Φόρμα αναζήτησης

Τι ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές;

Ελάχιστες μέρες πριν κληθούμε να δώσουμε τη ψήφο μας σε αυτή την εκλογική διαδικασία, η οποία άρχισε ήδη από σήμερα σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό που τελικά μετρά είναι να έχουμε συνειδητοποιήσει τι σημαίνει Ευρώπη και για την Κύπρο. Τι είναι η ΕΕ για τον Κύπριο πολίτη; Έχουμε συνειδητοποιήσει τα οφέλη της ΕΕ; Τα αντιλαμβανόμαστε όταν τα βιώνουμε ή τα θεωρούμε δεδομένα;

Είναι το καθαρό νερό που πίνουμε, είναι ο καθαρός αέρας που αναπνέουμε, είναι η εμπέδωση της οικολογικής κουλτούρας, του σεβασμού του περιβάλλοντος, της φύσης, είναι η προστασία και ο σεβασμός της διαφορετικότητας, ο σεβασμός και η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κοινωνίες. Είναι η ελεύθερη διακίνηση σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ, είναι η ελεύθερη πρόσβαση σε εργασία εντός της ΕΕ, είναι οι ευκαιρίες και οι εμπειρίες που αποκομίζουν τα παιδιά μας μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, είναι που τα παιδιά μας έχουν τις ίδιες ευκαιρίες μόρφωσης σε όλα τα κράτη μέλη με τα υπόλοιπα παιδιά στην Ευρώπη και υπό τις ίδιες προϋποθέσεις. Είναι αυτά που θεωρούνται ότι εννοούνται και αυτά που δεν θα εννοούνταν ποτέ αν δεν ήμασταν μέρος του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

Ούτε και οι πλέον φανατικοί υποστηρικτές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος μπορούν να ισχυριστούν ότι η ΕΕ δεν έχει αρνητικά, δεν έχει προβλήματα. Μια δομή με διαφορετικά κράτη μέλη, μερικά εκ των οποίων πανίσχυρα, θα ήταν αγγελικά πλασμένη σε παραδεισένιο λιβάδι αν δεν είχε να αντιμετωπίσει συγκρουόμενα συμφέροντα. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς. Τι θα ήταν η Κύπρος εκτός ΕΕ;  Πόσο πιο αδύνατη θα ήταν μπροστά στις συνεχείς απειλές και προκλήσεις;

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις ευρωεκλογές; Τεράστια! Είναι πρωτίστως ο λόγος για να ψηφίσουμε, αναγνωρίζοντας τα οφέλη της Κύπρου από την ΕΕ, αλλά και γνωρίζοντας όλες τις δυσκολίες που έχει η χώρα μας να αντιμετωπίσει μέσα στο όλο οικοδόμημα.

Σε αυτές τις εκλογές, η συμμετοχή του κάθε σκεπτόμενου πολίτη θα είναι καθοριστική. Την ώρα που στην Ευρώπη οι ακραίες πολιτικές απειλούν τις αρχές και αξίες της Ένωσης, η νούσιμη ψήφος θα ενδυναμώσει τη δημοκρατική φωνή της Κύπρου. Δεν είναι η ώρα οι νούσιμοι να απόσχουν.