Φόρμα αναζήτησης

Δράση για την απασχόληση των νέων

To «Youth Empowered» φιλοδοξεί να δώσει σε περίπου 3.000 νέους στην Κύπρο μέχρι το 2020 τα εφόδια που χρειάζονται για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας [...]

Read More...

Στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας των νέων στοχεύει το πρόγραμμα «Youth Empowered» της Α/φοί Λανίτη και της Coca-Cola. Η δράση θα πραγματοποιηθεί από 5-7 Δεκεμβρίου στην Πύλη Αμμοχώστου, στη Λευκωσία. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 18-30 ετών που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, παρέχοντάς τους δωρεάν δεξιότητες, επαγγελματική καθοδήγηση και δυνατότητες δικτύωσης ώστε να διεκδικήσουν ουσιαστικές ευκαιρίες απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, μέσα από ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με ειδικούς στην αγορά εργασίας, φορείς και επιχειρήσεις, που προσφέρουν τεχνογνωσία και δικτύωση, το «Youth Empowered» φιλοδοξεί να δώσει σε περίπου 3.000 νέους στην Κύπρο μέχρι το 2020 τα εφόδια που χρειάζονται για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να επιτύχουν μια θετική αλλαγή στη ζωή τους. Το «Youth Empowered» προσφέρει:

-Εκπαίδευση στις βασικές προσωπικές και επαγγελματικές δεξιότητες, απαραίτητες για τη σημερινή αγορά εργασίας (δημιουργία βιογραφικού, προετοιμασία για συνέντευξη, αλληλεπίδραση και δικτύωση, διαχείριση χρόνου κ.λπ.)

-Επαγγελματική καθοδήγηση από μέντορες και έμπειρα στελέχη της Α/φοί Λανίτη, της Coca-Cola και των συνεργατών τους

-Δυνατότητες δικτύωσης με εταιρείες και ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης.

H διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Α/φοί Λανίτη, Κάλια Πατσιά, μιλά στον «Π» για την πρωτοβουλία της εταιρείας και εξηγεί τη φιλοσοφία της.

 

-Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία των νέων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η δράση “Youth Empowered” πώς μπορεί να βοηθήσει;

 Είναι αλήθεια ότι το ζήτημα της ανεργίας των νέων έχει γίνει πολύ έντονο τα τελευταία χρόνια. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι τα ποσοστά που αποτυπώνουν οι σχετικοί δείκτες είναι τέτοια που κανείς Κύπριος δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος, καθώς οι ευκαιρίες για τους νέους παραμένουν ακόμη περιορισμένες. Η ανεργία των νέων εξακολουθεί να κυμαίνεται πάνω από το 26%, παρά τη μικρή μείωση της συνολικής ανεργίας, και κανείς δεν μπορεί να επαναπαύεται με αυτά τα στοιχεία.

Στην Α/φοί Λανίτη εδώ και χρόνια υποστηρίζουμε την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την εξέλιξη των νέων, ώστε να μπορούν και αυτοί με τη σειρά τους να χτίσουν το μέλλον τους. Θεωρούμε μείζονος σημασίας ζήτημα το να βοηθήσουμε όλοι τη νέα γενιά. Και αυτό ακριβώς κάνει το Youth Empowered – προσφέρει δεξιότητες, γνώσεις και επαγγελματική δικτύωση σε νέους που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας.

Το «Youth Empowered», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 5-7 Δεκεμβρίου στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία, είναι ένα πρόγραμμα που ξεκινά στην Κύπρο από την Α/φοί Λανίτη και την Coca-Cola και φιλοδοξεί να δώσει στη νέα γενιά της χώρας όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζεται για να ξεπεράσει τις προκλήσεις της εποχής.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της πρωτοβουλίας;

 Το σημαντικό με το Youth Empowered είναι ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα, εντελώς διαφορετικό από άλλα αντίστοιχα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε.

Το πρώτο βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι πρόκειται για μια συλλογική και συμμετοχική προσπάθεια, αφού τελεί υπό την αιγίδα της υπουργού Εργασίας, του Δήμου Λευκωσίας και του Οργανισμού Νεολαίας, ενώ υπάρχουν σημαντικοί συνεργάτες που ενώνουν εθελοντικά τις δυνάμεις τους. Αυτοί είναι εταιρείες και οργανισμοί όπως οι ΑΝΤ1, IN Business, Delema McCANN, PWC, StudentLife, Gen-Cyprus, Cyprus Marketing Youth Society, PopUP Nicosia, cyta, HeartCyprus, Gloria Jeans, Μ&P, MKO AKTH και το Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας, που και οι 15 δημιουργούν ένα μεγάλο δίκτυο γνώσης, ανθρώπων και επαφών. Και θέλω σε αυτό το σημείο να προσκαλέσω όλες τις εταιρείες και τους ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν να έρθουν σε επαφή μαζί μας μέσα από την ιστοσελίδα του προγράμματος, www.youthempowered.com.cy, ώστε όλοι μαζί να κάνουμε ακόμη περισσότερα για τους νέους της Κύπρου.

Αυτό το δίκτυο προσφέρει στους νέους τις ευκαιρίες που αναζητούν και τη δύναμη να χτίσουν το μέλλον τους. Μάλιστα, θα δημιουργηθεί και μια βάση δεδομένων με τους 200 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, η οποία θα αξιοποιηθεί από τις εταιρείες με τις οποίες έχουμε συμβληθεί ώστε να δίνεται προτεραιότητα για την κάλυψη των κενών θέσεων.

Το δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό του Youth Empowered αποτελεί το πόσα πράγματα προσφέρει: εκπαίδευση στις βασικές προσωπικές και επαγγελματικές δεξιότητες, καθοδήγηση από μέντορες και έμπειρα στελέχη της Α/φοί Λανίτη, της Coca-Cola και των συνεργατών τους και ουσιαστικές δυνατότητες δικτύωσης.

Το τρίτο βασικό χαρακτηριστικό του είναι ο τρόπος συμμετοχής. Το Youth Empowered είναι εντελώς δωρεάν και απόλυτα ανοιχτό σε όποιον νέο βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας.

Έχουμε, λοιπόν, ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τις γνώσεις με την καθοδήγηση από μέντορες, τις δεξιότητες με τις ευκαιρίες networking και τη διάθεση για προσφορά με τη δίψα των νέων για εξέλιξη.

 

-Με ποια κριτήρια θα επιλέξετε ποιους νέους θα εντάξετε στη δράση;

 Η συμμετοχή στο Youth Empowered είναι η πλέον εύκολη. Οι νέοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα τριήμερα σεμινάρια δεν χρειάζεται ούτε να έχουν κάποιο πτυχίο, ούτε εξειδίκευση σε κάποιον τομέα. Οποιοσδήποτε είναι από 18 μέχρι 30 ετών μπορεί να έρθει στην Πύλη Αμμοχώστου και να παρακολουθήσει τα σεμινάρια.

Αυτός είναι και ο σκοπός μας: να μπορέσουμε να παρακινήσουμε και να δώσουμε ώθηση σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους. Θέλουμε μέχρι το 2020 να έρθουμε κοντά σε 3.000 Κύπριες και Κύπριους και να τους βοηθήσουμε να κάνουν μια θετική αλλαγή στη ζωή τους.

Όλες οι πληροφορίες για το πρόγραμμα αλλά και για το πώς μπορεί κάποιος να δηλώσει συμμετοχή βρίσκονται στην ιστοσελίδα του project.

 

-Η Α/φοί Λανίτη, ως εργοδότης, πώς βλέπει την αγορά εργασίας, τόσο θεσμικά όσο και από πλευράς ποιότητας; Βρίσκετε τις δεξιότητες που χρειάζεστε;

 

Πιστεύουμε ότι οι νέοι και μπορούν και πρέπει να έχουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης, το 26% ανεργίας στις ηλικίες 18-30 είναι πολύ υψηλό ποσοστό. Παράλληλα αρκετοί εργοδότες δηλώνουν πως δεν μπορούν να καλύψουν τις ανοιχτές θέσεις εργασίας λόγω έλλειψης δεξιοτήτων ή απαιτούμενης εμπειρίας από τους νέους υποψήφιους, κάτι το οποίο συμβαίνει και με μερικές θέσεις στη δική μας εταιρεία.

Έχοντας αυτά υπ’ όψιν, αναγνωρίσαμε ότι η νέα γενιά αλλά και η αγορά εργασίας έχουν ανάγκη από πρωτοβουλίες οι οποίες θα γεφυρώσουν τη σχέση εργοδότη και υποψήφιου εργαζόμενου και θα δώσουν πραγματικές ευκαιρίες στους νέους για να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους πορεία. Αυτός είναι και ο σκοπός του ”Youth Empowered”.

Στην Α/φοί Λανίτη έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη νέα γενιά της Κύπρου και βασιζόμαστε σε αυτήν. Θέλουμε να της προσφέρουμε τη δική μας γνώση και τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, μερικές φορές τα πτυχία μόνο δεν είναι αρκετά.

-Ποια είναι η φιλοσοφία της Α/φοί Λανίτη όσον αφορά την κοινωνική ευθύνη; 

Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να πω ότι το Youth Empowered είναι το πιο πρόσφατο πρόγραμμα ΕΚΕ από μια σειρά δράσεων της Α/φοί Λανίτη – δράσεις που έχουν σκοπό να ενισχύσουν και να ενδυναμώσουν την κυπριακή κοινωνία.

Οι τρεις στρατηγικοί πυλώνες της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μας είναι η στήριξη των νέων, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η προώθηση μιας ισορροπημένης ζωής και ευεξίας, ενώ ταυτόχρονα στηρίζουμε πολλούς φιλανθρωπικούς συνδέσμους μέσω της παροχής δωρεάν προϊόντων για τις εκδηλώσεις τους.

 

Send this to a friend