Φόρμα αναζήτησης

Γεωργία Γεωργιάδου: Προξενήτρα γάμων για 46 χρόνια

Το γεγονός ότι η ίδια παντρεύτηκε από συνοικέσιο στάθηκε η αφορμή για να θέλει να βοηθήσει άτομα που δυσκολεύονται να βρουν το άλλο τους μισό. «Ήθελα να προσφέρω στους ανθρώπους την ευκαιρία να ζήσουν μέσα σ’ ένα σωστό και λειτουργικό γάμο, γι’ αυτό και άνοιξα δικό μου γραφείο γνωριμιών, το πρώτο στην Κύπρο», αναφέρει στον «Π» η Γεωργία Γεωργιάδου, η οποία για 46 χρόνια ασχολείται με τις γνωριμίες.

Η λέξη προξενιό δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό της, εφόσον, όπως εξηγεί, δεν προχωρεί σε προξενιό, αλλά συστήνει μεταξύ τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη για σοβαρή γνωριμία γάμου. «Καλά, στις μέρες μας χρειάζονται αυτά τα γραφεία;», τη ρωτάμε. «Χρειάζονται λόγω του ότι οι καιροί σήμερα είναι πολύ δύσκολοι για γνωριμίες», απαντά. «Και οι άνδρες και οι γυναίκες που έρχονται κοντά μου -είτε νεαρής είτε μεγάλης ηλικίας-  το μόνο πράγμα που μου λένε και μου τονίζουν είναι «ναι μεν κάνουμε γνωριμίες στους χώρους όπου κυκλοφορούμε, όμως βλέπουμε πώς συμπεριφέρεται ο κόσμος και δεν εμπιστευόμαστε εύκολα».

Η διαδικασία

Από τη στιγμή, λέει η κ. Γεωργιάδου, που ένα άτομο τής εκφράσει το ενδιαφέρον να κάνει σοβαρή -και τονίζει αυτή τη λέξη- προσπάθεια ανεύρεσης κατάλληλου συντρόφου για γάμο, τότε η ίδια θα κρατήσει σημειώσεις τόσο για αυτό προσωπικά όσο και για τα δεδομένα που ενδιαφέρεται. Ακολούθως η ίδια θα ανατρέξει πρώτα στη «λίστα» της για να βρει εκείνο το άτομο που ανταποκρίνεται στα δεδομένα τα οποία ζητά ο ενδιαφερόμενος, κοιτάζοντας, μεταξύ άλλων, στοιχεία όπως ηλικία, μόρφωση, επάγγελμα, οικογενειακή κατάσταση.

«Παίρνω έγκριση και από τους δύο, εάν δηλαδή τους ικανοποιούν τα δεδομένα του ατόμου που τους βρήκα, και μετά ανταλλάζω τηλέφωνα για να μπορέσουν να τηλεφωνηθούν μόνοι τους και να κάνουν τη συνάντησή τους όποτε και όπου επιθυμούν», συνεχίζει η κ. Γεωργιάδου, αποτρέποντάς μας να σκεφτούμε πως το έργο της τελειώνει εδώ: «Μετά ασφαλώς θα με ενημερώσουν πώς είδαν τη συγκεκριμένη περίπτωση για να ξέρω τι να κάνω παρακάτω. Μπορεί ο ένας από τους δύο να μην θέλει να ξαναβγεί με τον άλλο για κάποιους λόγους δικούς του, είτε γιατί δεν έγινε αυτό το ‘κλικ’ που λένε -και που είναι πολύ βασικό- είτε για παράδειγμα γιατί δεν του άρεσε κάτι: μια χειρονομία, μια συμπεριφορά». Ο ρόλος της κ. Γεωργιάδου σταματά μόνο όταν την ειδοποιεί το ζευγάρι ότι είναι καλά και ότι πλέον θα πορευθεί με στόχο τον γάμο.

Η Γεωργία Γεωργιάδου, η οποία για 46 χρόνια ασχολείται με τις γνωριμίες.

 

 

Ταιριάζοντας δύο ανθρώπους

Το να ταιριάξεις δύο ανθρώπους θέλει ταλέντο και μαεστρία, όπως αναφέρει η κ. Γεωργιάδου. «Το μυστικό για το σωστό ταίριασμα βρίσκεται στη σωστή τοποθέτηση ενός ατόμου πλάι στο άλλο. Δηλαδή, δεν μπορώ να βάλω έναν άνθρωπο με κλειστό χαρακτήρα δίπλα σ’ ένα άλλο κλειστό άτομο, γιατί δεν πρόκειται να ταιριάξουν. Πρέπει να βρεις κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και κάποια που να συμπληρώνουν το ένα το άλλο».

Την ίδια ώρα δίνει μεγάλη σημασία στις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων. «Λόγου χάρη, μπορεί κάποιος να κάνει κάποιο επικίνδυνο σπορ, κάτι που οφείλω να αναφέρω στο άτομο που πρόκειται να κάνει γνωριμία μαζί του. Το ίδιο επίσης για ένα άτομο που είναι χορτοφάγο: πρέπει να το γνωρίζει αυτό εκ των προτέρων, για παράδειγμα η κοπέλα, για να δει εάν αποδέχεται να μαγειρεύει δύο διαφορετικά φαγητά κάθε μέρα κ.ο.κ.».

 

Δική της εφημερίδα

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί πως πρώτη η κ. Γεωργιάδου καθιέρωσε τις μικρές αγγελίες γνωριμίας σε παγκύπριο επίπεδο και μάλιστα προχώρησε στην έκδοση της δικής της εφημερίδας «Τυχερή ευκαιρία», τον Ιανουάριο του 1987, που στόχο είχε να φιλοξενεί αγγελίες γνωριμίας, καθώς και να ενημερώνει τον κόσμο για όλα όσα συμβαίνουν στην αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα περιλάμβανε άρθρα, απόψεις, διηγήματα και ποιήματα γύρω από τον γάμο και τον έρωτα.

Η κ. Γεωργιάδου όμως δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό. Το 1989 προχώρησε στη δημιουργία μπουάτ στο κέντρο της Λεμεσού, ένα σημείο αναφοράς, όπως εξηγεί, όπου θα μπορούσαν τα άτομα που προσπαθούσε να φέρει κοντά να συναντιούνται εκεί και να γνωρίζονται πιο εύκολα. «Ό,τι έκανα ήταν πρωτοπόρο, για αυτό ο κόσμος πίστευε ότι ήρθα από το εξωτερικό», λέει σήμερα η κ. Γεωργιάδου ενθυμούμενη τα χρόνια εκείνης της πρωτόγνωρης για τα κυπριακά δεδομένα μπουάτ. «Ήταν ο πόθος μου να κάνω κάτι πάνω στο θέμα γνωριμιών που μου έδινε κίνητρο να κάνω βήματα», προσθέτει. «Επίσης και τον καιρό της ελεύθερης ραδιοφωνίας έκανα δύο εκπομπές σε Λευκωσία και Πάφο, πάντα για ενημέρωση και προώθηση των σοβαρών γνωριμιών».

Η ευγένεια το Α και το Ω

Η κ. Γεωργία ασφαλώς κουβαλά πλήθος από εμπειρίες σε σχέση με το λειτούργημα, που όπως λέει υπηρετεί. Με όσα είδε και άκουσε θα μπορούσε να γραφτεί μυθιστόρημα.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ κάτι που μου έμεινε στη μνήμη πολύ ευχάριστα, ήταν η ευγένεια και η καλοσύνη κάποιου κυρίου μεγάλης ηλικίας, γύρω στα 66-67, ο οποίος ήρθε και μου είπε: ‘κα Γεωργία, πέθανε η γυναίκα μου, ενδιαφέρομαι να βρω κάποιο πλάσμα για συντροφικότητα και να περάσω όσα χρόνια μου έμειναν στη ζωή μου’.

Εγώ προσπαθούσα πολύ για να πετύχω έστω κάτι, επειδή τόσο πολύ με σκλάβωσε η ευγένεια αυτού του ανθρώπου, αφού μου είπε ‘δεν θέλω να στεναχωρηθείς αν δεν βρούμε, γιατί εγώ ήρθα να κάνω αυτό που έπρεπε από εμένα, από εκεί και πέρα ό,τι θέλει ο Θεός’.

Το λοιπόν, στην προσπάθειά μου να τον βοηθήσω, βρέθηκε μια κοπέλα αξιοπρεπέστατη και εμφανίσιμη, πολύ μικρότερης ηλικίας, γύρω στα 55-56. Της είπα ‘δες τον και δεν θα χάσεις’. Όταν τον είδε, μου λέει: ‘Γεωργία μου φοβάμαι’. ‘Γιατί φοβάσαι’; ‘Μήπως και πει όχι’.

Γιατί η ευγένεια πάντα είναι το Α και το Ω στον άνθρωπο. Δυστυχώς -και το τονίζω- σήμερα λίγοι το καταλαβαίνουν αυτό».

Δύο μανεκέν ήθελαν «γυναίκες για σπίτι»

«Κάποτε ήρθαν δύο παιδιά πολύ εμφανίσιμα, κομψά και ωραία», αφηγείται η κ. Γεωργιάδου. «Όταν τους ρώτησα με τι ασχολείστε, μου λένε ‘μανεκέν’. Τότε εγώ ξαφνιάστηκα, γιατί ξέρω πως τέτοια άτομα τα τρέχουν από πίσω ένα μάτσο γυναίκες.  

‘Καλά, εσείς έχετε όσες γυναίκες θέλετε που σας τρέχουν από πίσω, γιατί ήρθατε εδώ;’, τους ρωτώ. 

Μου λένε, ‘εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για τέτοιου είδους γυναίκες, ενδιαφερόμαστε για γυναίκες με τις οποίες θα ανοίξουμε ένα σπίτι. Ναι μεν ασχολούμαστε με αυτό το επάγγελμα και κολακευόμαστε που έχουμε θαυμάστριες, όμως πέραν τούτου θέλουμε να έχουμε στο σπίτι μας μια γυναίκα με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια’. Πραγματικά αυτό το γεγονός μου έμεινε αξέχαστο στο μυαλό».

Περισσότερες πληροφορίες για το γραφείο γνωριμιών της κας Γεωργιάδου στο www.meetmecyprus.com 

 

Εξέδωσε την πρώτη εφημερίδα για γνωριμίες «Τυχερή ευκαιρία», τον Ιανουάριο του 1987.

 

 

Διαφήμιση του 1989 για το μπαρ γνωριμιών «Εσπερίδες» στη Λεμεσό.