POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ξ. Κωνσταντίνου στον «Π»: «ΔΔΟ χωρίς παλινδρομήσεις»Συζητήθηκε πολύ, την εβδομάδα που μας πέρασε, η εμφάνιση δεκαπενταμελούς πολιτικής Κίνησης με πρωτοκλασάτα στελέχη των ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ και άλλες γνωστές προσωπικότητες του τόπου. Η Πρωτοβουλία «Απόφαση Ειρήνης» έκανε πρεμιέρα με διάσκεψη Τύπου την περασμένη Τετάρτη, 4/9/2019, κατά τη διάρκεια της οποίας αναγνώσθηκε η Διακήρυξη της Ομάδας και επεξηγήθηκε ο σκοπός της συγκρότησής της. Στόχος των «15», η υποστήριξη της προοπτικής λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ) και η ενημέρωση της κοινωνίας για τη συγκεκριμένη μορφή λύσης με το περιεχόμενο που υπάρχει σήμερα στο τραπέζι των συνομιλιών. Στη Διακήρυξη σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η διαπραγματευτική διαδικασία για την κατάληξη σε συμφωνημένη λύση επανένωσης της χώρας, η οποία να συγκεντρώνει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του λαού και να είναι πρακτικά εφαρμόσιμη και λειτουργική, είναι δύσκολη, σύνθετη και πολυεπίπεδη». Παρ’ όλα αυτά, προστίθεται, η Ομάδα Πρωτοβουλίας εκτιμά ότι στη βάση της διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε, των σημείων όπου υπάρχουν ήδη συγκλίσεις ή όπου εξακολουθούν να υφίστανται αποκλίσεις, η προοπτική της θετικής κατάληξης είναι ρεαλιστική και εφικτή. «Οι καινοφανείς προσεγγίσεις που περιφέρονται ανεπιβεβαίωτα, ως επίσημες ή ανεπίσημες αναφορές σε άλλες μορφές λύσης, δεν συνεισφέρουν θετικά στην προοπτική της επανένωσης, αλλά καλλιεργούν εντυπώσεις και προσδοκίες συμφωνημένης διχοτόμησης. Η διάψευση αυτών των αναφορών, τόσο λεκτικά όσο και έμπρακτα, είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της διαπραγματευτικής αξιοπιστίας και για την ενίσχυση των προοπτικών της επίλυσης του Κυπριακού» επισημαίνεται.
Η εν λόγω Ομάδα Πρωτοβουλίας αποτελείται από τους Αλέκο Μαρκίδη, Ανδρέα Χρίστου, Ιωάννη Κασουλίδη, Κίκη Καζαμία, Γιάννη Παναγιώτου, Γιάννο Ιωάννου, Γιώργο Μεσαρίτη, Gregory Konyalian, Ειρήνη Παπαγιάννη, Θέμο Δημητρίου, Θεανώ Καλαβανά, Νίκο Μεσαρίτη, Ξένια Κωνσταντίνου, Παναγιώτη Σταυρινίδη και Χάρη Ψάλτη. Στον «Π» μίλησε η Ξένια Κωνσταντίνου, τέως πρόεδρος της Γυναικείας Οργάνωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού, ΓΟΔΗΣΥ.

Με την «Απόφαση Ειρήνης» θέλετε να μας πείτε ότι δεν φταίει η Τουρκία για το ότι δεν λύνεται το Κυπριακό, αλλά επειδή κάποιοι δεν το έχουν πάρει απόφαση; Είναι θέμα απόφασης η ειρήνη στην Κύπρο;
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας κατέληξε στο όνομα «Απόφαση Ειρήνης» επειδή αυτό που ένωσε εξ αρχής τα μέλη της Πρωτοβουλίας ήταν η αποφασιστικότητα να αναλάβουμε από κοινού μια δημόσια πρωτοβουλία για το Κυπριακό με στόχο να συμβάλουμε με τρόπο θετικό, σοβαρό κι ενημερωμένο στην προσπάθεια επίτευξης λύσης και ειρήνης στον τόπο, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αναφορικά με τον ρόλο της Τουρκίας, όπως είχαμε αναφέρει και στη Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας, αποτελεί αναντίλεκτο γεγονός πως η κλιμακούμενη προκλητικότητά της δημιουργεί επιπρόσθετες και σοβαρές δυσκολίες. Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα δεν πρέπει να αφεθούν να λειτουργήσουν ανασταλτικά για την επιδίωξη της λύσης του Κυπριακού, αφού αποτελούν κλασικές εκφάνσεις της προβληματικής υφιστάμενης κατάστασης.

Συμπληρωματικοί

Γιατί δεν εργάζεστε για τη λύση του Κυπριακού μέσα από τα κόμματά σας και δημιουργήσατε μια νέα Κίνηση;
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας δεν είναι Κίνηση και δεν ανταγωνίζεται την κομματική, πολιτική, ακαδημαϊκή ή ακτιβιστική δράση των μελών της. Η Ομάδα είναι συμπληρωματική και υποβοηθητική στην πολιτική προσπάθεια που γίνεται από κόμματα κι άλλους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, προς την ίδια κατεύθυνση. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι η δημιουργία μίας Ομάδας με άτομα από διάφορους χώρους, οι οποίοι είναι σε θέση να παραμερίσουν άλλες ιδεολογικές διαφορές και να εργαστούν από κοινού στη βάση κοινών ανησυχιών και διαπιστώσεων για το εθνικό μας πρόβλημα, είναι κάτι θετικό και στέλνει ένα ακόμη πιο ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία.

Θα αποδεχόσασταν οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού;

Η θέση μας είναι ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ως η συμφωνημένη μορφή της λύσης του Κυπριακού, αποτελεί την καταλληλότερη βάση για διαπραγμάτευση, χωρίς παλινδρομήσεις και αμφιταλαντεύσεις προς άλλες κατευθύνσεις. Η ομοσπονδιακή μορφή της λύσης του Κυπριακού θα επιτρέψει στις δύο κοινότητες να συνεργαστούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο, να διαχειριστούν από κοινού σημαντικά ζητήματα, και να συνδιαμορφώσουν πολιτικές αποφάσεις που θα είναι προς το συμφέρον του συνόλου του κυπριακού λαού. Σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, χωρίς στρατούς κατοχής και χωρίς εγγυήσεις. Εμείς απορρίπτουμε λογικές τύπου «λύση να ‘ναι κι ό,τι ‘ναι». Αυτό το οποίο φέρνει κοντά τα μέλη της Πρωτοβουλίας είναι η βαθιά μας πίστη και πεποίθηση ότι η λύση που επανενώνει τον τόπο και διασφαλίζει μακροπρόθεσμα την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί είναι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Την ίδια στιγμή αναγνωρίζουμε και κατανοούμε απόλυτα τις αντικειμενικές δυσκολίες που παρουσιάζονται από πλευράς Τουρκίας αλλά επιμένουμε ότι στη βάση της προηγούμενης δουλειάς που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, από τη νυν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, υπάρχει το έδαφος για οριστική κατάληξη. Η απάντησή μου είναι ότι δεν αποδεχόμαστε ούτε την οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού, ούτε συνέχιση της κατοχής. Θέλουμε λύση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία είναι αυτά που συζητούν επίσημα διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μόνον «15»

Με ποια κριτήρια γίνατε Ομάδα εσείς οι συγκεκριμένοι«15»; Τι σας ενώνει;

Η Ομάδα εξελίχθηκε και μεγάλωσε σταδιακά και παράλληλα ωρίμασε η εσωτερική συζήτηση. Η ιδρυτική Ομάδα δεν έχει σκοπό να μεγαλώσει περαιτέρω καθώς δεν είναι επιδίωξή μας να γίνουμε ούτε κίνημα, ούτε κόμμα, ούτε ΜΚΟ, ούτε οτιδήποτε άλλο. Εμείς στόχο έχουμε να μαζικοποιήσουμε όχι την Ομάδα αλλά τον διάλογο γύρω από το Κυπριακό, συζητώντας τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τις προοπτικές της ομοσπονδιακής λύσης με σύγχρονες πρακτικές διαλόγου. Λόγω του ότι η ομοσπονδιακή μορφή λύσης είναι η θεσμική θέση της πλευράς μας, που υποστηρίζεται σχεδόν από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, υπάρχουν πάρα πολλά πολιτικά πρόσωπα και ενεργοί πολίτες που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη Ομάδα.

Άρα, δεν μπορεί κάποιος να εγγραφεί μέλος στην Πρωτοβουλία σας. Θα εμπλουτιστεί η ιδρυτική σας Ομάδα και με άλλες προσωπικότητες;

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας δεν επιδιώκει να γίνει μαζικό κίνημα οποιουδήποτε τύπου, ως εκ τούτου δεν εγγράφει μέλη. Οποιοσδήποτε επιθυμεί να λαμβάνει ενημέρωση, έχει δημιουργηθεί σχετική σελίδα στο facebook με όνομα «Απόφαση Ειρήνης». Σκοπός και στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε τη σημαντική μερίδα κόσμου, η οποία δεν τοποθετείται a priori θετικά ή αρνητικά στη μορφή λύσης ομοσπονδίας. Μόνο έτσι θα έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης η Ομάδα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, βεβαίως, θα χρειαστεί η στήριξη και η βοήθεια και άλλων προσώπων, ειδικών και προσωπικοτήτων.

Ρεαλισμός

Και πώς θα προωθήσετε τη λύση του Κυπριακού μέσω της «Απόφασης Ειρήνης»;

Θέλουμε να προωθήσουμε τον διάλογο, τον προβληματισμό και την εποικοδομητική συζήτηση στην κοινωνία. Χωρίς ωραιοποιήσεις και χωρίς κινδυνολογία, αλλά με ορθολογισμό και ρεαλιστικά επιχειρήματα, τα οποία δεν έχουν να κάνουν μόνον με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, αλλά και με την προοπτική της εφαρμογής μιας συμφωνημένης λύσης, που θα γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία του κυπριακού λαού.

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό;

Η Τουρκία, τόσο στο θέμα των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο όσο και στο θέμα του Βαρωσιού, δημιουργεί νέες ισορροπίες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που μόνο μέσα από αποφασιστική και πετυχημένη διαπραγματευτική διαδικασία για τη λύση του Κυπριακού μπορούν να ανατραπούν. Η στάση της Τουρκίας δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για διαιώνιση του υφιστάμενου status quo. H σημερινή κατάσταση στασιμότητας δημιουργεί εκ των πραγμάτων τις προϋποθέσεις παράνομων μονομερών ενεργειών που συμβαίνουν και διαιωνίζονται. Το κατοχικό status quo εξ ορισμού δεν είναι βιώσιμο και λειτουργικό, και γι’ αυτό επιδιώκεται η κατάργησή του μέσα από μια αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.