Φόρμα αναζήτησης

Αβέρωφ Νεοφύτου στον «Π»: Εθνική προτεραιότητα το Κυπριακό

Στις προκλήσεις της πενταετίας 2018-2023 σε σχέση με τα σοβαρά θέματα, όπως είναι η εξωτερική πολιτική, η γεωπολιτική και το Κυπριακό, καθώς και η οικονομία και τα ενεργειακά, επικεντρώθηκε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Πολίτη», επισημαίνοντας ότι «αρκετά μιλήσαμε για το παρελθόν, αρκετό χρόνο και ενέργεια αναλώσαμε στις συζητήσεις για το χθες, ώρα να μιλήσουμε για τις δυνατότητες τού σήμερα και του αύριο, και για το ποια Κύπρο οραματιζόμαστε». Ο κ. Νεοφύτου παραδέχεται ότι υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα που πρέπει να βρουν λύσεις, που απασχολούν και ταλαιπωρούν συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, καθώς και διαρθρωτικά ζητήματα και αναγκαιότητα για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. «Όμως, όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ιδεολογικού χώρου, αναγνωρίζουν ότι είμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι πριν πέντε χρόνια, σταθήκαμε στα πόδια μας, και εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η πορεία πρέπει να έχει συνέχεια» συμπληρώνει.

 

Πολυθεματική Κύπρος

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, τα τελευταία χρόνια η Κύπρος κατόρθωσε να μην είναι μια μονοθεματική χώρα. «Κέρδισε αξιοπιστία, έπαιξε τον περιφερειακό της ρόλο, έκτισε καλές συμμαχίες. Και δεν είναι υπερβολή να πω ότι η Κύπρος έφθασε σήμερα στο σημείο να έχει ίσως περισσότερα ερείσματα στις χώρες της Ισλαμικής Διάσκεψης παρά η ίδια η Τουρκία, που είναι μια ισλαμική χώρα. Η πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική και οι σωστοί χειρισμοί, μάς έδωσαν τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στον 3ο γύρο αδειοδότησης θαλάσσιων τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ, επιτυγχάνοντας να προσελκύσουμε γίγαντες. Η προστιθέμενη αξία δεν είναι ότι ενδιαφέρθηκαν κάποιες εταιρείες, αλλά το ότι αυτές οι εταιρείες που πήραν τα συγκεκριμένα τεμάχια, από μόνες τους εγγυώνται την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί αυτοί οι κολοσσοί είναι ταυτόσημοι με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Όταν διενεργεί γεώτρηση η ΕΝΙ, είναι σαν να κάνει τη γεώτρηση η ίδια η Ιταλία. Όταν θα τρυπήσει η ExxonMobil είναι ωσάν να είναι η σημαία της Αμερικής στην ΑΟΖ μας. Ανάλογα και για TOTAL και Γαλλία. Αυτό ενισχύει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» εξηγεί.

 

Εθνική προτεραιότητα

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου δηλώνει ότι συμφωνεί με όσους λένε -και με το ΑΚΕΛ- ότι φθάσαμε στο παρά ένα της κορύφωσης της διαδικασίας επίλυσης του προβλήματος. «Ε αφού όμως παραδέχονται ότι έχουμε φθάσει στο παρά ένα, δεν θα πρέπει να πιστώσουμε τον άνθρωπο που μας έφερε σε αυτό το σημείο; Δεν μπορείς από τη μια να λες ότι φθάσαμε τόσο κοντά, και από την άλλη να αποδομείς, από το πρωί μέχρι το βράδυ, αυτόν που σε έφερε εδώ. Θεωρώ πως στο Κραν Μοντανά, το Κυπριακό έφθασε ως εκεί που μπορούσε να φθάσει εκείνη τη δεδομένη περίοδο. Τώρα, δεν πρέπει να παρασυρθούμε από πλάνα Β και νέες στρατηγικές και λύσεις εκτός παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών. Μετά τις προεδρικές εκλογές -που πιστεύω ότι θα τις κερδίσει ο Νίκος Αναστασιάδης- η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι η πρώτη, και θα είναι, η εθνική μας προτεραιότητα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει ότι νούσιμα και πραγματιστικά, να ξεκινήσει διάλογος χθες. Και πρέπει να είμαστε σίγουροι πριν πάμε σε νέα διάσκεψη, ότι η Τουρκία αποδέχεται αυτά που ο γ.γ. του ΟΗΕ έβαλε ως πλαίσιο στα θέματα ασφάλειας, ώστε να μην χρειάζεται να ξενυχτούμε σε δείπνα. Δηλαδή, να συζητήσουμε μια λύση χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κατοχικό στρατό» συμπλήρωσε.

 

Ηθική και πολιτικοί

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Γιώργου Λιλλήκα περί απόπειρας εξαγοράς του από αντιπρόσωπο του επιτελείου Νικόλα Παπαδόπουλου για να αποσύρει την υποψηφιότητά του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε την υπόθεση ως «μείζον θέμα», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι είναι «καθαρά πολιτικό ζήτημα». Είμαι πολιτικός, δεν ποινικοποιώ την πολιτική ζωή, ας κρίνουν οι ειδικοί εάν υπάρχει ποινική πτυχή, σημείωσε. «Το 2018, λοιπόν, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, το να ακούγονται τέτοιες καταγγελίες θεωρώ ότι είναι πλήγμα για τη δημοκρατία. Παρόλα τα κουσούρια μας, δεν είχαμε ποτέ τέτοια φαινόμενα, τέτοιες πρακτικές. Εάν ευσταθούν οι καταγγελίες, μιλάμε για νέα ήθη, επικίνδυνα για τη δημοκρατία» πρόσθεσε.

 

Κοινωνική συμμαχία

Για τη στρατηγική του δεύτερου γύρου, και κληθείς να πει κατά πόσον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα στραφεί σε κόμματα για συνεργασίες/συμμαχίες, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι στόχος είναι η κοινωνική συμμαχία. «Θα έχετε προσέξει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και το εκλογικό του επιτελείο, αποφεύγουμε τις συγκρούσεις με άλλους υποψηφίους και επιτελεία. Εμείς, παρουσιάζουμε το πρόγραμμα, τις θέσεις και το όραμα του Προέδρου για την επόμενη πενταετία. Από την άλλη δεν μπορούμε να μην δίνουμε απαντήσεις στην κριτική που δεχόμαστε. Στον δεύτερο γύρο, ο Πρόεδρος θα απευθυνθεί στην κοινωνία, στους πολίτες, και θα ζητήσει την ψήφο τους. Βέβαια, εάν υπάρξει οποιοδήποτε κόμμα ή και πολιτική ηγεσία που θα ήθελε να προσφέρει στήριξη στην υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη -χωρίς συνδιαλλαγές και παζαρέματα- είναι ευπρόσδεκτη» ανέφερε.

 

Συνθήκες πλήρους απασχόλησης στη 2η θητεία Αναστασιάδη

Το όραμα του Νίκου Αναστασιάδη και του Δημοκρατικού Συναγερμού, τονίζει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι «να φθάσουμε σε αυτή τη χώρα -μέσα από επενδύσεις και στήριξη του ιδιωτικού τομέα και της επιχειρηματικότητας- οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα να είναι πιο αμειπτικές από τον δημόσιο τομέα». Αυτή είναι η Κύπρος που οραματιζόμαστε, μια Κύπρο που ο ιδιωτικός τομέας θα αμείβεται κατά μέσο όρο περισσότερο από τον δημόσιο τομέα, χωρίς να μειωθούν οι απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων, συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Και πώς θα επιτευχθεί αυτό;
Με σύνεση και σωφροσύνη μπορεί αυτό να το πετύχουμε τα επόμενα χρόνια, βάζοντας στη 2η πενταετία του Νίκου Αναστασιάδη τους θεμελιούς για την Κύπρο του 2030. Εάν συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, μπορούμε σε αυτή τη νέα πενταετία να επιστρέψει η Κύπρος σε πλήρη απασχόληση, αλλά και με θέσεις εργασίας που δεν τις είχαμε στο παρελθόν – εκτός κι αν προκύψουν σοβαροί εξωγενείς παράγοντες. Και έχουμε τομείς που έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα για περαιτέρω ανάπτυξη, όπως είναι η ναυτιλία, η ιδιωτική ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, ο τομέας της ενέργειας κ.ά.

Γιατί ειδική αναφορά στη ναυτιλία και την ιδιωτική ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση;
Διότι είναι τομείς που άντεξαν μέσα στη μεγαλύτερη δοκιμασία που πέρασε ο τόπος τα τελευταία χρόνια. Η ναυτιλία είναι ένας τομέας που δεν κόστισε ποτέ στον φορολογούμενο ούτε ένα σεντ και αυξάνει τη συνεισφορά της κάθε χρόνο στο ΑΕΠ. Ακούσατε τόσα χρόνια οποιονδήποτε από τη ναυτιλιακή βιομηχανία να έρθει να πει «μα είχε κρίση θέλουμε στήριξη ή ακρίβωσε το πετρέλαιο θέλουμε επιδότηση ή αυξήθηκε η τιμή των πλοίων θέλουμε οικονομική ενίσχυση»; Επιπλέον, ο μέσος όρος απολαβών των στελεχών και των εργαζομένων σε αυτό τον τομέα, είναι πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο των απολαβών του δημοσίου. Στην ιδιωτική ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση δημιουργούνται θέσεις για εργαζόμενους, που θα αξιοποιήσουν το αντικείμενο των σπουδών τους και τα προσόντα τους. Ακόμη, στην Κύπρο σήμερα υπάρχουν πάνω από 20,000 ξένοι φοιτητές, σε σύγκριση με 8,000 που ήταν πριν από λίγα χρόνια. Κάθε φοιτητής που ζει στη χώρα μας -ενοικιάζει σπίτι, τρώει, διασκεδάζει, μετακινείται κ.λπ.- για να αναπληρωθεί το εισόδημα που αφήνει στον τόπο μας, πρέπει να φέρουμε 27 τουρίστες. Τα δε έσοδα από κάθε φοιτητή Ιατρικής αντιστοιχούν με έσοδα περίπου από 100 τουρίστες.

Με τις χιλιάδες ανέργους τι θα γίνει;
Μπορεί η επίδοση της οικονομίας να είναι σήμερα πέραν των προσδοκιών της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και των ξένων αξιολογητών -θυμίζω ότι το συντηρητικό ΔΝΤ μιλά για εντυπωσιακά αποτελέσματα- ωστόσο, δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε για το ότι η ανεργία μειώθηκε από το 17% στο 10%, διότι υπάρχουν ακόμα 25 με 30 χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν έχουν δουλειά. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν και άλλοι που έχουν δουλειά, η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με τα προσόντα τους. Γι’ αυτό και εργαζόμαστε σκληρά να προσελκύσουμε επενδύσεις -και ξένες και ντόπιες- ώστε να δημιουργήσουμε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

Ρεαλιστικές λύσεις, που να είναι και ανθρώπινες, υπάρχουν για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ);
Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, θέλω να είμαι ειλικρινής. Το υψηλό ποσοστό των ΜΕΔ είναι ένα πρόβλημα όχι μόνον για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και για την οικονομία γενικότερα. Το οποίο, αντί εμείς οι πολιτικοί να βοηθήσουμε να αμβλυνθεί, το μεγαλώνουμε με τις τοποθετήσεις μας. Για παράδειγμα, όταν λέμε του κόσμου ότι θα κουρέψουμε τα δάνεια, γιατί αυτοί που πληρώνουν τα δάνειά τους να συνεχίσουν να είναι συνεπείς; Εγώ γνωρίζω ότι όλα αυτά περί κουρέματος δανείων είναι λόγια του αέρα, δυστυχώς, όμως, επηρεάζουν και δημιουργούν κλίμα το οποίο χειροτερεύει την κατάσταση. Δώσαμε αρκετά εργαλεία. Θεωρώ ότι η πώληση δανείων είναι ένα πρόσθετο εργαλείο, που δόθηκε στις τράπεζες από το 2015. Και βάλαμε ασφαλιστικές δικλίδες, όπως ότι αυτός που θα αγοράσει δάνεια, θα πρέπει να τύχει της έγκρισης της Κεντρικής Τράπεζας και ότι δεν μπορεί να αλλάξει όρους δανείου και να τους κάνει χειρότερους. Ο ομιλών έβαλε τροπολογία, την οποία ενδεχομένως να μην γνωρίζουν πολλοί, που λέει ότι εάν ένα δάνειο κάτω από ένα εκατομμύριο ευρώ πρόκειται να πωληθεί, ο δανειολήπτης -ή συγγενικά του πρόσωπα- έχει το δικαίωμα, εντός 45 ημερών, να το αγοράσει.

Γιατί να μην εφαρμοστεί η πρόταση Νικόλα Παπαδόπουλου, που αναφέρεται σε καθυστέρηση της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους και με αυτά τα χρήματα να στηρίξουμε κατόχους αξιογράφων, κουρεμένους καταθέτες κ.λπ.;
Ξέρετε ποιο ήταν το πρόβλημα της χώρας μας πριν πέντε χρόνια; Ότι εάν δεν μπαίναμε σε πρόγραμμα για να μας δώσουν λεφτά, δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε τα δάνεια μας και η χώρα θα χρεοκοπούσε. Γι’ αυτό μπήκαμε σε πρόγραμμα. Για να πάρουμε λεφτά και να πληρώσουμε τις δόσεις μας, ώστε για να μην χρεοκοπήσει η χώρα μας. Και ερχόμαστε το 2018 και λέμε να κάνουμε στάση πληρωμών, προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις προεκλογικές υποσχέσεις που δίνουμε; Ρωτήσαμε τους δανειστές μας; Έχουμε υπόψη ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν αμέσως το αξιόχρεο της κυπριακής οικονομίας;

kateliadi@politis-news.com