Η Amy και η Ano είναι δίδυμες που χωρίστηκαν στη γέννα. Τις απομάκρυναν από τη μητέρα τους και δόθηκαν σε ξεχωριστές οικογένειες με παράνομες υιοθεσίες. Χρόνια αργότερα, ανακάλυψαν η μία την ύπαρξη της άλλης χάρη σε ένα talent show και ένα βίντεο στο TikTok.
Όμως, δεν είναι οι μόνες. Αναζητώντας τις ρίζες τους, οι δίδυμες ανακάλυψαν ότι είναι χιλιάδες τα μωρά που δίνονταν σε παράνομες υιοθεσίες στη Γεωργία, επί δεκαετίες. Οι δίδυμες αδελφές κατάφεραν να εντοπίσουν και να συναντήσουν τη βιολογική μητέρα τους, που ζει στη Γερμανία. Άλλοι αναζητούν ακόμη απαντήσεις.
Η ιστορία για το πως η Amy και η Ano ανακάλυψαν η μία την άλλη ξεκινά όταν ήταν 12 ετών. Η Amy Khvitia ήταν στο σπίτι της γιαγιάς της, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, παρακολουθώντας την αγαπημένη της εκπομπή, το «Georgia's Got Talent». Ένα κορίτσι που χόρευε ήταν ίδια εκείνη. «Όλοι τηλεφωνούσαν στη μητέρα μου και ρωτούσαν “γιατί η Amy χορεύει με άλλο όνομα;”», λέει. «Όλοι έχουν έναν σωσία», της είπε η μητέρα της όταν τη ρώτησε για αυτό.
Επτά χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2021, η Amy ανέβασε στο TikTok ένα βίντεο στο οποίο έκανε piercing στο φρύδι. Στην Τιφλίδα, 320 χλμ. μακριά, μια άλλη 19χρονη, η Ano Sartania, έλαβε από μία φίλη το βίντεο κάποιας που «έμοιαζε με εμένα». Προσπάθησε να βρει στο διαδίκτυο το κορίτσι αυτό, αλλά δεν μπορούσε, οπότε έστειλε το βίντεο σε ομαδική συνομιλία του πανεπιστημίου της στο WhatsApp, για να δει αν μπορούσε να τη βοηθήσει κανείς. Κάποιος που γνώριζε την Amy είδε το μήνυμα και τις έφερε σε επαφή στο Facebook.
Η Amy κατάλαβε αμέσως ότι η Ano ήταν το κορίτσι που είχε δει πριν από χρόνια στο talent show. «Σε έψαχνα τόσο καιρό!», της έγραψε σε μήνυμα. «Κι εγώ», της απάντησε η Ano. Τις επόμενες ημέρες ανακάλυψαν ότι είχαν πολλά κοινά.
Αμφότερες είχαν γεννηθεί στο ίδιο μαιευτήριο- που πλέον δεν υπάρχει- στη δυτική Γεωργία, αλλά σύμφωνα με τα πιστοποιητικά γέννησής τους αυτό έγινε μια διαφορά μερικών εβδομάδων. Δεν μπορούσαν να είναι αδελφές, πόσο μάλλον δίδυμες, αλλά υπήρχαν πολλές ομοιότητες.
Τους άρεσε η ίδια μουσική, ο χορός, είχαν ακόμη και τα ίδια μαλλιά. Ανακάλυψαν μέχρι και ότι είχαν την ίδια γενετική διαταραχή. «Κάθε φορά που μάθαινα κάτι νέο για την Ano, τα πράγματα γίνονταν πιο παράξενα», λέει η Amy.
Η συνάντηση των διδύμων και η αποκάλυψη της αλήθειας
Τελικά, έπειτα από μία εβδομάδα οι δίδυμες συναντήθηκαν από κοντά. «Ήταν σαν να κοιτάζω σε καθρέφτη. Ακριβώς το ίδιο πρόσωπο, η ίδια φωνή. Είμαι εκείνη και αυτή είναι εγώ», λέει η Amy. Ήξερε ήδη ότι ήταν δίδυμες. «Δεν μου αρέσουν οι αγκαλιές, αλλά την αγκάλιασα», συμπληρώνει η Ano.
Αποφάσισαν να μιλήσουν με τις οικογένειές τους και έμαθαν την αλήθεια. Είχαν υιοθετηθεί με διαφορά μερικών εβδομάδων, το 2002. Ψάχνοντας, ανακάλυψαν ότι η ημερομηνία γέννησης που αναφέρονταν στα πιστοποιητικά τους ήταν λάθος.
Στις θετές μητέρες τους είχαν πει την ίδια ιστορία: ότι υπήρχε ένα βρέφος που «δεν το ήθελαν» στο νοσοκομείο και πως μπορούσαν να το πάρουν στο σπίτι πληρώνοντας κάποια χρήματα. Οι οικογένειες δεν ήξεραν ότι τα κορίτσια ήταν δίδυμα και παρότι πλήρωσαν αρκετά, λένε ότι δεν γνώριζαν ότι ήταν παράνομο, επειδή ενεπλάκησαν εργαζόμενοι στο νοσοκομείο. Καμία οικογένεια δεν αποκάλυψε το ποσό που έδωσε για την παράνομη υιοθεσία.
Οι δίδυμες αναρωτιούνταν αν όλα αυτά τα έκαναν οι βιολογικοί γονείς τους. Η Amy βρήκε μια σελίδα στο Facebook για την επανένωση γεωργιανών οικογενειών με παιδιά που είχαν υιοθετηθεί παράνομα. Έγραψε την ιστορία τους και της απάντησε μια νεαρή γυναίκα από τη Γερμανία. Της είπε ότι η μητέρα της είχε γεννήσει δίδυμα κορίτσια σε εκείνο το μαιευτήριο και παρότι της είχαν πει ότι πέθαναν, τώρα είχε αμφιβολίες.
Τεστ DNA απέδειξε ότι εκείνο το κορίτσι ήταν αδελφή τους και ζούσε με τη βιολογική μητέρα τους, την Aza, στη Γερμανία. Η Amy ήθελε να τη συναντήσουν αλλά η Ano ήταν πιο διστακτική, αλλά συμφώνησε να πάει μαζί της στη Γερμανία.
Η μητέρα τους τούς εξήγησε ότι έπεσε σε κώμα μετά τον τοκετό. Όταν συνήλθε, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της είπαν πως οι κόρες της πέθαναν λίγο αφότου γεννήθηκαν. Οι τρεις τους παραμένουν σε επαφή.
Οι άνθρωποι που αναζητούν απαντήσεις
Η εν λόγω σελίδα στο Facebook έχει αμέτρητες αναρτήσεις μητέρων που λένε πως οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία τους είπαν ότι τα μωρά τους πέθαναν, αλλά αργότερα ανακάλυψαν ότι αυτοί οι θάνατοι δεν είχαν καταγραφεί και πως τα παιδιά τους θα μπορούσαν να είναι ζωντανά. Άλλες αναρτήσεις είναι από ανθρώπους όπως η Amy και η Ano, που ψάχνουν τους βιολογικούς γονείς τους.
Η ομάδα έχει πάνω από 230.000 μέλη και έχει φέρει στο φως ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας της Γεωργίας. Τη δημιούργησε η δημοσιογράφος Tamuna Museridze το 2021, όταν ανακάλυψε πως ήταν υιοθετημένη. Βρήκε το πιστοποιητικό γέννησής της, με λάθος πληροφορίες, όταν καθάριζε το σπίτι της μητέρας της που είχε πεθάνει.
Δημιούργησε τη σελίδα για να ψάξει τη δική της οικογένεια, αλλά στην πορεία αυτή βοήθησε να αποκαλυφθεί ένα σκάνδαλο πώλησης βρεφών που επηρέασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους για πολλές δεκαετίες. Έχει βοηθήσει να ενωθούν εκατοντάδες οικογένειες, αλλά η δημοσιογράφος δεν έχει βρει ακόμη τη δική της.
«Η κλίμακα είναι απίστευτη, εκλάπησαν έως και 100.000 βρέφη. Ήταν συστημικό», αναφέρει η Tamuna Museridze, αναφερόμενη στις παράνομες υιοθεσίες που γίνονταν στη Γεωργία από τη δεκαετία του ‘50 έως το 2005. Κάποια από τα παιδιά κατέληξαν σε οικογένειες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κύπρο, τη Ρωσία και την Ουκρανία
Η Irina Otarashvili είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που ψάχνουν απαντήσεις. Γέννησε δίδυμα αγόρια το 1978. Οι γιατροί της είπαν ότι ήταν υγιή, αλλά, δίχως να εξηγήσουν γιατί, δεν της επέτρεψαν να δει τα μωρά τις πρώτες τρεις ημέρες και μετά της είπαν ότι πέθαναν ξαφνικά και τα δύο.
Από το νοσοκομείο τους είπαν ότι έβαλαν τα νεκρά βρέφη σε μια βαλίτσα και τους την έδωσαν για να τα θάψουν. Αλλά γιατρός τους είπε να μην ανοίξουν τη βαλίτσα, γιατί θα ταράζονταν αν έβλεπαν τα νεκρά μωρά. Έπειτα από 44 χρόνια, η κόρη της, Nino, βρήκε τη σελίδα της δημοσιογράφου στο Facebook και η οικογένεια άρχισε να αναρωτιέται αν όντως είχαν πεθάνει τα παιδιά. Η Nino και η αδελφή της, Nana, έσκαψαν και βρήκαν τη βαλίτσα. Μέσα δεν υπήρχαν οστά, παρά μόνο κλαδιά. Δεν ήξεραν αν έπρεπε να γελάσουν ή να κλάψουν.
Πηγή: lifo.gr - Με πληροφορίες από BBC
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.