Φόρμα αναζήτησης

Κλεάνθης Γρίβας στον «Π»-Νομοθετική ρύθμιση των ναρκωτικών,η μόνη λύση

«Από όποια άποψη κι αν το δει κανείς, η απαγόρευση των ναρκωτικών αποδείχθηκε παράλογη και καταστρεπτική. Έχει αποτύχει. Και δεν είναι ανορθόδοξο, είναι εγκληματικό να γεμίζουν ακόμα οι φυλακές με χρήστες ή στην καλύτερη περίπτωση με εξαθλιωμένους οικονομικά νέους. Επί εννέα δεκαετίες τώρα, εκατομμύρια άνθρωποι καταδικάζονται σε στέρηση της ελευθερίας τους, οδηγούνται στον ξεπεσμό, την αρρώστια και τον θάνατο για ένα έγκλημα χωρίς θύμα. Αυτή η μαζική ανθρωποθυσία στον βωμό του παραλογισμού και της τρομοκρατίας της απαγόρευσης πρέπει να τερματιστεί».

Μιλά στον «Π» ο διδάκτωρ Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ψυχίατρος – νευρολόγος Κλεάνθης Γρίβας. Ένας άνθρωπος που, όταν ακόμα και η προφορά της λέξης «ναρκωτικά» εθεωρείτο ταμπού, μέσα από μια πλούσια βιβλιογραφία και αρθρογραφία προσπαθούσε να πείσει ότι η κοινωνία δεν απειλείται από τις ψυχότροπες ουσίες, αλλά από την κατασταλτική πολιτική της κρατικής εξουσίας απέναντι σ’ αυτές. Σήμερα οι απόψεις του έχουν μάλλον περισσότερη βαρύτητα παρά ποτέ γιατί το πράγμα δεν φαίνεται να πηγαίνει άλλο. Κάποια στιγμή το «καπάκι» θα πρέπει να ανοίξει και ο ίδιος πιστεύει ότι αυτό θα γίνει.

 

Κύριε Γρίβα, θα συμφωνείτε πιστεύω ως γενική αρχή ότι τα ναρκωτικά, είτε είναι παράνομα είτε νόμιμα, εκείνος που θέλει να τα βρει, θα τα βρει. Μήπως σας βρίσκει σύμφωνο και το ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να τεθεί επί τάπητος σε Κύπρο και Ελλάδα το θέμα της αποποινικοποίησης; Ή, πιο σωστά, το θέμα της ελεγχόμενης χρήσης;

Σε κάθε εξουσιαστική κοινωνία εκείνο που βαρύνει δεν είναι η κοινωνία, αλλά η εξουσία. Κάθε κοινωνία σέρνεται στην παράνοια του πολέμου, υφίσταται μια φρικαλέα ανισότιμη κατανομή του πλούτου και της δύναμης ή εξαναγκάζεται να αποδεχθεί τις απαγορεύσεις που της επιβάλλει η εξουσία, χωρίς ποτέ να ερωτηθεί για όλα αυτά. Η εξουσία δεν ρώτησε την κοινωνία όταν αποφάσιζε να επιβάλει την επιλεκτική απαγόρευση ορισμένων ουσιών. Και φυσικά δεν θα τη ρωτήσει για την αποποινικοποίηση ή τη νομιμοποίησή τους. Συνεπώς, δεν υπάρχει θέμα «ωριμότητας» της κοινωνίας (ελληνικής ή κυπριακής) σε σχέση με την άρση μιας απαγόρευσης, η οποία από κοινωνική άποψη είναι παράλογη και καταστρεπτική, αλλά από εξουσιαστική άποψη πολλαπλώς συμφέρουσα. Το μόνο θέμα που υπάρχει είναι να εξαναγκαστεί η εξουσία από την κοινωνία να αρθεί αυτή η απαγόρευση.

Μια ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να αφορά μόνο την κάνναβη, ή είστε υπέρ του μη διαχωρισμού των ναρκωτικών σε ελαφρά και σκληρά;

Είμαι υπέρ της νομιμοποίησης όχι μόνο της κάνναβης, αλλά όλων των απαγορευμένων ουσιών για λόγους ηθικούς, πολιτικούς, ανθρωπιστικούς και επιστημονικούς. Από ηθική άποψη, γιατί κανένας εκτός από εμένα δεν έχει δικαίωμα να αποφασίζει ποια ουσία θα καταναλώνω και ποια όχι. Από πολιτική άποψη, γιατί η κοινωνία δεν απειλείται από τις ψυχοτρόπες ουσίες αλλά από την κατασταλτική πολιτική της κρατικής εξουσίας απέναντι σ’ αυτές. Από ανθρωπιστική άποψη, γιατί πρέπει να τεθεί τέρμα στην ανθρωποβόρα βιομηχανία της απαγόρευσης και της καταστολής που παράγει αμέτρητες ατομικές και οικογενειακές τραγωδίες. Από επιστημονική άποψη, γιατί η ιατρική δεν μπορεί να λειτουργεί επ’ άπειρον ως θλιβερός αποενοχοποιητικός «γελωτοποιός» της εξουσίας και της οικονομίας και να αυτοκαταργείται ως αυτοτελής ανθρωπιστική – θεραπευτική επιστήμη, θυσιάζοντας στον βωμό των εξουσιαστικών συμφερόντων ένα πλήθος φυσικών αποτελεσματικών θεραπευτικών μέσων που έχουν ανύπαρκτη ή χαμηλή τοξικότητα.

Πόσο ανορθόδοξο μπορεί να είναι να βλέπουμε ακόμα πολύμηνες ποινές φυλάκισης ακόμα και για απλή κατοχή μικρών ποσοτήτων για προσωπική χρήση τη στιγμή που εκατομμύρια στον κόσμο είναι χρήστες;

Δεν είναι ανορθόδοξο. Είναι εγκληματικό. Μέσα σε 60 χρόνια (από το 1937 μέχρι το 1997), μόνο στις ΗΠΑ διενεργήθηκαν πάνω από 15 εκατ. συλλήψεις, εκδόθηκαν πάνω από 2 εκατ. καταδικαστικές αποφάσεις και επιβλήθηκαν πάνω από 12 εκατ. χρόνια φυλάκισης για απλή κατοχή, καλλιέργεια και χρήση της κάνναβης, ενός πολύτιμου φυτού που ικανοποιεί ένα πλήθος από καθημερινές ανάγκες. Αυτή η μαζική ανθρωποθυσία στον βωμό του παραλογισμού και της τρομοκρατίας πρέπει να τερματιστεί. Και ευτυχώς, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι διεργασίες που συντελούνται διεθνώς, θα τερματιστεί.

Εκτιμάτε ότι υπάρχουν σκοπιμότητες γύρω από τη συντήρηση αυτής της κατάστασης;

Να αναφέρω ενδεικτικά ότι το 2005 τα ετήσια κέρδη της διεθνούς βιομηχανίας πετρελαίου υπολογίστηκαν στα 700 δισ. δολάρια, ενώ της εμπορίας ναρκωτικών στα 1,4 τρισ. δολάρια. Εάν για τη διασφάλιση των κερδών της βιομηχανίας πετρελαίου θεωρείται «φυσικό» να γίνονται πόλεμοι και να αφανίζονται ολόκληροι λαοί, θα ήταν μάλλον αφελές να θεωρηθεί ότι η βιομηχανία της απαγόρευσης των ναρκωτικών αφήνεται να λειτουργεί στην τύχη. Εξαιτίας της επιλεκτικής απαγόρευσης ορισμένων ουσιών και της δίωξης των χρηστών τους, έχει οργανωθεί μια πελώρια βιομηχανία σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία είναι: α) απίστευτα κερδοφόρα για τους μετόχους της (κρατική εξουσία, μεγάλο κεφάλαιο – νόμιμο και παράνομο-, οργανωμένο έγκλημα, επαγγελματίες «σταυροφόροι κατά των ναρκωτικών», «θεραπευτές» κ.ά.). Σκεφτείτε ότι εξαιτίας της απαγόρευσης η ηρωίνη και άλλες παρόμοιες ουσίες είναι τα μοναδικά προϊόντα στον πλανήτη που διακινούνται με μεικτό ποσοστό κέρδους 4.000%, β) αφάνταστα διαλυτική για τους χρήστες και κυρίως για τους χρήστες οπιούχων (εξαθλίωση, αρρώστιες, θάνατοι, συλλήψεις, καταδίκες) και γ) άκρως επικίνδυνη για την κοινωνία, η οποία καθημερινά συνειδητοποιεί τον όλο και ασφυκτικότερο εναγκαλισμό της από εκείνους που ανέλαβαν εργολαβικά να την «προστατεύσουν». Πρόκειται για μια ληστρική επιχείρηση που μπορεί να λειτουργεί μόνο χάρη στην αγαστή συνεργασία κάποιων θυλάκων της κρατικής εξουσίας, του μεγάλου κεφαλαίου (νόμιμου και παράνομου) και του οργανωμένου εγκλήματος.

Αναπτύξτε μου το μοντέλο που έχετε στο μυαλό σας.

Προσωπικά θεωρώ ότι μοναδική λύση στο πρόβλημα είναι η κατάργηση όλων των απαγορευτικών νόμων και η ρύθμιση της διάθεσης: α) Των μη εξαρτησιογόνων ουσιών (όπως η κάνναβη) με τους κανόνες που διέπουν το αλκοόλ και τον καπνό (που είναι απείρως πιο τοξικά και πιο επικίνδυνα από την κάνναβη από ατομική και κοινωνική άποψη). β) Των εξαρτησιογόνων ουσιών (όπως τα οπιούχα και τα υποκατάστατά τους) με τους όρους που διέπουν τη διάθεση των ελεγχόμενων φαρμάκων σε όλους τους εξαρτημένους που τα έχουν ανάγκη. Κι αυτό γιατί απλούστατα (με ιατρικούς όρους) η εξάρτηση αποτελεί πρωτίστως ένα βιολογικό γεγονός, πράγμα που σημαίνει ότι ανήκει στην αρμοδιότητα της ιατρικής και όχι των διωκτικών υπηρεσιών.

Ο κατασταλτικός πανθεϊσμός και η εξουσιαστική παραπληροφόρηση που κυριαρχεί στην εποχή μας πρέπει να πεταχτούν στο καλάθι των αποβλήτων της ιστορίας και να αντικατασταθούν από μια έλλογη αντιμετώπιση του προβλήματος, με μέτρα που θα συμβάλλουν πραγματικά στην απόσπαση των χρηστών από τη μαύρη αγορά και την αποδυνάμωση του τρίπτυχου «κρατική εξουσία, μεγάλο κεφάλαιο και οργανωμένο έγκλημα» που τη διαχειρίζεται. Με άλλα λόγια, πρέπει να απορριφθεί η εφαρμοζόμενη «αντιμετώπιση», η οποία διακηρύσσει ότι επιδιώκει να κρατήσει την ηρωίνη μακριά από τους χρήστες, και να υιοθετηθεί μια πολιτική που θα έχει ως στόχο να κρατήσει την ηρωίνη μακριά από τους μη χρήστες.

Κάνναβη, η πλέον ατοξική

Η κάνναβη είναι τελικά μια «αθώα» ουσία και αδίκως την κατατρέχουν;

Από ιατρική άποψη, η κάνναβη είναι η πλέον ατοξική απ’ όλες τις ψυχοτρόπες ουσίες που υπάρχουν στον πλανήτη. Όπως το θέτει το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, «από πλευράς τοξικότητας, τα παράγωγα της κάνναβης πρέπει να θεωρούνται τα πιο ασφαλή από τα φάρμακα ευρείας χρήσης». Η εξακολούθηση της ποινικοποίησής της είναι απολύτως αβάσιμη από επιστημονική άποψη και επικίνδυνη από κοινωνική άποψη. Όλες οι επιστημονικές έρευνες και οι εκθέσεις των κυβερνητικών επιτροπών που συστάθηκαν στα τελευταία εκατό χρόνια καταλήγουν στο κοινό συμπέρασμα ότι η κάνναβη: α) δεν προκαλεί εξάρτηση (με το ιατρικό περιεχόμενο του όρου), β) δεν έχει αρνητικές βιολογικές επιπτώσεις, γ) δεν αποτελεί προστάδιο για τη χρήση άλλων ουσιών (π.χ. ηρωίνης) και δ) είναι πολύτιμο θεραπευτικό μέσο για μια σειρά ασθένειες, όπως γλαύκωμα, επιληψία, άσθμα, κατάθλιψη, ανορεξία, αντιμετώπιση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας κ.λπ.

Ποια αποτελέσματα θα πρέπει να αναμένονται εάν τελικά καταστεί δυνατή μια νομοθετική ρύθμιση;

Χωρίς αμφιβολία θα είναι τα ακριβώς αντίθετα από τα καταστρεπτικά αποτελέσματα της απαγόρευσης και της καταστολής. Η οποία α) συντελεί στη διαρκή αύξηση του αριθμού των εξαρτημένων. Γιατί εξαιτίας της απαγόρευσης η διακίνηση όλων των ουσιών (εξαρτησιογόνων και μη) γίνεται από τα ίδια κυκλώματα της μαύρης αγοράς, τα οποία έχουν έτσι τη δυνατότητα να σπρώχνουν -με διάφορες μεθοδεύσεις- τους χρήστες από την κάνναβη (που δεν προκαλεί εξάρτηση) στην ηρωίνη (που προκαλεί εξάρτηση) και να τους μετατρέπουν σε ισόβια εξαρτημένους τους, β) επιβαρύνει οικονομικά την κοινωνία γιατί τα τεράστια ποσά που υφαρπάζονται κάθε χρόνο από τους φορολογουμένους και σπαταλιούνται για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της απαγόρευσης (συντήρηση διωκτικών, ποινικών, σωφρονιστικών αλλά και νοσηλευτικών μηχανισμών αμφιβόλου ποιότητας) συνιστούν ένα συνεχώς αυξανόμενο βάρος που καμιά κοινωνία δεν μπορεί να σηκώνει αγόγγυστα, γ) ενισχύει το οργανωμένο έγκλημα: η δήθεν «αντιναρκωτική» νομοθεσία εξασφαλίζει τη λειτουργία της μαύρης αγοράς υπό τον μονοπωλιακό έλεγχο της «νόμιμης» εξουσίας του κράτους και της «παράνομης» εξουσίας του οργανωμένου εγκλήματος, διαμορφώνοντας μια κατάσταση στο πλαίσιο της οποίας όλα τα κέρδη τα προσπορίζεται το οργανωμένο έγκλημα και όλο το κόστος το επωμίζεται η κοινωνία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διαρκή οικονομική ενίσχυση του οργανωμένου εγκλήματος και την αύξηση των δυνατοτήτων του να διαφθείρει όλο και μεγαλύτερο αριθμό κυβερνητικών, κρατικών και κομματικών αξιωματούχων, με αποτέλεσμα την επέκταση της επιρροής του ή την επιβολή του ελέγχου του σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, δ) επιβαρύνει πολιτικά την κοινωνία: Με πρόσχημα την «προστασία» της κοινωνίας νομιμοποιείται η συνεχής ενδυνάμωση των αρμοδιοτήτων της κρατικής εξουσίας σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών, ε) δολοφονεί τους χρήστες γιατί τους εξαναγκάζει να οδηγούνται στην αθλιότητα, το ποινικό αδίκημα, την πορνεία, την αρρώστια και πολλές φορές στον θάνατο και δ) προκαλεί άπειρες ατομικές και οικογενειακές τραγωδίες.