Φόρμα αναζήτησης

Αν θες ΓεΣΥ, απαίτησέ το!

Πας στον γιατρό (ας πάρουμε το παράδειγμα του παιδιάτρου, λόγω και των πολλών ιώσεων αυτό το διάστημα) για να εξετάσει το παιδί σου. Εκεί που το εξετάζει, τον/την πιάνεις κουβέντα. «Μα τι γίνεται γιατρέ με το ΓεΣΥ; Μάχουνται να τα κάμουν θάλασσα; Να ξέρεις, ρε γιατρέ, πάντως εμείς εδώ θα ερχόμαστε. Ξέρεις, το μωρό, ανάγιωσές το, που λαλεί ο λόος». Ο παιδίατρος στο μεταξύ έχει ακούσει τις ίδιες ατάκες ουκ ολίγες φορές. Καλείται να αποφασίσει βασισμένος κυρίως και τι τον διαβεβαιώνεις εσύ. Ο πελάτης του. Ενταχθεί δεν ενταχθεί, αφού τον διαβεβαιώνεις με κλειστά μάτια, γιατί να το πράξει; Γιατί να ενδιαφερθεί να λύσει απορίες με τον ΟΑΥ, να επιλύσει ουσιαστικά για αυτόν θέματα; Γιατί να τα βάλει με την κλίκα των άλλων, που στο μεταξύ εκφοβίζουν οποιονδήποτε έχει διαφορετική άποψη; Γιατί;

Οι ευθύνες μας ως πολίτες, ως φορολογούμενοι που θα κληθούμε οσονούπω να πληρώσουμε για το ΓεΣΥ, είναι τεράστιες. Αν στην επίσκεψη στον γιατρό η στιχομυθία ήταν άλλη, αν αντί διαβεβαίωσης ότι θα παραμείνεις πελάτης/ασθενής ό,τι και να γίνει, ήταν «γιατρέ, σε αγαπώ, σε εκτιμώ, αλλά με όλο τον σεβασμό θα επιλέξω γιατρό ενταγμένο στο ΓεΣΥ», η ζυγαριά θα βάραινε σήμερα από την άλλη πλευρά.

Πόσοι από εσάς έχετε μιλήσει με τον γιατρό σας; Πόσοι τον ρωτήσατε γιατί δεν θέλει να ενταχθεί στο ΓεΣΥ; Πόσοι, εν ολίγοις, τον φέρατε σε αυτή τη δύσκολη θέση να τοποθετηθεί με επιχειρήματα; Πόσοι έχετε πάρει θέση, έχετε βγει μπροστά να διεκδικήσετε ένα σύστημα που θα εδράζεται- και αυτό είναι το ζητούμενο- στην αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης; Πόσοι, αλήθεια, έχετε συνειδητοποιήσει τι συνεπάγεται το ΓεΣΥ;

Είναι ώρα λοιπόν να αναλάβουμε δράση. Είναι η ώρα να τοποθετηθούν οι πολίτες, οι εν δυνάμει ασθενείς. Είναι στο δικό μας χέρι κατά πόσο θα λειτουργήσει το ΓεΣΥ. Κατά πόσο θα προχωρήσει και δεν θα προκύψει αναβολή, που θα συνεπάγεται και παραπομπή του στις ελληνικές καλένδες.

Οι έχοντες και κατέχοντες μπορούν να συνεχίσουν να ασφαλίζονται ιδιωτικά και η «αφρόκρεμα» των γιατρών που φωνάζει για το ΓεΣΥ, πλην όμως δεν μας διαφωτίζει γιατί μπορεί να μείνει έξω. Επιτέλους, όμως, ας σταματήσει η υποκρισία.

Και η δική μας, διότι διαβεβαιώνουμε τον γιατρό -που θα μείνει έξω- ότι θα συνεχίσουμε να τον πληρώνουμε 50 ευρώ την ταρίφα σε κάθε επίσκεψη. Αύριο όμως που θα συνεισφέρουμε για το ΓεΣΥ θα το φιλοσοφήσουμε αλλιώς.

Ήγγικεν η ώρα λοιπόν. Οι πολίτες, και εν δυνάμει ασθενείς, να πάρουν θέση, οι γιατροί να ενταχθούν ή όχι, το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΑΥ να συντομεύσουν με τους καταλόγους. Πρέπει, επιτέλους, να προχωρήσει η διαδικασία και ο διάλογος να συνεχίσει να γίνεται με όσους ενταχθούν, για να είναι και ειλικρινής και παραγωγικός.

ΥΓ: Το ΓεΣΥ αφορά όλους μας. Κυρίως όμως αφορά αυτούς που αδυνατούν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εναποθέτουν ελπίδες σε εράνους. Αυτό θέλουμε;