POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ο Σ. Χάσικος στον «Π»: Χωρίς λύση κάποιοι θα πληρώσουνΣε περίπτωση μη λύσης, Λεμεσιανοί, Παφίτες, Σκαλιώτες και οι Λευκωσιάτες μη πρόσφυγες θα πρέπει να πληρώσουν με φορολογίες τους πρόσφυγες, εκτιμά ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος σε συνέντευξή του στον «Πολίτη».

Παραπέμποντας στην ανάγκη να υιοθετηθεί πολιτική ισότιμης κατανομής των βαρών της κατοχής προς αποκατάσταση της δικαιοσύνης, ο κ. Χάσικος υποστηρίζει ότι η αναδιανομή τ/κ γης είναι υπό εξέλιξη και ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες ανάκτησης τ/κ κατοικιών από όσους χρήστες αρνούνται να καταβάλουν τα υψηλότερα ενοίκια που τους επιβλήθηκαν από τον Μάιο του 2016. Εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα εγκριθεί τελικά στη Βουλή, με ορίζοντα εφαρμογής όμως μετά από πέντε χρόνια, ο κ. Χάσικος θεωρεί ότι το μεγαλύτερο στοίχημα που κέρδισε κατά την υπουργία του ήταν η ανάπτυξη.

 

«Όχι» σε 2η Ζυρίχη

«Για πρώτη φορά μπήκε και η Τουρκία στη συζήτηση. Για πρώτη φορά έχουμε χάρτες. Έγιναν σημαντικότατα βήματα. Από την ώρα που φτάνουμε σε συμφωνία ηγετών μπαίνει το θέμα αν περνά η λύση ή όχι στον κόσμο. Να περιμένουμε να δούμε σε τι συμφωνία θα φτάσουν και τότε θα έχουμε τον χρόνο να εξηγήσουμε για να πάρει απόφαση ο κυρίαρχος λαός. Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να έχουμε δεύτερη Ζυρίχη. Με την έννοια ως Κυπριακή Δημοκρατία και ως Ε/Κ να υπογράφουμε ξανά συμφωνία με τους Τούρκους και να αρχίσουμε είτε εμείς είτε οι Τ/Κ να την υπονομεύουμε και να την υποσκάπτουμε. Και είναι εδώ οι ανησυχίες εκατέρωθεν. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να υπάρχει μία τρίτη δύναμη, η οποία να επιβλέψει την υλοποίηση της λύσης».

 

 

Η επόμενη μέρα

«Στην περίπτωση της μη λύσης, η επόμενη μέρα δεν θα είναι η ίδια με την επόμενη μέρα του 2004. Δυστυχώς, από παντού διαμηνύεται (ειδικά από τουρκικής πλευράς) ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα είναι. Εν πάση περιπτώσει, ο πρόσφυγας δεν θα μας ανεχθεί. Αυτούς τους ανθρώπους τους λέγαμε επί σειρά ετών για δεκαετίες: ‘πάρτε τούτο το σπιτάκι στον συνοικισμό ή τούτο το κομμάτι γης και χτίστε με βοήθεια του κράτους. Ή σας δίνουμε οικόπεδο, βοηθούμε σας να πάρετε τζι ένα δάνειο και όλα αυτά είναι προσωρινά. Η κυβέρνηση εργάζεται ώστε να εξευρεθεί λύση. Με τη λύση για όσους δεν θα επιστρέψετε θα γίνουν ανταλλαγές, θα δοθούν αποζημιώσεις, εν πάση περιπτώσει πλήρης αποκατάσταση των δικαιωμάτων σας θα επέλθει μόνο με τη λύση’. Αυτό λέγαμε στους πρόσφυγες και περνούσαν τα χρόνια. Ο πρόσφυγας που πήρε 1.000 λίρες το 1970-τόσο ή το 1980 δεν είναι ικανοποιημένος. Το περί δικαίου αίσθημα δεν αποκαθίσταται. Θα πρέπει να σκεφτεί η πολιτεία, η όποια κυβέρνηση, είτε επανεκλεγεί ο Νίκος Αναστασιάδης είτε όχι, τι θα κάνει. Δεν αρκείται ο πρόσφυγας με αυτά που του δώσαμε. Θέλει πολύ περισσότερα. Για να πάρει όμως αυτά τα περισσότερα, θα πρέπει κάποιοι να πληρώσουν. Με φορολογίες. Ο Λεμεσιανός, ο Σκαλιώτης, ο Παφίτης τζαι οι Λευκωσιάτες, σε μεγάλο βαθμό, κέρδισαν υπεραξίες. Το 1974 υπήρχε θέμα ζωτικού χώρου, οπόταν άρχισαν να πηγαίνουν οι αξίες των περιουσιών προς τα πάνω».

 

 

 

Αναδιανομή με κριτήρια

«Τα συμβόλαια που υπογράφουμε είναι χρονιαία. Πολλά που τελειώνουν δεν τα ανανεώνουμε στο εύρος που ήταν. Αν έρθει ένας τρίτος και αιτηθεί γη, η απάντηση πλέον δεν είναι ‘μα, τούτο είναι δοσμένο και δεν μπορούμε να δώσουμε’. Όχι. Αφαιρούμε τα 50 από τα 150 εκτάρια γης που κρατεί κάποιος, για να δώσουμε του άλλου που ζητά. Η αναδιανομή τ/κ γης είναι μια διαδικασία που άρχισε, συνεχίζεται και θα κορυφωθεί. Εκείνο που θα εισαχθεί είναι κάτι άλλο. Τι είχες στα κατεχόμενα. Τι έχεις σήμερα. Πλέον ρωτούμε τους αιτητές τι είχαν στα κατεχόμενα. Και είναι στην ευχέρεια του Κηδεμόνα, δηλαδή του υπουργού Εσωτερικών, να αποδώσει δικαιοσύνη. Γιατί, κύριε, εσύ να κατέχεις 1.000 σκάλες; Και μάλιστα με πενιχρά ενοίκια. Είχαμε περιπτώσεις που είχαν αρκετές εκατοντάδες εκτάρια, μπορεί και χιλιάδες, και πλήρωναν ποσό 2.000 τον χρόνο. Και λέμε ότι αυτό το ποσό πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον σε 100.000. Είναι πολλή περιουσία για να την κρατούν οι λίγοι και εκείνοι που δεν είχαν τίποτε στα κατεχόμενα. Ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης που μπορεί να ενδιαφερθούν και κάποιοι που δεν είχαν κατά νου να ασχοληθούν με τη γεωργία ή με την κτηνοτροφία. Όλοι αυτοί που κατέχουν τ/κ περιουσία σήμερα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι δική τους. Και ότι θα πρέπει να τη μοιραστούν. Η περιουσία είναι του Τουρκοκύπριου και οποιοσδήποτε Τ/Κ έρθει στις ελεύθερες περιοχές για ένα χρονικό διάστημα και τη ζητήσει είμαστε υποχρεωμένοι να του τη δώσουμε. Είναι δίκαιο εκείνοι να κρατούν τις περιουσίες μας, να μην μας τις δίνουν και να έρχεται ο Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές και να του δίνουμε την περιουσία του; Είναι άδικο. Εμείς όμως είμαστε το νόμιμο κράτος. Οι υπέρμαχοι της μη λύσης που θεωρούν ότι είναι εκείνοι ποτζεί τζι εμείς ποδά πλανώνται πλάνην οικτράν».

 

 

 

 

Ο ηθοποιός και οι τουρκόσποροι

«Τουρκοκυπριακές κατοικίες για χρήση ως εξοχικά δόθηκαν πάνω από 1.500. Δόθηκαν και σε πολλούς μη πρόσφυγες. Προηγούμενη κυβέρνηση είχε πει πως παρά να αφήνουμε τις κατοικίες τούτες να καταστρέφονται καλύτερα να τις δίνουμε έστω και σε μη πρόσφυγες, δεδομένου ότι δεν ενδιαφέρεται πρόσφυγας. Η απόφαση η δική μας είναι ότι ναι μεν μπορεί να μην σου πάρω πίσω την κατοικία, εφόσον δεν υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος, αλλά δεν μπορεί να την κρατείς με 10 και 15 ευρώ. Οπότε, επιβάλαμε αύξηση ενοικίου. Χρήματα τα οποία, όπως γνωρίζετε, τα παίρνει ο Κηδεμόνας και τα καταθέτει στο Ταμείο Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών, για λογαριασμό των Τ/Κ ιδιοκτητών, των οποίων την περιουσία διαχειριζόμαστε. Και είναι υποχρέωση του Κηδεμόνα να τη διαχειρίζεται όπως θα τη διαχειριζόταν ο Τ/Κ ιδιοκτήτης. Γι’ αυτό και επέβαλα αυξήσεις. Και ξεσηκώθηκε ένα κύμα γιατί να αυξήσουμε τα ενοίκια. Από τη Βουλή μάλιστα. Βάλλω που το έναν τζαι φκάλλω που το άλλον. Δεν με ενδιαφέρει που λεν ότι έκαναν έξοδα επιδιόρθωσης. Αν έκανες κάποιες επιδιορθώσεις, σημαίνει ότι το σπίτι είναι δικό σου; Τα έξοδα αποσβέστηκαν μέσα από τα χρόνια που η περιουσία κατακρατείτο με μικροποσά. Για να καταλάβετε πού καταντήσαμε, Ε/Κ μη πρόσφυγας κάτοχος εξοχικού, που ζήτησε μάλιστα και του έδωσαν πιο μεγάλο κομμάτι για να κολλήσει πάνω στο δικό του, έγραφε μες στα facebook ότι «έν’ τουρκόσποροι» όσοι θέλουν λύση. Σίγουρα, ο κύριος τούτος» (σ.σ. ο ηθοποιός Χρύσανθος Χρυσάνθου) «και την καλύτερη λύση να μας φέρουν δεν θα την ψηφίσει, γιατί ακριβώς έχει την τ/κ κατοικία ως εξοχικό. Στον συγκεκριμένο επιβλήθηκε αύξηση ενοικίου και δεν πληρώνει και έδωσα οδηγίες να τον πετάξουν έξω. Για όσους δεν πληρώνουν το αυξημένο ενοίκιο προχωρούμε με τη διαδικασία ανάκτησης».

 

 

 

 

 

Το Υπουργείο Εσωτερικών αντιμετωπίζοντας την κρίση

ΦΩΤΟ: Χρίστος Θεοδωρίδης

 

 

«Ελαχιστοποιήθηκαν οι αιτήσεις στην επιτροπή αποζημιώσεων. Στην περίοδο της κρίσης δόθηκαν κάποια κίνητρα με συντελεστή 20% για όσους πρόσφυγες έχουν σπίτι για να χτίσουν από πάνω. Τα μέτρα απέδωσαν. Αλλά το πιο σοβαρό από όλα είναι η προοπτική της λύσης. Όχι μόνο ως προς την επιτροπή των κατεχομένων, αλλά και ως προς τις επενδύσεις που ήρθαν στην Κύπρο. Όλα αυτά τα δισεκατομμύρια που ήρθαν στην Κύπρο αν δεν υπήρχε η προοπτική της λύσης ήταν να έρθουν;»

 

Πολιτογραφήσεις και ΕΕ

«Διαρκώς θα υπάρχει θέμα» (από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης). «Όμως, εξαρτάται από εμάς πόσο νούσιμα συμπεριφερόμαστε. Δηλαδή, πολιτογραφούμε απατεώνες; Όχι βεβαίως. Τα άτομα πολιτογραφούνται μετά από εις βάθος έρευνα. Θέλω να πιστεύω ότι δεν κάναμε κανένα που δεν εδικαιούτο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει εξάλλου και σε άλλες χώρες. Δεν είναι μόνο στην Κύπρο. Και τα σχέδια αυτά συνεχώς βελτιώνονται. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απαιτήσεις επενδύσεων 16 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν λειτουργούσαν, εξ ου και ήταν στα δάκτυλα του ενός χεριού. Με την κρίση, είπαμε 5 εκατομμύρια συν σπίτι. Σήμερα πήγαμε στα 2 εκατομμύρια επένδυση. Πλέον δεν δεχόμαστε καταθέσεις, αλλά μόνο επένδυση είτε σε γη είτε σε σπίτια είτε σε επιχειρήσεις, αγορά μετοχών κ.λπ. Τα χρήματα που πήραμε στο πλαίσιο των πολιτογραφήσεων είχαν το στοιχείο της ανάπτυξης, διότι ήθελαν σπίτι. Και δεν ήταν εκείνα που είχαν μείνει απούλητα που πωλήθηκαν. Πολύ περισσότερα χτίστηκαν και σώθηκαν πολλές επιχειρήσεις μέσα από αυτά τα σχέδια».

 

 

Σαν Υπουργείο Ανάπτυξης

«Στην Κύπρο, Υπουργείο Ανάπτυξης είναι το Υπουργείο Εσωτερικών. Τα κίνητρα που εδόθησαν από πλευράς του Προέδρου με συντελεστές, με πολεοδομικές ζώνες… όλα είναι εδώ. Άλλο η διακήρυξη για ανάπτυξη και επενδύσεις και άλλο η υλοποίηση. Δώσαμε περισσότερες από 90 άδειες. Κάθε λίγο διαβάζετε στις εφημερίδες ότι θα χτιστούν πύργοι, ξενοδοχεία, το ένα το άλλο… Όλα αυτά πέρασαν από εδώ. Οι άνθρωποι του υπουργείου υπερέβαλαν εαυτόν. Για παράδειγμα, κατατίθεται αίτηση για ένα project. Υπάρχει ομάδα που θα το παρακολουθήσει βήμα-βήμα. Όπως κάναμε με το ενεργειακό κέντρο. Δεν αφήνουμε τον αιτητή να πλανιέται αόριστα. Το one stop shop λειτούργησε στο ΥΠΕΣ μέσα από την Πολεοδομία. Το ίδιο συνέβη στον τουρισμό. Δώσαμε άδειες σε ξενοδοχεία για προσθηκο-μετατροπές, νομιμοποιήσαμε ξενοδοχεία που ήταν παράνομα, ώστε να μπορέσουν να κλείνουν μεγάλους τουριστικούς πράκτορες. Όλα αυτά βοήθησαν».

 

 

 

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Σωκράτη Χάσικου για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις σχέσεις του με ανεξάρτητους αξιωματούχους και άλλα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου του, στην αυριανή έκδοση του «Πολίτη».

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.