Φόρμα αναζήτησης

Συνέντευξη Συλλούρη στον «Π»: Μαθημένος από ροπές αδράνειας

Τα πεπραγμένα του στα δύο σχεδόν χρόνια που ηγείται του νομοθετικού σώματος σχολιάζει στο β’ μέρος της συνέντευξής του στον «Π» ο κ. Δημήτρης Συλλούρης. «Το τι κριτική μου κάνει ο οποιοσδήποτε ή τι γράφει για μένα ή πώς το γράφει, δεν το λαμβάνω υπόψη γιατί θεωρώ ότι η κοινωνία έχει τη δική της κρίση. Κρίνει τον κρίνοντα αλλά κρίνει και τον κριτή. Όταν γράφουν δημοσιογράφοι με υποτιμητικές φράσεις, ακόμη και στη δική σας εφημερίδα, πολλές ήταν οι φορές που μου το υπέδειξαν συνεργάτες και τους είπα ’αυτοί είναι οι άνθρωποι, δεν θα τους αλλάξω εγώ’». Αναφέρεται και σε συγκεκριμένα παραπολιτικά σχόλια. «Δεν είναι χαρακτηριστικό σοβαρότητας, διάθεσης ή νοοτροπίας το να σου γράφει στην ίδια εφημερίδα ένας δημοσιογράφος ’άσ’ τα όλα αυτά που λες να κάνεις και ασχολήσου με κάτι απλό, μετακίνησε τα κάγκελα’, και όταν τα μετακινώ σε μια βδομάδα στην ίδια εφημερίδα να μου γράφουν ’δεν έχεις δουλειά να κάνεις και μετακινείς κάγκελα;’. Τέτοια γράφονται πολλά. Δεν με ενοχλούν, όμως είμαι βέβαιος ότι ενοχλούν πολλούς αναγνώστες». Διευκρινίζει πάντως ότι την εποικοδομητική κριτική την εκλαμβάνει ως εισήγηση και βοήθεια.

Το δείπνο και τα ταξίδια

Μια από τις ενέργειες του κ. Συλλούρη που σχολιάστηκε έντονα ήταν και η πρόσκληση που απηύθυνε σε ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής να παρακαθίσουν σε δείπνο μαζί με τους άλλους Κύπριους και Έλληνες ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες. «Ούτε καν θεώρησα ότι άξιζε τον κόπο να δώσω κάποια εξήγηση. Θα σχολίαζα ακόμη και αυτό, αν έβλεπα ότι ένας δημοσιογράφος, ο Τύπος, ασχολείτο με το σύνολο των ενεργειών μου στις Βρυξέλλες και έκανε σχόλιο και για τούτο. Από τη στιγμή που όλα τα άλλα δεν τα έλαβε υπόψη του και έλαβε μόνο αυτό, δεν το θεωρώ άξιο λόγου και σχολιασμού».
Πολλές είναι και οι φορές που ασκήθηκε κριτική στον κ. Συλλούρη για τα συχνά ταξίδια στο εξωτερικό. Είναι πράγματι εποικοδομητικά και αναγκαία; «Αστειεύεστε; Ασφαλέστατα και είναι. Έγινε ό,τι πιο σημαντικό έχουμε να δείξουμε ως Βουλή κατά την άποψή μου». Προσθέτει δε ότι πλέον γίνονται εβδομαδιαίες αναφορές στην ολομέλεια, «κάτι που δεν γινόταν προηγουμένως, να περιγράφεται ακριβώς το τι επιτυγχάνεται σε κάθε ταξίδι. Θα άξιζε τον κόπο ένας σοβαρός δημοσιογράφος να ασχοληθεί με το σύνολο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας της Βουλής».

Εντός καθηκόντων

Ο πρόεδρος της Βουλής σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει συγκεκριμένα καθήκοντα. Μήπως ο κ. Συλλούρης κινείται κάποιες φορές εκτός του πλαισίου αρμοδιοτήτων του; «Ναι, μέχρι σήμερα έχω κάνει πάρα πολλά πράγματα τα οποία δεν εθεωρείτο ότι ο πρόεδρος της Βουλής όφειλε να κάνει. Και είναι το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μου. Μπορεί να μην εννοείτο, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, ότι ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί να συμμετέχει σε συνεδρίες κοινοβουλευτικών επιτροπών. Δεν είναι εκτός των πλαισίων η δικαιωμάτων ή ευθυνών μου. Το Σύνταγμα λέει πως όχι μόνο μπορώ να παρευρίσκομαι σε επιτροπές, αλλά και να προεδρεύω. Δεν πάω ωστόσο για να προεδρεύσω ή για να δηλώσω ότι δεν εμπιστεύομαι οποιονδήποτε που προεδρεύει μιας επιτροπής. Πάω για να δείξω τη συμπαράσταση και το ενδιαφέρον μου, ότι είμαι δίπλα στους βουλευτές», εξηγεί και αναφέρεται μεταξύ άλλων στο εναρκτήριο λάκτισμα που έδωσε ο ίδιος στην Επ. Υγείας για τη συζήτηση του ΓεΣΥ. Την ίδια πρακτική ακολουθεί και μέσω συνεργατών του. Οι οποίοι ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με καχυποψία από τους βουλευτές, που θεωρούσαν ότι τους έλεγχαν για να τους… καρφώνουν. «Αυτό λεγόταν στην αρχή. Σήμερα τους θεωρούν τους καλύτερούς τους συνεργάτες. Και αυτήν τη νοοτροπία τη σκοτώσαμε. Όλοι οι βουλευτές και οι πρόεδροι των επιτροπών νιώθουν και καταλαβαίνουν ότι είμαι πλήρως ενήμερος για το τι συμβαίνει σε κάθε επιτροπή». Ευρύτερα ο κ. Συλλούρης εξηγεί πως «πολλές φορές όταν γίνει κάτι καινούργιο το πρώτο που έχεις να αντιμετωπίσεις και είμαι μαθημένος, αυτό που έμαθα από τη φυσική ως μηχανικός, είναι τη ροπή της αδρανείας. Όταν πας να γυρίσεις έναν τροχό στην αρχή είναι δύσκολο, αυτή τη δυσκολία τη βρίσκεις και στην πιο μικρή αλλαγή που θέλεις να κάνεις. Αλλά αν σταματήσεις σε αυτό δεν γυρίζει ο τροχός. Εμείς γυρίσαμε τον τροχό. Και μπορώ να σας πω και δέκα άλλα πράγματα. Μπορεί να μην είναι δουλειά μου, π.χ., να ασχοληθώ με το νέο κτήριο της Βουλής. Εγώ ασχολούμαι με κάθε λεπτομέρειά του, αν θα προχωρήσουμε, και θα ασχοληθώ για να βοηθήσω να υλοποιηθεί το έργο. Τι προέχει, να παίζω τον πρόεδρο ή να υλοποιηθεί το έργο;» διερωτάται.

Απουσίες – στολές

Με το που εξελέγη ο κ. Συλλούρης έσπευσε να εξαγγείλει σειρά προγραμματικών θέσεων. Μεταξύ αυτών ήταν και η ενεργοποίηση του κανονισμού για τις απουσίες βουλευτών με αποκοπή μέρος του μισθού τους αλλά και ο κώδικας ενδυμασίας, που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Όπως εξηγεί, για τον ίδιο προέχει ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού στο σύνολό του και παραπέμπει στην ad hoc επιτροπή που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό, αλλά και για την ολοκληρωμένη πρόταση που ετοιμάστηκε και πλέον εκκρεμεί για τελικές αποφάσεις από τα κόμματα. «Υπάρχει και η επιτροπή εφαρμογής κανονισμών, αλλά, επειδή ακριβώς το μείζον είναι η αλλαγή των κανονισμών, δεν λειτουργεί ιδιαίτερα». Ελπίζοντας να αλλάξουν ριζικά οι κανονισμοί, καθώς «έχω τις ανησυχίες μου και τονίζω» πως δεν υπάρχει λόγος «να ασχολούμαστε με ένα ή δύο σημεία των υφιστάμενων κανονισμών. Από την άλλη, όμως, ο κύριος λόγος που δεν εφαρμόστηκε ο κανονισμός για τις απουσίες είναι διότι πλέον δεν παρουσιάζονται. Έχει επιλυθεί το θέμα, αν θέλετε με την εξαγγελία ή λόγω της ευαισθησίας των νέων βουλευτών θα ήταν και άνευ περιεχομένου να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα». Όσον αφορά τον κώδικα ενδυμασίας, απαντά στο ίδιο μοτίβο. «Το προσπάθησα. Θεωρώ ότι επηρέασα σε κάποιο βαθμό αρκετά καλό, όχι στο μέγιστο. Από εκεί και πέρα δεν έχω τη διάθεση να πιέσω στον βαθμό να το τυποποιήσω και να δώσω στρατιωτική εντολή το πώς θα ντύνεται ο καθένας. Έχω την εντύπωση όμως ότι αρκετοί βουλευτές και μέλη του προσωπικού και με την εξαγγελία και με τον διάλογο έχουν προβληματιστεί και η εικόνα βελτιώθηκε».

Οι αλλαγές

Στη συνέντευξή του ο κ. Συλλούρης είναι προσεκτικός όταν αναφέρεται στους αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων αλλά και στο προσωπικό της Βουλής σχετικά με τις αλλαγές που επιδιώκει. «Οι δικές μου οι προσπάθειες έχουν φέρει πολύ αποτέλεσμα. Και με τη συνεργασία των λειτουργών της Βουλής και με τους βουλευτές. Δεν αναμένεται ούτε χρονολογικά, ούτε όλα να γίνουν, ούτε όλα να γίνουν αμέσως. Έχω κάποιες απογοητεύσεις, αλλά έχω πολύ περισσότερη ικανοποίηση. Μπορεί όλοι να είχαν την εντύπωση ότι η Παρασκευή ήταν αδύνατον να λειτουργήσει. Θυμάστε τις αντιδράσεις. Σήμερα είναι όλοι ικανοποιημένοι, έχουμε δει αποτέλεσμα ενός έτους βελτίωσης κατά 20% της αποδοτικότητας, που οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην Παρασκευή. Αν πετυχαίναμε τη συγχώνευση επιτροπών, ακόμη και τη μείωση των μελών τους αλλά και σειρά άλλων αλλαγών στον κανονισμό, η βελτίωση θα ήταν μεγαλύτερη. Είμαι σε διάλογο, δεν θα σταματήσω την προσπάθεια, είμαι βέβαιος ότι αν δεν το πετύχω αυτήν την 5ετία γιατί θα αφαιρούνται από κάποιους προεδρίες -και αυτό είναι το πρόβλημα-, θα το επιτύχουμε για την άλλη πενταετία που δεν θα είμαι εγώ εδώ. Ο σπόρος έπεσε και θα βλαστήσει». Έπειτα για τον ίδιο «έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία. Δεν μπορεί να αποφασίζει ο πρόεδρος της Βουλής αυθαίρετα».

Περί αντισυνταγματικότητας

Το νομικό τμήμα της Βουλής εξαγγέλλεται εδώ και χρόνια. Μήπως το αίτημα είναι το φύλο συκής για να συνεχίσουν οι βουλευτές να εγκρίνουν εν γνώσει τους αντισυνταγματικούς νόμους; «Η ανάγκη για καλύτερους νόμους, για μείωση της πολυνομίας και αλληλοκάλυψης νόμων που οδηγεί στην κακονομία είναι άσχετη με το θέμα της αντισυνταγματικότητας και αυτός είναι ο λόγος που ο κύριος στόχος πρέπει να επιτευχθεί. «Από εκεί και πέρα, η Βουλή είναι εκτός από νομοθετικό και πολιτικό όργανο. Μπορεί ένας βουλευτής ή ένα κόμμα να αποφασίσει ότι έχει πρώτα από όλα άλλη γνωμάτευση από τον γεν. εισαγγελέα. Μπορεί να πει ναι μεν ότι είναι αντισυνταγματικός ένας νόμος, αλλά τον ψηφίζει για να δείξει πολιτική πρόθεση και ας έρθει η κυβέρνηση που δικαιούται να το κάνει. Έπειτα, σας υπενθυμίζω ότι στις δύο τελευταίες αποφάσεις του το Διοικητικό Δικαστήριο είναι τη Βουλή που δικαίωσε. Αν στέκαμε στο ότι η εκτελεστική εξουσία λέει ότι κάτι είναι αντισυνταγματικό, δεν θα ψηφίζαμε».

Εξορθολογισμός και για τον τρόπο υπολογισμού εφάπαξ

Είναι θέση του προέδρου της Βουλής αλλά και της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων ότι οι βουλευτές πρέπει να μπουν σε κλίμακες, κάτι που συζητήθηκε κατ’ επανάληψη με το ΥΠΟΙΚ. «Πρέπει να γίνει μια επεξεργασία και να τεθεί σε μια σταθερή βάση η οποιαδήποτε αύξηση ή μείωση μισθού. Να μην είναι θέμα της Βουλής να το αποφασίζει. Να μην κρινόμαστε ότι αποφασίζουμε για τον μισθό μας», τονίζει. Εξηγεί ωστόσο ότι είναι λάθος ακόμη και αυτή η αντίληψη. «Οι υφιστάμενοι βουλευτές δεν μπορούν να αποφασίζουν για τον εαυτό τους γιατί πάντα οι αποφάσεις έχουν ισχύ με την επόμενη σύνθεση της Βουλής. Μόνο εκείνοι που είναι σίγουροι ότι θα επανεκλεγούν αποφασίζουν για τον εαυτό τους. Η πρόσφατη ιστορία έδειξε ότι το 50% δεν επανεκλέγονται». Ο κ. Συλλούρης επαναλαμβάνει και τη θέση για συγχώνευση του μισθού και άλλων ωφελημάτων και επιδομάτων των βουλευτών για να έχουν ένα και μόνο φορολογούμενο εισόδημα. «Θα πρέπει επίσης να εξεταστεί το ύψος των απολαβών συγκριτικά με βουλευτές άλλων χωρών αλλά και με άλλους αξιωματούχους και κρατικούς υπαλλήλους της χώρας μας. Ο γενικός διευθυντής και ίσως και άλλοι διευθυντές της Βουλής παίρνουν περισσότερα από τους βουλευτές. Σε ποια Βουλή γίνεται αυτό;». Ο πρόεδρος της Βουλής στέκεται και στην κριτική που ασκείται στους βουλευτές για το εφάπαξ τους. «Σε ποιο άλλο εργασιακό καθεστώς γίνεται θέμα το εφάπαξ που λαμβάνει αυτός που αφυπηρετεί η αποχωρεί, όπως με τους βουλευτές; Δεν ακούγεται και δεν συζητείται το ύψος του εφάπαξ που λαμβάνουν στην Κεντρική Τράπεζα ή ακόμη και στον δημόσιο τομέα», υπογραμμίζει. «Και επειδή αναφερθήκαμε στο εφάπαξ, γιατί είναι δίκαιο αυτός που κάνει δύο θητείες να παίρνει το ίδιο εφάπαξ με αυτόν που έκανε 5 θητείες;» διερωτάται. Δέον να σημειωθεί ότι το εφάπαξ των βουλευτών υπολογίζεται σε δύο κατηγορίες. Η μία αφορά αυτούς με μία θητεία και η άλλη αυτούς με δύο η περισσότερες θητείες. «Αν έφευγα πριν από 15 χρόνια το εφάπαξ μου θα ήταν το ίδιο με αυτό που θα πάρω και το 2021», σημειώνει ο κ. Συλλούρης, ο οποίος εκλέγεται στη Βουλή από το 1991. «Πρέπει να βρεθεί τρόπος εξορθολογισμού. Θέλεις να μειώσεις την κατηγορία για τα 5 και 10 χρόνια; Να το κάνεις. Αλλά πρέπει να αυξήσεις και το παρακάτω».