POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Βρετανός ΥΠΑΜ στον «Π»: Οι εποχές είναι άλλες από το ‘60Η συζήτηση για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν και τη μεγαλύτερη εικόνα, και το γενικότερο περιβάλλον ασφάλειας στην περιοχή, καθώς η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από τη δεκαετία του 1960, σχολιάζει ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον ενόψει της σημερινής επίσκεψής του στην Κύπρο. Απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις του «Π», ο κ. Φάλον επαναλαμβάνει τη βρετανική θέση πως η χώρα θα λάβει υπόψη την όποια διευθέτηση συμφωνήσουν οι πλευρές, ενώ αποφεύγει να σχολιάσει το αίτημα της Τουρκίας για μόνιμη στρατιωτική βάση επικαλούμενος την ανάγκη για εμπιστευτικότητα, τονίζοντας όμως πως η παρουσία των βάσεων δεν αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης.

Όσον αφορά την αναβάθμιση της συνεργασίας Κύπρου και Βρετανίας, ο κ. Φάλον αναφέρεται και στον ρόλο που παίζει η Κύπρος στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης των ισλαμιστών μαχητών που εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά και στην ανθρωπιστική στήριξη στους ανθρώπους που προσφυγοποιήθηκαν εξ αιτίας του Ισλαμικού Κράτους.

 

Αντιλαμβανόμαστε ότι έρχεστε στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, για την υπογραφή μιας σειράς συμφωνιών. Θα καλύπτουν αυτές οι συμφωνίες νέους τομείς συνεργασίας;

Είμαι στην ευχάριστη θέση να βρίσκομαι εδώ στην Κύπρο για μια ακόμη φορά, για ουσιαστικές συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό μου, υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη. Μαζί θα ανανεώσουμε το πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας που είχαμε συνάψει πέρυσι, με στόχο την ακόμα πιο στενή συνεργασία σε μια σειρά από θέματα άμυνας και ασφάλειας, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ασφάλεια στη θάλασσα και η αντιμετώπιση κρίσεων. Και θα διερευνήσουμε και άλλες δυνατότητες για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών μας στον τομέα της άμυνας.

Υπήρξε μια κίνηση προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των αμυντικών δεσμών μεταξύ της Βρετανίας και της Κύπρου τα τελευταία χρόνια. Έχει επιδείξει η κυπριακή πλευρά τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις σε θέματα ασφάλειας πέρα από το να αποτελεί «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» για τις Βρετανικές Βάσεις;

Η Κύπρος είναι ένας από τους εταίρους μας στην προώθηση της σταθερότητας στην Ευρώπη και ασφαλώς στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου θα έχω την ευκαιρία να εκφράσω ευγνωμοσύνη στον κ. Φωκαΐδη για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στον αγώνα κατά του Daesh (ISIS) – του μεγάλου κακού της εποχής μας.

Εδώ και δύο χρόνια έχουν γίνει πέραν των 1.200 επιθέσεων με μαχητικά Tornados και Typhoons με βάση το Ακρωτήρι. Η Κύπρος βοηθά επίσης στην προσπάθεια ελέγχου και τερματισμού της εξάπλωσης των ξένων μαχητών που εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης και στην παροχή τής τόσο ζωτικής ανθρωπιστικής βοήθειας στους εκτοπισμένους.

 

Ασφάλεια όχι σε βάρος άλλων

Ποια η σημασία της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Βρετανίας; Πώς απαντάτε στην κριτική ότι η κίνηση αυτή, την ώρα που η κατοχή στο νησί συνεχίζεται, προκαλεί νευρικότητα στους Ελληνοκύπριους;

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Τουρκία τον περασμένο μήνα, η πρωθυπουργός Μέι είχε συζητήσεις σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την περιφερειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μέσω μιας νέας εταιρικής σχέσης, σε όλους τους τομείς, όπως η ανταλλαγή πληροφοριών, η ασφάλεια των αερομεταφορών και η εσωτερική ασφάλεια.

Η Τουρκία είναι ένα βασικό μέλος του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου συνεργαζόμαστε στο πρόγραμμα για τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη – δείχνοντας την υποστήριξή μας στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Πιστεύουμε ότι η σταθερότητα είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και ότι η ασφάλεια για μια χώρα ή κοινότητα δεν πρέπει να αποτελεί απειλή σε βάρος κάποιου άλλου. Είναι προς αυτή την κατεύθυνση που στηρίζουμε τις προσπάθειες για ειρήνευση και επίλυση διαφορών. 

Οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου έχουν επιτέλους φτάσει στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η Βρετανία έχει δημοσίως δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε ό,τι καταλήξουν τα μέρη για τη μορφή της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Ωστόσο δεν θα έπρεπε να αποκλείεται από τη συζήτηση ένας αναχρονισμός όπως η κάθε μορφή ξένης παρουσίας ή εγγυήσεων σε κυρίαρχο κράτος εν έτει 2017;

Ως εγγυήτρια δύναμη, η Βρετανία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι χρήσιμο για να παίξει τον ρόλο της στην εξασφάλιση μιας διευθέτησης. Εμείς υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ και θα λάβουμε υπ’ όψιν τις ρυθμίσεις στις οποίες θα καταλήξουν οι πλευρές προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της ασφάλειας της επανενωμένης Κύπρου.

Θεωρούμε ότι η συζήτηση θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν και τη μεγαλύτερη εικόνα, να βλέπει το πλαίσιο του σημερινού περιβάλλοντος ασφαλείας – που είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο του 1960.

Η Τουρκία ζητά μια μόνιμη βάση ή μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο. Πώς το βλέπετε αυτό σε συνδυασμό με την παρουσία των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων;

Οι διαπραγματεύσεις για το κεφάλαιο της ασφάλειας βρίσκονται σε εξέλιξη και ως εκ τούτου δεν είναι χρήσιμο να σχολιάζουμε αυτά που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά μπορώ να πω ότι η παρουσία των Βρετανικών Βάσεων στο νησί δεν αποτελεί μέρος των συζητήσεων αυτών.

Πώς προχωρά η συζήτηση σε σχέση με την παραχώρηση εδαφών των βάσεων στο πλαίσιο της λύσης;

Η προσφορά ισχύει. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει προσφερθεί να παραχωρήσει σχεδόν το ήμισυ της επικράτειας των βάσεων σε μια επανενωμένη Κύπρο. Αυτή η προσφορά παραμένει στο τραπέζι, και ελπίζουμε ότι θα συμβάλει σημαντικά και στις δύο πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας σε αυτόν τον τομέα.

 

Παρούσα παρά το Brexit

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δημόσιες θέσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ στον σύγχρονο κόσμο φέρνει τη χώρα σας σε μια ενδιαφέρουσα θέση. Αλλάζει ο ρόλος της Βρετανίας στο διεθνές σύστημα;

Το ΝΑΤΟ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της βρετανικής αμυντικής πολιτικής – και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Σήμερα, η Βρετανία είναι μια χώρα που θέλει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, όχι πίσω, όσον αφορά τις παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζουν η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Σε αυτή την προσπάθεια θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας.

Οι βάσεις έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο στην περιφερειακή ασφάλεια από την εγκαθίδρυσή τους. Η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου σε θέματα αντιτρομοκρατίας και ασφάλειας υπόσχεται να συμβάλει και στην προστασία του νησιού από εξωτερικές απειλές – ειδικά αυτές που δυνητικά προκύπτουν από την ίδια την παρουσία των βάσεων. Πώς θα εξελιχθεί αυτός ο ρόλος στη μετα-Brexit και, το σημαντικότερο, στη μετά τη λύση εποχή;

Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit είναι πολύ απλή: βγαίνουμε από την ΕΕ, αλλά όχι από την Ευρώπη. Επιπρόσθετα το Brexit δεν θα πρέπει να επηρεάσει την άριστη συνεργασία μας με την Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με τις βάσεις. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να κρατήσουμε τους ανθρώπους μας ασφαλείς.

Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ως μια χώρα με πυρηνική ικανότητα, που είναι δεσμευμένη σε 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες και 0,7% σε αναπτυξιακή βοήθεια στο εξωτερικό, η Βρετανία θέλει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους της, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, απέναντι στις κοινές προκλήσεις.

Ως εγγυήτρια δύναμη και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει, με όποιο τρόπο μπορούμε, τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ως μέρος της μακροχρόνιας δέσμευσής μας.

 

Η ρωσική εμμονή με τον Άσαντ βοηθά έμμεσα το Ισλαμικό Κράτος

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τις προσπάθειες της διεθνούς συμμαχίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος; Είναι η RAF ακόμα ενεργή όπως παλαιότερα ή έχει η δυτική συμμαχία αναλάβει δευτερεύοντα ρόλο μετά τη Ρωσία;

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, με την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου και του Συνασπισμού (αεροπορικές επιδρομές), εξασφάλισαν πρόσφατα σημαντική νίκη εναντίον του Daesh στην ανατολική Μοσούλη. Αυτό δείχνει σημαντική πρόοδο στην εκστρατεία να διώξουμε το Daesh από το Ιράκ. Η Βρετανία διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην εκστρατεία. Έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 1.100 επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία από τότε που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις, έχουμε χτυπήσει πάνω από 450 στόχους μέσα και γύρω από τη Μοσούλη, βοηθώντας να απελευθερώσουμε το ανατολικό μέρος της πόλης.

Δυστυχώς η Ρωσία έχει αποφασίσει να στηρίζει τον Άσαντ, βομβαρδίζοντας αθώους αμάχους στο Χαλέπι. Αυτή η ρωσική εμμονή στην ενδυνάμωση του Άσαντ αρκετές φορές έχει επιτρέψει στο Daesh να ανακτήσει έδαφος που είχε χάσει στο παρελθόν. Το είδαμε αυτό πρόσφατα στην Παλμύρα, όπου το Daesh έχει επανακτήσει την αρχαία πόλη.

Είναι ομαλή η συνεργασία της διεθνούς συμμαχίας με την Τουρκία κατά του Daesh; Αυτή τη στιγμή η Τουρκία πιέζει ώστε οι Κούρδοι να μην λάβουν μέρος στην επίθεση κατά της Ράκα, την ώρα που η ίδια δεν είναι σε θέση να βγάλει το ISIS από την Al Bab.

Η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, και έχουμε δει πολλές αποτρόπαιες επιθέσεις στη χώρα αυτή τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία πρέπει να είναι μέλος του Συνασπισμού και εργαζόμαστε από κοινού για την καταπολέμηση του Daesh με στόχο να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την ειρήνη στη Συρία.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.