Φόρμα αναζήτησης

Φούλης και μισταρκός κάμνουν το ΡΙΚ… BBC, ακούεις!

«Θέλουμε ραδιοτηλεόραση τύπου BBC που να προάγει τον πολιτισμό, να είναι σοβαρή και αξιόπιστη και όχι ένα ανταγωνιστικό κανάλι που θα παράγει και θα μεταδίδει σαπουνόπερες», δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, «εξηγώντας» την καταψήφιση του κυβερνητικού προϋπολογισμού και από την Πινδάρου.

Το BBC έχει και μία άλλη ερμηνεία ως ακρωνύμιο, στον κόσμο των ταινιών ενηλίκων αλλά επιτρέψτε μου να μην επεκταθώ εδώ στο έντυπο. Το χρώμα πάντα είναι μαύρο, η μία λέξη κυριολεκτικά σημαίνει και κόκορας και το άλλο είναι μεγάλο.

Όπως και η χάρη του BBC που θυμήθηκε να φτιάξει ο Φούλης παρέα με τον μισταρκό του για τα κοινοβουλευτικά θελήματα. Τον Νικόλα του Τάσσου, επί των ημερών του οποίου, του Τάσσου εννοώ, το ΡΙΚ είχε γίνει όχι μόνο φερέφωνο…

… αλλά και ο σταθμός ο οποίος είχε απαγορεύσει –μεταξύ πολλών άλλων άκρως τασσιστικών– στον τότε επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γκύντερ Φερχόιγκεν, τον άνθρωπο στον οποίο οφείλουμε την ένταξή μας στη ΕΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να μιλήσει από τις συχνότητές του.

Μ’ αυτόν τον άνθρωπο θέλει, τάχα, να φτιάξει ο άλλος και BBC!

Τον άνθρωπο ο οποίος όταν τον στριμώχνουν οι δημοσιογράφοι του ΡΙΚ τους λέει ότι λαμβάνουν οδηγίες, τους στοχοποιεί και τους χλευάζει, επειδή δεν αντέχει να μην τον προσκυνούν όπως συνήθισε και συνηθίζει μια ζωή, εκεί όπου μεγάλωσε και σε ό,τι άφησε από το κόμμα του. Στο τελευταίο, όποιος τον επικρίνει διαγράφεται.

Κι ο Αβέρωφ, που λέτε, αφού έκοψε τη διαφήμιση από το ΡΙΚ προκειμένου να μπορεί να κρατά τα των «34 εκατομμυρίων» και να τα επιδεικνύει λαϊκίζοντας, θυμήθηκε, έξι χρόνια μετά που το κόμμα του είναι (ξανά) στην εξουσία, ότι θα κάνει και BBC.

Και αντί να προωθήσει τις αλλαγές που απαιτούνται και που απαιτούν δουλειά από όλους –διότι ναι, το ΡΙΚ έχει και πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό– σταύρωσε τα κονδύλια. Προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στο όνομα της μάχης ενάντια στον… κομματικό παρεμβατισμό, όπως είπε.

Εάν αυτή η τρομοκρατία με τα σταυρώματα, αντί προτάσεων και αλλαγών, δεν είναι παρεμβατισμός, Φούλη μου, τι είναι αλήθεια;

Κάντε εδώ μια παρένθεση, αν έχετε την καλοσύνη. Απλά για να σας θυμίσω ότι εγώ όπως και οι πλείστοι συνάδελφοι είμαστε εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Ο οποίος σίγουρα επωφελείται, σε καιρούς πολύ δύσκολους, από την ανακατανομή της διαφημιστικής πίτας από την οποία ειδικά οι της ιδιωτικής τηλεόρασης κερδίζουν.

Είμαστε, επίσης, από αυτούς που χρόνια φωνάζουν για τα κακώς κείμενα στο ΡΙΚ. Κακοδαιμονίες δεκαετιών, η ευθύνη των οποίων βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τις εκάστοτε κομματικές ηγεσίες και όσους κυβέρνησαν. Αυτές ήθελαν το ΡΙΚ σαν τα μούτρα τους.

Και αυτές το έκαναν εν πολλοίς έτσι.

Φωνάζουμε ακόμα για το απίστευτο, υπάλληλοι να εργοδοτούνται ως μόνιμοι, να βγάζουν τα άντερά τους και να εργοδοτείται λ.χ. η Βρεττού (ναι, η Βρεττού, η καλύτερη ραδιοφωνική δημοσιογράφος με διαφορά σ’ αυτή τη χώρα!) με το κομμάτι, για τρεις και εξήντα. Η Βρεττού!

Κανείς όμως από όλους αυτούς, είτε τάχα οραματίζεται… BBC είτε απλά προωθεί Τατζικιστάν TV απροκάλυπτα, δεν άγγιξε ποτέ τα χρονίζοντα προβλήματα και τις αδικίες του ΡΙΚ. Κανένα συμβούλιό του επίσης (όλοι κομματικές επιλογές) και καμία διεύθυνσή του.

Όλες επιλογές των εκάστοτε κυβερνώντων. Όπως και οι συντεχνίες του, οι οποίες ήταν και παραμένουν καπετανάτα τα οποία στις πλείστες των περιπτώσεων είναι απέναντι από το μέλλον του ΡΙΚ.

Ξέχασε αλήθεια ο Φούλης το βίντεο με τον Αναστασιάδη να φωνάζει στους διορισμένους τους στο ΡΙΚ και να τους ρωτά τι τους διόρισαν αφού δεν περνούν τη γραμμή του ΔΗΣΥ εκεί; Του το θυμίζω.

Το ΡΙΚ, επίσης, δεν παράγει πλέον σαπουνόπερες. Παράγει ελάχιστες ηθογραφικές σειρές. Και είναι γεγονός πως τελευταίως οι παραγωγές του έχουν μειωθεί και αυτές. Άλλο ένα θέμα πολύ σοβαρό. Με κόσμο να μένει αναξιοποίητος. Μπορεί κανείς να βρει, και εγώ βρίσκω προσωπικά πολλά τα οποία περίμενα να αλλάξουν αλλά δεν άλλαξαν.

Πότε έκαναν μια σοβαρή αξιολόγηση του κόσμου εκεί και του ποιος και τι παράγει ή δεν παράγει; Έξι χρόνια μετά που είναι (ξανά) στην εξουσία.

Έχει όμως και νέα προγράμματα τα οποία είναι προς την κατεύθυνση που όλοι φανταζόμαστε για την κρατική ραδιοτηλεόραση, όπως έχει και άλλα παλιότερα. Έχει κι ένα ΡΙΚ Classic, το οποίο αν αφιερώσει χρόνο να το ακούσει ο Αβέρωφ θα του θυμίσει πολλά, όχι μόνο το BBC. Αν τα ξέρει βέβαια. Κι άλλα.

Κοντολογίς, το ΡΙΚ ένα… ποσαράντωμαν το χρειάζεται, όπως επίσης πρέπει να απαλλαγεί από τα βαρίδια και να αξιοποιήσει επί ίσοις όροις παλιό και νέο προσωπικό που αξίζει, έτσι που να μην διαμαρτύρονται και συχνά δικαίως πολλοί, ότι περνούν στο περιθώριο αναλόγως κυβέρνησης ή ότι δουλεύουν και για άλλους.

Όσο για το «ραδιοτηλεόραση σοβαρή και αξιόπιστη», δεν θα σταθώ στο απλό, το ότι οι πολιτικοί οι οποίοι λένε τόσο μεγάλα λόγια θα έπρεπε να εξέπεμπαν οι ίδιοι μια σχετική εικόνα σοβαρότητας και αξιοπιστίας στον λαό. Έτσι είναι, αλλά ας μην μείνουμε σ’ αυτό.

Για το «ραδιοτηλεόραση σοβαρή και αξιόπιστη», θα πω απλά πως, παρά τις πολλές ελλείψεις της, είναι και σοβαρή και αξιόπιστη. Δεν είναι στο επίπεδο που θα θέλαμε, όχι, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς πως δεν είναι σοβαρό ή δεν είναι αξιόπιστο το ΡΙΚ. Ειδικά στις ειδήσεις. Το πόσο το παρακολουθούμε και εμείς οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι, είναι ενδεικτικό.

Συνεπώς, εάν το δίδυμο Φούλη – Νικολούλη έχει κάτι στο μυαλό του, ας το πει ξεκάθαρα. Κι ας αφήσουν τα καραγκιοζλίκια. Είμαστε, και είναι γεγονός, ένας λαός μαννός.

Αν δεν ήμασταν άλλους θα εκλέγαμε.

Όμως δεν είμαστε τόσο ώστε να το χάψουμε και αυτό, πια!

Ελπίζω τουλάχιστον…