Φόρμα αναζήτησης

Ο Maurice Sehnaoui της AstroΒank μιλά στον «Π»

Η αίθουσα συσκέψεων των κεντρικών γραφείων της AstroBank, της πρώην Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου, προσφέρει μια πανοραμική θέα του κέντρου της Λευκωσίας. Λίγες ώρες πριν από το ραντεβού μας με τον Maurice Sehnaoui -τον ισχυρό άνδρα της AstroBank ο οποίος ηγείται της «Holding M. Sehnaoui SAL» («HMS») που απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου- είχε αποκαλυφθεί το νέο όνομα της τράπεζας. «Πώς σας φάνηκε η εκδήλωση; Εγώ ένιωθα μέρος της παράστασης», μας είπε χαριτολογώντας πριν ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας για το παρόν και το μέλλον της AstroBank στην κυπριακή αγορά.

Η μετονομασία της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου σε Astrobank αποτελεί το επόμενο βήμα της επένδυσης ομάδας επιχειρηματιών στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα με επικεφαλής μια παλιά καραβάνα στην τραπεζική της Μέσης Ανατολής, τον Maurice Sehnaoui. Ο Λιβανέζος τραπεζίτης, που έχει διατελέσει και υπουργός Ενέργειας της χώρας του, μιλά στον «Π» για την επιλογή του να ενισχύσει την παρουσία του στην Κύπρο (διαθέτει συμμετοχή στην USB, ενώ είναι γνωστό ότι έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της Εθνικής Τράπεζας -Κύπρου), αλλά και τον σχεδιασμό της τράπεζας. Συνοψίζοντας τη συζήτηση, η AstroΒank θέλει να μεγαλώσει και να κερδίσει μερίδια μέσω οργανικής ανάπτυξης (χωρίς να αποκλείονται και εξαγορές αν υπάρξει κάποια ευκαιρία), το επιχειρηματικό σχέδιο θα ενισχυθεί και με νέα κεφάλαια αν αυτό ζητηθεί από τις εποπτικές αρχές και το κυριότερο η AstroΒank θα επεκταθεί στην επενδυτική τραπεζική, τομέας που δεν υπάρχει σήμερα στην κυπριακή αγορά.

 

Στρατηγική

Το πλάνο που έχει στο μυαλό του ο κ. Sehnaoui για την ανάπτυξη της AstroΒank θα εξελιχθεί πάνω σε τρεις κατευθύνσεις για την άσκηση τραπεζικών εργασιών: τις δύο κλασικές, την τραπεζική ιδιωτών (λιανική), την τραπεζική επιχειρήσεων και μια καινοτόμα για την περίπτωση της Κύπρου, την επενδυτική τραπεζική.

«Στην επενδυτική τραπεζική κάθεσαι στην καρέκλα του πελάτη, σκέπτεσαι τι θα έκανες αν ήσουν στη θέση του, εξετάζεις τα δεδομένα και βλέπεις αν ένα σχέδιο μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Βλέπεις, δηλαδή, πέρα από τα χρηματοοικονομικά δεδομένα. Είναι μια άλλη προσέγγιση για χορήγηση δανεισμού, με μεγάλη προμήθεια για την τράπεζα γιατί η τράπεζα δημιουργεί ένα εξειδικευμένο προϊόν για τον πελάτη. Και συνήθως μιλάμε για μεγάλα σχέδια, όχι για μικρές χορηγήσεις», εξηγεί στον «Π». Μάλιστα έχει ήδη υπόψη επιχειρηματικά σχέδια στα οποία θα μπορούσε να εμπλακεί η AstroΒank, αλλά στην παρούσα φάση δεν θέλει να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

 

 

Μεγέθυνση

Με μια επένδυση που ξεπερνά ήδη τα 40 εκατ. ευρώ η AstroΒank θέλει να μεγαλώσει με ρυθμό μεγαλύτερο από αυτόν της αγοράς με στόχο να αποκτήσει αυτό που ο κ. Sehnaoui ονομάζει κρίσιμο μέγεθος. Στο παιχνίδι είναι και η επιλογή των περαιτέρω εξαγορών.

«Είμαστε πολύ φιλόδοξοι. Μπορούμε να έχουμε πολύ υψηλή οργανική ανάπτυξη σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε γιατί είμαστε μια καλή ομάδα και είμαστε ακόμη στην αρχή. Έχουμε τα μέσα, έχουμε τους ανθρώπους και έχουμε τα κεφάλαια. Έχουμε βάλει τα πάντα στο τραπέζι για να πετύχουμε την εσωτερική οργανική ανάπτυξη. Όμως, αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να έχεις ένα κρίσιμο μέγεθος, αλλά δεν θα σας αποκαλύψω ούτε αυτό», είπε χαμογελώντας.

«Στο μυαλό μου έχω την απάντηση. Για να αποκτήσεις όμως κρίσιμο μέγεθος δεν μπορείς να το κάνεις μόνο με οργανική ανάπτυξη. Πρέπει να προχωρήσεις σε εξαγορές ή συγχωνεύσεις.  Και ναι, αυτές οι επιλογές είναι μέρος της σκέψης μου. Γι ‘αυτό», προσθέτει, «κάνω και την προσφορά για την Εθνική Τράπεζα (Κύπρου)».

 

 

Ενέργεια

Κλείνοντας τη συζήτηση με τον Λιβανέζο τραπεζίτη ζητήσαμε την άποψή του για τα ενεργειακά, καθώς και ο ίδιος έχει διατελέσει υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου. Καταρχήν θεωρεί ότι σε αυτή τη μεριά της Μεσογείου, στην ανατολική, υπάρχουν ενεργειακοί πόροι και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί αφορά είναι ο προσδιορισμός των ποσοτήτων.

«Σήμερα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση για τις ποσότητες», υπογραμμίζει. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα οδηγεί και σε διαφορετικές στρατηγικές αξιοποίησης φυσικού αερίου και πετρελαίου, χωρίς να υπάρχει κατ’ ανάγκην μια κακή απάντηση.

« Αν οι ποσότητες είναι λίγες, θα αρκούν μόνο για τη δική σας κατανάλωση. Αντί, λοιπόν, να αγοράζετε το καύσιμο ή το αέριο από το εξωτερικό, θα χρησιμοποιείτε το δικό σας», τονίζει.

Αν πάλι οι ποσότητες είναι μεσαίου μεγέθους ή εξαιρετικά μεγάλες θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους συνεργασία των χωρών της περιοχής για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων, συνεργασία που έχει οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις. Και οι πολιτικές προκλήσεις στην περιοχή είναι πολλές. Στην περίπτωση της Κύπρου το πολιτικό πρόβλημα, κατά τον κ. Sehnaoui, έχει άμεσο αντίκτυπο στη διαπραγματευτική θέση της χώρας όταν συζητά με τις εταιρείες ενέργειας. Με λυμένο το Κυπριακό θα μπορούν να συναφθούν καλύτερα συμβόλαια, καθώς δεν θα υπάρχει ο παράγοντας «πολιτικός κίνδυνος», ο οποίος λαμβάνεται υπόψη όταν διαμορφώνονται οι προσφορές. Οι εταιρείες ενέργειας επενδύουν πάνω στην πιθανότητα να βρουν νέα αποθέματα και όταν έχουν μπροστά τους και πολιτική αβεβαιότητα, τότε προσφέρουν χαμηλότερο τίμημα.

 

 

 

«Μπορώ να σας εμπιστευτώ»

Ο μεγαλομέτοχος και μη εκτελεστικός σύμβουλος της AstroΒank δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για το ότι η Κύπρος κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση του 2013. Η Κύπρος βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής, αλλά ξεπέρασε τις δυσκολίες και σήμερα είναι μια χώρα που τρέχει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτή είναι η εικόνα που έχει για την Κύπρο και αυτή η επιτυχία, όπως την αντιλαμβάνεται, τον έκανε να εμπιστευτεί ακόμη περισσότερο τη χώρα. Ασχολείται, διηγείται, με τον τραπεζικό τομέα από το 1983, αυτό ξέρει να κάνει, έχει μεγάλη εμπειρία στον χώρο και στην Κύπρο βλέπει μεγάλες προοπτικές. Το αφήγημα του κ. Sehnaoui δεν το αναγνωρίζουν οι περισσότεροι Κύπριοι, αλλά αυτό που περιγράφει είναι μια ερμηνεία για την Κύπρο που κυριαρχεί στο εξωτερικό.

 

 

«Ξέρω την Κύπρο πολλά χρόνια και η χώρα σας πέρασε δύσκολες στιγμές. Ήμουν απαισιόδοξος για την ικανότητά σας να ξεπεράσετε την κρίση και φοβόμουν ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί όπως στην Ελλάδα. Δεν περίμενα να το ξεπεράσετε, αλλά το πετύχατε. Ο λαός, οι άνθρωποι της Κύπρου και η κυβέρνηση. Οι άνθρωποι, για παράδειγμα, δεν βγήκαν στους δρόμους (για να διαμαρτυρηθούν), δεν αρνήθηκαν τους όρους που έθεσε η τρόικα. Τα πράγματα εξελίχθησαν ήρεμα. Υπήρξε μια θετική ώθηση και αναδύθηκε μια νέα εμπιστοσύνη για την οικονομία. Βλέπω σήμερα τον κόσμο στην Κύπρο να νιώθει ότι οι προοπτικές για το μέλλον είναι καλύτερες από ό,τι ήταν πριν από την κρίση. Πριν από την κρίση οι στόχοι σας, η ζωτικότητα και οι φιλοδοξίες σας δεν ήταν τόσο υψηλές. Είστε μια μικρή χώρα, αλλά τώρα σκέφτεστε αλλιώς, ως άνθρωποι που μπορούν να επιτύχουν περισσότερα. Με αυτό τον τρόπο βλέπω την κατάσταση. Βλέπω μια νέα χώρα», σημειώνει ο κ. Sehnaoui, ο οποίος  θεωρεί ότι η Κύπρος είναι στο τέλος του καθοδικού κύκλου και αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για επενδύσεις. Αυτές τις ευκαιρίες βλέπει στον τραπεζικό τομέα, ευκαιρίες που επιθυμεί, όπως λέει, να αξιοποιήσει.

«Βλέποντας την αντίδραση της Κύπρου κατά τη διάρκεια της κρίσης άλλαξα άποψη και είπα ότι σε αυτούς τους ανθρώπους μπορείς να βασιστείς. Η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και η εμπιστοσύνη από το εξωτερικό, από επενδυτές, είναι η νέα πραγματικότητα. Έτσι όταν θέλει κάποιος να επενδύσει σε αυτό που ξέρετε να κάνετε, είναι πολύ ελκυστικό να το κάνει όταν είστε στο χαμηλό σημείο του κύκλου, γιατί έπεται η άνοδος. Τίποτα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Νομίζω ότι αυτό είναι μια πραγματικότητα, βρίσκεστε στο κάτω μέρος της κρίσης, αρχίζετε να σηκώνεστε και το μέλλον δείχνει όμορφο, με πολλές ευκαιρίες τα επόμενα χρόνια. Ο τραπεζικός τομέας, φυσιολογικά, έρχεται να συμπληρώσει την ανάπτυξη. Ως τραπεζίτης βλέπω πολλές ευκαιρίες που θέλω να αξιοποιήσω και αυτό κάνω».

 

 

 

Info

Ποιος είναι

Ο κ. Maurice Sehnaoui είναι πρωτοπόρος στον τραπεζικό τομέα στον Λίβανο και έχει συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία της χώρας με τη δέσμευση και υποστήριξή του στους πυλώνες της κοινωνικοοικονομικής εξέλιξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενδυνάμωση των γυναικών και την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Υπηρέτησε ως υπουργός Ενέργειας και Υδάτων από το 2004 έως το 2005 και συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια διαφόρων εταιρειών. Είναι ιδιοκτήτης ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων που περιλαμβάνει και κτήρια στο κέντρο της Βηρυτού.

Ο κ. Sehnaoui είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και γενικός διευθυντής της BLC Bank από το 2008 και η στρατηγική που εφάρμοσε βοήθησε την τράπεζα να τετραπλασιάσει το μέγεθός της σε λιγότερο από πέντε χρόνια και να καταστεί ένα σημαντικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με ενεργητικό πέραν των 5 δισ. δολ.

Γεννήθηκε το 1943 και είναι κάτοχος πτυχίου στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Saint Joseph της Βηρυτού. Είναι Chevalier (Ιππότης) της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής (Legion d’ Honneur) και Αξιωματικός της Γαλλικής «Ordre National du Merite».

Η εξαγορά της πρώην Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου έγινε με καταβολή τιμήματος 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 40 εκατ. ευρώ, η οποία καλύφθηκε χωρίς συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Η συμμετοχή του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στην AstroΒank περιορίστηκε στο 17,7%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ