Φόρμα αναζήτησης

Κομβικό σημείο αεροπλοΐας η Κύπρος

Για πρώτη φορά πραγματοποιείται στο νησί μας ένα τόσο εξειδικευμένο συνέδριο πάνω σε διάφορα ζητήματα που αφορούν τον τομέα της αεροπλοΐας. Το συνέδριο θα φέρει την ονομασία «Cyprus Aviation Conference» και θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου στη Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρνακας. Θα συμμετάσχει ένας μεγάλος αριθμός συνέδρων από την Κύπρο και το εξωτερικό και κύριος στόχος του συνεδρίου είναι να καταστεί η χώρα μας κομβικό σημείο αεροπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Q4 Aviation Ltd -εκ των διοργανωτών του συγκεκριμένου συμποσίου- κ. Αντώνης Θεοδωρίδης μίλησε στον «Π» για τη θεματολογία και τους βασικούς στόχους αυτού του συνεδρίου.

Κύριε Θεοδωρίδη, ποιοι θα είναι οι διοργανωτές του συμποσίου και γιατί αυτό οργανώνεται στη Λάρνακα;

«Τη διοργάνωση του συνέδριου ανέλαβαν οι κυπριακές εταιρείες Q4 Aviation Ltd και CA Aviation Management Services, σε συνεργασία με την αγγλική εταιρεία Αeropodium Ltd. Η Λάρνακα θεωρήθηκε η καταλληλότερη πόλη για το συνέδριο λόγω του αεροδρομίου, αλλά κι επειδή διαθέτει αρκετά στοιχεία που την καθιστούν ‘Aviation City’, καθότι εκεί στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία αεροπορικών εταιρειών, εταιρειών εξυπηρέτησης εδάφους κ.λπ.». 

Πότε θα πραγματοποιηθεί το συμπόσιο και ποιοι θα είναι οι προσκεκλημένοι;

«To συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου 2018 και σε αυτό θα παραστεί η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδη. Επίσης, θα παραστούν και μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο δήμαρχος Λάρνακας, ο πρόεδρος της ΟΕΒ, ο πρόεδρος και μέλη του ΕΒΕ Λάρνακας, αντιπροσωπεία του ΚΟΤ και αρκετοί σύνεδροι από την Κύπρο και το εξωτερικό. Οι εγγραφές συνεχίζονται και υπολογίζουμε να έχουμε έναν αριθμό συνέδρων μεταξύ 150-200».

Ποιοι θα είναι οι ομιλητές; 

«Πέραν της υπουργού Μεταφορών και των υπολοίπων καλεσμένων, θα συμμετάσχουν γύρω στους 15 ομιλητές, τόσο από το εξωτερικό, δηλαδή την Αγγλία, την Ελλάδα, την Αμερική και τη Ν. Αφρική, όσο και από την Κύπρο. Όλοι οι ομιλητές θα είναι ειδικοί σε θέματα αεροπλοΐας. Η λίστα αυτή αναμένεται ότι θα αυξηθεί τις προσεχείς μέρες καθώς περιμένουμε επιβεβαιώσεις και από άλλους ομιλητές». 

Η όλη δομή του συνεδρίου;

«Ελπίζουμε το συνέδριο να είναι ενδιαφέρον και κατατοπιστικό. Ο κάθε ομιλητής αναμένεται να αναπτύξει το θέμα του στην ενότητα που τον ενδιαφέρει και που είναι καταρτισμένος και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συνέδρους και τους ομιλητές, οι οποίοι θα ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις πάνω σε διάφορα ζητήματα. Στο συμπόσιο θα χρησιμοποιηθεί η αγγλική γλώσσα».

 

Μιλήσατε για ενότητες. Μπορείτε να μας πείτε κάτι περισσότερο για αυτές τις ενότητες; 

«Οι ενότητες που θα συζητηθούν είναι οι ακόλουθες: α) Η Κύπρος στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Μπορεί η Κύπρος να εξελιχθεί σε ένα νέο κεντρικό κομβικό σημείο αεροπλοΐας; β) Χρηματοδότηση και μίσθωση αεροσκάφους, Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι; γ) Αγορά και πώληση αεροσκάφους. ε) Διοίκηση, συντήρηση και λειτουργία αεροσκαφών. ζ) Εκπαίδευση χειριστών και ιπτάμενου προσωπικού».

Ποιο αναμένεται να είναι το όφελος μετά το πέρας του συμποσίου;

«Το συμπόσιο αυτό ξεκίνησε ως ιδέα πριν από 2-3 χρόνια. Όμως, λόγω άλλων ασχολιών δεν καταφέραμε να πάρουμε την τελική απόφαση για το πότε και πού θα γίνει. Αυτό αποφασίστηκε το περασμένο καλοκαίρι. Υπήρχε αρχικά η σκέψη να γίνει τον Ιανουάριο, αλλά οι προεδρικές εκλογές μας ανάγκασαν να το μεταφέρουμε για τον Μάιο. Αυτό που πραγματικά αναμένουμε είναι να καταφέρουμε να διοργανώσουμε και δεύτερο παρόμοιο συμπόσιο το 2019. Το μακροπρόθεσμο πλάνο μας είναι η δημιουργία στο μέλλον, τουλάχιστον εντός της επόμενης τριετίας, μιας έκθεσης όπου θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε στην Κύπρο κατασκευαστές αεροσκαφών, ξένες αεροπορικές εταιρείες και οργανισμούς, έτσι ώστε να καταστεί η Κύπρος κομβικό σημείο πώλησης κι εγγραφής αεροσκαφών. Κάτι σαν ένα μικρό «Air Show». Με άλλα λόγια, η Κύπρος έχει σημαία στη ναυτιλία και αυτό που προσβλέπουμε είναι να αποκτήσει σημαία και στην αεροπλοΐα».

Δεν είναι δύσκολο εγχείρημα αυτό το οποίο λέτε; 

 «Βεβαίως και είναι. Όμως, εάν σκεφτείτε ότι η Κύπρος υπερτερεί σε πολλά σημεία από άλλες χώρες, πιο μικρές σε μέγεθος και υποδομές, οι οποίες έχουν καταφέρει πολλά περισσότερα από εμάς στον τομέα της αεροπλοΐας, το γεγονός αυτό μας δίνει το δικαίωμα και την ελπίδα να προσπαθήσουμε για να καταφέρουμε πολύ περισσότερα στον τομέα αυτό. Επιδίωξή μας είναι η Κύπρος να πάρει αυτό που πραγματικά της αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη της αεροπλοΐας. Υπάρχει η όρεξη και το μεράκι, υπάρχουν και οι ικανοί άνθρωποι στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, οι οποίοι ευελπιστούμε ότι θα μας βοηθήσουν σε αυτό το εγχείρημα».

 Την παρουσία της υπουργού Μεταφορών στο συμπόσιο πώς σκοπεύετε να την αξιοποιήσετε; 

«Η παρουσία της νέας υπουργού Μεταφορών κατ’ αρχάς μας τιμά και μας αναγκάζει να δούμε τα θέματα του συμποσίου πάρα πολύ σοβαρά. Την ευχαριστούμε και πιστεύομε ότι θα σταθεί αρωγός στο εγχείρημα που θέλουμε να πετύχουμε, διότι στο τέλος της ημέρας πρώτιστος στόχος είναι να βοηθηθεί η Κύπρος στον τομέα της αεροπλοΐας. Δεν υποστηρίζουμε πως δεν υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα και το πιο σοβαρό είναι η συνεχιζόμενη κατοχή του νησιού και η απαγόρευση των κυπριακών αεροσκαφών να πετούν πάνω από την Τουρκία, όπως κάτι ανάλογο ισχύει και με τον ελλιμενισμό των κυπριακών πλοίων στα τουρκικά λιμάνια. Αυτή η κατάσταση, όμως, δεν πρόκειται να μας εμποδίσει στο να κοιτάξουμε προς το μέλλον και να προσπαθήσουμε να εξεύρουμε άλλες λύσεις για τα πιο πάνω προβλήματα. Επίσης, οι υπόλοιποι φορείς που αγκάλιασαν την προσπάθειά μας θεωρώ ότι θα συνεχίσουν να βοηθούν και θα σταθούν δίπλα μας, διότι τα οφέλη από το να καταστεί η Κύπρος κομβικό σημείο αεροπλοΐας θα είναι πολλαπλά. Η εγγραφή ιδιωτικών αεροσκαφών, σε συνδυασμό με την κάθοδο κι άλλων ξένων εταιρειών είναι κάτι στο οποίο προσβλέπουμε κι επιδιώκουμε».

«Τομέας με προοπτική η αεροπλοΐα»

Στο συμπόσιο θα εξεταστούν και οι νέες καινοτόμες υπηρεσίες που σχετίζονται με την αεροπλοΐα και τον τουρισμό, όπως είναι οι υπηρεσίες ελικοπτέρων, η δημιουργία αεροταξί κ.λπ.

Το συνέδριο που θα διοργανώσετε συνδυάζεται με άλλα θέματα που απασχολούν την Κύπρο;

«Όπως όλοι γνωρίζουν, η Κύπρος είναι δυνατή σε υπηρεσίες άλλα και πολύ γνωστή για το επίπεδο μόρφωσης των νέων επιστημόνων της. Είναι, επίσης, δυνατή στις υπηρεσίες τηλεφωνίας και διαδικτύου που προσφέρει, ενώ τα τελευταία χρόνια δείχνει να ξεπερνά την οικονομική κρίση και παρουσιάζεται σαν μια χώρα που προσφέρεται για μεγάλες επενδύσεις από ξένους. Η τουριστική βιομηχανία βρίσκεται σε ανοδική πορεία, γι’ αυτό και το συμπόσιο θα έχει ως θέμα και τις νέες καινοτόμες υπηρεσίες που σχετίζονται με την αεροπλοΐα και τον τουρισμό, όπως είναι οι υπηρεσίες ελικοπτέρων, η δημιουργία αεροταξί κ.λπ. Στη ενότητα αυτή θα γίνει αναφορά και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο θέμα των υδρογονανθράκων και των υπηρεσιών που είναι σε ζήτηση σε σχέση πάντοτε με το ίδιο θέμα».

Η εταιρεία σας, η «Q4 Αviation», με τι ασχολείται πέραν της διοργάνωσης του συμποσίου; 

«Είμαστε μια νέα εταιρεία και η κύρια ενασχόλησή μας είναι η ναύλωση, η μίσθωση, η πώληση και η διοίκηση αεροσκαφών στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα εξυπηρέτησης ‘Air Ambulance’ μαζί με τους συνεργάτες μας, την αντιπροσώπευση αεροπορικών αερογραμμών, την εγγραφή αεροπορικών εταιρειών και τη στελέχωσή τους με επαγγελματίες του είδους για να μπορέσουν να αδειοδοτηθούν. Η προσπάθειά μας είναι να προσφέρουμε ποιοτικές και εξειδικευμένες VIP υπηρεσίες στο κοινό, σε αεροπορικές εταιρείες, ποδοσφαιρικές ομάδες, ταξιδιωτικούς πράκτορες και οργανωτές ταξιδιών στην Κύπρο, προσφέροντας αεροσκάφη όλων των τύπων από τα αεροδρόμια της Λάρνακας, της Πάφου και από οποιοδήποτε άλλο αεροδρόμιο ανά την υφήλιο. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εταιρεία μας μπορεί κάποιος να βρει στο www.Q4aviation.com»

Κλείνοντας τη συνέντευξή σας κ. Θεοδωρίδη, θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο; 

«Θέλω να ευχαριστήσω την εφημερίδα ‘Πολίτης’ για την ευκαιρία που μας έδωσε να προβάλουμε το συμπόσιο που προγραμματίζουμε. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υποστηρικτές του συμποσίου μας, τους χορηγούς για την πολύτιμη στήριξή τους και γενικά όλο τον κόσμο που θα το παρακολουθήσει. Το Aviation είναι ένας τομέας πολύ ευχάριστος, με πολύ καλή προοπτική. Θα συμβούλευα τους νέους μας να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα και αν το επιθυμούν να σπουδάσουν το αντικείμενο. Υπάρχουν πανεπιστήμια που ειδικεύονται στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Ίσως και τα πανεπιστήμια της Κύπρου θα μπορούσαν να προσφέρουν θέματα αεροπλοΐας, πέραν των υφιστάμενων μαθημάτων και την ειδίκευση που προσφέρουν στον τομέα του τουρισμού. Απ’ ό,τι γνωρίζω υπάρχει το ‘Aviation Academy’ στη Λάρνακα και το επίπεδό του είναι αρκετά υψηλό. Τη δεδομένη στιγμή η Κύπρος διαθέτει τρεις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες ξεκίνησαν τη λειτουργία τους μετά το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών και της Eurocypria. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μέλλον για να εγγραφούν και άλλες εταιρείες, οι οποίες θα μπορούν να έχουν ως βάση τους τη χώρα μας και από την Κύπρο να επεκτείνονται και να δραστηριοποιούνται σε πολλά σημεία του κόσμου».