Φόρμα αναζήτησης

Συντάξεις, Αβέρωφ και χρόνια πολλά

O «Πολίτης» σήμερα κλείνει 20 χρόνια ζωής. Καταξιώθηκε με έρευνες όπως αυτή για τους πρίγκιπες των συντάξεων -ονομαστικά- το 2010, αφορμή για να εκλείψουν. [...]

Read More...

Της Κάτιας Σάββα

Η επιστολή της γεν. λογίστριας (1/2/2019) με παραλήπτη τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου (δημοσιεύτηκε στον «Φιλελεύθερο»), στην οποία γίνεται αναφορά στον αριθμό πολυσυνταξιούχων που συντηρεί σήμερα το κράτος (62), ως επίσης και στους αξιωματούχους που λαμβάνουν μαζί με τις απολαβές και σύνταξη από το Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο (129), δεν προκύπτει τυχαία. Επιβεβαιώνει την επιμονή του «Π» να επαναφέρει το σκάνδαλο με κάθε ευκαιρία: παρότι κυβέρνηση και Βουλή -με πρωτεργάτη μάλιστα τον κ. Νεοφύτου- το 2011 επιχείρησαν με νόμο να αφανίσουν τους πρίγκιπες των συντάξεων και να βάλουν τέλος σε αυτήν την τεράστια πρόκληση, εντούτοις οι κύριες πρόνοιές του κρίθηκαν σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις το 2014 και το 2016 -μετά από προσφυγές επηρεαζομένων- αντισυνταγματικές. Έτσι οι διπλές και τριπλές συντάξεις επανήλθαν, ενώ επανήλθε και η ταυτόχρονη καταβολή μισθού και σύνταξης σε εν ενεργεία αξιωματούχους. Συνεπώς, ο συμψηφισμός συνεχίζει -παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις κομμάτων πως θα έκαναν και θα έραναν- να γίνεται μόνο στις συντάξεις αξιωματούχων που ήδη προβλέπονταν από νόμο του 1980: Πρόεδροι Δημοκρατίας και Βουλής, υπουργοί και βουλευτές. Το ερώτημα πλέον είναι τι προτίθεται να κάνει ο κ. Νεοφύτου, μέχρι πρότινος πρόεδρος της Επ. Οικονομικών και εισηγητής από το 2016 πρότασης νόμου για ρύθμιση του ενός σκέλους της πρόκλησης, αυτού της ταυτόχρονης καταβολής μισθού και σύνταξης σε εν ενεργεία αξιωματούχους, που όπως προαναφέρθηκε ανέρχονται σε 129 (εκ των οποίων οι 37 νυν αξιωματούχοι δεν έχουν συμπληρώσει καν 60 ετών!).

Γιατί ο κ. Νεοφύτου; Πέραν του ότι είχε πρωτοστατήσει το 2011, πέραν του ότι κατέθεσε πρόταση το 2016 ως μέτρο μάλιστα εξοικονόμησης δαπανών ήταν και αυτός που παρουσία της γράφουσας σε κοινοβουλευτική συνεδρία τον περασμένο Νοέμβριο κατήγγειλε πως δημοσιεύματα παραπληροφορούν για τη δήθεν ύπαρξη πολυσυνταξιούχων τα οποία ωστόσο διαβάζει ο κόσμος «και δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε». Ακολούθησε σε επόμενη συνεδρία, αφού έγινε ξανά αναφορά σε ανοησίες των δημοσιογράφων, εξέταση τριών σχετικών προτάσεων νόμου (δύο δικών του) που θα γινόταν για το θεαθήναι αν στο τέλος δεν έπαιρνε τον λόγο, με δική μας παρότρυνση, εκπρόσωπος του Γεν. Λογιστηρίου. Η οποία εξέθεσε τον κ. Νεοφύτου, ο οποίος μέχρι εκείνη την ώρα επέμενε πως ως πρώην δήμαρχος και υπουργός όταν συνταξιοδοτηθεί από βουλευτής θα παίρνει μία σύνταξη «διότι το λύσαμε το θέμα το 2011». «Θα παίρνετε δύο κ. Νεοφύτου», του είπε. «Μία βουλευτή – υπουργού μετά τον συμψηφισμό και μία δημάρχου, εκτός και αν ρυθμιστεί εκ νέου κατά τρόπο συνταγματικό αυτό που επιχείρησε η Βουλή ανεπιτυχώς το 2011». Έτσι προέκυψε άρδην και η αλλαγή στάσης του κ. Νεοφύτου, συνεπώς αν δεν προχωρήσει με ρύθμιση του θέματος -τώρα που έλαβε γνώση- θα παραμείνει εκτεθειμένος.

ΥΓ.: O «Πολίτης» σήμερα κλείνει 20 χρόνια ζωής. Καταξιώθηκε με έρευνες όπως αυτή για τους πρίγκιπες των συντάξεων -ονομαστικά- το 2010, αφορμή για να εκλείψουν. Η αντισυνταγματικότητα του νόμου μπορεί να βόλεψε πολλούς όχι όμως τον «Π» που συνεχίζει τον αγώνα για να καταργηθούν εκ νέου. Πέραν της μεταφοράς ειδήσεων, ρόλος των ΜΜΕ είναι να αναδεικνύουν ζητήματα δίνοντας λύσεις ή και αναγκάζοντας άλλους να τις βρουν και να τις εφαρμόσουν. Ευχαριστώ και χρόνια πολλά, «Πολίτη» μας.

Send this to a friend