Φόρμα αναζήτησης

Συλλούρης στον «Π»: Δεν έκανα καμιά συναλλαγή για τις προεδρικές

Ποιο το μέλλον της Αλληλεγγύης; Ποιον από τους υποψηφίους στήριξε ο ίδιος στις προεδρικές εκλογές; Ποια η θέση του για τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ; Θα επέστρεφε στον ΔΗΣΥ; Πού θα τον βρει η επομένη των βουλευτικών εκλογών του 2021;

Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης, την οποία σημειωτέον μας παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη, ενώ απόντος του Προέδρου Αναστασιάδη προήδρευε και της Δημοκρατίας, ο κ. Συλλούρης δεν ήθελε να πει πολλά για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ. «Αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα αυτό είναι πολύ καυτό και πολύ κρίσιμο. Όσα περισσότερα λέγουμε δημόσια, τόσο μεγαλύτερη ζημιά κάνουμε. Άρα δεν μπορεί να αναμένετε από τον πρόεδρο της Βουλής και προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, μετά από την επομένη της κρίσιμης μέρας του Συμβουλίου Αρχηγών, να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τούτο». Παρ’ όλα αυτά επαναφέροντας παλαιότερη τοποθέτησή του επί του θέματος, ενόσω ήταν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, όταν έγινε για πρώτη φορά συζήτηση για το θέμα των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ μας, ήταν κάτι περισσότερο από δηκτικός. «Θα έπρεπε όχι μόνο στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και στην αντιμετώπιση της αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου να είμαστε φειδωλοί στις δημόσιες τοποθετήσεις. Είναι άποψή μου ότι έπρεπε να κάνουμε πολύ περισσότερα και να μην μιλούμε καθόλου».

Την ίδια ώρα ο κ. Συλλούρης αποκαλύπτει πως, μετά από συνεννόηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «έχω δώσει οδηγίες να γραφτεί επιστολή εκ μέρους μου ως προέδρου της Βουλής προς τους προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ -και όχι μόνο- για να καταγγείλουμε τη στάση της Τουρκίας (σ.σ. εστάλησαν την Παρασκευή). Από εκεί και πέρα, και ως πρόεδρος της Βουλής και ως Βουλή -και νομίζω όλα τα κόμματα έχουν τοποθετηθεί- θα στηρίξουμε οποιεσδήποτε προσπάθειες και θα κάνουμε και εισηγήσεις, τις οποίες θεωρούμε ότι είναι χρήσιμες για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης». Αδράχνοντας την ευκαιρία, ο κ. Συλλούρης σημειώνει πως «δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με μια Τουρκία, την οποία φανταστείτε να την έχουμε και επίσημα στο μέλλον ως εγγυήτρια ή ως χώρα που θα έχει στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο. Αυτό πρέπει να προβληματίσει».

Άποψη και εκτίμηση του προέδρου της Βουλής είναι πως «όλα αυτά που η Τουρκία άφηνε να εννοούνται, ότι δηλαδή με θετική στάση θα συνέβαλλε στη λύση του Κυπριακού, ωστόσο καταλήξαμε στα γνωστά αποτελέσματα του Κραν Μοντανά, δεν ήταν τίποτε άλλο από μια προσέγγιση για να κερδίσει περισσότερα για τα ζητήματα που την ενδιέφεραν είτε ως τελική είτε ως ενδιάμεση διευθέτηση. Αυτό που γίνεται τώρα», προσθέτει, «είναι η ίδια διαχρονικά Τουρκία η οποία εκφράζεται με πιο κατανοητό τρόπο. Για μένα δεν άλλαξε η Τουρκία, άλλαξε ο τρόπος που εκφράζεται, τρόπος που έχει το στοιχείο του μεγαλύτερου θράσους και, αν θέλετε, της αποκάλυψης του πραγματικού εαυτού της».

Δίπλα στην Αλληλεγγύη

Προ των εκλογών γράφτηκαν και λέχθηκαν διάφορα για τον κ. Συλλούρη όσον αφορά το κατά πόσο θα στήριζε την επιλογή της Αλληλεγγύης ή θα ξεπλήρωνε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ για τη στήριξή τους, που ήταν αναγκαία για να εκλεγεί το 2016 πρόεδρος της Βουλής. «Όπως έχω δηλώσει, από την εκλογή μου στην προεδρία της Βουλής δεν συμμετέχω στα συλλογικά όργανα της Αλληλεγγύης. Στις προεδρικές εκλογές δεν συμμετείχα πέραν του να πάω να ψηφίσω εγώ ο ίδιος απλώς γιατί, πέραν των πιο πάνω, ως πρόεδρος της Βουλής θεωρώ ότι όφειλα να κρατήσω μια ανεξάρτητη στάση. Η στήριξή μου ή η οποιαδήποτε στήριξη έδωσα στο παρελθόν σε οποιονδήποτε δεν έχει καμία σχέση με τη στάση μου στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Ούτε ζήτησα, ούτε μου ζήτησε κανένας αντάλλαγμα. Δεν έκανα καμία συναλλαγή».

Όσον αφορά το μέλλον της Αλληλεγγύης μετά την αποχώρηση δεκάδων στελεχών της που διαφώνησαν με τη στήριξη του κ. Ν. Παπαδόπουλου, ο κ. Συλλούρης σημειώνει πως «η Αλληλεγγύη είναι ένα χρήσιμο κόμμα, με τα σημερινά δεδομένα, και θεωρώ ότι μπορεί να συνεχίσει. Έχει δυνατότητες. Σε οποιοδήποτε κάλεσμα να στηρίξω την Αλληλεγγύη, να αναδιοργανωθεί η Αλληλεγγύη, να κάνει σοβαρές πολιτικές για την Κύπρο, βεβαίως και θα είμαι δίπλα της». Υπενθυμίζει δε πως στη Βουλή «ό,τι ψηφίσει η Αλληλεγγύη το ακολουθώ». Όσον αφορά τις σχέσεις του με την πρόεδρο της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, τις χαρακτηρίζει άριστες, «μιλούμε τακτικά», αναφέρει.

Ποτέ ξανά ΔΗΣΥ

Ο κ. Συλλούρης θεωρεί ότι υπό τις τότε περιστάσεις ήταν ορθή η επιλογή του να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ για τις ευρωεκλογές του 2014 και δεν το μετανιώνει. Ωστόσο, κληθείς να απαντήσει κατά πόσο υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει στον ΔΗΣΥ, τονίζει πως «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Προσανατολίζομαι, χωρίς να δεσμεύομαι απόλυτα, στο ότι με τη λήξη της θητείας μου τελειώνει και η ενεργός πολιτική συμμετοχή μου». Όπως εξηγεί ο κ. Συλλούρης, ο οποίος εκλέγεται βουλευτής από το 1991 (είναι από τους αρχαιότερους), «η επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών του 2021 θέλω να ελπίζω ότι θα με βρει στο σπίτι και στην οικογένειά μου και σε άλλα προσωπικά ενδιαφέροντα, που δόξα τω Θεώ έχω πολλά».

«Δεν αυξήθηκε στα μουλωχτά η χορηγία των κομμάτων»

Πριν από δύο βδομάδες ο «Π» είχε αποκαλύψει πως τα κοινοβουλευτικά κόμματα πέτυχαν αύξηση της χορηγίας που τους δίνεται από το κράτος στα μουλωχτά, παίρνοντας φέτος όσα έλαβαν πέρσι με την έκτακτη χορηγία ύψους 2,5 εκατ., ωστόσο, που δόθηκε για τις προεδρικές εκλογές. Ο χαρακτηρισμός «στα μουλωχτά» αποδόθηκε υπό την έννοια ότι κατά τη διάρκεια εξέτασης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 ουδείς από τους βουλευτές το επεσήμανε, οι οποίοι κατά τα άλλα εντοπίζουν αυξήσεις κονδυλίων υπουργείων και τα σταυρώνουν ή τα μειώνουν. «Η χορηγία πράγματι αυξήθηκε με το ποσό που θα έπαιρναν τα κόμματα για προεκλογικούς λόγους. Αλλά, με όλο τον σεβασμό, δεν αυξήθηκε στα μουλωχτά όπως γράψατε. Αυξήθηκε μέσα από την καθαρότατη και διαφανή διαδικασία του προϋπολογισμού. Αν ήταν εν κρυπτώ σημαίνει ότι ευθύνομαι εγώ, προσωπικά μάλιστα, που έκρυψα από την κοινωνία ένα τέτοιο θέμα». Ευρύτερα ωστόσο ο κ. Συλλούρης θεωρεί πως «πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος και για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και για τις εισφορές που λαμβάνουν τα κόμματα. Αλλά δεν μπορεί τα κόμματα να φθείρονται μέσα σε ένα σύστημα το οποίο στο παρελθόν απεδείχθη πολύ στρεβλό. Τώρα έχει βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και γιατί να μην είναι το καλύτερο στην Ευρώπη; Γιατί τα δικά μας κόμματα και η δική μας πολιτεία να μην έχουν ένα σύστημα που να είναι το καλύτερο στην Ευρώπη; Όπως μια από τις καλύτερες στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο είναι η διαδικασία του Πόθεν Έσχες που έχουμε. Σαφώς και χρειάζεται τεράστια βελτίωση το Πόθεν Έσχες, αλλά είμαστε πολύ μπροστά από όλους πλέον».

Σωστά στη Συμμαχία

Ζητήσαμε τη θέση του κ. Συλλούρη για τον τρόπο που υπολογίζεται η κρατική χορηγία των κομμάτων, 15% ισόποσα και το υπόλοιπο 85% αναλογικά στη βάση των ποσοστών που έλαβαν στις αμέσως προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Είναι δίκαιο η Συμμαχία Πολιτών, που πλέον έχει μόνο έναν από τους τρεις βουλευτές που εξέλεξε, να λαμβάνει μέχρι και το 2021 σχεδόν μισό εκατ. ευρώ (475 χιλ.) τον χρόνο;

«Βεβαίως και είναι δίκαιο. Συζητήθηκε κατά κόρον κατά πόσο πρέπει η χρηματοδότηση να είναι στη βάση του αριθμού των βουλευτών ή στη βάση των ποσοστών των κομμάτων. Εδώ υπάρχουν κόμματα που έχουν την άποψη ότι όταν ένας βουλευτής αποχωρεί πρέπει να χάνει την έδρα του. Εγώ διαφωνώ κάθετα. Και το κατέθεσα και στην Επ. Θεσμών όταν συζητείτο εκεί το θέμα. Υπάρχουν κόμματα που λένε ότι ‘ωραία, δεν αφαιρούμε την έδρα. Αν τους δώσουμε όμως και το δικαίωμα να μεταφέρουν τη χρηματοδότηση δεν θα είναι και ένα κίνητρο να φύγουν’; Κάτι με το οποίο συμφωνώ απόλυτα. Ένα πράγμα είναι να λειτουργήσει η ελεύθερη δημοκρατία (διαφωνώ και φεύγω), άλλο πράγμα είναι να δίνω σε αποχωρούντα βουλευτή και μέρος της χορηγίας που πήρε με το ποσοστό του κόμματος, όσο και αν συνέβαλε και αυτός στο ύψος του, για να την πάρει μαζί του». Ο κ. Συλλούρης σημειώνει επίσης πως «δεν μπορεί κάποιος να θεωρεί ότι αν μειωθεί η χορηγία σε ένα κόμμα που απώλεσε έδρες με την αποχώρηση βουλευτών, το υπόλοιπο θα μείνει στο πάγιο ταμείο. Ο λογικός συνειρμός θα ήταν να τα πάρουν αυτοί που φεύγουν».

Αδικία για ΕΥΡΩΚΟ

Συζητώντας τα της κρατικής χορηγίας ο κ. Συλλούρης σχολίασε και τα όσα διαδραματίστηκαν το 2016, όταν μετά από γνωμάτευση του γεν. εισαγγελέα ζητήθηκε από το ΕΥΡΩΚΟ να επιστρέψει την έκτακτη χορηγία που έλαβε καθώς δεν υφίστατο ως κόμμα για να διεκδικήσει έδρα στις βουλευτικές εκλογές. «Άδικα κατά την άποψή μου γνωματεύτηκε ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα έπρεπε να χάσει τις περίπου 100 χιλ. της έκτακτης χορηγίας σε χρονιά εκλογών. Ο νόμος λέει ότι αυτά τα λεφτά τα παίρνει κανείς για προεκλογικό. Δεν λέει πουθενά ότι ο προεκλογικός ξεκινά μια βδομάδα ή έναν μήνα πριν τις εκλογές. Πολλά έξοδα έγιναν τότε για προεκλογικούς σκοπούς. Αν συγχωνευτήκαμε με άλλο κόμμα, από πού ώς πού χάσαμε το δικαίωμα της περιουσίας;» διερωτήθηκε για να καταλήξει πως «η νέα ηγεσία, και επειδή εγώ στο μεταξύ έγινα πρόεδρος της Βουλής, δεν θεώρησε ότι έπρεπε να διεκδικήσουμε αυτά τα λεφτά δικαστικώς».

 

*Διαβάστε αύριο στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης τι απαντά ο Δ. Συλλούρης για τις απουσίες και τους μισθούς των βουλευτών, το δείπνο με βουλευτές της Χρυσής Αυγής στις Βρυξέλλες αλλά και σχετικά με τις προσπάθειές του για εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της Βουλής.