνσης των πολιτών από τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψεως αποφάσεων στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.

Αυτό προκύπτει από την έλλειψη πληροφόρησης και εδώ ευθύνη υπάρχει στα κόμματα, στους ίδιους τους ευρωβουλευτές και στα ΜΜΕ, γιατί όντως δεν γνωρίζει ο κόσμος ακριβώς τι κάνουμε. Στο Στρασβούργο, όταν ψηφίζουμε για πάρα πολύ σημαντικά θέματα, από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ υπάρχουν σταθμοί που καλύπτουν ζωντανά τις συνεδρίες, εκτός από την Κύπρο. Εδώ, κατά κύριο λόγο ευθύνη έχει το κρατικό κανάλι, το οποίο όφειλε να καλύπτει αυτά τα γεγονότα για να γνωρίζει ο κόσμος τι γίνεται. Υπάρχει αμάθεια για το τι κάνουμε. Κάποιοι λένε «τι ωραία, κάνετε ταξίδια». Να τους πούμε ότι πάμε αποστολές, ότι είναι ιδιαίτερα κουραστικό γιατί θέλεις δύο μέρες μέσα στο αεροπλάνο να πας και να έρθεις, προσπαθώντας να καλύψεις τη δουλειά που κάνουν άλλοι συνάδελφοι οι οποίοι σε μια ώρα πάνε στην πατρίδα τους και έρχονται πίσω, έχεις να συμμετέχεις στη δική σου ομάδα και βεβαίως, για να είσαι αποδοτικός, πρέπει να είσαι αξιόπιστος και για να είσαι αξιόπιστος δεν πρέπει να είσαι μονοθεματικός. Δηλαδή, για την εντύπωση αυτή που υπάρχει ότι πάμε εκεί και τους λέμε για το Κυπριακό, να πούμε ότι, ναι, τους λέμε και για το Κυπριακό όταν πρέπει να τους πούμε και όταν είσαι αξιόπιστος συμμετέχοντας σφαιρικά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, είσαι πιο πειστικός και για το ίδιο το Κυπριακό.

Η κρίση «έφαγε» την ευρωπαϊκή περηφάνια

Γενικότερα, πάντως, όχι μόνο στην Κύπρο, υπάρχει μια απόσταση απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ευρωπαϊκή ατζέντα.

Νομίζω ότι γενικότερα οφείλεται στην οικονομική κρίση. Mεγάλο κομμάτι της ΕΕ πέρασε από μνημόνια και ακόμη κάποιες χώρες περνούν, οι πολίτες ένιωσαν απογοήτευση γιατί πίστεψαν ότι δεν τους προφύλαξε η ΕΕ και δημιουργήθηκε μια απόσταση. Βεβαίως, γίνεται κριτική και για τη γραφειοκρατία η οποία επικρατεί στην ΕΕ, αλλά και για το χάσμα που υπάρχει στους μισθούς των εργαζομένων στην ΕΕ και των Ευρωπαίων πολιτών. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπάρχει αυτή η σχέση η οποία υπήρχε παλαιότερα. Να θυμίσω πως όταν μεσουρανούσαν οι Σοσιαλιστές οι πολίτες ένιωθαν κοντά στην Ευρώπη. Βεβαίως δεν υπήρχε τότε οικονομική κρίση και θα το αποδεχτώ ως επιχείρημα, όμως υπήρχαν και πεφωτισμένες προσωπικότητες όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Ούλοφ Πάλμε, ακόμα και ο Κολ από την ευρωπαϊκή Δεξιά, ο οποίος ήταν ένας οραματιστής Ευρωπαίος πολιτικός. Όλες αυτές οι φιγούρες εμβολίασαν την Ευρώπη προς πιο ανθρώπινες κατευθύνσεις. Δυστυχώς την ώρα της κρίσης κυριαρχούσαν οι δεξιές αντιλήψεις της κ. Μέρκελ, διά του κ. Σόιμπλε, οι οποίοι επέβαλαν τις πολιτικές της λιτότητας με τα γνωστά αποτελέσματα στους λαούς.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δεν στάθηκαν ανάχωμα

Επικράτησαν, λέτε, οι δεξιές πολιτικές, όμως στάθηκαν ανάχωμα οι Σοσιαλιστές στο ΕΚ;

Όχι, και έχω ασκήσει δριμεία κριτική εντός της ομάδας των Σοσιαλιστών ότι δεν δώσαμε το δικό μας το στίγμα και όχι μόνο εγώ, αλλά και πάρα πολλοί συνάδελφοι. Είπαμε ότι στην προσπάθεια να σταθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μπήκαμε στη λογική της μεγάλης συμμαχίας μεταξύ της ευρωπαϊκής Δεξιάς και των Σοσιαλιστών. Από τη μια καταφέραμε να στηρίξουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά ταυτόχρονα διαλύσαμε τις διαχωριστικές γραμμές και γίναμε όλοι ένα και το ίδιο πράγμα. Αυτό έβλαψε περισσότερο τη δική μας ευρωπαϊκή οικογένεια, παρά την οικογένεια της Δεξιάς. Γι’ αυτό και έχουμε προβλήματα σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη, αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα είναι οι Σοσιαλιστές κυρίαρχη τάση εντός της ΕΕ. Μπορεί όχι σε αυτές τις εκλογές, που θα περάσουμε δύσκολα, το αναγνωρίζουμε, αλλά σύντομα.

Αναφερθήκατε προηγουμένως σε προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής στην Ευρώπη, λαοφιλείς πολιτικούς, με ρητορικές ικανότητες και πειθώ. Δεν υπάρχουν σήμερα τέτοιες μορφές στην πολιτική ή είναι πια άλλοι καιροί;

Νομίζω και τα δύο. Κατ’ αρχάς, πρέπει να παραδεχτούμε ότι ζούμε στην εποχή της χρηματοκρατίας. Η μεταφορά του χρήματος από τον έναν τόπο στον άλλον, ο έλεγχος της εξουσίας, ο έλεγχος των ΜΜΕ από το χρήμα έχουν δημιουργήσει λιγότερη δημοκρατία. Υπάρχει το μεγάλο κεφάλαιο το οποίο σε συγκεκριμένες στιγμές θα δράσει για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα. Από την άλλη, αυτές οι εποχές δεν επιτρέπουν εύκολα να εμφανιστούν τέτοιες προσωπικότητες, όταν το κράτος είναι αναγκασμένο να παρουσιάσει μια πολιτική στη βάση των οικονομικών δεικτών και δεν σου επιτρέπει να αναπτύξεις φιλολαϊκή πολιτική. Εγώ υποστηρίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένας συγκερασμός, με μια κατάλληλη προσωπικότητα, να μπει μπροστά και να συγκεράσει τις πραγματικότητες με τις κοινωνικές ανάγκες. Σωστά σώθηκαν οι τράπεζες, αλλά σωστό είναι να σωθούν οι κοινωνίες πάνω από όλα.

Έμπρακτη στήριξη σε Τ/Κ

Στη συνέντευξή του, η οποία στο σύνολό της είναι αναρτημένη στο web tv του «Π» στο www.politis.com.cy, ο κ. Παπαδάκης σχολιάζει τη συζήτηση που διεξάγεται στη δημόσια σφαίρα για τη συμμετοχή Τ/Κ σε ψηφοδέλτια για τις ευρωεκλογές. Ο κ. Παπαδάκης αναφέρει ότι οι ευρωβουλευτές εκπροσωπούν το σύνολο του κυπριακού λαού και εκφράζει την άποψη ότι η συζήτηση εξυπηρετεί μόνο μικροκομματικές σκοπιμότητες. Σε διευκρινιστική ερώτηση για το πώς έμπρακτα αποδεικνύεται κάτι τέτοιο, ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι ο ίδιος έθεσε πολλά ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ζητήματα καταστροφής του περιβάλλοντος στις κατεχόμενες περιοχές. Σε ερώτηση αν έχει αφήσει ανεκπλήρωτο έργο στην Ευρωβουλή, ο κ. Παπαδάκης απάντησε ότι η δουλειά του ευρωβουλευτή δεν σταματά ποτέ. Σημαντικότερη θεωρεί την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων, μέσα από τις συμμετοχές του σε αποστολές με την πολιτική ομάδα στην οποία συμμετέχει, αλλά και την κοινωνική πολιτική υπέρ των αδυνάτων. «Νιώθω πολύ περήφανος που η απόφαση οι γυναίκες να αμείβονται για την ίδια εργασία ακριβώς τα ίδια χρήματα με τους άντρες βγήκε από τη δική μου πολιτική ομάδα. Βεβαίως απορρίφθηκε από τους ακροδεξιούς». Σε ό,τι αφορά τον ακραίο, αντιευρωπαϊκό πολιτικό λόγο, ο Δημήτρης Παπαδάκης θεωρεί ότι αυτός στηρίζεται στην οργή και τον θυμό του κόσμου για το επίπεδο ζωής τους. «Στην Κύπρο, για παράδειγμα, ακούσατε να προτείνει τίποτα η Ακροδεξιά; Μόνο εύκολα λόγια. Θα ταυτιστούμε, λέει, με την κ. Λεπέν, η οποία υποστηρίζει διάλυση της ΕΕ. Θέλουμε η Κύπρος να είναι εκτός ΕΕ;».

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.