Φόρμα αναζήτησης

Μία υπεύθυνη δήλωση (Της Μαρίνας Κουμάστα)

Πριν από μερικές βδομάδες, ο «Πολίτης» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του ανέδειξε ένα σοβαρό πρόβλημα στις σχολικές μονάδες, όπως καταγγέλθηκε στην εφημερίδα από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Χαράλαμπο Σκαμπαλλή.

Σύμφωνα με τον κ. Σκαμπαλλή, μετά τις επιθεωρήσεις που έχουν διενεργηθεί σε δεκάδες σχολικές μονάδες από τον εν λόγω σύνδεσμο, διεφάνη ότι ο κίνδυνος που διατρέχουν οι μαθητές για ηλεκτροπληξία είναι μεγάλος. Τουλάχιστον αυτό δεικνύουν τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν γίνει. Μεταξύ άλλων έχουν εντοπιστεί αποτσίγαρα και πέτρες στα κουτιά ασφαλείας ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, κατεστραμμένες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, καλώδια φθαρμένα και εκτεθειμένα. Πρίζες μέσα στη μούχλα και την υγρασία και ηλεκτρολογικοί πίνακες χωρίς καμία προστασία σε γήπεδα σχολείων.

Το Υπουργείο Παιδείας, και δη οι τεχνικές του υπηρεσίες, γνωρίζουν τα προβλήματα. Και λίγο πριν τα σχολεία κλείσουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων είχε διοχετευτεί στις σχολικές εφορείες κονδύλι ύψους 3 εκατ. ευρώ για επιθεωρήσεις και αντιμετώπισης των προβλημάτων. Μπροστά σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα για την ασφάλεια των μαθητών, η μπάλα των ευθυνών πετάγεται από το ένα γήπεδο στο άλλο. Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί κατηγορούν το Υπουργείο Παιδείας για αδιαφορία και ανεπαρκείς ελέγχους σε ζητήματα «ζωής και θανάτου», και από την άλλη το Υπουργείο Παιδείας αφήνει αιχμές κατά του συνδέσμου ότι επιθυμεί να καρπωθεί μέρος του κονδυλίου που αφορά στους ελέγχους των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων.

Το σημαντικό όμως, ουδείς το αγγίζει. Υπάρχουν κάποιες καταγγελίες που ανησυχούν τα μάλα. Ποσώς μας ενδιαφέρει το κονδύλι σε ποιανού την τσέπη θα μεταφερθεί, εάν τους ελέγχους διενεργήσει ο Α ή ο Β ηλεκτρολόγος.

Η ασφάλεια των παιδιών στο σχολείο είναι εκ των ων ουκ άνευ. Και αυτό που πραγματικά μας ενδιαφέρει, είναι να ξέρουμε ότι τα παιδιά μας βρίσκονται σε έναν χώρο που δεν κρύβει παγίδες θανάτου. Δεδομένων των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν δοθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας στις σχολικές εφορείες, μέχρι σήμερα θα πρέπει να έχουν διορθωθεί τα κακώς έχοντα στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις των σχολείων. Αναμένουμε, λοιπόν, μία υπεύθυνη δήλωση από επίσημα χείλη. Μία δήλωση που να διαβεβαιώνει ότι στις σχολικές μονάδες δεν ελλοχεύουν κίνδυνοι…